Afectiunile primaverii - Gastrita

Ilie Tudor
* Remediile naturale o pot transforma in amintire *

V-ati gandit vreodata ca arsurile la stomac, "retrezite la viata" in fiecare primavara, ar putea avea legatura cu... astrologia? Ei bine, medicii de acum cateva secole erau convinsi de faptul ca toate bolile de primavara sunt in directa legatura cu miscarea astrilor de pe cer. Spuneau ca suntem din ce in ce mai susceptibili la gastrita si la ulcer, pe masura ce Soarele se apropie de zodia Berbecului, care este cunoscuta drept o zodie de foc. Or, senzatiile de arsura, specifice acestei boli, dar si emotiile incinse care o declanseaza, de tipul iritarii sau al furiei reprimate, toate duceau cu gandul spre elementul foc, mentionat in toate sistemele medicale antice. Si tot din aceasta perspectiva, inceputul primaverii era catalogat drept una dintre cele mai dificile perioade pentru sanatate, deoarece - se spunea - sub influenta energiei de foc tot mai puternice se pot reactiva nu doar ulcerul si gastrita, ci si alergiile, insomnia sau starile de anxietate. Poate parea o teorie bizara, dar ea se verifica in practica. Si, mai mult, chiar si remediile de atunci, din vechime, incep sa fie, in mare parte, validate de catre medicina moderna. De fapt, despre aceste remedii vom vorbi in continuare, dupa ce in prealabil vom afla cateva lucruri practice despre gastrita si ulcer, bolile ce formeaza subiectul acestui articol.

Ce este gastrita?

Definita pe scurt, gastrita este o inflamatie a mucoasei care protejeaza peretii stomacului. Cauzele aparitiei sale sunt multiple: stresul si tensiunea psihica, greselile de alimentatie, infectia cu Helycobacter pilori, consumul de alcool, folosirea unor medicamente. Netratata la timp, gastrita evolueaza spre ulcer, care apare atunci cand se formeaza o leziune, o eroziune in peretele stomacului, datorata sucurilor gastrice foarte acide.

Simptomele gastritei si ale ulcerului

Cel mai des intalnit simptom este durerea simtita la nivelul stomacului, asociata frecvent senzatiei de "arsura". Durerile pot fi continue (vreme de ore sau chiar zile) ori intermitente si mai pot fi insotite de alte semne: regurgitatii acide, greata, balonare, diaree. La ulcer, durerea este mai intensa decat in cazul gastritei si pot aparea simptome cum ar fi accesele de voma cu sange, sau scaunele cu cheaguri de sange inchise la culoare. Singura modalitate de a stabili exact daca este vorba de gastrita sau de ulcer este consultul medical specializat.

Tratamente naturale pentru gastrita si ulcer

Cu aproximativ un deceniu in urma, in lumea medicala era sustinuta sus si tare ideea ca principala cauza a gastritei este una pur fizica, si anume, infectia cu o bacterie: Helycobacter pilori, tratamentul recomandat fiind cel cu antibiotice. Intre teorie si practica s-a dovedit a fi insa o anumita diferenta, de multe ori tratamentele medicamentoase nedand rezultatele scontate in combaterea gastritei si ulcerului. In plus, cercetarile au aratat ca, de fapt, 20% dintre tineri si mai mult de 50% dintre varstnicii de peste 60 de ani sunt infectati cu aceasta bacterie, insa majoritatea lor traiesc toata viata cu ea, fara a fi deranjati deloc sau prea putin. Mai mult, s-a constatat ca exista niste conditii in care organismul devine vulnerabil la agresiunea acestei bacterii, dar si la gastrita si ulcer, in general. Iar principala conditie in care aceste boli apar este - ati ghicit! - tensiunea psihica, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.

Cateva elemente de psihoterapie

Psihologii si medicii care studiaza corelatia dintre emotii si bolile somatice au descoperit ca marea majoritate a celor care sufera de arsuri de stomac se confrunta cu un anumit tip de tensiuni si de tulburari emotionale. Iar principala problema a bolnavului de gastrita este REPRIMAREA. Crizele apar mai ales atunci cand ne reprimam furia, iritarea psihica sau temerile si angoasele. In schimb, pe masura ce ne relaxam si avem puterea sa recunoastem existenta acestor emotii, ajungand se le intelegem, crizele se raresc sau chiar dispar fara urma. De ce? Pentru ca, asa cum o arata tot mai multe studii medicale, psihicul fiecaruia dintre noi are o putere uriasa asupra corpului, putand sa-l imbolnaveasca, dar si sa il insanatoseasca aproape ca prin farmec. Iar una din cele mai bune metode de a ne intelege si, implicit, de a ne schimba fondul emotional este relaxarea, despre care vom vorbi in continuare.

