Va recomand azi o carte foarte potrivita ca dar de Paste (si nu numai), care ii va bucura garantat pe toti cei ce stiu ca mancarea e una din marile placeri ale vietii, dar si pe amatorii de literatura memorialistica. Ea se datoreaza Ioanei Parvulescu, inepuizabila in idei originale atat pentru propriile carti, cat si, iata, pentru volume colective (care presupun in realizare chiar mai multa preocupare si energie). Ce idee buna a avut Ioana Parvulescu acum? A solicitat 20 de scriitori, 10 femei si 10 barbati, cu varste cuprinse intre 33 si 95 de ani, sa-si povesteasca relatiile cu bucataria si sa ne dea fiecare cateva retete in sos de amintiri. Toti au gasit tema apetisanta si au scris cu pofta. A rezultat un banchet literaro-culinar la care cititorul participa cu delicii si este tentat sa prepare el insusi retetele de tot felul, de la cele foarte simple, pentru ageamii, la sofisticarii pentru cunoscatori rafinati. Alaturarea de gusturi si stiluri variate, pe o masa frumos aranjata de graficianul Mihail Cosuletu - care ilustreaza 20 de aforisme ale lui Brillat-Savarin puse intre comeseni - e vioaie, antrenanta si mixeaza suculenta lexicala cu pofta de mancare concreta, cea care iti lasa gura apa. Un patron destept de restaurant ar putea alcatui, folosind Intelectuali la cratita drept carte de bucate, un meniu bogat, de la aperitive la deserturi, fiecare fel purtand girul unui nume cunoscut din librarii si mass-media. Cred ca ar arata bine un astfel de meniu pe care ar figura omleta - Neagu Djuvara, gogosari cu smantana - Ana Blandiana, ciuperci pane cu mujdei - Monica Pillat, salata de andive - Grete Tartler sau cea de raci - Marius Chivu, placinta albaneza cu praz - Vlad Zografi, apoi pestele cu salvie dupa reteta lui Horia Bernea transmisa de Andrei Plesu, fettuccine taranesti - Gabriel Liiceanu sau gratin de andive cu jambon si sos Mornay - Radu Paraschivescu. Sunt doar cateva exemple. La dulciuri e oferta cea mai mare, dar fiindca tot e Pastele, mentionez doua retete de cozonaci (nasaudeni si "trandafir"), prajitura Arlechin si o delicioasa mousse au chocholat - toate cu secrete de fabricatie transmise in familie. Pe langa talentul literar cu care sunt povestite mancarurile si valoarea practica a retetelor, "Intelectuali la cratita" mai are si o dimensiune asa-zicand documentara. Desi nici unul dintre participanti n-a stiut ce au scris ceilalti, intre scriitorii din aceeasi generatie exista un numitor comun, caci istoria trece si prin farfurie. Astfel apar la decanii de varsta ai volumului, Neagu Djuvara si Antoaneta Ralian, ecouri ale abundentei gastronomice interbelice, la sexagenari - perioada de foamete si saracie din anii '50, cand copiii erau hraniti cu paine neagra unsa cu untura sau marmelada la calup. Pentru ei, ca si pentru cei mai tineri cu un deceniu, sunt pregnante si amintirile din oribilii ani '80, ai cozilor la "ce se da", ai procurarii umilitoare a celor mai banale materii prime bucataresti si ai "inlocuitorilor". Intreaga istorie trecuta prin stomac a celei de a doua jumatati a secolului trecut e evocata prin gusturi si trairi in care va veti recunoaste cu siguranta. Mofturosi sau mancaciosi (Dan C. Mihailescu e tipic pentru a doua categorie si povesteste cu un haz nebun cum se ducea regulat la cimitirul Bellu ca sa primeasca de pomana coliva), fostii copii ajunsi scriitori spun istorii culinare de familie care te incarca de nostalgii si pofte si te farmeca deopotriva. "Intelectuali la cratita" e o carte buna in toate sensurile cuvantului.