Asa cum s-a mai scris in revista noastra, Rosia Montana este un loc al faradelegii. Indiferent ce cosmetizari au loc in prezent, inceputurile intregii afaceri au ramas in ceata, fiind pe de-a-ntregul ilegale. Cum sa dezvolti un proiect care a inceput prin falsuri?! Profesorii de la ASE au demonstrat negru pe alb ca Licenta 47, pe care se bazeaza intreaga afacere, nu este valabila pentru proiectul minier de la Rosia. Specialistul numarul 1 in domeniu, fost director al Institutului Geologic, fost consilier al Agentiei nationale pentru resurse minerale (ANRM), fost expert ONU in minerit timp de 13 ani si fost consilier pentru proiecte miniere in Tanzania, Zair, Uganda si Burundi, este d-l Ioan Radulescu. Domnia sa spune ca daca mai vorbim inca despre proiectul Rosia Montana este din cauza coruptiei, a iresponsabilitatii si a lipsei de patriotism a autoritatilor centrale, judetene si locale.
"Gold Corporation a facut explorare de aur cu licenta de exploatare, ceea ce nu este legal"
- In 1997, compania Gabriel Resources, creata de multimilionarul Frank Timis, a cotat la Bursa din Vancouver zacamantul de la Rosia Montana, obtinand sume importante. A stiut statul roman ca d-l Timis vindea cu succes, unor investitori iubitori de riscuri, blana ursului din padure?
- Statul n-a stiut nimic oficial de miscarile domnului Timis, n-a eliberat nici o dovada, nici un act in acest sens. Nici unul dintre demnitarii de atunci nu-si aminteste ce s-a intamplat. Pur si simplu, Frank Timis s-a dus la bursa si a declarat ca este proprietar al unor zacaminte de aur in Romania, aratand niste concentratii si niste perimetre. Cotatia i-a fost acceptata fara alte formalitati, deoarece era vorba de o bursa de risc. In fapt, d-l Timis obtinuse dreptul de a exploata haldele de steril din Rosia Montana si imprejurimi. S-a dus la bursa si a zis: am aur! desi nu era nici vorba sa fi obtinut la acea data concesiunea si licenta zacamintelor propriu-zise.
- Licenta de exploatare nr. 47/1999 a fost acordata de ANRM regiei de stat Minvest, ca titular, si RMGC, ca societate afiliata. O "licenta mixta", de exploatare si explorare in acelasi timp. Este legala o licenta mixta?
- Potrivit legilor minelor din 1924, din 1965, din 1998 si din 2003, nu este legala! Licenta de exploatare se acorda pe minimum 20 de ani, pe cand licenta de explorare, numai pe 8 ani. Ele sunt intotdeauna distincte, nu se pot suprapune. Vorbim de o ilegalitate din capul locului. Pe de alta parte, RMGC a facut explorare de aur cu licenta de exploatare, ceea ce iarasi nu este legal.
- Perimetrul minier a fost modificat de ANRM prin acte aditionale, marindu-se ori micsorandu-se, in functie de interesele companiei. Este legala modificarea perimetrului unei licente de exploatare?
- Este ilegala. S-a modificat, de fapt, suprafata pentru explorarea facuta de RMGC, nu si suprafata pentru exploatarea facuta de stat (Minvest) la Cetate si Carnic! S-a modificat nu numai perimetrul Licentei 47 Rosia Montana, dar si perimetrul Licentei de explorare Bucium, detinuta tot de RMGC, prin transfer de la Minvest. S-a ajuns, astfel, ca cele doua perimetre sa fie adiacente. Mai mult, se observa cum iazul de decantare prevazut de proiectul Rosia Montana se intinde, ilegal, si pe perimetrul Licentei de explorare Bucium. O alta ilegalitate este ca RMGC trebuia sa castige un concurs public de oferte, pentru a face explorare, si nu a facut-o. In fine, este ilegal modul in care compania a primit la pachet, pe langa mina de stat propriu-zisa, si pamantul din jur, de servitute. Pentru terenul industrial, statul trebuia sa organizeze o licitatie separata, la care ar fi trebuit sa participe mai multe companii.
