Analiza politica a lunii MARTIE - Tia Serbanescu

Claudiu Tarziu
"D-l Ungureanu a cazut in pacatul precedentului guvern: nu comunica"

- Premierul M. R. Ungureanu si-a inceput mandatul cu stangul. In doua luni si-a trecut in cont minusuri cat pentru doi ani de guvernare. Privatizari scandaloase, cedari rusinoase in fata pretentiilor diferitelor partide din coalitie, acuzatii de tradare a interesului national. Sa ne asteptam la inmultirea bilelor negre pentru domnia sa, avand in vedere presiunile la care va fi supus in perspectiva alegerilor locale si generale?

- D-l Ungureanu pare hotarat sa faca rost de bani pentru functionarea tarii, chiar daca asta ii creeaza neplaceri. A cerut autoritatilor din domeniu sa colecteze doua miliarde de euro in doua luni. Termenul e aproape implinit si banii nu s-au strans inca. Pedeapsa pentru sefii institutiilor respective este demiterea. Sa vedem ce se va intampla. Mai exista si ambitia absorbtiei a sase miliarde de euro din fonduri europene - pentru care suntem tot nepregatiti. Pe acest teren, probabil ca vanzarea de actiuni la cateva firme ale statului apare ca un succes. Opozitia si o parte a societatii civile nu sunt de acord. Mai ales pentru ca d-l Ungureanu a cazut in pacatul precedentului guvern: nu comunica si nu explica masurile pe care le ia. Astfel incat lumea interpreteaza informatiile cum vrea si uneori apar acuzatii nefondate. Guvernul cultiva aceeasi lipsa de transparenta ca si in perioada lui Emil Boc. Iesirile publice ale premierului Ungureanu au fost strict protocolare si nu s-au remarcat decat printr-o retorica mai sofisticata, de extractie asa-zicand elitista, care poate sa ne satisfaca intelectual, dar este de neinteles pentru cetateanul obisnuit. In acest timp, Opozitia, prin vocea d-lui Victor Ponta, anunta depunerea unei motiuni de cenzura in legatura cu ultimele privatizari si cu ceea ce a numit "cedarea la santajul UDMR". D-l Ponta preia pur si simplu teza din 1990 cu "Nu ne vindem tara". L-a acuzat pe premierul Ungureanu ca nu reprezinta interesele tarii si nici macar pe cele ale partidelor de la guvernare, ci interese straine. Enormitatea acuzatiei este datorata inflamarii electorale, dar nu si scuzabila. Pare o idee buna sa cauti dusmani externi - dupa tactica lui Putin - atunci cand nu poti oferi solutii.

- Totusi, nu putem trece cu vederea anumite fapte clare, neinterpretabile, cum este, de pilda, vanzarea, pe 200 de milioane de euro, a Cupru Min, compania detinatoare a 60% din rezervele de cupru ale tarii, estimate la sase miliarde de euro astazi.

- Aici e vorba de o confuzie. Nu a fost vanduta compania care are aceste rezerve, ci o mina parasita, care producea pagube.

- Da bani cineva pe mine parasite? Si apoi, cum e posibil ca numerosi specialisti si politicieni sa dezbata aceasta privatizare zile in sir in mass-media, iar guvernul sa nu atraga atentia ca este o confuzie?

- Ar fi fost bine s-o faca, dar lucrurile stau cum va spun. Mi se pare suspect ca nici macar premierul n-a iesit cu explicatii. Oricum, nu cred ca un guvern, oricat de vandut sau de zabauc ar fi, poate sa faca asa ceva. Este obligatia esentiala a premierului Ungureanu sa explice toate aceste tranzactii. Cum e si in cazul gazelor de sist pe care Chevron urmeaza sa le exploateze la Barlad. Si acolo e o neintelegere, care a starnit indignarea opiniei publice. Chevron nu va face exploatare, decat peste cativa ani, poate zece, iar deocamdata face prospectiuni.

- Informatiile oferite de autoritati arata ca Chevron va incepe exploatarea la Barlad anul acesta, dar dupa "metode conventionale", prospectiuni facandu-se pe litoral, la Adamclisi, Costinesti si Vama Veche. Poate ca este numai o amanare, pana dupa alegeri. Fapt e ca noi am dat unda verde Chevron pentru o operatiune foarte poluanta si care poate starni cutremure si alunecari de teren catastrofale, in conditiile in care alte state, intre care si Bulgaria, au refuzat exploatarea gazelor de sist dupa metoda fracturarii hidraulice.

