DACII. Adevaruri tulburatoare

Catalin Manole
"Totul trebuie dacizat in aceasta tara."

Mihai Eminescu

Daniel Roxin pare un tanar timid si retinut la prima vedere. Cand te apropii, descoperi insa tenacitatea aradeanului pus pe fapte mari, in capitala tarii. A scris deja patru carti, a infiintat un radio, Vocea Sufletului, premiat de curand ca cel mai bun radio online, si a facut patru filme documentare. Ultimul dintre ele are ca tema dacii si identitatea romanilor. Oferit pe internet, succesul acestui documentar este extraordinar. Numai in primele zile, peste 50 de mii de oameni l-au vazut, desi nu a fost promovat deloc. Am stat de vorba cu Daniel Roxin despre filmul sau si despre nevoia de intrebari proaspete in istoria noastra.

"Ipoteza istorica a romanizarii Daciei este absurda"

Catalin Manole: Filmul documentar pe care l-ai lansat de curand, "Dacii. Adevaruri tulburatoare", este o veritabila revolutie. Intr-o tara ai carei istorici sunt de-a dreptul jenati de originea daca a romanilor, pelicula realizata de tine "indrazneste" sa puna sub semnul intrebarii teoria conform careia noi suntem urmasii Romei. Care sunt principalele argumente prezentate in film si de ce crezi ca majoritatea istoricilor le ignora?
Daniel Roxin: Argumentele sunt multe si eu zic ca le-am putea incadra in doua categorii: cele care tin de o logica elementara si de concluzii de bun simt, nascute din izvoarele istorice la care avem acces, si cele care au legatura cu rezultatele unor studii recente de paleogenetica. Daca vorbim despre argumentele primei categorii, am putea incepe cu o intrebare retorica: cum e posibil ca dacii sa isi fi abandonat limba si traditiile si sa fi imbratisat limba si obiceiurile invadatorilor romani, in conditiile in care mai putin de 20 la suta din spatiul dacic fusese cucerit, iar romanii au ramas acolo doar 165 de ani? Sa ne gandim la faptul ca alte popoare au stat integral sub stapanirea romana, 400 sau chiar 800 de ani, si nu vorbesc latina. Si atunci, dacii, "cei mai viteji si mai drepti dintre traci", dupa cum ii caracteriza Herodot, si-au abandonat limba si traditiile, chiar si pe restul de 80% din teritoriul Daciei, fara sa ii forteze cineva si fara ca macar sa intalneasca un singur roman in viata lor?! Convingerea mea este ca ipoteza istorica a romanizarii Daciei, daca privim lucrurile din aceasta perspectiva, este absurda. Desigur, argumentele sunt mult mai numeroase, iar invitatii de prestigiu care au acceptat sa participe la realizarea acestui film, cum este cazul generalilor Mircea Chelaru, fost Sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane, sau Nicolae Spiroiu, fost Ministru al Apararii Nationale, contesta la randul lor teoria romanizarii Daciei. Si atunci, de ce istoria oficiala a Romaniei ne prezinta ca fiind urmasii Romei? De ce dovezile istorice care vorbesc despre o continuitate a dacilor pe aceste meleaguri sunt ignorate? Pentru ca avem de-a face cu doua categorii de sustinatori incrancenati ai latinitatii - cei mediocri, care pur si simplu nu pot iesi din dogma aceasta si care, chiar si atunci cand isi dau seama ca sunt in eroare, nu au curajul moral sa isi recunoasca greseala, si cei inteligenti, dar de rea credinta, care slujesc alte interese decat cele ale poporului roman.

- Ai invocat foarte multe personalitati ale culturii care au atras atentia asupra originilor dacice ale poporului roman. Una dintre ele este chiar Mihai Eminescu, care a devenit erou de film... De ce ai recurs la acesti gloriosi aliati?

