EFECTUL YO-YO

Ilie Tudor
* Cum sa blocam reintoarcerea kilogramelor *

E demonstrat statistic ca, odata cu incheierea sarbatorilor pascale si cu venirea sezonului cald, milioane de oameni incep, fiecare in legea lui, un maraton al slabitului. Timpul e scurt, hainele de vara nu ne mai incap, asa ca pana la urma conteaza mai putin daca slabitul este natural sau nu, daca prezinta riscuri pentru sanatate sau nu. Totul este ca buclucasele de kilograme in plus sa fie date jos, iar aceasta cat mai repede. Asadar, pe "repede-inainte" ne infometam, luam medicamentele la care li se face reclama cea mai stridenta, ne mobilizam toata vointa pentru a slabi, si chiar reusim. Unii slabesc doar un kilogram intr-o luna, altii cate zece, in trei saptamani, dar toata lumea se confrunta cu un fenomen curios: cu cat slabim mai repede si mai mult, cu atat ne ingrasam la loc, cu o viteza direct proportionala. Iar daca slabitul a devenit sport de masa, pusul kilogramelor inapoi este un efect pervers, care anuleaza intreg efortul. 80% din cei ce slabesc se ingrasa la loc. Cu alte cuvinte, coplesitoarea majoritate a supraponderalilor sunt prinsi intr-un fel de capcana a kilogramelor in plus din care nici o cura de slabire nu pare a-i putea scoate. Iar aceasta capcana a primit si un nume: EFECTUL YO-YO.

Ce este efectul Yo-Yo

Pentru cine nu stie, Yo-Yo este numele unei jucarii care se plimba dintr-o parte in alta pe o sfoara, revenind mereu de unde a plecat. Si fiindca "jocul" kilogramelor date jos cu truda si puse rapid la loc exprima aceeasi zadarnicie, nutritionistii i-au spus "Yo-Yo". Ar putea parea comica aceasta jonglerie paguboasa cu greutatea corporala, dar nu este deloc asa: efectul Yo-Yo a ajuns sa fie considerat de specialistii in sanatate la fel de grav ca obezitatea. De ce? Pentru ca, mai ales prin repetitie, aceasta oscilatie in greutate ajunge sa atace echilibrul hormonal si nervos, predispune la boli de inima si, nu in ultimul rand, poate afecta serios echilibrul psiho-emotional. In ultimii ani, au fost depistate chiar anumite forme de depresie datorate curelor de slabire si nedoritului lor insotitor - efectul Yo-Yo. Iar daca pentru a slabi au fost inventate mii de medicamente si cure, contra acestei probleme, care afecteaza un procent incredibil de mare de persoane, sunt inca foarte putine remedii cunoscute. Si aceasta, deoarece abia de curand, oamenii de stiinta au aflat care sunt cauzele acestei probleme de sanatate.

Cauzele efectului Yo-Yo

Exista mai multe teorii referitoare la motivul pentru care, dupa o cura de slabire, tindem intr-un timp foarte scurt sa ne ingrasam la loc. Iata cele mai cunoscute si, totodata, cel mai bine documentate opinii despre cauzele aparitiei acestui efect:
1. Teoria incetinirii metabolismului - porneste de la observarea faptului ca, la persoanele care se priveaza indelung de hrana, consumul de calorii al organismului ajunge sa scada la minimum. Astfel, dupa ce incheiem cura de slabire, chiar si in conditiile unui consum moderat de hrana, vom tinde sa luam in greutate, deoarece organismul a devenit extrem de econom si tinde sa-si faca mereu rezerve de grasime.
2. Teoria hormonala - este cea mai noua teorie, elaborata in baza unor studii extrem de complexe facute in S.U.A., Spania si Italia, care demonstreaza faptul ca senzatia de foame este produsa de o substanta secretata de stomac, atunci cand este gol. Iar productia acestui adevarat hormon al foamei, numit grelina, este stimulata de curele de slabire drastice, grelina fiind secretata multa vreme dupa ce incheiem cura, determinandu-ne sa mancam mult si sa ne ingrasam direct proportional.
3. Teoria golului afectiv - toate studiile facute de psihiatrii si psihologii specializati in tulburarile de comportament alimentar au aratat practic ca toti obezii si grasutii acestei lumi folosesc mancarea in exces pe post de... drog. Mancatul de grasimi si dulciuri anesteziaza usor sistemul nervos si produce placere. Iar odata sistat mancatul la discretie, in timpul curei de slabire, persoana in cauza se confrunta cu o suferinta psihica, cu un gol interior care, de regula, se amplifica pe masura ce privarea de hrana este mai indelungata. Si, imediat ce cura de slabire se incheie, suferinta acumulata se cere alinata. Dar cu ce altceva s-ar putea alina, decat cu o hrana gustoasa si abundenta, numai buna pentru a pune la loc rapid kilogramele pierdute si ceva in plus, pe deasupra?

