Contra zonei zoster si a lambliilor
* Pentru zona zoster, pe langa tratamentul dat de doctor, am procedat in felul urmator: am facut un ceai mai concentrat de Marul-lupului, o mana buna de planta la 1 l de apa. Am lasat sa fiarba cinci minute. Cand s-a racit, am umezit de cateva ori locul afectat si am lasat sa se usuce de la sine. Apoi m-am uns cu tinctura de propolis. Dupa o ora, am umezit din nou cu ceai de Marul-lupului, apoi cu tinctura si tot asa am procedat timp de trei zile. Urmatoarele trei zile am rarit tamponarile si in decurs de o saptamana am fost vindecata. Eruptia a fost infioratoare, cu dureri greu de suportat, insa dupa acest tratament nu am mai avut nici o problema.
*Pentru lamblii, chiar doctorita mea mi-a spus un tratament naturist: ceaiul de Pelin. Se face pulbere planta uscata, cu ajutorul rasnitei de cafea. Se ia o lingurita de pulbere si se amesteca cu o lingurita de miere. Se inghite cu apa, dimineata, inainte de masa cu o ora. Se face acest tratament timp de sapte zile, apoi se face pauza 7 zile si se reia tot 7 zile. Au trecut mai multi ani de cand am facut acest tratament si nu am mai avut probleme.
MIRELA
(Draga "Formula AS", imi doresc si mi-am dorit intotdeauna sa cunosc, sa am in preajma oameni buni, plini de iubire, oameni cu grija pentru ceilalti. Astfel de oameni sunteti dvs. cei de la "Formula AS" si cei care prin interviurile acordate revistei imi fac mie o mare bucurie. Eu cred ca astfel de oameni sunt rari si va multumesc ca sunteti atat de dibaci si ii gasiti. Cand vad in jur oameni care nu stiu sa comunice frumos, oameni rai, incapabili sa lege o prietenie, oameni manati doar de interese meschine, simt nevoia sa ma izolez de tot ce-i urat si aleg linistea si frumusetea "Formulei AS". Cu mare drag, va trimit aceste simtiri ale mele si ma rog ca bunul Dumnezeu sa va ocroteasca!)
Contra ranilor de orice fel
Stimata redactie,
Va trimit reteta unei alifii contra ranilor de orice fel. Aceasta reteta s-a pastrat din batrani si si-a demonstrat binefacerile de nenumarate ori. Se prepara din 50 g ceara de albine, 50 g rasina de molid, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 50 g unt proaspat. Intr-un vas emailat sau de inox, se pune uleiul si se infierbanta pana la fierbere. Se pune ceara de albine, care se lasa sa se topeasca. Se ia vasul de pe foc si se pune rasina. La urma se pune untul si se amesteca pana se omogenizeaza. Este si o excelenta crema care se foloseste pentru tenurile iritate.
BUTNARIU CALINA - Clit, jud. Suceava
Leac pentru reumatism
Mult stimata doamna Sanziana Pop,
Doresc sa ajut si eu pe cei care sufera de dureri reumatice. Se prepara urmatoarea solutie: intr-o sticla de 200 ml se pune esenta de otet. In aceasta esenta de otet se introduc 10-15 ace de cusut, depinde de marimea lor. Acele se topesc in timp de o luna-doua. Pentru a se topi mai repede se rup in bucati. Din acest amestec rezulta o solutie maronie. Cu aceasta solutie se ung locurile dureroase (umar, sold, genunchi) cu o pana. Deci se va face o ungere fina, de 4-5 ori, de preferinta seara. Locurile unse se inrosesc ca arse de soare si au aceleasi aspect, dar durerile astfel tratate dispar pe o perioada de 20 de ani. Daca durerile apar din nou, se procedeaza la fel.
TEMPIAN VICTOR - Cluj-Napoca
Punga de lichid la genunchi
O vecina de-a mea s-a vindecat de o asemenea inflamatie cu comprese cu terci de Tataneasa, in amestec cu alifie de Filimica (galbenele). Amestecul se intinde pe o bucata de panza (care sa cuprinda toata zona inflamata) si se leaga sub forma de fasa. Se schimba pansamentul seara si dimineata, pana la vindecare (umflatura cu apa dispare). Terciul se obtine din radacina de Tataneasa (Symphytum officinale) foarte bine uscata, care se macina fin si se amesteca repede intr-o ceasca de apa foarte fierbinte. In terci se adauga cateva picaturi de ulei de masline sau de floarea-soarelui nerafinat. Alifia se obtine din doua maini pline de Filimica (Calendula officinalis). Se maruntesc bine frunzele, tulpinile si florile, si se amesteca cu 500 g untura de porc de calitate (topita proaspat din osanza), infierbantata (de parca s-ar pune snitele la prajit), apoi se prajeste bine (sa nu se arda). Compozitia se amesteca bine, se ia de pe foc si se lasa sa se odihneasca timp de o zi. A doua zi se incalzeste usor, se filtreaza (si prin presare) printr-o bucata de panza ori tifon, intr-un borcan de culoare inchisa, bine uscat.
Intern, se foloseste ceaiul de Filimica (din frunze, tulpina si flori), o lingura de planta la o cana cu apa. Se toarna apa clocotita peste planta maruntita, iar ceaiul se bea neindulcit, de trei ori pe zi (cate o cana), cu inghitituri mici. Aceste plante medicinale au proprietatea de a vindeca inflamatiile articulare, retragerea proceselor inflamatorii etc.