- Pentru ca majoritatea romanilor nu cunosc aceste lucruri, ele nefiind prezentate in cartile de istorie. Spre exemplu, cati stiu ca Mihai Viteazul era privit in Europa acelor vremuri ca un restitutor al Daciei si ca dusmanii il numeau "Malus Dacus", adica "Dacul cel Rau"? Opiniile pe care le-a exprimat Eminescu in legatura cu mostenirea dacica au fost fara echivoc. Convingerea marelui poet era aceea ca "totul trebuie dacizat in aceasta tara"! De altfel, lupta lui Eminescu pentru recuperarea adevarului istoric si pentru reintregirea Daciei avea sa-l coste mai tarziu chiar viata. Dusmanii acestei tari si-au facut atat de bine treaba, incat abia de curand s-au aflat detalii despre complotul caruia i-a cazut victima - internarea fortata la ospiciu, otravirea cu mercur si discreditarea operata in presa vremii, de fortele antinationale. Dar sirul personalitatilor care, intr-un fel sau altul, au contestat teoria latinitatii exclusive, teorie introdusa de corifeii Scolii Ardelene, este cu adevarat impresionant. Si sunt nume de prim rang: Nicolae Densusianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Lucian Blaga, Mircea Eliade. In opinia mea, este absolut necesar ca aceste lucruri sa fie aduse la lumina. Recuperarea adevarului istoric este cel mai important pas in directia recuperarii demnitatii nationale care, intr-un anumit fel, ne-a fost furata. Asadar, romanii trebuie sa afle ca personalitati de seama ale acestei natii au fost preocupate de mostenirea lasata de daci, ca personalitati de seama ale acestui popor nu au crezut o iota din teoria latinitatii exclusive a poporului roman, importata de Scoala Ardeleana in secolul al XIX-lea, cu sprijinul evident al Occidentului si al Vaticanului, care doreau sa-si impuna dominatia politica si religioasa in aceasta tara. De altfel, au si reusit! Putini oameni stiu, de asemenea, ca artizana unirii de la 1859, generatia pasoptista, privea unificarea provinciilor romanesti ca pe o renastere a regatului Daciei. Cu toate acestea, numele dat noului stat a fost Romania, iar sustinatorii latinitatii exclusive au avut castig de cauza.

"Genetic, ne inrudim mai mult cu bulgarii si grecii, si mai putin cu italienii"

- O informatie in premiera absoluta este cea legata de studiile genetice asupra originilor poporului roman. Te-as ruga sa detaliezi.

- Cu siguranta, concluziile studiilor de paleogenetica realizate acum cativa ani sunt o lovitura pentru latinisti. As incepe insa prin a explica ce este paleogenetica si la ce serveste. Studiile de paleogenetica pot aduce informatii importante despre originea si evolutia omului si a genomului uman, migratia populatiilor umane si relatiile de inrudire genetica dintre populatiile umane vechi si cele actuale. Pe aceasta tema, doi invitati de prestigiu apar in film - domnul Prof. univ. dr. Alexander Rodewald, directorul Institutului de Biologie Umana al Universitatii din Hamburg, Germania, si doamna dr. Georgeta Cardos, cercetator stiintific biolog, specialist in genetica, de la Institutul Victor Babes din Bucuresti. Ei bine, cei doi eminenti oameni de stiinta au facut studii de ADN pe dinti si oase luate din situri de acum 3.000 - 5.000 de ani, de pe teritoriul Romaniei, pentru a verifica daca exista o inrudire genetica cu actuala populatie a Romaniei. De asemenea, studiile lor de genetica au urmarit sa constate si in ce fel este inrudita genetic actuala populatie a Romaniei cu alte populatii din Europa. Concluziile demoleaza teoria latinitatii! Potrivit acestora, exista o clara continuitate genetica intre actuala populatie a Romaniei si populatiile tracice si pre-tracice, care au trait acum 3.000-5.000 de ani pe teritoriul tarii noastre. De asemenea, s-a mai constatat ca noi ne inrudim genetic in special cu grecii si bulgarii, alti mostenitori de radacini tracice, si destul de putin cu italienii! Iar lucrurile nu se opresc aici. Rezultatele acestor studii, combinate cu anumite izvoare istorice, duc demersul logicii spre o concluzie care, pentru unii, poate sa para halucinanta si pe care nu o voi prezenta acum, pentru a le lasa celor interesati de vizionarea documentarului posibilitatea sa o analizeze in contextul intregii argumentatii prezentate in film.

- Un accent important in film a fost pus pe tablitele de la Tartaria. Ce importanta au ele in discutia legata de identitatea romanilor?

