Aerocrioterapia - Sanatate la... -180gr.C!

Florentin Popa
* Veti fi mirati, probabil, ca abia ce ati scapat de nesuferita iarna si, cand sa va bucurati de primele raze caldute de soare, noi va trimitem inapoi la... Polul Nord! Insa de curand am descoperit ca aerul rece si taios, eliberat printr-o procedura moderna, lipsita de riscuri, ne ajuta atat in redobandirea sanatatii, cat si in frumusete! *

Constantin Stan - coordonatorul Centrului CRIO BIO din Bucuresti
"Frigul recupereaza sanatatea"


- Cand s-a descoperit enormitatea aceasta, ca frigul, in loc sa te omoare, te invie?

- Inca din negura istoriei, oamenii au incercat sa previna aparitia bolilor prin expunerea organismului la frig. Cu totii am auzit, inca din copilarie, ca este bine sa ne spalam cu apa rece ca gheata, pentru ca "frigul ne caleste", dar nu am avut si o explicatie stiintifica in acest sens. Mai mult, stim din scrierile vechi, inca dinainte de Sebastian Kneipp, ca oamenii foloseau diverse metode de revigorare si pastrare a sanatatii bazate pe frig: comprese cu gheata, impachetari reci, turnari de apa rece si chiar bai la copca! Toate acestea fac parte din intelepciunea populara, din observatiile facute de oameni de-a lungul vremii. Anvergura si succesul tratamentelor alternative din ultima vreme i-a determinat pe oamenii de stiinta sa se intoarca cu mai multa atentie si spre alte mijloace naturale de vindecare si au descoperit ca strabunii nostri aveau vaste cunostinte despre beneficiile anumitor componente ale naturii. La fel s-a intamplat, cred, si cu aplicatiile frigului in sanatate! In prezent, medicina alopata chiar practica o metoda de racire graduala a corpului, pentru inducerea starii de coma controlata, atunci cand tratamentele medicamentoase aplicate nu dau rezultate. Si asta, pentru ca organismul uman este un sistem biologic perfect, care se autoregleaza, fiind capabil sa reactioneze prompt la situatiile de stres la care este supus, prin activarea unor mecanisme interne. Sub influenta frigului, corpul declanseaza reactii de aparare, de recuperare a sanatatii, chiar si la doze mici de stimuli. Astfel, organismului i se da posibilitatea sa-si dirijeze in deplina "liniste" procesele de autovindecare spre organele cu disfunctii. Iar metoda chiar da rezultate!
Aerocrioterapia functioneaza oarecum asemanator, insa doar asupra tegumentului, si pe durate temporale bine determinate, astfel incat sa activeze, sa porneasca mecanismele de corectie a tulburarilor functionale. Aerul rece actioneaza pe intreaga suprafata a corpului, timp de 2-3 minute, generand reactii ale corpusculilor Krause - receptorii de la nivelul pielii prin care se percepe senzatia de rece. Receptorii transmit senzatia la creier, care activeaza spontan resursele fiziologice de aparare ale organismului, determinand autoreglarea proceselor biochimice pe cale naturala. Terapia cu aer rece imbunatateste procesele trofice din organe si tesuturi, are caracter imunomodulator si favorizeaza detoxifierea organismului, avand eficienta medicala maxima. Daca-mi permiteti o comparatie plastica, aerocrioterapia este un "dus cu aer rece", care da un imbold de autovindecare organismului. Mai mult, aceasta metoda ne ajuta si sa intinerim!

- Ce afectiuni se pot ameliora sau trata prin aerocrioterapie?