Cum combatem efectul Yo-Yo

In mod firesc, ne putem intreba care dintre cele trei cauze de mai sus este cea cu adevarat responsabila de ingrasarea de dupa cura de slabire. Ei bine, toate cele trei teorii de mai sus sunt perfect valabile si, din acest motiv, pentru a scapa de efectul Yo-Yo, va trebui sa actionam pe mai multe planuri in acelasi timp. Astfel, va fi necesar ca simultan sa ne normalizam metabolismul, sa ne reechilibram hormonal si emotional. Pare complicat? In realitate, ceea ce trebuie sa facem este extrem de firesc: sa ne schimbam stilul de viata, cu unul mai sanatos. Mai exact, trebuie sa ne gasim mijloace armonioase de slabit, care sa nu ne streseze prea puternic la nivel fizic si psihic. Apoi, va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca plantele medicinale care ne regleaza metabolismul si sistemul endocrin trebuie luate zi de zi, nu ca un medicament, ci ca un supliment nutritiv, menit sa ne ajute sa ramanem supli si in forma. Nu in ultimul rand, este necesar ca periodic sa facem anumite cure simple de detoxifiere fizica, esentiale pentru un slabit sanatos si durabil, asa cum vom vedea.

Detoxifierea organismului

Cercetatorii au observat ca, in cazul supraponderalilor, o cura de detoxifiere cu adevarat reusita va antrena dupa sine slabirea spontana, cu macar cateva kilograme. De fapt, slabirea prin detoxifierea organismului este cea mai sigura metoda de a da jos kilogramele in plus, care ne fereste nu doar de efectul Yo-Yo, ci si de alte neplaceri, cum ar fi tulburarile hepatice, biliare sau cardiace. Iar detoxifierea nu presupune cure dificile, infometare sau administrarea de medicamente sofisticate, ci doar o hrana "curata", o hidratare corespunzatoare, precum si o accelerare a proceselor de eliminare pe cale naturala. Cum pot fi atinse foarte usor toate aceste deziderate? Prin administrarea catorva remedii naturale foarte simple, dar cu un potential terapeutic extraordinar pe termen lung. Iata care sunt acestea:
Clorofila - este substanta care da culoare verde frunzelor si care, consumata in cantitati mari, este un adevarat magnet pentru toxinele din organism. Clorofila administrata zilnic extrage metalele grele din tesuturi, anihileaza radicalii liberi (substante care ataca si imbatranesc prematur celulele organismului), scade valorile colesterolului si dreneaza ficatul. Cea mai sigura si eficienta modalitate de administrare a acestei substante este consumul la fiecare masa de zarzavaturi si salate, pe care le gasim din abundenta in aceasta perioada. Iar campioanele la continutul de clorofila sunt: urzicile, spanacul, leusteanul, patrunjelul, salata verde, mararul, frunzele de telina, untisorul, leurda, broccoli, coaja castravetilor, ceapa si usturoiul verde. Aceste vegetale, simple sau in diverse combinatii, se consuma la inceputul fiecarei mese, in cantitati cat mai mari, ele avand o dubla functie: de detoxifiere la nivel celular si de reglator al poftei de mancare, ajutandu-ne astfel sa slabim lent si gradat, ceea ce va preveni aparitia efectului Yo-Yo.