- Aceasta graba a vanzarii de resurse naturale si a privatizarii unor companii de stat, in ultimul an de guvernare, devine, intr-adevar, dubioasa. Pentru ca de cativa ani incoace, toate privatizarile au fost stopate, presedintele Traian Basescu motivand aceasta decizie prin aceea ca nu vrea ca baietii destepti sa puna mana pe toate resursele pe nimic. Mai mult, aceste tranzactii se fac intr-o perioada de criza economico-financiara, in care toate preturile scad si riscam sa nu luam nici pe sfert fata de cat merita ce vindem. Inca o data spun ca guvernul este obligat sa comunice mai bine pe toate aceste subiecte. Deficitul de comunicare risca sa se transforme in deficit de imagine, si asupra guvernului, si asupra principalului partid de la guvernare, PDL, cu consecinte dezastruoase in plan electoral.

"Guvernul e prins intre santajul UDMR si motiunile de cenzura ale USL"

- Pe de alta parte, si atunci cand guvernul comunica, o face de-o maniera neconvingatoare, cel putin in unele cazuri. De pilda, in cazul UMF Tg. Mures, in care ni s-a spus ca este vorba doar despre respectarea legii, cand, in mod evident, acolo a fost un amestec abuziv al politicului in autonomia universitara si un act de segregare etnica.

- Conform noii legi a educatiei, UMF Tg. Mures este incadrata ca universitate multiculturala. Nu s-a inteles insa de ce trebuia facuta noua Facultate de Medicina in asa mare graba si prin incalcarea autonomiei universitare. Mai ales ca Universitatea functiona si in limba maghiara, de douazeci de ani, deci nu exista nici un fel de frustrare la acest capitol pentru studentii maghiari. Guvernul trebuia sa fi propus anumite schimbari Senatului Universitatii, sa le fi argumentat stiintific, sa se fi asigurat ca exista numarul necesar de studenti si de profesori, pentru a marca acest pas, nu sa dea un ucaz. Dar si aici au jucat un rol determinant nevoile electorale. De data asta, ale UDMR, care a vrut sa aiba aceasta hotarare de guvern pentru a defila cu ea in campania electorala locala. Guvernul nu si-a permis sa refuze UDMR si sa riste destramarea majoritatii guvernamentale, si asa precara, in prag de alegeri. Problema este ca guvernul va putea fi presat si mai mult de acum incolo de UDMR, daca tot e prins la inghesuiala si, de asemenea, va fi amenintat cu motiuni de cenzura, care vor fi mai primejdioase decat pana acum, din partea opozitiei.

- Nu credeti ca PD-L este principalul perdant in urma acestei hotarari, pe care candidatii sai o vor deconta electoral?

- Ba sigur ca da. Si asta o stiu si parlamentarii PD-L din Ardeal, care au o mai mare sensibilitate pe acest subiect. De aceea spuneam ca o motiune de cenzura nu mai este acum asa de simplu de respins. S-ar putea ca si unii dintre parlamentarii Puterii sa voteze impotriva guvernului, care i-a pus intr-o situatie extrem de delicata fata de alegatori. Nici nu trebuie s-o faca prea multi pentru ca guvernul sa cada, intrucat majoritatea este foarte fragila in Camera Deputatilor, iar opozitia a iesit din greva.

- Ca o noua dovada a starii de tensiune din sanul Puterii, unul dintre liderii marcanti ai PDL, d-l Sorin Frunzaverde, a plecat din partid si va deveni vicepresedinte al PNL. Este ea un semnal de tipul "se salveaza cine poate"?

