Arena rusinii nationale

Iulian Ignat
"National Arena", o constructie grandioasa, o investitie masiva din bani publici. Un stadion pe care-l asteptau nerabdatori suporterii de fotbal si amatorii de mari concerte din Bucuresti, ca pe un motiv de mandrie si de speranta ca se vor putea bucura la fel ca locuitorii celorlalte mari capitale ale lumii. Atata doar ca afara-i vopsit gardul... iar inauntru nu-i loc de bucurie, si nici de vreun pic de respect pentru ei.

La meciul inaugural al arenei, in septembrie 2011, suporterii echipei nationale au avut surpriza uluitoare de a nu fi lasati sa intre cu tricolorul pe stadion! Steagul Romaniei interzis! Cu biletul in mana, ei au avut de ales: merg pana acasa, duc steagul si ajung inapoi spre sfarsitul meciului, sau, solutia propusa de organizatori, il arunca la cosul de gunoi de la intrare, alaturi de pungile de seminte si de sticlele cu apa. Sute de spectatori au scos tricolorul de la gatul copilului, din rucsac, de pe umeri, si au facut mormane la cosurile de gunoi. Nici un sef al Jandarmeriei nu a luat vreo atitudine. Nici Federatia Romana de Fotbal, nici firma de paza nu au dat vreo explicatie logica si nu si-au cerut scuze pentru ceea ce intr-o tara civilizata ar fi insemnat un scandal urias.
Cateva luni mai tarziu, la primul meci al anului 2012, spectatorii nu doar ca au fost umiliti din nou, dar au primit, o parte din ei, si o corectie fizica. Se stia prea bine ca sefii FRF curteaza asiduu compania Gold Corporation, pentru un contract de sponsorizare. Asta, in conditiile in care, la inceputul anului, clubul de fotbal CFR Cluj daduse un comunicat prin care anunta renuntarea la parteneriatul cu Rosia Montana Gold Corporation, invocand mesajele primite de la suporteri. "Parerea lor conteaza intotdeauna", se spunea. Suporterii Nationalei nu inseamna insa nimic pentru sefii FRF, care-si doresc ca echipa Romaniei sa promoveze un dezastru ecologic la scara mare, in chiar centrul tarii! Jalnic! Iata de ce, in minutul 60 al meciului amical Romania - Uruguay, desi s-a facut un control strict la intrare pentru a nu aparea astfel de mesaje, din multime s-a ridicat un banner: "FRF=RMGC". Apoi un altul "Aceeasi mizerie". Nimic obscen, rasist, care sa justifice confiscarea lor. Insa imediat, agentii de paza au intrat in actiune, iar Jandarmeria a demonstrat, inca o data, ca misiunea sa nu este aceea de a asigura siguranta cetatenilor, ci de a intarata, de a instiga la violenta. Agenti de paza si jandarmi au lansat un atac virulent pentru a confisca bannerele, impartind bastoane si gaze lacrimogene in stanga si-n dreapta, fara sa le pese ca la mijloc erau copii, femei, oameni cu parul alb. Dusmani aprigi la meciurile intercluburi, suporteri ai diferitelor galerii din tara au facut un scut viu in fata steagului, insa au fost loviti, dati afara de pe stadion, chiar arestati. Imagini sumbre, cu femei inspaimantate si varstnici in prag de sufocare, asta au oferit autoritatile celor ce au indurat frigul iernii pentru a fi alaturi de echipa nationala...Minute intregi, tot stadionul a strigat "Rusine sa va fie!" si le-a cerut socoteala sefilor fotbalului romanesc. Probabil ca acestia si-au facut o scurta socoteala: au atatia jandarmi si agenti de paza la dispozitie, cat sa ciomageasca 20.000 de spectatori. Mesajul transmis a fost insa clar. Vreti sa mergeti la un meci in Romania, impreuna cu familia? Ganditi-va de doua ori. Si, oricum, luati cu voi o casca pentru ala micu' si o masca de gaze pentru doamna. Credeti ca aveti dreptul la libera exprimare si ca merita sa va asumati un simt civic? Ganditi-va de zece ori inainte. La 22 de ani dupa mineriada, statul roman are alte variante, mai "democratice", de a va altoi cateva bastoane pe spinare.