Raspuns pentru SILTZER MARICICA - Suceava, F. AS nr. 1007 - "Sufar de boala Basedow avansata si nu vreau sa ma operez"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In afara de faptul ca boala Basedow este cea mai frecventa cauza de hipertiroidie, trebuie stiut ca ea se inscrie in randul patologiilor autoimune, ceea ce face ca sistemul imunitar sa produca anticorpi care imita actiunea hormonului stimulator al tiroidei (TSH) si stimuleaza in exces producerea tiroxinei.
Aceasta anomalie imunitara determina, asa cum probabil ati remarcat, semne si simptome majore, traduse, in general, prin tulburari cardiovasculare, modificari la nivelul pielii, parului si unghiilor, modificari osteo-musculo-articulare, tulburari de alimentatie si digestie, tulburari nervoase, metabolice, modificari ale vietii sexuale etc. Aceleasi anomalii ale sistemului imunitar care stimuleaza productia excesiva de hormoni tiroidieni pot, de asemenea, determina o afectiune mai putin frecventa, denumita oftalmopatie Basedow. In aceasta afectiune (este si cazul dvs.) globii oculari ies in afara, din orbitele protectoare, din cauza cresterii excesive a tesuturilor musculare si adipoase din spatele lor.
In unele cazuri, proeminenta globilor oculari aduce dupa ea retractia extrema a pleoapelor, care poate sa expuna corneea suficient de mult pentru a provoca o uscare severa (xeroftalmie) sau un ulcer corneean. Totodata, cresterea in exces a tesuturilor din spatele ochilor poate comprima si ameninta serios nervul optic, punand in discutie (precum in cazul dvs.), chiar pierderea vederii.
Din pacate, nu exista un tratament care sa opreasca sistemul imunitar sa produca anticorpii ce determina boala Basedow, scopul final al tuturor tratamentelor antihipertiroidiene fiind reducerea sau contracararea excesului de hormoni tiroidieni si a consecintelor clinice ale acestei stari anormale.
Astfel ca diminuarea activitatii tiroidiene (sau chiar scoaterea ei din functie) se poate realiza pe cale medicamentoasa, izotopica sau chirurgicala. Calea medicamentoasa presupune administrarea de antitiroidiene de sinteza (Carbimazol, Propiltiouracid, Ciclosporina, Ciclofosfamida, litiu sau Gluco-corticosteroizi, pentru scaderea edemului tisular.
In cazurile in care se impune o interventie rapida pentru combaterea complicatiilor, este indicata tiroidectomia izotopica (administrarea de iod radioactiv, care se fixeaza pe parenchimul tiroidian si inhiba productia de hormoni) sau tratamentul chirurgical de scoatere totala ori partiala a glandei tiroide. Deoarece dvs. prezentati riscul de a va pierde vederea, din cauza exoftalmiei, va aduc la cunostinta ca in astfel de situatii (severe) exista proceduri chirurgicale prin care se poate crea spatiu in plus, intr-o cavitate sinusala, pentru a permite ochiului sa se reaseze in spatiul orbitar si sa corecteze schimbarile datorate compresiei nervului optic. Desi terapeutica naturista nu este o alternativa la medicina stiintifica, in cazul bolii Basedow, poate contribui (complementar) la consolidarea rezultatelor obtinute prin tratamentul alopat sau la ameliorarea simptomelor caracteristice, prin utilizarea urmatoarelor remedii:
* Captalan - administrat sub forma de pulbere (3-4 lingurite pe zi) sau gargara cu macerat, Captalanul are efecte notabile in combaterea hipertiroidismului si a bolii Basedow, mai ales daca se asociaza cu Sanziene galbene si Traista-ciobanului, in cure de lunga durata (3-6 luni).
* Extract din muguri de Sanger - este indicat in stari de hipertiroidism, complicatii oculare si cardiace ale tireotoxicozei. Se administreaza cate 50 picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
La acestea se asociaza, in functie de simptomatologie, produse ca extractul de muguri de Tei argintiu, Tironorm sau Calmogen, precum si Seleniul (cu vitaminele C si E), in doza zilnica de maximum 500 mcg, oligoelement indispensabil in tratamentul bolii Basedow. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Mama a fost diagnosticata cu leucoencefalopatie multifocala progresiva"
(Raspuns pentru LAURA ROMAN, F. AS nr. 966)