Ceaiurile depurative - sunt o alta modalitate de slabire prin detoxifiere, de data aceasta pe seama eliminarii surplusului de apa din corp, dar si prin mobilizarea din tesuturi a deseurilor de metabolism (uree, creatinina etc.). Ceaiurile, de preferinta neindulcite, vor inlocui cu succes apa si alte lichide pe care le bem de obicei pentru hidratare. Iar reteta pentru obtinerea ceaiurilor depurative este foarte simpla: 3-4 lingurite de planta maruntita se oparesc, vreme de 15 minute, cu un litru de apa clocotita, apoi se filtreaza si se consuma pe parcursul zilei. Practica a aratat ca cele mai eficiente ceaiuri sunt cele in care se combina plantele depurative (flori de soc, matase de porumb, codite de cires) cu cele aromatice (menta, roinita, busuioc), asa incat licoarea obtinuta sa aiba deopotriva calitati detoxifiante si un gust agreabil. Pentru a va regla greutatea prin eliminarea toxinelor din organism, beti macar un litru de ceai depurativ pe zi, incercand mai multe plante, jucandu-va si experimentand diverse combinatii.
Laxativele naturale - realizeaza detoxifierea prin accelerarea tranzitului intestinal, completand efectul curei cu clorofila si al administrarii de ceaiuri depurative. Cercetarile au aratat ca mai mult de 75% dintre persoanele care au probleme de greutate sufera, fie ca sunt constiente ori nu, de tranzit intestinal incetinit sau de constipatie. Din acest motiv, administrarea de laxative naturale va duce la scaderi spectaculoase in greutate. De fapt, slabitul prin drenarea intestinului este printre putinele modalitati de pierdere accelerata a kilogramelor, cu un pericol redus de a aparea efectul Yo-Yo. Iar dintre laxativele cunoscute, cel mai eficient si totodata cel mai bine tolerat de catre organism este fara indoiala Aloe ferox. O cantitate de 2-6 capsule cu extract granulat de Aloe ferox, luate cate 7-14 zile la rand, va duce la o accelerare puternica a tranzitului intestinal, la topirea tesutului adipos in exces, dar si la pierdea a doua pana la sase (!) kilograme in acest timp extrem de scurt. Iar drenarea colonului realizata cu capsulele din aceasta planta va duce si la o normalizare a apetitului, a metabolismului, prevenind punerea la loc a kilogramelor nedorite. De regula, o data pe luna sau o data la doua luni, nu mai des si nici mai rar, curele cu Aloe ferox se reiau. Aceste cure asigura, impreuna cu celelalte metode mentionate, un slabit sanatos si extrem de durabil, mai ales daca avem in vedere si un alt tip de detoxifiere, despre care vom vorbi in continuare.

