- Curatenie, ordine si organizare, mai ceva decat in Tara Cantoanelor - Respect, apreciere, incredere, toleranta si loialitate - Fiecare salon are doua paturi, Internet, TV, grup sanitar, telefon - Blocul operator este certificat cu Norma Europeana de Camera Curata, cea mai stricta norma de curatenie din lume -
Prima impresie pe care ti-o lasa spitalul "Sfantul Constantin" din Brasov, daca ajungi sa te internezi in oricare dintre sectiile lui (chirurgie, oncologie, ORL, neurochirurgie, urologie, chirurgie plastica - estetica, ortopedie) este ca aceasta cladire moderna, dotata la cel mai inalt nivel tehnic, a fost construita exclusiv pentru... tine! Indiferent ce boala ai, indiferent ce operatie ti se va face, ajungi sa crezi ca, da, te-ai internat in "spitalul tau", iar personalul care roieste clipa de clipa in jur este, desigur, "personalul tau"... "medicii tai", "asistentele tale", "infirmierele tale". Totul graviteaza in jurul persoanei tale, esti... cel mai iubit dintre pamanteni. De starea ta de sanatate depind, parca, destinele si bunastarea angajatilor acestei institutii fara pereche. Principiile pe care se bazeaza echipa medicala de aici sunt respectul, aprecierea, increderea, toleranta si loialitatea. Pentru standardele romanesti traditionale, aceste cuvinte par imprumutate de pe canalul de televiziune SciFi (science fiction). Cu cat esti mai bolnav, cu atat esti mai atent supravegheat, mai profund investigat. Cele 20 de milioane de euro investite in renovarea cladirii si in cele mai sofisticate aparate de diagnostic si tratament isi arata adevarata valoare, salvand vieti si recuperand energii. Principalii finantatori ai proiectului, Mihai Miron, Constantin Teodorescu si Florian Firu (prin Teo Health S.A., companie de servicii medicale private), se pot felicita pentru inspiratia avuta. Banii lor nu-si puteau gasi o mai nobila intrebuintare. Fara sa fie o institutie de caritate, spitalul beneficiaza de sprijinul fundatiei cu acelasi nume si isi deschide portile pentru toate buzunarele, fiind, si din acest punct de vedere, un experiment care merita pus in opera in toata tara. Situat pe strada Iuliu Maniu nr. 49, in cladirea fostei fabrici de cosmetice "Colgate Palmolive", spitalul a devenit, in scurt timp, un reper pe harta Brasovului si a zonelor invecinate. Desi a implinit de curand abia un an de existenta, a ajuns sa concureze cu cele mai moderne unitati similare din tara, gratie atat dotarilor tehnice, unde nu s-au facut economii si s-au importat cele mai moderne aparate existente pe plan mondial, dar in egala masura si multumita calificarii peste medie a personalului medical si confortului oferit pacientilor. La 79 de paturi, functioneaza 160 de medici, asistenti, infirmieri, farmacisti, informaticieni! Si inca se mai cauta personal! De notat ca unii dintre medici s-au intors din strainatate. Au plecat de la salarii de sase-sapte mii de euro pe luna in Elvetia, spre exemplu, ca sa fie aproape de prieteni si rude in tara, cu un salariu comparabil, in raport cu costul vietii. In conditiile in care circa 20.000 de medici si asistente au parasit Romania in ultimii trei ani, unitati ca spitalul brasovean sunt singura tentatie de viitor pentru revenirea in tara a unora dintre ei.
Diagnosticati la Viena, operati la Brasov, la mai putin de un sfert din pret!