- Tinand cont de faptul ca prin aceasta metoda sunt stimulate toate functiile corpului omenesc, mai ales cele care nu lucreaza la potential maxim, se poate spune ca aerocrioterapia aduce beneficii in aproape orice afectiune - mai putin la cele pentru care are contraindicatii. Studiile producatorilor acestei tehnologii atesta ca cele mai bune rezultate se obtin in: * Reumatologie - osteoartrita de genunchi si de sold, afectiunile reumatice inflamatorii cronice (artrita reumatoida, spondilita anchilozanta etc.); osteoporoza si osteopenie; spondiloza cervicala si lombara; hernie de disc; mialgii (dureri musculare) si fibromialgie. In plus, efectul anestezic scade necesarul de medicamente analgezice, miorelaxante si antiinflamatoare. * Colagenoze. * Endocrinologie - obezitate, tulburari imunologice si endocrine. * Neurologie - nevroze, migrene, tulburari de somn, radiculite, boli care dau spasticitate musculara (sechele dupa accident vascular cerebral, scleroza multipla, Parkinson, parapareza spastica). * Hepatologie - hepatite cronice autoimune si virale, ciroza hepatica compensata. * Ginecologie - sindrom premenstrual; sindrom climacteric. * Sexologie si urologie - tratamentul impotentei, cresterea libidoului, restabilirea functiei erectile, tratamentul afectiunilor psihoemotionale. * Dermatologie - dermatite, neurodermatite atopice, psoriazis, artrita psoriazica, eczeme. * Pneumologie - bronsite cronice (inclusiv obstructive), astm bronsic, traheite. * Ortopedie si traumatologie - fracturi, luxatii, entorse, traumatisme, contuzii; dupa operatii ortopedice. * Medicina sportiva - o serie de 30 de sedinte de aerocrioterapie echivaleaza cu patru ani de antrenament intensiv, in cazul sportivilor de performanta! Procedurile sunt benefice si in cazul recuperarii sportivilor dupa efort sustinut. Aerocrioterapia determina si modificari favorabile ale constantelor biochimice din analizele de laborator - efecte care se vad in timp, la minimum trei luni dupa un ciclu de 20-30 de sedinte.

- Aerocrioterapia este indicata si oamenilor care nu au probleme de sanatate?

- S-a demonstrat stiintific, prin teste de laborator, ca schimbarea brusca a temperaturii mediului ambiant duce la stimularea sistemul imunitar, optimizarea proceselor metabolice, echilibrarea sistemului hormonal, imbunatatirea circulatiei sanguine periferice, eliminarea stresului, cresterea libidoului, a capacitatii de efort fizic si intelectual, dar are si puternice efecte antistres. Expunerea la frig stimuleaza si producerea endorfinelor (hormonii fericirii), care induc o stare de bine ce dureaza mult timp, fiind indicata astfel si in tratamentul starilor depresive. De altfel, aerocrioterapia poate fi utilizata si in scop preventiv. Se recomanda efectuarea unei serii de proceduri la inceputul sezonului rece, pentru prevenirea gripei si a infectiilor respiratorii, pentru recuperare metabolica, cresterea imunitatii, prevenirea stresului si a efectelor sale (nervozitate, insomnii, depresii, tulburari de apetit etc.). Rezultatele sunt simtite inca de la prima procedura: organismul este revigorat, plin de energie, se instaleaza o stare generala de bine, de relaxare si de prospetime. Ce si-ar putea dori mai mult un om sanatos?

- In ce afectiuni este contraindicata aceasta metoda?

- Aerocrioterapia este contraindicata atunci cand pacientul are starea generala de sanatate degradata, in cazul bolilor cardiovasculare cronice decompensate, in infarctul miocardic acut (inclusiv recuperarea dupa infarct!), hipertensiune arteriala esentiala stadiul II, hipertensiune arteriala gradul III (peste 180/100), insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, acrocianoza, vasculite sistemice, crioglobulinemie, agamaglobulinemie, criofibrinogenemie, sindrom Raynaud, atac vascular cerebral, febra, tuberculoza pulmonara, tumori maligne, diateze hemoragice, anemie severa, hipotiroidie, nevroza isterica, intoleranta la frig, urticarie la frig. Aerocrioterapia este contraindicata femeilor gravide si copiilor sub 10 ani, dar nu are contraindicatii pentru persoanele care au implanturi de silicon, tije metalice intraosoase etc.

- Cum decurge o sedinta de aerocrioterapie?

- Pacientul intra in cabina speciala de criosauna in lenjerie intima, cu picioarele protejate de incaltaminte calduroasa (sosete din lana sau sosoni imblaniti). Dupa inchiderea cabinei, se elibereaza o anumita cantitate de gaz criogenic (azot lichefiat), iar temperatura scade pana la -140gr.C/-180gr.C, in circa 30 de secunde. Dupa atingerea temperaturii dorite, nivelul ei ramane constant vreme de 1-3 minute, pana la sfarsitul procedurii. Apoi, pacientul se imbraca si pleaca... Este important de mentionat faptul ca in timpul terapiei aerul racit ramane perfect uscat, astfel ca nu este necesar sa se faca dus dupa procedura. Durata unei sedinte se stabileste in functie de problemele pacientului, putand fi crescuta gradual in timpul terapiei.

