Raspuns pentru MAGDA ASULTANEI - Bacau, F. AS nr. 985 - "Stie cineva vreun remediu pentru neutropenie?"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Testele sanguine pot evidentia, uneori, multiple anormalitati, printre care cele mai neobisnuite sunt granulocitopenia sau agranulocitoza. Astfel, granulocitopenia (neutropenia) este o afectiune in care continutul total de celule albe sanguine, numite granulocite, este scazut. Cauza este fie productia scazuta a acestor celule in maduva, fie distrugerea lor, cu o rata mai mare decat normalul. Avand in vedere ca neutrofilele reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor bacteriene sau fungice, granulocitopenia creste considerabil susceptibilitatea la multe infectii, putand fi, totodata, primul semn de leucemie sau de anemie aplastica. In general, daca numarul de polinucleare neutrofile este mai mic de 1800/ml, vorbim de o neutropenie in raport cu o insuficienta de productie sau o hiperdistructie de celule circulante.
Daca, insa, numarul de polinucleare neutrofile este mai mic de 700/ml, atunci este vorba despre agranulocitoza, ce necesita practicarea unei mielograme, pentru a diferentia insuficienta centrala difuza (insuficienta medulara globala) de insuficienta granulocitara izolata (agranulocitoza pura), mecanismul sau fiind in mod esential imunoalergic sau toxic.
In principal, etiologia neutropeniilor include urmatoarele cauze:
* infectioasa - virala (hepatita, mononucleoza infectioasa, rujeola, varicela etc.) - bacteriana (febra tifoida, rickettsioza, septicemie cu germeni Gram) - parazitara (paludism, toxoplasmoza etc.).
* carentiala - prin deficit de vitamina B12 sau, mai rar, fier, toxica (radiatii ionizante, benzen, medicamente), hipersplenism, infiltratie medulara (leucemii acute, leucemii limfoide cronice si cu tricholeucocite etc.), mielodisplazie (mielofibroza), ereditara (maladia von Kostmann, neutropenia ciclica, agranulocitoza cronica recesiva) sau dobandita a copilului, endocrina (boala Addison, hipertiroidia), de marginatie, printr-o tulburare banala de repartitie; de evocat in cazul unei neutropenii cu evolutie de peste o luna, fara cauza decelabila si bine suportata.
Tratamentul alopat al neutropeniilor este de competenta medicului hematolog, in functie de cauza determinanta. Complementar acestui tratament, se pot asocia produse naturiste eficiente in combaterea acestei afectiuni, dupa cum urmeaza:
* Baraka - este un extract uleios obtinut din seminte de chimen negru, cu proprietati terapeutice remarcabile in managementul infectiilor bacteriene (bronsite cronice, pneumonii rezistente la tratament), infectiilor fungice sau patologiilor tumorale benigne sau maligne. In acelasi timp, administrarea chimenului negru activeaza si creste productia de celule neutrofile, celule extrem de agresive cu orice microorganism invadator al organismului. In cazul copiilor sub 12 ani, se administreaza cate o capsula (100 mg) de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Shitake - este o ciuperca care activeaza nu mai putin de 6 tipuri de celule ale sistemului imunitar, printre care si neutrofilele, capabile sa combata orice maladie infectioasa sau tumorala. Se administreaza conform prospectului, respectand dozajul pentru copii, in cure de 3-4 saptamani, cu 10 zile pauza intre ele. Avand in vedere ca fetita dvs. a dezvoltat neutropenia in urma protocoalelor de chimioterapie, este indicat sa ii administrati Citonat, un complex de ciuperci imunostimulante si remedii naturiste care contracareaza efectele secundare ale acestei proceduri. Totodata, puteti lua in calcul si administrarea de Neupogen (filgrastim) injectabil, medicament folosit in cazul pacientilor cu neutropenie, dar numai daca rezultatele favorabile prevaleaza asupra reactiilor adverse induse de acest medicament. Sa auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Cum pot scapa de o tuse provocata de bronsiectazii?"
(Raspuns pentru MIHAELA PARPALA, F. AS nr. 996)