Detoxifierea emotionala

De ce am avea nevoie de o primenire a emotiilor, pentru a ne controla greutatea si a suprima efectul Yo-Yo? Pentru ca, de fapt, aceasta boala, a ingrasatului, a consumului de alimente in nestire, isi are radacinile in psihismul nostru. Foarte multi supraponderali afirma ca, in realitate, ei nu mananca mult, dar "se ingrasa de la stres". O afirmatie care contine o bucatica de adevar foarte importanta. Stresul, atunci cand nu este inteles si gestionat cum trebuie, este principalul vinovat pentru comportamente alimentare nesanatoase si, ce-i mai grav, inconstiente. Cei mai multi dintre obezi nici nu isi dau seama, de fapt, cat de mult mananca, deoarece cea mai mare parte din hrana o ciugulesc in mod automat intre mese. Iar acest ciugulit este de fapt un mijloc de reprimare a emotiilor, de anesteziere a suferintelor psihice, un mijloc extrem de puternic si nociv. Si, fara o curatare la nivel emotional, este practic imposibil de spart cercul vicios al stresului, calmat cu mancat in exces, care produce ingrasare, ceea ce duce la aparitia unui stres mai puternic s.a.m.d. Cum putem sa ne detoxifiem emotional? Cu rabdare si ceva... ingeniozitate, asa cum vom vedea:
Oglinda - nu este vorba de vreo metafora, ci chiar de o oglinda de dimensiuni ceva mai mari, in care sa ne vedem clar cat mai mult din corp. Aceasta oglinda trebuie sa o folosim zilnic, pentru a ne vedea exact asa cum suntem, fara menajamente. Este posibil sa nu ne placa ceea ce vedem in oglinda. Se poate chiar ca aspectul nostru, cu multiple straturi de grasime in plus, sa ne faca sa suferim. Insa fara acest demers simplu, nu putem pune temelia procesului de echilibrare si anume: ACCEPTAREA NOASTRA ASA CUM SUNTEM. Si nu este vorba de o acceptare pasiva, resemnata, si nici revoltata, ci de o constientizare a realitatii, fara sa ne facem reprosuri, dar si fara a ne complace in inertie. Scopul acestei constientizari este sa transformam stresul reprimat, demobilizant, intr-unul motivant, benefic. Iar urmatorul demers s-ar putea sa ne ajute foarte mult in acest sens:
Rasul - foarte multi psihologi sunt de parere ca, la fel ca si plansul, rasul este un mijloc de detoxifiere emotionala extrem de puternic. Iar daca nu prea putem rade, exista si un mijloc inrudit cu rasul, care are acelasi efect de primenire psihica: zambetul. Poate fi la inceput un zambet timid, abia schitat, dar important este sa vina din inima si sa perseveram in a zambi zilnic, din ce in ce mai mult. La fel, si rasul poate fi la inceput in surdina, dar si el trebuie si poate fi exersat. Ambele, adica zambetul si rasul, atunci cand sunt cultivate cu sinceritate, devin o protectie psihica formidabila, nu doar in fata efectului Yo-Yo, care nu este altceva decat o exprimare la nivelul comportamentului alimentar a tensiunii launtrice, dar si in fata stresului in general. O persoana cu un autentic simt al umorului va fi imposibil de invins, de demobilizat prin stres, tocmai pentru ca ea stie sa elimine stresul, dar si sa-l transforme din obstacol in motivatie. Ar mai exista doar riscul ca prin umor sa luam prea in usor lucrurile si sa devenim superficiali, dar urmatorul remediu este un adevarat antidot impotriva superficialitatii:
Ora de tacere - este vorba de o ora in care ne abtinem sa vorbim, cu exceptia situatiilor in care e imperios necesar, dispensandu-ne totodata de televizor, calculator, chiar si de carti. O ora pe zi sau macar la doua zile in care tacem, contempland natura, rugandu-ne sau meditand, este de un ajutor extraordinar pentru a ne constientiza emotiile. In contextul problemelor de greutate, practica sistematica a tacerii ne va ajuta, in timp, sa gasim substratul emotional care ne-a dus la supra-alimentare. Este foarte posibil sa descoperim ca hrana in exces am folosit-o ca surogat pentru afectiunea, pentru placerea sau chiar pentru increderea in sine de care avem nevoie. Tacerea deplina ne va ajuta sa ne constientizam nevoile afective, emotiile, sa capatam gradat controlul asupra lor, pentru ca apoi sa extindem acest control si asupra domeniului care ne intereseaza cel mai mult, in contextul acestui articol, si despre care vom vorbi in continuare.

