"Proiectul Rosia Montana este inacceptabil!"

Ion Longin Popescu
Intre 15-18 martie, in localitatea Kiskunhalas, a avut loc cel de-al XXII-lea Congres National al Organizatiilor de Mediu si de Protectia Naturii din Ungaria.

Cu aceasta ocazie, organizatiile au discutat si despre proiectul din Apuseni, care ameninta, cu metale grele si revarsari de cianuri, atat vestul Transilvaniei, cat si Ungaria. Iata un fragment din Proclamatia congresului:
"Dupa 12 ani de la catastrofa de la Baia Mare este inacceptabil ca la Rosia Montana sa se pregateasca deschiderea celei mai mari cariere pentru extragerea aurului, bazata pe tehnologia cu cianuri, din Europa. Compania canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) si compania mama, Gabriel Resources, nu au mai derulat activitati miniere pana in prezent, fiind infiintate in mod special pentru ambitiosul proiect minier de la Rosia Montana, prin intermediul unor firme off-shore, care nu ofera nici o garantie, nici din punct de vedere profesional, nici financiar. In cazul unei catastrofe, nici o entitate nu poate fi trasa la raspundere; nu se pot solicita despagubiri de la nimeni, cum de altfel a fost cazul si dupa catastrofa de la Baia Mare, din anul 2000. Proiectul propus de RMGC este deosebit de daunator din punct de vedere al poluarii si distrugerilor, implicand riscuri cu un grad mult prea ridicat. Ar fi exploatati si, practic, eliminati patru munti din jurul localitatii, lasand in urma cratere cu suprafete de sute de hectare. In cadrul exploatarii, se vor acumula peste 215 milioane de tone de deseuri contaminate cu metale grele si cianuri, care ar fi stocate intr-o vale, in spatele unui baraj de piatra, de 185 metri inaltime. Pe o suprafata de 360 ha se formeaza un iaz de decantare, care nu va fi impermeabilizat. Deseurile astfel depozitate vor polua apele de suprafata si panza freatica. In cazul unei avarii a barajului, deseurile periculoase pot produce poluari catastrofale ce ar afecta si Ungaria. In consecinta, proiectul minier de la Rosia Montana este inacceptabil. Tehnologia bazata pe cianuri - conform recomandarii Parlamentului European - trebuie interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene".
In mod semnificativ, congresul se adreseaza direct UDMR-ului, participant la guvernarea Romaniei, ai carui ministri sunt implicati in deciziile ce trebuie luate in scurt timp. "Decizia finala privind proiectul minier se afla acum in responsabilitatea UDMR", se spune in Proclamatie. "Ministerul mediului si padurilor, condus de Borbely Laszlo, trebuie sa decida acceptarea sau refuzarea acordului de mediu. Organizatiile de mediu din Ungaria cer ca ministrii UDMR sa refuze proiectul minier de la Rosia Montana, atat pe plan politic, cat si din motive de specialitate".
Cine pe cine manipuleaza?
De cateva zile, intrarea in cladirea Ministerului Mediului din Bucuresti este pichetata de un grup de zece asa-zisi mineri, din cadrul mini-sindicatului corporatist "Viitorul Mineritului din Rosia Montana", filiala goldista a confederatiei "Meridian". Compania RMGC stie ca, in aceste zile, se va lua decizia acordarii sau nu a avizului de mediu. In consecinta, a adunat o masa de manevra si face presiuni inacceptabile asupra decidentilor din minister. Manifestantii, platiti si tinuti in hoteluri din fondurile de propaganda ale companiei, stiu ca, in birourile in care se discuta soarta Rosiei Montane, activeaza la greu, in favoarea RMGC, in total conflict de interese, secretarul de stat Marin Anton, calul troian al Gold Corporation in structurile statului. Ei recita lozinci inventate de specialistii in manipulare si impart fluturasi in care se spune: "Nu lasati o mana de extremisti sa conduca tara!" ("extremistii" fiind, in viziunea acestora, membrii ONG-urilor din campania "Salvati Rosia Montana"). Aceiasi incomozi ecologisti sunt catalogati cu ura drept "oameni fara minte sau rusine" care, chipurile, "folosesc muntii Apuseni sa-si faca o cariera de agitatori extremisti si fanatici". Tinerii care se lupta de ani de zile pentru salvarea patrimoniului si a mediului, a peisajului si a comunitatilor din Apuseni cica ar lua sarmanilor mineri de ocazie "painea de la gura". "Gata cu manipularea extremista!" clameaza o alta lozinca produsa in laboratoarele de dezinformare. Marturisesc ca m-a tulburat imaginea membrilor acestui grup care isi inchipuie ca locul lor de munca, inscris de birocratii companiei la rubrica "om lopata", este mai important decat muntii si patrimoniul de valoare universala de la Rosia. ONG-urile pe care le ataca nervosi la drumul mare, alaturi de Academia Romana sau de ASE, au propus de mult solutii alternative de dezvoltare. Dar cine le asculta? "Manipularea extremista" este puiul propagandei RMGC, nicidecum al societatii civile.