Stimata doamna Alexandrina P.,
Am avut de a face cu aceasta tulburare in decursul carierei mele medicale. Din punct de vedere alopat, este, intr-adevar, o tulburare ce se manifesta printr-o inflamatie in tesutul subcutanat, insa nu prin afectarea tesutului adipos (deci grasimea), ci prin afectarea zonelor septale. Exista multe cauze ale afectiunii, infectii cu virusi, bacterii, fungi, paraziti, administrarea unor medicamente (inclusiv contraceptive orale), sarcina si diverse alte boli. Tratamentul trebuie sa tinteasca cauza, eritemul nodos fiind considerat o reactie la unul dintre acesti factori si trebuie sa fie individualizat. Iata cateva solutii terapeutice:
* Homeopatie - tratamentul puseelor acute (China officinalis, Rhus venenata). Insa exista si alte tratamente constitutionale, mult mai eficiente.
* Acupunctura - pentru echilibrare energetica.
* Plante medicinale - musetel, sunatoare. Si infuziile de ceapa ar putea fi de ajutor. Trebuie avut rabdare. Tratamentele naturiste dau rezultate doar daca sunt folosite individualizat. Daca doriti, va stau la dispozitie cu informatii mai amanuntite.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Tratamentul clasic nu-l ajuta pe tata, care sufera de trombocitoza esentiala"
(Raspuns pentru TEODORA CIRJAN, F. AS nr. 994)
In general, trombocitozele sunt definite printr-o crestere a numarului trombocitelor circulante. Biologic, trombocitemia esentiala se traduce prin trombocitoza > 400.000/mm3, ajungand uneori si la valori de peste 1.000.000/mm3. Uneori, pot fi observate si aspecte precum hiperleucocitoza, o crestere a vitaminei B12 si a fosfatazei alcaline leucocitare, insotite de trombopatie cu alungirea timpului de sangerare si hiperuricemie. Biopsia medulara pune in evidenta o maduva osoasa hematogena, unde predomina o distrofie megacariocitara (fibroza reticulinica), fapt care face ca, deseori, evolutia spre leucemia mieloida sa fie posibila.
Cu toate acestea, evolutia trombocitemiei esentiale este cronica, cu riscuri de tromboza sau hemoragii, dar cu rare episoade de acutizare. Am facut aceste precizari, deoarece afirmati ca, in cazul tatalui dvs., tratamentul clasic (presupun ca va referiti la chimioterapie cu Hydroxiuree sau Interferon) nu are randament, ceea ce reprezinta un semn de intrebare, stiut fiind faptul ca, de obicei, acest gen de tratament are o eficacitate rapida. Cred ca, inainte de a efectua un tratament naturist, trebuie sa reluati legatura cu medicul hematooncolog, spre a gasi noi solutii alopate de tratament (plasmafereza, administrare de Anagrelid etc.), cu atat mai mult cu cat se pare ca trombocitemia esentiala este mai benigna decat se credea, iar evolutia spre leucemie acuta este, mai curand, consecinta chimioterapiei decat a bolii insasi. Din punct de vedere al medicinei naturiste, trombocitozele si trombocitemia esentiala, in special, pot fi gestionate cu ajutorul urmatoarelor remedii:
* Ginseng - paraxinolul - unul dintre principiile active componente - actioneaza asupra agregarii plachetare induse de colagen, acidul arachidonic, ADP, ionoforei A23187 si trombina, inhiband producerea de trombusi prin blocarea fazei secundare a agregarii. In urma administrarii de Ginseng, in doze cuprinse intre 25 si 100 mg/zi, per kg, se constata stimularea producerii de prostaciclina si reducerea trombogenezei (la nivelul maduvei hematogene). Actiunea terapeutica a Ginsengului creste, daca se administreaza in asociere cu Ginkgo-biloba (3x1 cp/zi), care prin continutul de lactone triterpenice si ginkgolide este inhibitor selectiv al factorilor agregarii plachetare.
* Ganoderma - pe langa faptul ca aceasta ciuperca este un foarte bun protector al organismului pe timpul chimioterapiei, actiunea biologica se refera si la inducerea productiei de Interferon endogen, dar si la inhibarea procesului de agregare plachetara, evitandu-se astfel aparitia trombozelor. Se administreaza, de obicei, o capsula, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale, in cure de 1-2 luni, urmate de 2-3 saptamani de pauza.
Daca se constata si cresterea numarului de leucocite (leucocitoza), se poate utiliza extractul din muguri de vita-de-vie, atat ca reglator al liniei albe leucocitare, cat si ca remediu antianemic. Sa auzim numai de bine!