Relaxarea si somnul

Ambele sunt esentiale pentru sanatatea noastra fizica si emotionala. Atunci cand suntem relaxati, ne putem detasa de contextul care a generat tensiunea psihica, gasind in mod spontan solutii la problemele noastre. Pe de alta parte, atunci cand dormim profund si suficient, intra in functiune acea parte, de obicei neconstientizata a mintii noastre, numita subconstient, care este o adevarata masinarie de rezolvat probleme. Pe ansamblu, ambele demersuri, adica relaxarea si somnul profund, sunt adevarate remedii pentru problemele gastrice care se activeaza primavara, putand rezolva in mare masura substratul emotional al acestora. Mai ramane doar sa aflam cum putem sa ne inducem starile de relaxare, respectiv de somn profund.
Relaxarea se poate obtine in diverse moduri, de la complexele exercitii derivate din yoga, pana la auditiile muzicale sau administrarea unor plante medicinale care induc stari de calm, de liniste interioara sau chiar de somn. Si fiindca se apropie primavara, va propunem cateva metode extrem de simple si mai aproape de spiritul acestui anotimp.
* Privitul norilor si al cerului - este una din cele mai rapide metode de relaxare psihica, simpla focalizare a privirii la distanta, corelata cu o relativa imobilitate, schimbandu-ne starea de spirit. O contemplare vreme de 10 minute a norilor si a cerului induce o stare de calm, de detasare fata de emotiile si grijile cotidiene.
* Ascultatul naturii in tacere - cateva zeci de minute petrecute in parc sau in padure, primavara, sunt o experienta cu totul deosebita. Daca e posibil, putem inchide ochii, concentrandu-ne pe ciripitul pasarilor, care dau un concert unic in aceasta perioada. Sunetele naturii care se retrezeste la viata, vantul, zvonul apelor umflate de topirea zapezilor ne duc rapid intr-o alta dimensiune sufleteasca, mult mai linistita si mai armonioasa, in care ne vom simti instantaneu relaxati.
* Plimbarea pe malul apelor curgatoare - este un remediu dedicat pacientilor cu probleme gastrice care apar pe fondul frustrarii, al iritari sau al maniei reprimate. Daca acceptam, fie si partial, teoria energiei focului scapata de sub control, care activeaza gastrita, trebuie sa recunoastem ca cel mai bun remediu pentru a o tempera este... apa. Si, intr-adevar, observarea miscarii lente si continue a apei, auzul sunetelor sale relaxante, chiar si perceperea usoarei miresme a apei si a racorii sale sunt un adevarat calmant psihic si... gastric, pe care merita sa il experimentati.
In ceea ce priveste somnul profund, un mijloc foarte simplu si la indemana este extractul de passiflora, despre care am mai vorbit in paginile revistei. Se administreaza inainte de culcare cu 30 de minute 400-600 mg din acest extract, sub forma de capsule, pe stomacul gol. Acest remediu ne ajuta sa adormim, reduce sau elimina eventualele treziri nocturne, induce un somn profund si linistit, fara a ne da stari de ameteala la trezire, precum somniferele de sinteza.

Plantele medicinale

* Lemnul-dulce - in anul 1987, un medic bulgar, G. Brailski, a tratat cu extract de lemn-dulce un grup de pacienti ce sufereau de ulcer gastric. Dupa 40 de zile de tratament, 47% dintre ei erau vindecati, iar la 32% dintre ei se redusesera semnificativ dimensiunile leziunilor. Principiile active din lemnul-dulce sunt antiinflamatoare excelente si ajuta la refacerea mucoasei gastrice, care protejeaza peretii stomacului de eroziunea acizilor. Se iau cate 6-8 capsule cu extract de lemn-dulce pe zi, in cure de patru saptamani.
* Obligeana - pulberea de radacina se ia pe stomacul gol, cate o jumatate de lingurita, de patru ori pe zi. Are efect antibiotic (inhiba dezvoltarea Helicobacter pylori) si calmant gastric, ajuta la controlul nivelului de stres, in conditiile in care in mai mult de jumatate din cazuri, tensiunea psihica este unul din factorii majori ce determina aparitia gastritei si a ulcerului.
* Gastroherb - este numele unui remediu romanesc produs la Brasov, de cate firma "Herbagetica", cu care s-au obtinut rezultate de exceptie in tratarea gastritelor. Remediul este prezentat sub forma de capsule care contin o combinatie de extracte din plante cum ar fi: lemnul-dulce, passiflora si sunatoarea, toate trei avand efecte calmante gastrice si calmante psihice remarcabile. La aceasta triada de exceptie se mai adauga un ingredient, chitosanul, care este atat de important, incat merita sa vorbim mai detaliat despre el.

Chitosanul

Este, poate, prima optiune pentru tratamentul naturist al bolilor gastrice insotite de aciditate, deoarece la majoritatea pacientilor are un efect aproape magic de calmare a durerilor si eliminare a crizelor, efect care adesea persista si in timp. Chitosanul este o pulbere albicioasa, puternic alcalina, care se obtine din carapacea crustaceelor. Acest remediu diminueaza senzatia de arsura la nivelul stomacului, pe gat si pe esofag, vindeca epiteliile lezate de acidul din sucurile gastrice, are efect usor antispastic. Continutul a doua capsule de chitosan se dizolva intr-o jumatate de pahar de apa, amestecandu-se foarte bine. Solutia se administreaza cu inghitituri mici, de 2-4 ori pe zi, vreme de 4 saptamani sau pana la disparitia completa a crizelor.

