In Rusia si Siberia, practicienii in medicina populara considera baile medicinale o parte esentiala a tuturor terapiilor. Majoritatea caselor de la tara au cazi speciale din lemn de stejar, despre care se spune ca sporeste eficienta vindecarii. Baile erau recomandate mai ales pentru afectiuni si dureri reumatice. Dar indiferent de afectiune, toate baile trebuie sa fie calde, nu fierbinti, iar durata fiecarei imersii depinde de conditia fiecarui pacient. De obicei, 15-30 de minute.
Baile de sare - Circa 1200-1600 g sare de mare iodata se pun la o baie. Normalizeaza circulatia sangelui si intareste tonusul general.
Baile cu flori de lavanda - Vor avea efecte multumitoare in toate cazurile de afectiuni nervoase si tulburari cardiace, reumatisme, guta, paralizii, tulburari de circulatie, luxatii si deshidratari de orice fel.
Bai de radacina de valeriana - Se recomanda pentru boli de nervi, insomnie, palpitatii si alte afectiuni pe baza nervoasa. Se recomanda si contra tensiunii marite. La o baie, se pune cantitatea de 300 g radacina de valeriana. Prima data se fierbe intr-o cratita cu apa 30 de minute, apoi se strecoara si se rastoarna in cada.
Bai cu lamaioara - Se recomanda ca tonic intaritor al intregului organism si al sistemului muscular, precum si la afectiuni ale pielii. Pentru o baie, se folosesc aproximativ 800 g de lamaioara.
Bai cu mustar - Nu se folosesc pentru bai complete, ci numai pentru un anumit membru afectat - mana sau picior. Se amesteca mustarul proaspat (boabe) cu apa calduta, apoi se rastoarna in apa de baie. Imersiile se limiteaza la 5-10 minute, apoi sunt urmate de dusuri calde. Baile cu mustar se recomanda pentru afectiuni locale reumatice sau artritice.
Bai cu coada-calului - Coada-calului (Equisetum arvense) este o adevarata planta "atotvindecatoare". Iarba uscata se pune intr-un sac de panza, iar aceasta se fierbe timp de 30 de minute, in 5 litri apa. Decoctul rezultat impreuna cu sacul se adauga in apa de baie.
Pentru o baie completa, se pun 550 g planta. Pentru o baie partiala (adica cand jumatate din corp este afectat, iar baia nu se umple complet, pana la suprafata vanei, ci numai pentru un membru afectat), se pune jumatate din cantitate. Baile totale sunt recomandate in mod special pentru rinichi, afectiuni biliare sau pancreatice. Local, pentru rani deschise. Compresele cu decoct de coada-calului sunt folosite in tratarea ranilor, abceselor sau ulcerelor.
Bai de scoarta de stejar - Se farama scoarta de stejar uscata, se inmoaie in apa rece 3-5 ore, apoi se fierbe timp de 30 de minute. Apa rezultata se strecoara in cada. Acesta este un remediu contra febrei si vindeca ranile externe. Pentru o baie totala, se folosesc 800 g de scoarta, adica 400 g pentru o baie in sezut, si un sfert pentru un membru afectat.
Bai cu obligeana - Radacinile si frunzele de obligeana (Acorus calamus), se fierb timp de 30 minute, iar apa rezultata se strecoara in cada. Se recomanda in tratarea scrofulozei si rahitismului la copii, si a nevrozelor la adulti. Pentru o baie totala, se foloseste cantitatea de 800 g de obligeana, iar pentru o baie de sezut, jumatate din cantitate, adica 400 g.
Bai cu frunze de nuc - Frunzele de nuc, uscate sau verzi, se fierb intr-un vas inchis ermetic, timp de 45 de minute. Apoi se strecoara in cada. Acest tratament se recomanda in cazul afectiunilor limfatice si pentru rahitism la copii. Pentru o baie totala, se folosesc circa 800 g, iar pentru o baie de sezut, 400 g.
Baie cu tarate - 1.200 g tarate se folosesc pentru o baie totala. Taratele se fierb timp de 5 minute si apa se strecoara in cada. Baile sunt recomandate in cazuri de inflamatii ale pielii, eruptii, mancarimi, abcese si in cazurile de sensibilitate a pielii, la femeile isterice.
Bai cu flori de musetel - Se pune musetelul in apa rece, apa se da in clocot si florile se fierb timp de 10 minute. Se folosesc aproximativ 800 g, pentru o baie totala, si jumatate, pentru o imersie de sezut, si 1/1, pentru imersia unei maini sau a unui picior. Baile se recomanda pentru inflamatii interne si externe, boli de piele, rani si abcese. Se recomanda si pentru afectiuni nervoase.
Bai cu paie de ovaz - Paiele uscate se fierb timp de 20 de minute, iar decoctul se strecoara in cada. Pentru o imersie se folosesc 400 g paie. Aceasta baie calmeaza nervii si imbunatateste intreg tonusul muscular.