P.S. Un bun adjuvant in cazurile de vascozitate sanguina excesiva si trombocitoza este hirudoterapia (tratamentul cu lipitori). Va recomand sa luati legatura cu d-na specialist hirudoterapeut Dalila Agneta Zaban, la tel. 0741/31.80.07
LUDOVIC SANDULESCU - psiholog - Bucuresti, tel. 0766/44.21.67, e-mail: ludovicsandulescu@yahoo.com
"Mama prietenului meu sufera de depresie recurenta"
(Raspuns pentru VIOLETA - Iasi, F. AS nr. 997)
Simptomele descrise de dvs. e posibil sa apartina atat sferei neurologice, cat si celei psihologice. Un examen neurologic si unul endocrin presupun ca s-au efectuat. Variatiile glicemiei pot afecta dispozitia, in limite variabile, in functie de persoana. Daca s-au epuizat alte demersuri, un consult la un psiholog clinician, pentru un dignostic corect, ar putea fi de ajutor, eventual si cu o verificare a corelarii intre fazele de decompensare (momentele de inrautatire a starii generale) si variatiile glicemiei. Posibil sa ajute si o abordare in domeniul neurologiei nutritionale. La prima vedere, pare un diagnostic interdisciplinar, cu mai multe elemente de urmarit (afectiuni somatice, probleme neurologice, tulburari endocrine, menopauza etc.) si necesita investigatii. Odata stabilit diagnosticul de catre psihologul clinician, se poate urma fie psihoterapie, fie tratament de specialitate psihiatrica (la specialist psihiatru), fie ambele, in mod corelat, stabilite de specialisti.
Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul "Primum non Nocere" - Timisoara,e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23
"Ajutati-ma sa aduc la normal functionarea rinichilor"
(Raspuns pentru D. DUMITRU - Craiova, F. AS nr. 991)
Insuficienta renala cronica sau boala cronica de rinichi reprezinta un proces fiziopatologic complex, de etiologie multipla, care are drept consecinta alterarea ireversibila a structurii si functiei nefronilor. In boala cronica de rinichi se produc invariabil leziuni progresive si ireversibile ale nefronilor. Odata instalata, boala cronica de rinichi are tendinta de a progresa, chiar si in absenta factorilor care au determinat leziunea renala initiala. Prevenirea progresiei bolii renale catre stadiul de insuficienta renala cronica terminala este un obiectiv esential in toate nefropatiile cronice.
Principii de tratament:
* Mentinerea activitatii nefronilor functionali;
* Corectarea tulburarilor biochimice produse;
* Suplinirea functiei renale.
Repausul: reduce catabolismul proteic si amelioreaza circulatia renala.
Evitarea frigului si umezelii.
Regimul dietetic - dieta va fi hipoproteica, normocalorica si vitaminizanta, aportul salin si hidric adaptandu-se dupa forma nefropatiei cauzale.
Va recomand urmatorul tratament:
* Olimpiq StemXCell sau Stemulin sau Biostem.
* Renol - urmareste regenerarea rinichilor.
* Cordyceps - prezinta efect nefroprotector.
* Nutrisan R1 si Nutrisan R2 - au efect diuretic si nefroprotector.
* Acizii grasi Omega 3-6-9 - au efect antiinflamator si antiagregant plachetar.
* Multi Gland Caps - imbunatateste functionarea sistemului excretor, fiind indicat in insuficienta renala, contine extract bovin/porcin din rinichi.
* Myco Defense - este protector renal.
* Total Cleanse Uric Acid - reprezinta o formula complexa pentru echilibrarea nivelului sanguin de acid uric, este nefroprotector recomandat in insuficienta renala cronica.
* Kidney Tone Up - are efect antiinflamator asupra nefronilor, ajuta la mentinerea rinichilor intr-o stare optima de functionare.
* Germenii de sparanghel - "curata" canalele renale, dizolva si previn depunerea acidului uric in rinichi.
* Extractul glicerohidroalcoolic de muguri de fag - prezinta organotropism renal, este drenor renal, diuretic si antisclerotic.
* Extractul glicerohidroalcoolic din mladite de ienupar - reduce hiperuricemia.
Dintre remediile homeopate ar putea fi folosite: Formula nr. 10, Calculi renali (izoterapic pentru calculoza renala), Berberis Vulgaris, Ononis Spinosa, Terebentine Oleum, Lespeda Capitata.