FERDINAND CAROLINA - Ocna Mures
Leac pentru pietre la fiere
Am citit pe internet un articol despre Sfantul parinte Arsenie Boca, care a sfatuit o femeie care era pregatita pentru operatie de extirpare a fierii sa bea ceai de Napraznic, timp de doua luni, cate o cana pe stomacul gol. Seara, se pune o lingura de planta uscata intr-un vas cu apa rece, se lasa pana dimineata, dupa care se strecoara si se bea.
GAL VIORICA - e-mail: vhututui@yahoo.com
Leacuri pentru spondiloze, spondilite
* Cataplasme cu flori de fan. Doi pumni de flori, seminte si frunzulite, obtinute prin scuturarea fanului uscat, se oparesc intr-o oala de 5 litri cu apa fierbinte. Se introduc apoi intr-un saculet, ce se stoarce si se aplica pe incheieturile bolnave. Se tine pana se raceste. Baia se face cu lichidul ce a ramas, care se pune in cada cu apa calda, la temperatura de 36-37gr.C. Durata unei bai este de 30 minute. Se fac alternativ, o zi baie, o zi cataplasme, timp de 30-40 zile. Se pot repeta dupa 3-4 luni.
* Baie cu paie de ovaz. Se pune o mana de paie taiate, intr-o caldare cu apa fiarta. Se fierbe 30 minute si apoi se toarna in cada cu apa, la temperatura 36-37gr.C. Durata unei bai este de 20-30 minute, avandu-se in vedere ca temperatura sa se mentina pana la sfarsitul baii. Se fac 21 de bai intr-o cura, ce se poate repeta dupa 4 luni.
* Comprese cu argila (lut). Pe o panza se pune un strat gros de argila, de 4 cm. Se acopera cu o alta panza, peste care se pune si o flanela. Se aseaza panza, astfel pregatita, peste articulatiile "prinse" de reumatism si se tine circa o ora. Se pot face aplicatii de doua ori pe zi.
* Comprese cu terci de cartofi. Terciul este compus din cartofi cruzi, dati pe razatoare, ceapa taiata care se amesteca cu seminte de in fierte. Cantitatile depind de intinderea inflamatiilor articulare. Se pun pe articulatiile bolnave sau pe intreaga coloana vertebrala si toata regiunea lombara, care sa cuprinda si articulatiile sacro-iliace, in spondilita. Compresele se tin toata noaptea. Se folosesc pana la evidenta ameliorare.
* Bai cu frunze de frasin. Infuzie sau decoct din 500 g frunze in 5 l de apa, pentru o baie. Se strecoara si se pune in apa de baie, la temperatura de 37gr.C. Durata unei bai este de 30 minute. Se face in fiecare zi cate o baie, in total 21 de bai pe cura. Se pot face 2-3 cure pe an.
* Bai cu coaja de salcie. Decoct din 100-150 g coaja la un litru de apa ce se strecoara si se adauga apei din baie, la temperatura de 37gr.C. Se fac 21 de bai in cure de 3-4 ori pe an.
* Bai de ienupar. Un pumn de fructe si ramuri de ienupar pentru o baie, cu apa la temperatura de 37gr.C. Cu o solutie de 1-2 g ulei de ienupar, la 800 ml alcool, se pot face frictiuni.
* Bai din radacina de tataneasa. Se prepara un decoct din 60-80 g la un litru de apa, pentru o baie. Se face o cura de 21 bai, ce se poate repeta de 3 ori pe an.
* Baie de trifoi rosu. Decoct din 200 g pentru o baie. Se fac 21 de bai pe cura, ce se repeta de 2-3 ori pe an.
* Bai cu trestie si stuf. Decoct din varfuri florale si radacini, circa 200 g la o baie. Se fierb in 5 litri de apa, se strecoara si apa rezultata se adauga la baie. Se fac 21 bai pe cura. Se repeta de 2-3 ori pe an.
* Baie de sare iodata tip Bazna. Se dizolva in apa calda 500-1000 g sare, apoi solutia se toarna in apa de baie de 38gr.C. Se fac circa 21 bai intr-o cura, cu o pauza de o zi la 5-6 bai. Se pot repeta 4-6 luni.
* Baie de sare. Se dizolva 6-10 kg sare grunjoasa in cativa litri de apa fierbinte. Se strecoara prin tifon si se adauga la cativa litri de apa, ce se pun apoi in 150 l apa la temperatura 37-38gr.C. Se face in fiecare zi o baie. O cura este de 21 de zile. Se repeta dupa 4 luni. Dupa baie se face un dus caldut de 2 minute.
* Mantaua spaniola. Se lucreaza o manta din panza groasa de in sau canepa, ca o camasa larga, cu maneci, fiind deschisa in fata, ajungand pana la degetele picioarelor. Se inmoaie in apa fiarta cu flori de fan sau paie de ovaz, sau apa de ienupar, se stoarce si se imbraca, dupa care cel suferind se culca pe pat pe o patura de lana. Se inveleste bine, ca sa nu patrunda aerul, si deasupra se aseaza o plapuma groasa. Toate acestea se fac foarte repede. Durata sederii sub plapuma este de maximum 2 ore. Cei ce suporta aceste procedee si au o inima sanatoasa pot sa le faca de trei ori pe saptamana.
Cu aleasa stima pentru colectivul redactiei,
GRIGORE MARIA - str. Nae Leonard nr. 25, bl. R2, sc. 4, ap. 58, Galati, jud. Galati