Raspuns pentru ALEXANDRA ANGHELACHE, F. AS nr. 1003 - "Chistul ovarian se poate trata?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Daca va referiti la metodele clasice de tratament, in cazul unui chist functional mare (asa cum se prezinta cel al fiicei dvs.), si care determina simptome importante, se poate recurge la administrarea de anticonceptionale, cu scopul de a-i reduce dimensiunea si/sau riscul de crestere. Insa, daca semnele si simptomele cauzate de acest chist se agraveaza (cicluri menstruale intarziate, neregulate, senzatie de presiune sau de corp strain in abdomen, aparitia brusca a unei dureri abdominale severe, insotita de vomismente etc.), chistul este mare, solid, umplut cu resturi de tesuturi si are o crestere care persista peste 2-3 cicluri menstruale, atunci se poate propune indepartarea sa chirurgicala.
Cu toate acestea, majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive, adeseori necanceroase, dispar singure si nu determina aparitia unor simptome speciale. Totodata, aceste tumori benigne nu invadeaza tesuturile de vecinatate si nu se raspandesc la alte parti ale corpului, spre deosebire de tumorile maligne, care pot face ambele lucruri. In unele cazuri, chistul poate interfera cu productia hormonilor ovarieni si poate avea drept rezultat producerea de sangerari vaginale neregulate, presiuni pe vezica urinara sau chiar torsionarea ovarului, urmata de durere abdominala sau pelvina. E bine sa stiti ca aparitia unei dureri bruste si ascutite poate insemna ruperea chistului, iar daca apar dureri abdominale severe (spasmodice), febra si voma, sau daca apar simptome de soc, cum ar fi o piele rece, umeda si respiratii frecvente, este necesara interventia imediata a medicului specialist.
Succesul unui tratament naturist, in cazul chistului ovarian, depinde, in mare masura, de capacitatea acestuia de a restabili dezechilibrul hormonal care sta la baza declansarii acestei anomalii. Spun asta, deoarece foliculul care adaposteste ovulul isi primeste informatiile de la nivelul hipofizei, prin intermediul unei descarcari bruste de hormon luteinizant (LH). Atunci cand totul functioneaza normal, ovulul este eliberat si isi incepe parcursul prin trompele uterine. Chistul folicular apare atunci cand lipseste descarcarea brusca de LH si reactia in lant nu se declanseaza. Rezulta un folicul care nu se rupe si nu elibereaza ovulul, crescand pana devine chist. In cazul chisturilor corpului galben se petrece un alt lant de evenimente. Dupa descarcarea brusca de LH si eliberarea ovulului, foliculul produce cantitati mari de estrogeni si progesteron, fenomen care il modifica transformandu-l in corp galben. Totusi, uneori, dupa ce ovulul este eliminat, orificiul prin care a iesit se astupa, iar tesuturile se acumuleaza inauntru, facandu-l sa creasca si sa se transforme in chist. Desi acest chist dispare, de obicei, singur in cateva saptamani, el poate creste pana la aproape 10 cm in diametru, poate sangera in interior sau poate torsiona ovarul, determinand durere abdominala sau pelvina. Asa stand lucrurile, tratamentul naturist trebuie sa includa atat remedii destinate reglarii sistemului endocrin, cat si remedii capabile sa declanseze procesul de resorbtie chistica directa.
Exista numeroase remedii naturiste destinate acestui scop, dar cele mai indicate si mai performante sunt: Menstrovital, Kamaiany, Dong Quai (reglatoare hormonale), Napraznic (citostatic si antitumoral), Indol Supreme (modulator si dezactivator al estrogenului care, in exces, se poate transforma in agent cancerigen), Zmeur si Cretisoara (extracte) pentru echilibrarea balantei hormonale estrogeni-progesteron), Sovarv, Resveratrol, Shitake, Coenzima Q10 si uleiul de samburi de struguri sau Laptisorul de matca (crud - 1 g/zi), care impiedica procesul de vascularizare, crestere si proliferare al formatiunilor tumorale (benigne si maligne). Pentru lamuriri suplimentare, contactati-ma telefonic!
Sa auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am o infectie in gat cu Klebsiella"
(Raspuns pentru CLAUDIA, F. AS nr. 1008)