Managerul spitalului, dr. Bogdan Angheloiu, este la al doilea proiect pe care-l deschide in ultimii ani. De fapt, practica o noua profesie, aceea de dezvoltator de spitale. Vin finantatorii si spun: dumneata ai mai facut un spital, asa ca-ti oferim cate milioane de euro e nevoie, sa ne dezvolti si noua unul. Un an i-a trebuit lui Angheloiu sa renoveze fosta fabrica de cosmetice si sa doteze unitatea cu aparatura. Tot el a facut angajarile de medici, aducandu-i din cele mai prestigioase clinici universitare din tara si din Europa. Este cazul chirurgului Bogdan Moldovan, al doilea din tara, dupa profesorul Irinel Popescu, care are o diploma europeana de transplant multiorgan, repatriat din Geneva. Tot la Brasov lucreaza, dupa sapte ani de experienta intr-un spital parizian, unul dintre marii oncologi ai Clujului, dr. Eugeniu Banu. Ceilalti sunt fie brasoveni, fie transferati din Targu Mures si Bucuresti, numai varfuri, cum se spune, deoarece finantatorii au ambitia sa transforme Brasovul intr-o cetate a medicinei. Lipsa traditiei este, in multe privinte, un avantaj, deoarece inceputul poate pleca de foarte sus. Interventiile medicale sunt de o mare complexitate, si chiar si varsta medie a medicilor, de circa 40 de ani, pledeaza pentru succesul de azi si de maine al unitatii, pentru statutul de spital de elita, lipsit de... complexe, in fata centrelor medicale traditionale. Practic, nu exista caz, oricat de complicat, pe care chirurgii brasoveni sa nu-l poata rezolva. Din acest punct de vedere, sunt multi pacienti care au fost diagnosticati la Viena sau Budapesta, dar care s-au operat la "Sfantul Constantin". Din lungile liste ale bolnavilor care asteapta sa se opereze in strainatate sau in centre universitare romanesti, pe sume ametitoare, respectiv la profesori supraaglomerati si grabiti, sunt tot mai multi cei care aleg Brasovul, la mai putin de un sfert din ceea ce ar trebui sa plateasca "afara", si in conditii de confort mult mai bune decat la celelalte clinici universitare din tara. Spitalul universitar din Geneva (HUGE) este partenerul spitalului brasovean, astfel ca, atunci cand se ivesc cazuri extrem de complicate, profesorii elvetieni vin sa-i ajute pe chirurgii romani, atat in cazuri particulare, cat si in cadrul unor cursuri practice. Ei tin aici, periodic, sesiuni de training, atat cu medicii, cat si cu asistentele. Chiar auditarea internationala a spitalului a facut-o corpul de specialisti din Geneva. Elvetienilor nu le-a venit sa-si creada ochilor cand au vazut atata curatenie, ordine si organizare, mai ceva decat in Tara Cantoanelor.
In sala de operatie, mai ceva ca in Muntii Alpi
Relatez un caz: la Spitalul Municipal din Bucuresti, o pacienta operata de col uterin aproape agoniza in noaptea de dupa operatie. A strigat dupa asistenta cu ultimele puteri. S-a tarat pe holuri, a tipat, asistenta nu era de gasit. In cele din urma, a sunat la 112 si a venit Salvarea! Medicul de pe ambulanta a fost salvatorul acestei doamne. Mi-am amintit de aceasta incredibila intamplare atunci cand dr. Angheloiu imi descria sistemul de monitorizare a personalului medical de la "Sfantul Constantin". Instaland un soft de cateva mii de euro, care monitorizeaza sistemul "Nurse Calling" (chemarea asistentei), tehnicienii au facut in asa fel incat orice chemare este semnalata si memorata, ca si orice aparitie in salon a asistentelor sau medicilor. Practic, nu ar fi posibil sa chemi o asistenta si sa nu-ti raspunda. Intamplarea bucuresteana ar duce aici la desfiintarea spitalului! De ce sa-i mai spui "spital" unei institutii in care esti nevoit sa chemi ambulanta din oras, ca sa-ti faca o injectie sau sa-ti schimbe un pansament? Pentru a fi la cel mai inalt nivel mondial si la acest capitol, a fost creat chiar un departament de asigurare a calitatii, aparte de actul medical in sine. Vorbind despre saloane, ele sunt asa cum va puteti imagina vizionand filmele americane: cu doua paturi, TV, Internet, telefon, grup sanitar, sisteme de comunicare cu medicii si asistentele, zugraveala pastel, in culori odihnitoare. Totodata, cele trei sali de operatii si cele 13 paturi de terapie intensiva depasesc standardele cunoscute, fiind certificate conform standardelor europene pentru camere curate, cele mai stricte norme de curatenie din lume. In plus, blocul operator este protejat de un sistem numit flux laminar de presiune pozitiva, un angrenaj de filtrare a aerului in trei trepte, care protejeaza zona de lucru si mediul impotriva micro-organismelor. Odata intrat in sala de operatie, nu mai ai nici o legatura cu... pamantul, ai intrat intr-o atmosfera care nu exista nici in muntii Alpi, de o puritate ideala, controlata de computere.