Afectiune cerebrala caracterizata in plan anatomopatologic prin pierderea tecii de mielina ce inconjoara nervii, Leucoencefalopatia face parte dintr-un grup de boli cronice si persistente, fiind determinata de reactivarea unui virus ramas in organism in stare latenta, la nivelul rinichilor, sub denumirea de Papovavirus JC. Apare in general la pacientii imunodepresivi, cu boli mielo-proliferative si boli cronice, infectioase, manifestandu-se prin tulburari vizuale si paralizii, tulburari mentale progresive (confuzie, dementa) si modificari de personalitate. Leziunile cerebrale sunt evidentiate prin tomografie computerizata, examen IRM. La peste 80% din bolnavi, in 10 ani apare deficit motor. Tratamentul naturist vizeaza refacerea si mentinerea tecii de mielina (tesut conjunctiv care acopera nervii) si asigurarea propagarii influxului nervos.
Schema cuprinde, pe durata nedeterminata: Neurooptimizer, White Germ Oil, Alpha Lipoic Sustain 300, Colostrum Prime Life, Carotenoid Complex, Pastura, Laptisor de matca crud, miere poliflora cu catina, Promiod, ceai de napraznic si urzica, Gel aloe vera polimax.
Multa sanatate!

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Intr-un singur an am suferit doua operatii de cancer"
(Raspuns pentru MIRELA C. - Botosani, F. AS nr. 1009)


Pentru problemele de sanatate de care suferiti exista un complex de tratamente alternative, pe care trebuie sa il urmati obligatoriu, in paralel cu tratamentul sau interventiile alopate, prescrise de medicul specialist oncolog. Tratamentul alternativ completeaza in mod benefic pentru dvs. tratamentul pe care l-ati urmat si ajuta organismul sa se refaca complet:
Dintre aceste tratamente amintesc urmatoarele:
* Dieta Gerson, utilizata frecvent pentru tratamentul cancerului, chiar si in fazele terminale. Dr. Gerson propune o terapie bazata pe reducerea la minim a toxinelor din dieta, consumul de sucuri proaspete (fructe si legume) in cantitati mari, eliminarea proteinelor de origine animala, reducerea drastica a grasimilor si folosirea in paralel a suplimentelor nutritive, complexul vitaminelor B, in special vitamina B12, acid folic si cantitati mari de vitamina C, 1-2 g pe zi.
* Cura cu sucuri dupa Rudolf Breuss (vedeti "Formula AS" nr. 678/ 2005). In principiu, cura este formata dintr-o combinatie de ceaiuri si sucuri de legume, care trebuie administrate intr-o anumita cantitate si alterneaza dupa anumite reguli.
* Ceaiuri combinate - salvie, sunatoare, roinita, menta si ceaiul pentru rinichi.
* Sucuri de legume - sfecla rosie 3/5, morcovi 1/5, telina 1/5, o ridiche neagra, un cartof crud, zilnic. Sucul se strecoara inainte de consum. Cura se tine la un interval de 2-5 luni de la operatie sau citostatice. In paralel puteti urma si un tratament homeopat, respectiv, pentru ameliorarea simptomatologiei in cancerul de san.
* Asterias Rubens 30 ch, o administrare pe zi, 5 granule sublingual, timp de o saptamana. Continuati cu:
* Asterias Rubens 200 ch, o administrare pe saptamana, cate 5 granule, timp de 2 luni.
Faceti o cura si cu Avena Sativa 9 ch, tot un medicament homeopat, alternativ cu Alfaalfa 5 ch, pentru intarirea imunitatii si refacerea organismului. Doza este de 5 granule, de doua ori pe zi, alternativ, timp de 2 luni. Va doresc sanatate!