- Desi Licenta 47 dateaza din 1999, iar proiectul a fost definitivat in 2001, compania sustine ca aceasta licenta este pentru proiectul sau minier. Este adevarat ca Licenta 47 este pentru proiect?
- Nu este. Uitati-va in legea minelor! Licenta a fost data pentru zacamantul exploatat de stat, in masivul Cetate, pana in anul 2006, nu pentru masivele Carnic, Orlea sau Vaidoaia. Asta inseamna ca toata documentatia depusa la Ministerul Mediului este bazata pe o licenta ilegala, expirata. Daca ministerul va acorda avizul de mediu pe baza acestei licente va comite o ilegalitate monstruoasa, iar cei responsabili vor fi, mai devreme sau mai tarziu, trasi la raspundere in justitie.
- Le este atat de greu sa obtina o noua licenta? De ce evita RMGC sa ceara un nou document?
- Nu este greu, nu e prea multa birocratie, dar compania evita sa ceara o noua licenta, pentru ca stie ca imediat ar incepe intrebarile... Imi ceri licenta de exploatare, dar ai facut explorarea? Am facut... Dar cine ti-a dat voie? Ca noi nu ti-am dat. Ai facut stramutarea? Am facut... Cine ti-a dat voie s-o faci, inainte sa obtii avizul de mediu? Ca noi nu ti-am dat... si uite asa, numai lucruri incomode, acuzatii grave, pe care RMGC le evita.
"Inceputurile afacerii sunt murdare. Toate-s cu spaga, toate-s cu mita, i-au cumparat pe unul si pe altul, pe rand..."
- Cat este de credibil proiectul Rosia Montana?
- La Rosia Montana nu exista acest zacamant, cu 1,3 grame de aur la tona de minereu. Nu exista! E o himera! O himera pe baza careia s-a construit toata afacerea: cotarea la bursa si incasarea unor uriase sume de bani. Ceea ce se face si acuma. Cunosc multe zacaminte similare din lume si pot trage aceasta concluzie: proiectul Rosia Montana este un montaj pentru bursa. Investitorii care s-au lasat pacaliti n-au ce mai face. S-au bagat singuri in joc.
- Gold Corporation si-a creat prin publicitate o imagine de binefacator providential, care aduce ploaia in desert. Este "Craiasa Apusenilor". Mai conteaza, in acest caz, inceputurile mizerabile si ilegalitatile?
- Pe mine nu ma intereseaza milioanele pe care le investesc in dregerea busuiocului, ca sa aiba o imagine pozitiva prin reclame, in randul opiniei publice. Ma intereseaza inceputurile care, toate, sunt murdare. Toate-s cu spaga, toate-s cu mita, i-au cumparat pe unul si pe altul, pe rand, pe rand... Tot pe rand s-au dezvoltat ilegal: facem aici o explorare, publicam rezultatele la bursa... De ce le publicati? N-aveti dreptul, n-aveti licenta! Pai, o sa ne dea licenta, nu-s probleme... Totul, totul e masluit! In toata afacerea asta e o increngatura uriasa, nici n-o sa se poata dovedi toate vinovatiile... Toti, pe toata filiera, ministrii, functionarii superiori implicati, primarii comunali, responsabilii judeteni de la Alba Iulia, toti au fost cumparati...
- Toti cei implicati in proiect, inclusiv presedintele tarii, vorbesc de "dezvoltare durabila" pe 17-20 de ani. Nu vi se pare dureroasa aceasta manipulare?
- Cel mai dureros este ca, in cazul cand va incepe exploatarea, o sa mearga un an-doi si apoi va da faliment. Si pentru tot ce au facut acolo, pentru toate nenorocirile, pentru toate distrugerile, cine va raspunde? Cine va plati? Statul.