Si romanii cu venituri mici pot fi internati in acest spital de vis
Fost ofiter, absolvent al Facultatii de medicina militara din Targu Mures, om de afaceri in domeniul marketingului spitalicesc, doctorul Bogdan Angheloiu si-a indeplinit un vis mai vechi chiar acasa, la Brasov; n-a fost cazul sa mai plece in strainatate, cum il batea gandul la un moment dat. Cei trei finantatori i-au acordat atata incredere, incat, la inceput, l-a cuprins frica. Legat sufleteste de locul de munca, deoarece, gratie acestei realizari, cariera sa a cunoscut un salt urias, el nu doreste nimanui sa se imbolnaveasca, dar daca neprevazutul se intampla, are cateva atuuri pentru a va invita sa va internati la "Sfantul Constantin". Intai, spitalul are contract cu Casa de asigurari, care plateste o parte din costuri, inclusiv in cadrul Programului National de Oncologie, adica pacientii beneficiaza de citostatice suta la suta gratuite, chiar in cadrul spitalului. Apoi, cheltuielile unui pacient internat sunt mai mici decat la clinicile universitare, ca sa nu mai vorbim de spitalele din strainatate. Spre exemplu, o operatie de obezitate morbida te va costa la Bucuresti intre opt si zece mii de euro, pe cand la Brasov te costa numai cinci mii. Ceea ce la Viena, la celebrul spital AKH, te-ar costa, sa zicem, 40.000 de euro, la Brasov n-ar depasi 9.000 de euro, la aceleasi conditii tehnice si acelasi confort. In fine, un program desfasurat prin Fundatia "Clinica Sfantul Constantin" (printre membrii fondatori se afla si Primaria Brasovului!) permite ca si romanii fara asigurare medicala, cu venituri mici, sa poata beneficia de asistenta medicala la acest spital de vis, in masura in care fundatia are suficiente fonduri rezultate din donatii. Pe de alta parte, pare de necrezut, dar cei trei investitori nu si-au propus sa faca profit din acest spital. Telul urmarit deocamdata este acoperirea cheltuielilor. Cand, totusi, se va obtine ceva profit, toata suma va merge spre dezvoltare, deoarece domnii Miron,Teodorescu si Firu, favorizati de soarta, se simt datori fata de brasoveni si doresc "sa dea ceva inapoi societatii". Construit in jurul medicilor care au fost angajati inainte de dotarea tehnica, participand astfel la negocieri si la selectia aparaturii specifice fiecaruia, asezamantul "Sfantul Constantin" a reusit ca, in mai putin de 400 de zile de la inaugurare, sa inscrie pe harta Romaniei un steag al performantei. Pornit ca o "ambitie de etapa" a unor intreprinzatori atipici, acest spital are toate sansele de a deveni, in scurt timp, un etalon al asistentei medicale romanesti si europene.
Alte detalii, pe site-ul spitalului (www.spitalulsfconstantin.ro), precum si la numerele de telefon: 0268/30.03.00 // 0368.80.08.01.