Controlul alimentatiei

Este atat de simplu de obtinut, incat este posibil sa va uimeasca, deoarece presupune, cel putin la inceput, doar un singur demers: sa nu mai mancati nimic in afara meselor principale. Odata ce va ridicati de la masa, nu veti mai consuma nici macar o prajitura, o patratica de ciocolata si nici un pahar cu suc indulcit. Iar delimitarea extrem de precisa si riguroasa a meselor se va face fara sa ne infometam catusi de putin. Putem avea 3 mese zilnice, indestulatoare, cu conditia sa nu facem nici un compromis mancand intre ele sau inaintea lor. Ce vom obtine prin delimitarea clara a meselor? In prima instanta, vom afla, in sfarsit, cat mancam in realitate, deoarece - asa cum s-a observat in practica - majoritatea persoanelor supraponderale nici nu isi dau seama cata hrana inghit, ciugulind intre mese, trecand, cum se spune, pe pilot automat. Apoi, dupa cateva saptamani de disciplina alimentara, in care vom afla de cata mancare avem nevoie, putem sa trecem in etapa a doua a controlului alimentatiei, introducand foarte gradat mici restrictii. De fapt, cele mai eficiente regimuri de slabit, cu efecte pe termene lungi si foarte lungi, adica fara efect Yo-Yo, presupun: mese principale clar delimitate si restrictii "cu picatura", asa incat sa nu produca un stres inutil.
Regimul ayurvedic, de pilda, presupune sa reducem portia de mancare doar cu un sfert, mentinand aceasta portie redusa o luna, dupa care - daca mai e nevoie - se mai poate reduce cu un sfert etc. Aceasta regula a sfertului este foarte bine suportata de psihicul si organismul obezilor, functionand foarte bine pe termen practic nelimitat. In regimul hipocaloric occidental, se merge pe o strategie similara, chiar daca un pic diferita ca forma: se iau cate 5 mese pe zi, dar intesate de alimente cu continut redus de calorii, cum ar fi salatele, zarzavaturile, fructele crude. De pilda, un ou fiert va fi consumat impreuna cu o salata mare de cruditati si cu putina paine prajita, ceea ce va alcatui o masa extrem de saraca in calorii, care tine de foame o perioada scurta de timp, dar care va fi completata dupa o vreme de o alta masa la fel de usoara s.a.m.d.
Dincolo de toate aceste regimuri care ne expun mult mai putin la efectul Yo-Yo, este foarte util sa retineti care este baza controlului alimentatiei, si anume: mesele foarte clar delimitate. Doar acest demers fiind realizat, problema slabitului va deveni mult mai simpla si mai accesibila. Iar daca va este greu sa va abtineti de la ciugulitul intre mese sau daca in timpul regimurilor hipocalorice simtiti ca foamea efectiv va chinuie, ei bine, medicina naturala a descoperit doua remedii-minune despre care vom vorbi in continuare.

Inhibitorii de apetit

Pot fi considerati pe buna dreptate antidoturi naturale pentru efectul Yo-Yo, inlaturand senzatia de foame chinutoare, regland asimilarea (mai ales a grasimilor) si avand efecte echilibrante chiar si la nivel psihic.
Chitosanul - este un leac folosit de secole in Asia de Sud-Est, fiind extras din carapacea crustaceelor si avand un efect puternic alcalinizant. El se prezinta sub forma unei pulberi albe, care face adevarate minuni pentru reglarea digestiei si a metabolismului, fiind foarte eficient pentru calmarea apetitului alimentar dintre mesele principale, dar si pentru prevenirea si combaterea efectului Yo-Yo. Studiile facute in laborator au aratat despre chitosan ca impiedica, odata ajuns in stomac, asimilarea grasimilor, reduce, datorita alcalinitatii sale, aciditatea si scade pofta de mancare. Cercetari facute pe pacienti umani au aratat ca 0,8 grame de chitosan dizolvate in apa si administrate cu un sfert de ora inainte de fiecare masa conduc la o scadere semnificativa in greutate, in doar cateva saptamani. Consumat intre mese, chitosanul dizolvat in apa taie pofta de mancare si ne ajuta sa renuntam la periculosul ciugulit.
Extractul de cicoare - reduce secretia hormonului foamei (grelina) si ajuta in schimb la eliberarea in organism a antidotului foamei, adica a asa numitei leptine, cunoscuta si drept hormonul satietatii. Extractul de cicoare se administreaza, pentru a avea efect inhibitor asupra foamei, in timpul mesei, fiind recomandat mai ales pentru a taia pofta de dulciuri concentrate, care sunt si cele mai periculoase pentru greutate. Se iau cate 2 capsule cu acest extract, in timpul fiecarei mese, urmarind apoi ca intre mese sa ne abtinem de la orice supliment de hrana. Cura cu extract de cicoare nu are contraindicatii majore si va dura 1-3 luni, urmata de 15 zile de pauza, putand fi reluata atat timp cat simtim nevoia sa ne reducem apetitul alimentar si greutatea corporala. Pentru marii amatori de ciocolata sau de dulciuri in general, daca uneori nu pot rezista tentatiei de a manca intre mese, li se recomanda ca, odata cu ciocolata, inghetata sau prajiturile consumate, sa ia si 1-2 capsule de cicoare, pentru a nu scapa de tot de sub control apetitul.