Va inteleg ca ati ajuns in prezent intr-o situatie disperata, creata din pacate chiar de dvs. Exista multi bolnavi de bronsita care subapreciaza consecintele netratarii si vindecarii ei in faza acuta, devenind asa-zisii "tusitori cronici", cu consecinte ulterioare din cele mai grave.
Nu stiu in ce masura diagnosticul de bronsiectazie stabilit in urma cu 3-4 ani a fost stabilit de un medic specialist, deci daca a fost real, dar oricum, faptul ca 3-4 ani nu v-ati tratat deloc ma face sa cred ca acum chiar ati ajuns in acest stadiu grav al bolii, oglindit de suferintele dvs. greu de suportat.
Cazul dvs. necesita in prezent o consultatie si investigatii de specialitate efectuate de un medic specialist (bronhoscopie sau bronhogravie cu recoltarea aspiratului bronsic in vederea efectuarii antibiogramei), investigatii care se executa de regula prin internarea intr-o clinica de specialitate. Din scrisoarea adresata revistei nu rezulta localitatea dvs. de domiciliu, spre a vi se putea indica locatia unei asemenea clinici, care exista pe langa unele spitale de boli infectioase. Asemenea clinici trateaza "supuratiile pulmonare", adica afectiunile de natura netuberculoasa (bronsite, bronsiectazii, astm).
Intr-adevar, in cazul bronsiectaziilor este vorba chiar de "supuratii", de "puroieri" ale bronhiilor, unii bolnavi internati ajungand sa expectoreze zilnic cantitati apreciabile de puroi cu sange. Nu stiu daca vi s-a explicat cum de se poate ajunge in aceasta situatie extrem de grava, ca urmare a netratarii unei bronsite considerate de multi o boala banala si lipsita de importanta. Veti intelege realitatea din cele de mai jos, si poate macar acum, in ceasul al 12-lea, veti actiona cum trebuie. Bronsitele se caracterizeaza, printre altele, printr-o hipersecretie bronsica, generata de factorul infectios, care trebuie eliminat printr-un tratament corespunzator cu antibiotice, insotit de expectorante care sa fluidifice aceste secretii, ajutand astfel la eliminarea lor usoara si curatarea plamanului.
In caz de neglijare sau tratament necorespunzator, se ajunge la cronicizarea bronsitei, secretiile se aduna in bronhii, bolnavul devine "tusitor cronic", dar ceea ce este si mai periculos este faptul ca boala, in loc sa fie vindecata, evolueaza spre faza ei superioara, periculoasa: bronsiectazia.
Secretiile vascoase neeliminate se aduna in bronhii, pe care le dilata prin cantitatea si greutatea lor, transformandu-le in adevarate depozite, "saci" cu microbi, denumiti chiar "dilatatii bronsice", care sunt caracteristice bronsiectaziei.
Partea proasta este ca desi se poate ajunge printr-un tratament serios sub control medical la ameliorarea bolii, respectiv "golirea" depozitelor de microbi sau de cel mai banal puroi, bolnavul simtindu-se astfel incomparabil mai bine, dilatatiile create in bronhii nu-si mai revin, ramanand deschise si apte de a se umple din nou cu microbi, la prima raceala. Se obtin, astfel, doar ameliorari temporare. Tratamentul care se aplica pentru golirea dilatatiilor consta in antibiotice stabilite pe baza unei antibiograme, insotite de expectorante pentru fluidizarea si eliminarea usoara a secretiilor infectioase. Sunt cazuri extreme, in care bolnavii nu mai pot suporta aceste depozite cu puroi permanente, situatia agravandu-se si ajungandu-se astfel la operatie, respectiv scoaterea prin operatie a acestor depozite, impreuna cu un lob al plamanului (lobectomie) sau, mai recent, prin operatii laparoscopice.
Sper sa nu ajungeti si dvs. in aceasta situatie. Va recomand sa va internati de urgenta intr-o clinica de specialitate, pentru efectuarea investigatiilor strict necesare si stabilirea unui tratament competent si de durata. Feriti-va de frig, de consumarea bauturilor si mancarurilor reci, care pot oricand agrava sau reacutiza boala. Un bun ajutor in tratament este ceaiul antibronsitic plafar, realizat din 7 plante, care va vor ajuta sa expectorati si sa va simtiti mai bine, cat de cat, pana la internare.
Veti consuma zilnic 2 ceaiuri (dimineata si seara), timp indelungat. Tot pentru fluidificarea si eliminarea usoara a secretiilor bronsice, odata cu care se reduce si tusea, veti gasi la magazinele de produse naturiste tablete expectorante realizate din plante, dar si un sirop expectorant, asociat cu miere de albine.
Verificati in acelasi timp daca nu aveti cumva si stari subfebrile periculoase (37,1-37,4) care denota o infectie puternica si de durata in corp.
Va veti lua temperatura in jurul orei 15 si veti tine termometrul sub brat cel putin 15 minute, spre a se asigura masurarea reala a temperaturii corpului. Daca eventual fumati, renuntati imediat la fumat. Sper ca ati tras concluziile care se impun. Va doresc multa sanatate!

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am arsuri in gat si pe limba, precum si mancarimi in urechi"
(Raspuns pentru CORINA NEDELCU, F. AS nr. 994)


Simptomatologia descrisa de dvs. pledeaza pentru diagnosticul de faringita cronica (o stare de iritatie sau inflamatie cronica a mucoasei orofaringiene). Bolnavul prezinta senzatie de uscaciune in faringe, "nod in gat", tuse seaca, iritativa, sau tulburari vocale progresive. Factorii etiologici locali si generali sunt: insuficienta respiratorie nazala cronica, cu respiratie de tip bucal, lezarea cronica a mucoasei prin agenti chimici, aerul poluat, incaperi cu aer climatizat, modificari hormonale la menopauza etc.
Tratamentul faringitei cronice consta intr-o substitutie lichidiana din abundenta cu ceaiuri si gargara cu salvie, galbenele, musetel si tataneasa (se prepara o infuzie cu o lingurita din fiecare planta la 200 ml apa, la care se adauga un varf de cutit bicarbonat alimentar). Este utila, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit si propolis tablete (Proposept). Se vor evita bauturile carbogazoase acidulate si alimentele foarte condimentate. Se recomanda terapia cu aerosoli, in statiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora si Calimanesti-Caciulata. O metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural din 8 plante aromatice, care se livreaza la comanda (tel/fax: 0269/21.78.61). Instilatiile nazale cu solutii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de catina) si vitaminoterapia (A, E si complex B) ajuta, de asemenea, la refacerea mucoasei.
Pruritul auricular ("mancarimi in urechi") de care suferiti poate sugera existenta unei otite externe eczematoase sau otomicoze. Se va evita toaleta auriculara cu apa si sapun, sau folosirea spray-urilor auriculare intens mediatizate. Tratamentul este local si necesita toaletarea de doua ori pe zi a conductului auditiv extern (aspiratia secretiilor, pensulatii cu alcool boricat 4%/ sol. betadina diluata si aplicarea timp de 10-14 zile de Clotrimazol/Ketoconazol, pe mese auriculare). Sunt utile, de asemenea, vechile prescriptii cu aplicare locala de propolis (solutie alcoolica diluata 5%).