- Cate sedinte de aerocrioterapie sunt necesare pentru ameliorarea unei afectiuni reumatice, de exemplu?

- Reactia fiziologica de aparare a organismului la racirea aerului are efecte spectaculoase in cazul pacientilor cu boli reumatice, in urma aerocrioterapiei constatandu-se reducerea durerilor si a contracturilor musculare. Metoda nu are efecte secundare si nici limita de varsta, tinand cont ca majoritatea bolnavilor cu afectiuni reumatice cronice sunt de varsta a treia. (De curand, am avut in tratament un domn de 80 de ani, care mai ca sarea in sus dupa proceduri, cu toate ca venise la noi sprijinit in baston!)... Imbunatatirea statusului pacientului se observa dupa primele sedinte, pentru ca procesul inflamator este stopat prin aceasta metoda. Insa pentru consolidarea rezultatelor obtinute sunt necesare intre 10 si 20 de proceduri.

- Daca efectele aerocrioterapiei in privinta sanatatii sunt clare, cum ne poate ajuta aceasta procedura in domeniul frumusetii?

- Efectul de revitalizare generala a organismului ajuta atat in tratamentele medicale, cat si in cele cosmetice. In primul rand, s-a dovedit prin studii de laborator ca aerocrioterapia are un excelent efect anti-aging, intinerirea generala a organismului si prevenirea imbatranirii fiind determinata de intensificarea proceselor metabolice, mai ales la nivelul tenului. Practic, dupa numai cateva proceduri, ridurile se estompeaza vizibil, iar pielea intregului corp devine mai elastica si mai catifelata. Aceste beneficii cosmetice sunt datorate sporirii productiei de colagen de catre organism, cu scopul de a stopa pierderea de caldura sub actiunea frigului. De asemenea, pacientii au observat si ne-au comunicat micsorarea sau disparitia petelor pigmentare (petele de batranete) si reducerea simtitoare a depozitelor celulitice.
O doamna mai in varsta, foarte cocheta, care venise anul trecut la tratament pentru dureri reumatice, facuse 30 de sedinte de aerocrioterapie si tot se mai programa... Intrigati, am intrebat-o daca durerile inca nu disparusera, pentru ca era momentul sa faca o pauza in terapie! Dansa ne-a spus, razand, ca n-o mai durea nimic dupa a cincea sedinta! In schimb, observase efectele de reintinerire ale procedurii si nu mai voia deloc sa renunte. N-am avut nici un motiv sa nu o credem, dar am fost nevoiti sa-i impunem doua saptamani de pauza!...
Apoi, se constata scaderea moderata a greutatii corporale, in timpul fiecarei proceduri fiind "arse" 150-250 kcal, iar intre proceduri alte 1.000-3.000 kcal. Unii pacienti au dat jos intre 7 si 10 kg la sfarsitul unei serii de 30 de proceduri, combinand aerocrioterapia cu o dieta rationala, echilibrata caloric si cu exercitii fizice moderate.

- Cat costa o sedinta de aerocrioterapie?

- O procedura costa intre 80 si 100 lei, in functie de problemele pentru care se prezinta pacientul. Deoarece revista "Formula AS" este pentru mine o lectura obligatorie saptamana de saptamana, cititorii dvs. interesati de aceasta terapie se pot prezenta la sediul nostru cu acest articol si obtin un pret special: 70 lei sedinta, indiferent de tipul si durata acestora.

- Unde puteti fi contactati de cei interesati?

Centrele CRIO BIO functioneaza in cadrul clinicilor Bio Terra Med din Str. Pictor Negulici nr. 27 (Cartier Primaverii) si Calea Grivitei nr. 3 (intersectia cu Calea Victoriei). Programarile se fac la tel. 0728/87.44.11, 0722/25.62.57 sau pe mail: office@criobio.ro. Detalii despre proceduri puteti gasi pe www.criobio.ro.