Leacuri cu... Pasta de dinti

Elena Josan
Sanatate

* Arsuri. Chiar daca folositi paste scumpe pentru curatarea dintilor, e bine sa aveti si un tub de pasta simpla, mentolata. Daca pe piele apare o basica produsa de arsura, o ungeti cu un strat gros de pasta de dinti mentolata si in timp de 15-20 de minute senzatia de arsura dispare. Pasta nu se sterge, dupa un timp ea va cadea singura.
* Dermatita, alergie. Mai ales femeile ce folosesc in gospodarie diverse produse chimice pentru spalat, curatat si dezinfectat, fac alergii. In acest caz, se ung locurile cu eruptii sau iritatii cu un strat de pasta de dinti, se panseaza si se lasa 24 de ore, apoi se spala cu apa calda si se ung cu vaselina farmaceutica sau crema de galbenele. Dupa trei proceduri, puteti schimba tratamentul. Preparati un amestec din urmatoarele componente: cate o lingura de otet si ceapa pisata, cate o lingurita de bicarbonat de sodiu si sare fina. Se omogenizeaza si se aplica, la fel ca pasta de dinti, timp de 2-3 zile.
* Intoxicatie alimentara la copii. Cand copiii stau la mese de sarbatoare si mananca alimente grase sau mai putin proaspete, organismul lor plapand reactioneaza cu diaree. Parintii iau masuri si diareea se opreste, dar toxinele ce trebuiau eliminate raman in organism si atunci sistemul de aparare incearca sa le scoata prin piele, unde apar eruptii cutanate. Pe locurile afectate se aplica un strat gros de pasta de dinti (de dorit pe baza de plante), se lasa pana se usuca si se spala cu apa rece. In prima zi, procedura se repeta din 2 in 2 ore, a doua zi, din 3 in 3 ore.
* Intepaturi de insecte. Unele intepaturi provoaca reactii de inflamare, edem, intoxicatie a pielii, asociate cu senzatii neplacute de prurit, uneori dureroase. In asemenea cazuri, puteti folosi pasta de dinti cu sare de mare (de ex. "Pomorin", care se produce in Bulgaria) sau una din pastele destinate copiilor.
* Prurit anal. Daca nu este provocat de helmintiaza, poate fi diminuat cu Colgate cu propolis si eucalipt. Inainte de culcare, anusul se spala cu apa rece, se sterge bine si se unge cu pasta de dinti. La inceput apare o senzatie slaba de arsura, dar trece repede. Procedurile se fac in fiecare seara, timp de 10-12 zile.
* Raceala, pierdere de voce. Indata ce apar primele simptome de raceala, luati in gura 3-4 cm de pasta de dinti ce are fluor in continutul ei si 50 de ml de apa calduta. Clatiti cavitatea bucala si gatul, apoi tineti pasta in gura, timp de 10-20 de minute. Nu inghititi! Scuipati pasta si clatiti bine gura cu apa calda. Procedura se repeta de 2-3 ori pe zi. Concomitent se intareste si smaltul dentar.
* Herpes. Cei ce sufera periodic de aparitia pe buze a unor basicute pline cu lichid, inestetice, dar si dureroase, pot sa foloseasca pasta de dinti pentru rezolvarea problemei. Herpesul se tamponeaza cu alcool sanitar si se unge de cateva ori pe zi cu pasta, pana se usuca si nu se mai dezvolta.
* La copii mici, adulti supraponderali sau persoane cu transpiratie abundenta, apar pe corp locuri "oparite" (dermatita intertriginoasa). Si in cazul acesta problema dispare daca tamponati locurile afectate cu pasta sau praf de dinti.
* Curatarea pancreasului. Timp de trei zile, se bea de 3 ori pe zi, intre mesele principale, cate un pahar de apa calda amestecata cu o lingura rasa de orice praf de dinti, dar mai bine fara aromatizanti.
* Otita. Bunicile noastre rezolvau problemele legate de dureri, prurit si inflamarea urechilor, pe cat de simplu, pe atat de eficient: in urechea bolnava se sufla praf de dinti, de 3-4 ori pe zi, timp de cateva zile.
* In componenta pastelor de dinti intra si substante pentru restabilirea smaltului dentar. De aceea, putem sa le folosim si pentru ingrijirea unghiilor. Zilnic se lustruiesc unghiile pe partea exterioara si pe unde se poate, si pe partea interioara, cu o periuta de dinti aspra, cu putina pasta.
* Vine vara cu nelipsitii ei tantari. Intepaturile lor devin destul de dureroase si deranjante. Daca ungem locul intepat cu pasta de dinti, senzatia de iritatie dispare repede.

