Korodi Attila, din nou, ministrul Mediului!

Ion Longin Popescu
Rosia Montana Gold Corporation nu se simte prea bine...

Ultimele zile abunda in stiri optimiste, legate de proiectul Rosia Montana. De necrezut, chiar si talk-show-urile despre Cupru Min, transmise liber de televiziunile cumparate de Gold Corporation, au contaminat destul de puternic si subiectul altminteri intangibil: Rosia Montana. Si nu numai in audiovizualul romanesc, ci chiar si la bursa din Toronto, esuarea vanzarii Cupru Min a influentat negativ evolutia pretului actiunilor RMGC. Atunci cand actualul director general al companiei, Dragos Tanase, isi va scrie memoriile corporatiste care, oricum, nu-l onoreaza deloc, va fi nevoit sa consemneze zilele inceputului de aprilie 2012, drept zile neagre.

Korodi are un lucru simplu de facut la Rosia Montana: sa aplice legea!

Consiliul Permanent al UDMR l-a nominalizat in unanimitate pe deputatul Korodi Attila, drept noul ministru al Mediului. Korodi, despre care revista noastra a scris de cateva ori, calificandu-l drept cel mai bun ministru al mediului de dupa 1989, a acceptat mandatul, punand o singura conditie: sa nu se faca presiuni asupra lui, pentru aprobarea proiectului Rosia Montana! Stia ce spune! Intr-un discurs rostit tocmai la investirea sa in functia de ministru, presedintele tarii, Traian Basescu, a facut presiuni publice, pentru acordarea avizului de mediu! Exponent al generatiei de tineri politicieni (are 35 de ani!), iubitor al naturii si al sportului, daruit cu spirit practic si corect in exercitarea demnitatilor publice, Korodi Attila are un lucru simplu de facut la Rosia Montana: sa aplice legea. El stie ca principala suferinta a acestui proiect, inca de la inceputuri, a fost incalcarea legilor. Ca urmare, in pofida ordinului prezidential, domnul Korodi este chemat sa curme acest parcurs nefericit, care a adus atatea controverse si atata coruptie pe scena publica.

Lovitura grea: RMGC este trimisa la... origini

Ziua de 4 aprilie are o conotatie speciala pentru cele mai importante trei organizatii care se lupta de ani buni pentru salvarea Rosiei Montane. Curtea de Apel Alba, la solicitarea Fundatiei Culturale Rosia Montana, careia i s-au alaturat, ca parte in proces, asociatiile Alburnus Maior si Centrul de Mediu din Cluj-Napoca, a anulat definitiv si irevocabil Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Rosia Montana si Planul Urbanistic Zonal (PUZ) - zona de dezvoltare industriala Rosia Montana. Lovitura este naucitoare, intrucat, pe langa pierderea celui mai important proces, RMGC s-a trezit confruntata din nou cu intransigenta lui Korodi! Este vorba de ministrul pe care l-a tarat prin tribunale, pentru simplul motiv ca omul si-a facut datoria, suspendand avizarea studiului de impact asupra mediului, din cauza ca avea la baza documente anulate de justitie. Culmea ironiei amare: Korodi regaseste Gold Corporation in aceeasi situatie de ilegalitate in care a lasat-o, cu aceleasi PUG si PUZ, anulate de justitie!