- RMGC ne asigura ca va pune deoparte circa 150 de milioane de euro, rezultati din exploatarea aurului nostru, nu adusi de dansii, ca sa refaca mediul.
- Stiu, domnule, dar e putin... Si nu pun de la inceput acesti bani, ca la inceput nu vor avea, la inceput vor rade 10 - 15 metri din suprafata muntilor, vor decoperta si vor cara de acolo toate acele milioane de tone de pamant, pana vor ajunge la roca bogata in aur. Apoi, alte explozii, alte mici cutremure, alte mii de tone de praf, intai la Rosia Montana, apoi la Bucium, la Certej, la Sacaramb, la Brad si asa mai departe. Inima Muntilor Apuseni va fi cuprinsa de foc si para, de asta spun ca e dureros... ca altfel as zice: lasa, domnule, sa faca... sa faca, sa se invete minte, sa dea faliment si asa mai departe. Dar ma doare ca vor lasa o paguba uriasa, chiar de la inceput.
- Cand vorbesc de aur, autoritatilor le stralucesc ochii. In schimb, daca le amintesti ca la Rosia sunt galerii romane de 2000 de ani, unice in Europa, nu se lasa impresionate. Este mai important aurul pentru Romania, decat sunt vestigiile antice?
- Ee, pe dracu'... Aurul e o marfa pe care o cumperi, daca ai bani... De oriunde din lume. Ce-i aia, sa cadem in genunchi in fata aurului?! La Rosia Montana nu face daraua cat ocaua, daca s-ar face acest proiect. Dar nu cred... Este exclus, exclus sa aiba succes proiectul asta! De deschis, poate se va deschide, dar nu va avea succes.
- Directorii companiei vorbesc de sumele imense pe care le va incasa statul. Pana la 80% din profituri vor merge la buget, desi statul are numai 19% din actiuni! Va vine sa credeti?
- Ce spun ei e o mare minciuna! Toata propaganda din ziare si de la televiziuni e o minciuna groasa, groasa, scrisa cu creion negru!
"Proiectul Rosia Montana trebuie oprit cu orice pret"
Grupul pentru salvarea Rosiei Montane din cadrul ASE Bucuresti a dat recent publicitatii un nou studiu care demonstreaza ca proiectul minier este un urias cu picioare de lut. Iata concluziile profesorilor de la ASE (www.ase.ro/rosia_montana/index.asp)
"Parteneriatul public-privat, reprezentat de RMGC, prost inteles de institutiile statului: Minvest, ANRM si Ministerul Economiei in principal, apoi de Ministerul Culturii si de Ministerul Mediului, a determinat aceste institutii sa sprijine compania privata Rosia Montana Gold Corporation, in dauna intereselor nationale, incalcand chiar ele legile pe care trebuiau primele sa le respecte. Premeditarea, ilegalitatile si minciuna legate de Licenta 47, promovate de institutiile statului, determina o atitudine de totala neincredere fata de autoritati. Nu am gasit, in documentele studiate, nici o intelegere prin care statul roman sa se fi angajat sa aprobe proiectul minier; nici nu putea legal sa faca o astfel de intelegere. Invocarea deci, de catre anumite persoane, a riscului platii unor daune financiare catre investitor, la care s-ar supune statul roman daca nu ar aproba proiectul minier, este lipsita de temei legal. Ea poate constitui in schimb o presiune asupra autoritatilor, sa aprobe proiectul. In concluzie, proiectul trebuie oprit cu orice pret, de exemplu prin sistarea procedurii de acordare a acordului de mediu, procedura netemeinica (bazata pe o licenta ilegala si care nu este pentru proiect), si neacordarea unei licente de exploatare noi". (Prof. univ. dr. Constantin Apostol, prof.univ.dr. Afrodita Iorgulescu, cercetator Gheorghe Manea, prof. univ. dr. Alexandru Tasnadi).