Simptomatologia descrisa de dvs. pledeaza pentru diagnosticul de faringita cronica (o stare de iritatie sau inflamatie cronica a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezinta senzatie de uscaciune in faringe, "nod in gat", tuse seaca, iritativa, sau tulburari vocale progresive. Factorii etiologici locali si generali sunt: insuficienta respiratorie nazala cronica, cu respiratie de tip bucal, lezarea cronica a mucoasei prin agenti chimici, aerul poluat, incaperi cu aer climatizat, modificari hormonale la menopauza etc. Tratamentul faringitei cronice consta intr-o substitutie lichidiana din abundenta, cu ceaiuri si gargara cu salvie, galbenele, musetel si tataneasa (se prepara o infuzie cu o lingurita din fiecare planta la 200 ml apa, la care se adauga un varf de cutit bicarbonat alimentar). Este utila, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit si propolis tablete (Proposept). Se vor evita bauturile carbogazoase, acidulate si alimentele foarte condimentate. Se recomanda aerosoloterapia in statiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora si Calimanesti-Caciulata. O metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural din opt plante aromatice, care se livreaza la comanda (telefon/fax: 0269/21.78.61).
Instilatiile nazale cu solutii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de catina) si vitaminoterapia (A, E si complex B), ajuta, de asemenea, la refacerea mucoasei.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sunt plin pe tot corpul de papiloame"
(Raspuns pentru ATANASIE DAVIDESCU, F. AS nr. 1007)


Stimate domn, papiloamele sunt o conditie des intalnita in dermatologie, doar sa nu fie confundate cu verucile cauzate de virusul papiloma uman. Intr-adevar, cauterizarea este una dintre cele mai recomandate optiuni. Riscul lor cel mai important este ca pot sa fie strangulate, ducand la dureri, necroza si, eventual, infectii. Cauterizarea este rapida, cu mai putine complicatii, atunci cand este practicata in sezonul rece.
Din punct de vedere naturist, papiloamele exprima o nevoie a organismului de a elimina toxine sau acumularea de lichide organice condensate la nivelul cutanat. Ficatul energetic este considerat, impreuna cu splina si pancreasul, responsabil pentru transportul lichidelor (obezii sufera de aceasta problema, iar obezitatea sugereaza o problema energetica a splinei si pancreasului). Iata cateva solutii de tratament:
1. Puteti incerca acupunctura, practicata pe meridianele splina, pancreas, ficat, intestinul gros, stomac si plamani.
2. Homeopatia cere un tratament individualizat, insa unele remedii, cum ar fi Nitric acidum, Silicea, Thuja, ar putea fi utile.
3. Este necesar sa slabiti, ceea ce cere o dieta, gimnastica, si iarasi acupunctura, care poate contribui foarte bine si la slabit.
Pentru siguranta dvs., tratati-va sub indrumarea unui specialist. Va urez succes!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am uter fibromatos si vreau sa stiu ce sperante am sa dau nastere unui copil"
(Raspuns pentru ALEXANDRA, F. AS nr. 995)


Fibromul uterin este o masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului. Poate fi unic sau pot exista mai multe fibroame in acelasi uter. Dimensiunile pot varia de la un milimetru la 20 de centimetri, iar formatiunea se poate dezvolta in orice regiune a uterului: in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. Simptomatologia se poate dezvolta incet, in cativa ani, sau rapid, in cateva luni. Semnele cauzate de fibromul uterin sunt:
* sangerari menstruale anormale, cicluri menstruale prelungite care pot cauza aparitia anemiei, dismenoree, sangerari inainte sau dupa menstruatie, sangerari intre menstre;
* durere sau presiune pelvina: durere in abdomen, pelvis sau partea inferioara a spatelui, durere la contact sexual, distensie si presiune abdominala;
* probleme urinare: mictiuni frecvente, incontinenta urinara, blocaj renal aparut dupa blocaj ureteral (rar);
* alte simptome: dificultate tranzit intestinal, infertilitate (uneori, fibromul face dificila aparitia unei sarcini), probleme in timpul sarcinii, cum ar fi dezlipire de placenta si travaliu prematur, avort spontan.
Ca tratament naturist, trebuie urmata 3-6 luni o schema complexa: * Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Tonic antitum "E-lite", Beres Drops Plus, Astragalus, Fibromstop, Boswellia; * Local: Superforte Ovulin si Superforte Supozin.