Carbunele vegetal

Se mai numeste si carbune activ, il gasim in farmacii sub forma de pulbere sau sub forma de comprimate. Daca nu avem la indemana chitosan ori nu toleram acest remediu, carbunele vegetal se dovedeste si el un excelent calmant natural al crizelor de gastrita, intrucat neutralizeaza pe moment aciditatea sucurilor gastrice. Comprimatele cu carbune vegetal se administreaza conform prospectului, in timp ce din pulberea ca atare se administreaza cate o lingura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. Acest remediu nu se foloseste in cura, ci se administreaza conjunctural pentru calmarea durerilor, fiind printre putinele remedii naturale cu actiune foarte rapida in acest sens.

Regimul alimentar

Joaca un rol extrem de important in tratamentul bolilor gastrice, in absenta unei alimentatii adecvate, celelalte demersuri terapeutice fiind prea putin folositoare. Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidandu-ne dupa trei reguli de baza:
1. Evitarea agresorilor - adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive.
2. Individualizarea alimentatiei - pentru vindecarea gastritei exista tot atatea feluri de regim cati pacienti. Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista agresorilor, vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii.
3. Folosirea alimentelor-medicament - in principal, a celor alcaline si a celor "reci", despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. Este o regula care vine in completarea celei referitoare la individualizarea alimentatiei, ajutandu-ne sa gasim mult mai usor dieta potrivita pentru prevenirea si vindecarea gastritei.

Alimentele medicament

* Sucurile alcaline - sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. Casnic, se obtin cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si "repara" epiteliile gastrice. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: Se beau cate 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varza inainte de fiecare masa cu 30 minute, iar dupa masa, la o ora, suc de cartofi 50 ml.
* Sucul de orz verde - se obtine din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se beau cate 200 ml pe zi, in reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o contine din belsug ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant si antiinflamator.
* Alimentele "reci" - am pus ghilimele, deoarece nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci, de la frigider, sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca. In medicina indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente "racoroase", care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si, mai ales, untul clarifiat (gheea), despre care vom vorbi mai detaliat.
* Untul clarifiat - se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic, pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei. Acest unt clarifiat este foarte hranitor, si in cea mai mare parte a cazurilor, este tolerat foarte bine de stomac, fiind chiar un protector gastric.

Alimente care se consuma cu prudenta

Toate alimentele care au gustul dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa din senin o criza de gastrita, printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice, care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si atunci apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada, alimentele cu gust mai bland, echilibrat. Alte alimente care vor fi consumate cu prudenta sunt:
* Cruditatile - intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude, care alcatuiesc deliciul culinar al primelor saptamani de primavara nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac.
* Leguminoasele - nu este in nici un caz o regula generala, dar si aceste alimente pot produce hipersecretie de sucuri acide. Se recomanda asadar prudenta in consumarea mancarurilor de post pe baza de fasole, soia, linte sau naut. Mancati-le fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.
* Alimentele bogate in celuloza - cum ar fi painea integrala, fulgii de cereale sau alte produse pe baza de cereale integrale pot provoca, de asemenea, secretii acide in exces.

Agresorii de care trebuie sa ne ferim

Iata in continuare o lista a lor:
* Alcoolul - este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer. Se va elimina complet, in toate formele, indiferent de taria si de "prestigiul" bauturilor care il contin.
* Tutunul - constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer.
* Zaharul si dulciurile concentrate - favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac. Se va elimina complet din alimentatie. In plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc.
* Mezelurile din comert si carnea conservata - contin asa numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special. De altfel, aditivii sintetici constituie un adevarat pericol in aceste boli, asa cum vom vedea:
* Aditivii alimentari sintetici - in special amelioratorii de gust si de aroma, afanatorii si conservantii (dar nu doar ei) au "darul" de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata, in buna masura, de alimentele imbogatite cu E-uri.

Apa de baut

Rolul sau in cazul acestor afectiuni a fost complet ignorat pana de curand. Cateva studii recente arata ca apa potabila pe care o consumam zilnic are o influenta foarte importanta asupra sanatatii sistemului digestiv, a stomacului in special. Foarte nocive pentru stomac sunt apele de suprafata (cu care sunt alimentate practic toate zonele urbane insemnate) aditivate cu clor si poluate chimic sau chiar microbiologic. S-a observat statistic faptul ca persoanele care consuma aceasta apa sunt mult mai predispuse la gastrita si la ulcer. In schimb, apele minerale alcaline, bogate in calciu si in magneziu, degazeificate sau cu continut redus de dioxid de carbon, sunt un adevarat elixir in aceste boli. Recomandam in acest sens apele minerale romanesti sarace in dioxid de cabon si bogate in magneziu, cum ar fi cea de Biborteni si cea de Valcele, cu ultima dintre ele obtinandu-se rezultate cu adevarat extraordinare in vindecarea bolilor gastro-intestinale, in special a gastritei.
*
Produsul "GASTROHERB", un calmant si protector gastric produs de catre firma Herbagetica din Brasov, poate fi gasit in magazinele naturiste sau poate fi comandat direct la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 ori pe internet, vizitand magazinul www.herbagetica.ro.