Gospodarie

* Pasta de dinti se foloseste pentru curatarea obiectelor mici sau a veselei din argint. Suprafata se curata minutios cu o periuta acoperita cu pasta, se spala sub un jet de apa si se lustruieste cu un prosop flausat.
* Tigaile sau ceaunul din fonta se curata repede de funingine sau rugina, daca le acoperiti cu un strat de pasta si le frecati bine cu o perie sau un material aspru.
* Pasta de dinti contine un material abraziv fin, de aceea se foloseste pentru eliminarea zgarieturilor mici de pe suprafetele lucioase (automobil, CD-uri). Pe un burete moale se pune o biluta de pasta si se freaca usor locul zgariat. Resturile de pasta sa sterg cu un servetel umed.
* Incercati sa spalati peretii acoperiti cu placi de faianta din baie cu pasta de dinti. O sa va convingeti ca se spala bine nu numai suprafata lucioasa, dar si locurile de imbinare a placilor.
* Oglinda din baie isi pierde calitatea in timp, deoarece se acopera des cu picaturi de apa. Ca oglinda sa nu "transpire", spalati-o cu pasta de dinti.
* Amatorii de ceai stiu cat de greu se spala urmele vechi de pe diverse suprafate de sticla. Puteti sa frecati petele de ceai cu cea mai ieftina pasta, apoi le spalati cu apa curata.
* Stimati domni, daca pe hainele dvs. apar pete de ruj, nu disperati. Acoperiti pata cu un strat de pasta, frecati-o putin si lasati sa actioneze 10-15 minute. Frecati bine inca o data si clatiti locul cu apa calduta.
* Tot asa se inlatura petele de pe haine si covoare: se freaca pata cu pasta, apoi se spala cu apa calda, iar pentru covor adaugam in apa o lingurita de sampon. Fiti atenti la hainele colorate: pasta cu inalbitor poate sa decoloreze putin tesatura.
* Cu pasta puteti repara si aspectul incaltamintei de piele zgariata sau al unei perechi de adidasi. Ca si in cazul hainelor, pasta se unge pe locul murdar sau afectat, se freaca cu o perie si se spala sub un jet de apa.
* Clapele instrumentelor muzicale retin grasimea naturala de pe degetele muzicantilor, de aceea se acopera rapid cu praf si murdarie. Pentru curatarea clapelor, umeziti o bucata de tesatura ce nu lasa scame, scoateti din tub o cantitate mica de pasta, intindeti-o putin pe stofa si stergeti atent instrumentul muzical. Dupa inlaturarea murdariei stergeti clapele cu un prosopel uscat.
* Un sfat pentru mamicile tinere: se intampla ca resturile de lapte ce raman in sticluta bebelusului sa se inacreasca. Mirosul neplacut nu dispare de tot cand spalati sticluta cu apa fierbinte, iar folosirea preparatelor sintetice este strict interzisa. Puneti pe o perie de spalat sticle 1 cm de pasta de dinti pentru copii, frecati sticluta pe dinauntru, dupa care clatiti-o de mai multe ori cu apa curata.
* Cand copilul are un spirit artistic si deseneaza cu carioca pe peretii vopsiti, nu-l pedepsiti. Imbibati un prosopel cu apa calda, acoperiti desenele cu pasta de dinti si frecati atent, pana dispar toate urmele de carioca.
* Pe piata se gaseste si pasta de dinti sub forma de gel, care contine aceiasi polimeri solubili in apa care intra in componenta gelului pentru coafat parul. Daca se iveste o ocazie si nu aveti timp pentru vizita la coafor, va ajuta pasta de dinti, dar neaparat gel.