- Putem interpreta asa aceasta plecare, avand in vedere calitatile d-lui Frunzaverde in PDL: fondator si prim-vicepresedinte al partidului, fost ministru si de doua ori presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin. Nu e un simplu traseist, cum a spus d-l Emil Boc, caci d-l Frunzaverde a fost douazeci si ceva de ani in partidul asta. Plecarea sa este un triplu semnal prost. Pentru d-l Frunzaverde insusi, care, pana deunazi, ataca liberalismul, pentru PDL, pentru ca i-a plecat un membru important, ceea ce inseamna ca ceva nu functioneaza, mai ales ca d-l Frunzaverde invoca drept motive ale despartirii haosul administrativ, vrajba politica si statul politienesc, dar si pentru PNL si USL, care, dupa ce au vorbit mereu despre necesitatea schimbarii la guvernare, pentru a termina odata cu coruptii si incompetentii din PDL, acum se reped si iau chiar cadrele de baza ale PDL. Se bucurau ca d-l Frunzaverde vine la USL si cu cateva zeci de primari si cu cativa parlamentari din zona. Asa incat te intrebi: care mai e sensul acestei schimbari? Adica votezi cu USL ca sa ai parte tot de oamenii PDL? Inainte de a fura voturi, cum se acuza unii pe altii, incep sa-si fure candidatii. Cine era ieri dusmanul de moarte, coruptul, incompetentul s.a.m.d. devine brusc un castig pentru partid, un personaj integru, o minune de om, cand trece de partea ta. Un procedeu prost, care daca se extinde, asa cum indica si plecarea primarului de la Slatina, Darius Valcov, fost presedinte al PDL in judetul Olt, se compromite ideea de schimbare, de alternanta la putere, aparand aceea ca politicienii sunt toti o apa si un pamant.

"Daca Raed Arafat candida, il lua cu SMURD-ul de pe jos pe Oprescu"

- PDL Bucuresti si-a anuntat candidantul la Primaria Generala, in persoana d-lui Silviu Prigoana, decizie care s-a soldat cu un nou scandal, de pe urma caruia europarlamentarul Cristian Preda a fost dat afara din partid. De ce credeti ca a optat PDL pentru d-l Prigoana?

- Nu prea aveau de unde alege. Nici un greu al partidului nu vrea sa-si treaca in CV o infrangere in fata lui Sorin Oprescu. Singurul care s-a oferit a fost d-l Cristian Preda, care chiar nu avea nici o sansa, ar fi pierdut cu un scor umilitor, sub marja de eroare. Dar parea sa nu-i pese decat de eventuala notorietate pe care ar putea-o capata in campanie. D-l Oprescu este favorizat pentru ca se afla in functie. La noi cel care e in functie, mai ales in urma noului sistem de alegere din primul tur, ramane stapan pe scaunul de demnitar ca pe locul de veci, daca nu-l salta DNA sau nu-si ia el lumea in cap. Trebuia ca PDL sa-si fi pregatit un candidat din urma cu un an sau doi, o personalitate care sa-l marcheze om la om pe primarul in functie, vanandu-i greselile si oferind solutii. Numai asa ar fi putut spera sa-l invinga. PDL insa si-a luat gandul ca l-ar putea inlocui pe d-l Oprescu, si atunci incearca sa limiteze pierderile, daca nu sa castige locuri in plus in Consiliul General. Pentru asta l-a desemnat candidat pe d-l Prigoana, un personaj de tabloid, care s-a afirmat in viata publica prin scandaluri conjugale, dar care sta cel mai bine in sondaje dintre potentialii candidati ai PDL. Nici USL n-a fost in stare sa scoata un candidat care sa se bata cu d-l Oprescu, de aceea si-a declarat sustinerea pentru actualul primar. Asta e marea schimbare pe care o propune Opozitia pentru Capitala. Nici o schimbare nu se intrevede, nici la sectoare, unde fiecare isi pastreaza pozitia.

- Daca nu aveau printre membri un candidat veritabil, puteau sustine un om din afara partidului, o personalitate...

- Da, dar de obicei o personalitate cu performante profesionale si cu un bun capital de imagine nu se baga in asa ceva. De pilda, d-l Raed Arafat, pe care PDL l-a curtat, a refuzat propunerea de a candida, pentru ca nu voia sa-si joace la ruleta politica prestigiul profesional, pe care si l-a construit o viata intreaga. D-l Arafat e pe primul loc la incredere in ultimul sondaj de opinie IMAS, deasupra liderilor Opozitiei. Cred ca il spulbera pe d-l Oprescu, il lua cu SMURD-ul de pe jos, in cinci minute. Dar nu vrea sa intre in zona asta politica, unde nu-si poate face meseria.