In pas cu economia, si celelalte sectoare cu extensie sociala si-au ajustat avansul. Exista, insa, un domeniu mai turat ca oricand, iar acela este Justitia. Dubele Departamentului National Anticoruptie (DNA) bantuie tara mai ceva ca ambulantele, iar personaje cu tot mai mare greutate se inghesuie in ultima vreme pe holurile tribunalelor. Multe i se pot imputa PDL-ului, dar Justitia a iesit - e de domeniul evidentei - din zodia orbirii si a vesnicelor tergiversari din trecutele guvernari.
Suntem de-acum recordmeni in Europa la capitolul parlamentari trimisi in judecata si condamnati pentru fapte de coruptie. In 2012, instantele au pronuntat hotarari de condamnare definitive cu executare pentru deputatul Virgil Pop (5 ani) si pentru fostul deputat Emilian Cutean (5 ani). La capitolul hotarari nedefinitive de condamnare ii avem pe fostul premier Adrian Nastase (2 ani cu executare, respectiv 3 ani cu suspendare) si pe fostii ministri ai Agriculturii, Decebal Traian Remes si Avram Muresan (3 ani cu executare). Condamnarile nedefinitive vor trebui confirmate de instantele superioare, desigur. Daca va fi sau nu asa, ramane de vazut. Cert e ca oameni ce se considerau de neatins cu putin timp in urma au intrat in vrie si nu mai stiu pe unde sa-si scoata camasa.
Mai e o premiera pe care ultimii ani o pun in evidenta: oamenii puterii nu mai au garantia ca partidul le tine spatele. Fosta ministresa, Monica Iacob Ridzi sta marturie in acest sens. Primarul Antonie Solomon de la Craiova, la fel. Fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, membru PDL, tocmai a fost condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru ca ar fi acceptat o mita de 25.000 de euro, in vreme ce primarul Clujului, Sorin Apostu, e de luni de zile in arest preventiv. Faptul ca partidul si-a luat mana (macar) de pe unii dintre membrii sai explica, printre altele, si recenta hemoragie de plecari din PDL inspre zone politice care par a garanta un altfel de tratament pentru propria clientela.
Recentul caz al transferurilor din fotbal - in care sunt implicate nume grele ca George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Giovanni Becali, Victor Becali, Jean Padureanu, Gigi Netoiu si Gica Popescu, toti acuzati de pagube de peste 10 milioane de euro - e cat se poate de ilustrativ pentru dubla masura cu care inca se face Justitie in Romania. Judecatorii ii achita, in serie, pe toti cei opt inculpati, in timp ce procurorii cerusera cate 10 ani de inchisoare cu executare pentru fiecare! Intensitatea cu care Justitia functioneaza in aceste zile scoate in evidenta tocmai problemele structurale ale sistemului, frustrarile si neincrederea in relatia dintre procurori si fortele de interventie cu rol in administrarea probelor, in relatia dintre procurori si judecatori, in relatia dintre procurori sau judecatori, pe de o parte, si presa, opinia publica pe de alta parte. Asistam la o lupta "care pe care", ce lasa loc exceselor de tot felul. Iar rezultatul e tocmai decredibilizarea actului de justitie. Simpla agitatie a DNA si vrafurile tot mai consistente de dosare "grele" de pe mesele de lucru ale judecatorilor nu inseamna automat si o Justitie eficienta, echitabila si uniforma, in sensul profund al democratiei occidentale. Daca e sa ne gandim putin in urma, si in tribunalele comuniste era mare agitatie dupa 1948...