Tratamente curente pentru diverse boli
Abces - se recomanda inteparea lui, daca este copt, cu un varf ascutit de ac de otel, ac de aur (de cravata) etc. care fie ca a fost flambat, fie a stat cateva minute in alcool de 90gr.. Inainte de a intepa, se pune pe punctul albicios al abcesului o picatura de tinctura de iod. Apoi se va apasa pe margine, pana cand iese puroiul. Odata operatia terminata, se pune o alta picatura de tinctura de iod.
Pe de alta parte, se prepara si se lasa la racit un decoct din 100 g de iarba ranilor (Betonica officinalis) intr-un litru de apa sau, mai bine, in vin alb (se foloseste planta intreaga). Se inmoaie in decoct un tifon sau o panza alba proaspat calcata si se inveleste regiunea inflamata, care se acopera apoi cu vata sterilizata. Totul se leaga cu o fasa, putin stransa. De regula, inflamatia dispare a doua zi.
Angina - Oricare ar fi originea ei, se va reduce imediat alimentatia, care va fi semilichida, se va suprima urgent sarea, pentru a evita complicatiile renale posibile. Se face gargara cu urmatorul ceai: se pun intr-o jumatate de litru de apa 10 g radacina de nalba mare, un cap de mac bine uscat si sfaramat. Se fierbe totul o jumatate de ora si apoi se adauga 3 linguri de miere. Alta reteta: se obtine preparand un decoct de rugi de mure (un pumn in 200 g de apa) la care se adauga 5 g alaun si 3 linguri de miere. Daca inflamatia nu dispare in 2-3 zile, se va apela la medic.
Anemia - Oricare ar fi cauza ei, este intotdeauna ameliorata prin repaus absolut, o odihna la tara, mai ales la munte. Se vor da bolnavului zilnic 150-300 g ficat de vitel fiert sau moderat fript, sau preparat cu putin ulei, la cuptor.
Se vor consuma alimente bogate in fier: spanac, patrunjel, varza verde, secara, legume uscate, carne rosie, galbenus de ou, maduva osoasa, nuci, mere, cirese, prune. In fiecare zi, inaintea mesei de pranz, se va lua un pahar cu vin tonic rosu.
Afte - Considerate de catre medicii clasici drept infectii banale bucale, sunt in realitate semne ale unor tulburari hormonale profunde, intretinute de o alimentatie defectuoasa.
Tratamentul general este de ordin alimentar si trebuie instituit un perfect echilibru nutritiv. Aftele pot fi datorate unui exces de alimente acide (legume si fructe acide) sau acidifiante (exces de fructe dulci, exces de substante grase, de fripturi) sau exces de alimente iritante (piper, mustar, nuci), prin carenta vitaminica. In aceasta privinta, consumul la fiecare masa a doua linguri de varza cruda tocata si o lingurita de germeni de grau face sa dispara rapid aftele. Cresterea timpului de relaxare dupa masa de pranz va consolida vindecarea.
Extern, se fac bai de gura cu ape bicarbonatate si cu decoct de nalba mare (25 g radacina de nalba la o jumatate litru apa).
Psoriazis - Poate atinge toate regiunile corpului, dar apare mai ales la nivelul genunchilor, coatelor si pe spate. Cand se generalizeaza, pielea este rosie, tumefiata. Poate aparea si pe pielea capului.
Psoriazisul de pe pielea capului se caracterizeaza prin: pete de 4-5 cm in general rotunjite, cu margini net delimitate, cu suprafata acoperita de scuame groase, stratificate, aderente, parul trece prin scuame. Gratajul scoate scuame crustoase. Se pare ca multi psoriazici sunt atinsi de tuberculoza. Aceasta posibilitate conduce la faptul ca nu trebuie neglijat tratamentul general: viata in aer liber, aeroterapia, hidroterapia, helioterapia prudenta, exercitii fizice moderate, recalcifieri, o buna igiena alimentara.
Tratamentul fitoterapic va fi esential depurativ, cu infuzii pe baza de pansele salbatice, scoarta de ulm (de pe vlastari de 1-2 ani). Intr-un vas smaltuit se pune un pumn de plante, si se varsa peste ele 1/2 litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat o noapte. Se strecoara a doua zi printr-un tifon, se indulceste cu miere, se ia intre mese, cam 10 linguri din preparat.
Tratamentul extern va consta din comprese cu infuzie din frunze de salvie sau scoarta de stejar. Se face o infuzie concentrata din frunze de salvie, se imbiba o panza, care se va mentine pe leziuni intreaga noapte. Daca papulele rezista la acest tratament, se va utiliza un decoct din 100 g scoarta de stejar la 1 litru de apa, mai eficace este scoarta ramurilor de stejar de 1-2 ani. Daca apar roseli intinse, caci taninul stejarului este uneori rau suportat, se va reveni la infuzia de frunze de salvie.