RADULESCU EUGENIU - bio-energo-terapeut atestat international, e-mail: ong_better@yahoo.com

"Cand incep sa beau alcool, nu ma mai pot opri cateva zile"
(Raspuns pentru NELU - Iasi, F. AS nr. 1011)


Este de apreciat ca ati cerut ajutor, constientizand problema si impasul in care va aflati. Spunem aceasta, deoarece majoritatea alcoolicilor nu recunosc faptul ca sunt dependenti, refuzand categoric orice fel de tratament sau ajutor. Acestia nu realizeaza ca alcoolul, ca de altfel orice tip de drog, le afecteaza atat propria sanatate fizica, mentala, emotionala, spirituala cat si calitatea vietii membrilor familiei. Pentru a scapa de dependenta de alcool, va recomandam sa folositi concentratul din plante Fito-antialcool & Antitabac Forte. Acesta induce in timp indiferenta fata de alcool, neavand contraindicatii sau efecte secundare. Gasiti detalii pe site-ul Asociatiei de Optimizare Umana BETTER, www.bioenergoterapia.ro sau la tel. 0232/22.75.63. Aceasta asociatie va poate oferi gratuit consiliere in adictia fata de alcool. Pentru rezolvarea cauzelor psiho-emotionale, trebuie sa apelati la un psihiatru, psiholog sau medic homeopat. Terapia duhovniceasca va poate fi si ea de un real folos. Fiind din Iasi, puteti apela si la serviciile Centrului "Sfantul Nicolae", din cadrul Fundatiei "Solidaritate si Speranta", unde se ofera, pe langa altele, consiliere, terapie individuala si de grup, integrare in grupurile Alcoolicilor Anonimi.
Va dorim multa sanatate si sa aveti incredere ca veti reusi!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Fiul meu nevazator sufera de anxietate si de hemoroizi"
(Raspuns pentru DELIA ANDREESCU - Bucuresti, F. AS nr. 992)


Din scrisoarea adresata revistei, am retinut faptul ca tratamentul aplicat fiului dvs. cu supozitoarele Hemorzon s-a dovedit practic ineficient, avand si in prezent dureri mari, provocate de hemoroizi. Raspunzand solicitarii dvs., va recomand un produs elvetian, Procto-Glyvenol, care se gaseste si in farmaciile noastre si care actioneaza atat asupra formatiunilor hemoroidale, prin Tribenosidul (substanta activa) aflat in compozitia sa, cat si direct asupra durerii, prin Lidocaina, pe care, de asemenea, o contine. Produsul se prezinta sub forma de crema pentru hemoroizi externi, cat si supozitoare, pentru hemoroizii profunzi. Va asigur ca suferintele fiului dvs. se vor reduce in timp foarte scurt. Efecte favorabile se obtin si prin tratamentul local cu unguentul Hemorstop, realizat de firma "Exhelios" din Timisoara, pe baze naturiste, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste. Unguentul contine principii biologice active din flori de galbenele si musetel, extracte de spanz si castan, care ii confera proprietati antiinflamatoare, cicatrizante si emoliente, contribuind astfel la reducerea durerii, refacerea tesuturilor si stimularea circulatiei locale in criza hemoroidala. Firma producatoare recomanda utilizarea zilnica a unguentului in vederea restabilirii functiei normale a mucoasei anale.
Se recomanda, in acelasi timp, o igiena severa in zona anala, prin spalaturi cu apa calduta si sapun dupa fiecare defecatie, eliminandu-se astfel produsi care pot mentine si intretine iritatia locala. Calmandu-se suferintele produse de hemoroizi se va ameliora si starea de agitatie a fiului dvs., a carui varsta nu rezulta din scrisoarea trimisa. In functie de aceasta, se va putea apela si la Ceaiul Calmant Plafar, care prin cele 5 plante din compozitia sa are efecte de sedare a sistemului nervos.