Regasirea bucuriei

Nu putem incheia acest articol fara sa va dam si o veste extrem de buna: cercetatorii au observat ca, in jumatatea a doua a primaverii si pe tot timpul verii, oamenii slabesc mult mai usor. Aproximativ 30% dintre noi vor slabi, chiar si fara sa-si propuna, in timp ce alti 40%, care vor vrea sa-si reduca portia de hrana, o vor face fara efort. De ce? Deoarece caldura din aceasta perioada ne inhiba apetitul alimentar, ingerarea de clorofila din abundenta ne va detoxifia organismul, iar fructele de sezon au un efect depurativ identic cu cel al ceaiurilor. Dar, dincolo de toate aceste consideratii dietetice, exista un motiv mai puternic pentru care in aceasta perioada devenim mai detasati de hrana: pur si simplu suntem mai fericiti! Suntem fericiti, chiar fara sa ne dam seama, pentru ca soarele straluceste, pentru ca ploaia face iarba sa creasca matasoasa si sa straluceasca, pentru ca ziua mai lunga ne ajuta se ne bucuram mai mult de timpul liber. Iar fericirea si cu sora ei mai mica, bucuria, sunt cele mai bune antidoturi la efectul Yo-Yo, care inceteaza sa mai aiba putere asupra noastra, atunci cand sufletul este plin.
Evident, exista nenumarate explicatii fiziologice si biochimice care sa justifice aceasta imunitate la supra-alimentare si la kilogramele in plus, care apare atunci cand suntem bine dispusi, dar mai important este sa (re)invatam sa ne bucuram. Sa ne bucuram, de pilda, de peticele de verdeata pe care le vedem cand ne intoarcem de la magazin sau de la serviciu. Apoi, sa ne bucuram de blandetea soarelui de dimineata, de racoarea binefacatoare a ploii, de apropierea week-end-ului sau a vacantei. Daca avem un pic de timp, sa ne propunem sa facem un lucru frumos, cat de mic, pe care nu l-am mai facut niciodata. Putem invata sa ingrijim trandafirii, sau sa jucam tenis, sau sa pictam (parerea criticilor nu conteaza), sau sa recunoastem plantele de leac, sau pasarile... Exista nenumarate mijloace prin care putem sa ne regasim o bucurie simpla, pe care aproape ca nu stiam ca o putem avea. Si sa mai retinem un lucru: bucuriile, chiar mici, atunci cand sunt repetate mereu si mereu, vor produce o schimbare fundamentala in noi, facandu-ne pur si simplu sa traim altfel, mai sanatos. Iar schimbarea stilului de viata, cu unul mai sanatos, este, de fapt, nu doar cheia pentru a invinge perfidul efect Yo-Yo, ci orice boala sau alt obstacol pe care l-am putea intampina.