- Aceste placute vorbesc, in opinia mea, despre continuitatea poporului nostru pe aceste meleaguri. Daca studiile actuale de paleogenetica dovedesc ca suntem urmasii populatiilor care au trait acum 5.000 de ani pe aceste teritorii, placutele de la Tartaria ne vorbesc despre faptul ca pe aceste meleaguri a aparut prima scriere din lume, inca de acum 7.500 de ani, cu 2.000 de ani inaintea celei sumeriene. Importanta acestor descoperiri este extraordinara, deoarece ele confirma primordialitatea noastra pe aceste meleaguri, ca si stapani de drept ai acestora, si primordialitatea in ceea ce priveste inceputurile scrisului. Daca ne intoarcem catre istoricii de astazi, nu putem sa nu fim mirati: ce om care isi iubeste propria tara, care isi iubeste propriul popor, nu ar folosi rezultatele acestor studii, confirmate in strainatate, pentru a consolida in ochii intregii lumi drepturile noastre asupra acestor pamanturi si pentru a ridica prestigiul Romaniei? Ca o confirmare a faptului ca placutele de la Tartaria au un regim de "copii nedoriti" ai arheologilor sistemului stau marturiile domnilor dr. Napoleon Savescu, director fondator al Dacia Revival International Society si prof. dr. Mihai Popescu de la Biblioteca Militara Nationala, invitati ai acestui film documentar. De asemenea, un alt invitat, prof. doctorand Sebastian Stanculescu, care a facut cercetari de paleografie si antropologie culturala, vine, la randul lui, cu informatii inedite, aducand argumente solide in favoarea inrudirii semnelor de pe placutele de la Tartaria cu cele gasite in cultura Turdas-Vinca, o confirmare suplimentara a autenticitatii lor.

- Cum ai reusit sa realizezi acest film? Vom putea vedea o continuare a lui?

- Totul a inceput in vara anului trecut cand, citind unele lucruri despre placutele de plumb de la Sinaia, am ajuns la concluzia ca se stiu foarte putine lucruri despre acestea, in afara cercurilor de pasionati ai istoriei. Am participat la Congresul de Dacologie din august, care avea ca subiect central chiar Placutele de plumb de la Sinaia, si multumita doamnei Marioara Godeanu, cu care am o frumoasa relatie de prietenie si colaborare, am reusit sa vorbesc cu un numar insemnat de personalitati prezente acolo, carora le-am propus realizarea unui film documentar. In scurt timp au inceput filmarile si cercetarea pe teren - la Institutul de Arheologie din Bucuresti, la Manastirea Sinaia si Castelul Peles si, pana la urma, s-a adunat atat de mult material incat, in luna februarie a acestui an, am decis sa fac doua filme din tot ce inregistrasem: cel pe care l-am lansat deja si cel destinat placutelor de plumb de la Sinaia, pe care il voi lansa in luna aprilie. Profit de ocazie sa va spun ca si al doilea film, pe care l-am numit "Arhivele regale ale dacilor", este extrem de interesant si demonteaza teoria falsitatii acestor placute, teorie sustinuta, evident, de aceiasi oameni care "se indoiesc" de toate lucrurile care au legatura cu dacii si, spun eu, cu adevarata noastra istorie. Daca, intr-adevar, aceste placute de plumb de la Sinaia sunt autentice, asa cum invitatii filmului demonstreaza, cu argumente stiintifice, atunci va fi un nou prilej pentru a ne rescrie istoria. Dincolo de toate acestea, am constatat un lucru minunat: interesul pentru radacinile noastre dacice este imens! In doar 5 zile de la lansarea pe internet a documentarului "Dacii. Adevaruri tulburatoare", filmul a fost vizionat de peste 50.000 de oameni, fara sa ii facem publicitate! Majoritatea mesajelor au fost de sustinere, mesaje in care ni se spunea ca au asteptat de o viata acest film, ca le-au dat lacrimile, ca au simtit ca acesta este adevarul. Intuitia imi spune ca, intr-un anumit fel, s-a trezit memoria ancestrala a acestui popor si ca oamenii simt care este adevarul, chiar daca nu au prea multe argumente; iar atunci cand si dovezile vin in sustinerea lor, se produce o eliberare emotionala, o explozie de bucurie. Le multumesc tuturor celor care ne-au ajutat sa facem acest film documentar, realizat cu putini bani, dar cu multa solidaritate si cu multa dragoste pentru istorie si adevar.

Filmul poate fi vizionat pe blogul autorului: http://danielroxin.blogspot.com sau poate fi gasit pe internet, daca veti cauta titlul filmului.