JOJOBA - regina cosmeticii

Ana Dobrescu
Elixirul magic al egiptenilor

Desi pare o descoperire recenta, uleiul de jojoba era cunoscut in urma cu mii de ani, fiind una dintre substantele pe care initiatii medici egipteni le foloseau pentru prepararea potiunilor vindecatoare. In piramidele Egiptului antic, printre comorile de care faraonii nu se desparteau niciodata, au fost descoperite vase de lut, in care se pastra o substanta stranie. In urma testelor de laborator, s-a constatat ca potiunea misterioasa era ulei de jojoba, esenta extrasa din semintele unui arbust care creste in zonele desertice. Spre surprinderea oamenilor de stiinta, uleiul nu se oxidase si isi conservase perfect, vreme de milenii, toate calitatile.
Dar elixirul magic nu era cunoscut numai de medicii egipteni. In secolul al XVIII-lea, calugarul iezuit Javier Clavijero, misionar in desertul nord american, mentioneaza intr-una dintre scrierile sale ca vracii indieni folosesc un leac magic. Presand intre pietre semintele unui arbust inalt, cu crengi bogat ramificate, pe care il numeau "Copacul zeilor", bastinasii obtineau o substanta uleioasa cu puteri terapeutice uluitoare: calma suferintele nasterii, vindeca ranile razboinicilor si era de mare ajutor pentru durerile de stomac. Elixirul amerindienilor era o ceara lichida, obtinuta din semintele arbustului Jojoba (Hohoba, Simmondsia chinensis), prezent in zonele desertice de pe continentul american.
Uleiul de jojoba a fost readus in lumina reflectoarelor la sfarsitul anilor '60, cand s-a descoperit ca structura sa chimica este foarte apropiata de cea a spermantetului, ingredient de baza in industria cosmetica, extras din craniul unor mamifere acvatice, cum ar fi balenele, delfinii si casalotii. Odata cu intrarea acestor specii sub protectia legii, gasirea unui inlocuitor pentru ceara de balena a devenit prioritara. Cea mai buna solutie a fost gasita tot in laboratoarele Naturii, oamenii de stiinta descoperind ca uleiul vegetal de jojoba are calitati superioare spermantetului. De atunci, uleiul de jojoba a devenit un remediu cosmetic foarte popular, cunoscut pentru calitatile sale restructurante, calmante si rehidratante.
Multe dintre produsele cosmetice care se gasesc in comert contin substante chimice care imita structura naturala a celulelor epidermei. Pentru ca tenul absoarbe rapid substantele cu care intra in contact, este indicat ca lotiunile aplicate pe piele sa fie de origine naturala. Din aceasta perspectiva, uleiul de jojoba este unul dintre cele mai curate si nutritive uleiuri vegetale.
Cu un continut ridicat de acizi grasi si saruri minerale, are o compozitie chimica similara sebumului secretat de piele. Aplicat pe fata, uleiul de jojoba poate "pacali" glandele sebacee, dandu-le de inteles ca au produs suficient, ceea ce pondereaza secretia de sebum. Datorita continutului bogat in vitamina E, uleiul de jojoba reface pelicula protectoare de la suprafata pielii si stimuleaza regenerarea celulelor. Previne aparitia ridurilor si contribuie la mentinerea elasticitatii pielii.
Folosit zilnic, ingrijeste tenul gras, acneic, hidrateaza si regenereaza in profunzime tenul uscat. In forma concentrata, poate fi aplicat doar pe portiuni mici ale pielii. Pe portiuni mai mari insa, se recomanda utilizarea unei solutii diluate, cu o concentratie de 10% ulei de jojoba. Imbogatit cu alte uleiuri vegetale, acesta poate inlocui cu succes chiar si cele mai scumpe creme. Pentru a suplimenta calitatile produselor cosmetice, se poate adauga in creme si lotiuni (in procent de 10-15%) sau in sampoane si balsamuri (in procent de 5-10%).
Uleiul de jojoba poate fi ales si ca baza de machiaj, netezind pielea fetei, hidratand-o si oferind un factor de protectie eficient. Cremele si lotiunile pe baza de ulei de jojoba se pot prepara si acasa, folosind ingrediente din laboratorul verde al naturii.

Masti si creme cu ulei de jojoba

* Pentru estomparea ridurilor din jurul ochilor - Se amesteca 1-2 linguri ulei de jojoba cu 1-2 picaturi de uleiuri eterice de menta sau fenicul. Se aplica pe zona din jurul ochilor, o data sau de doua ori pe zi. (Uleiul de menta este recomandat pentru tenul gras sau pentru pielea obosita. Uleiul de fenicul tonifica, previne aparitia ridurilor si creeaza un efect de lifting.)
* In cazul tenului iritat, descuamat - La 1-2 linguri de ulei de jojoba se adauga cate 1-2 picaturi ulei de portocale. Bogat in vitamine, uleiul de portocale este un cunoscut antiinflamator si antiseptic.
* Ten ofilit, imbatranit, extenuat - Peste 1-2 linguri de ulei de jojoba se adauga 1-2 picaturi de ulei eteric de paciuli. Uleiul de paciuli este un regenerant cutanat de exceptie, cu efect tonic, antiinflamator si descongestionant.
* Ten problematic - La 1-2 linguri de ulei de jojoba se adauga cate 1-2 picaturi de uleiuri eterice de lavanda si arbore de ceai. Se aplica pe zonele afectate, o data sau de doua ori pe zi. Masca este lasata sa actioneze timp de 15-20 de minute. Uleiul de lavanda reda pielii fragezimea si o curata in profunzime, iar esenta arborelui de ceai are un efect emolient si calmeaza iritatiile pielii.
* Pentru tenul normal sau uscat - Se amesteca 1 lingura de argila cu 2 linguri de ulei de jojoba, 1 lingura de miere de albine si 1 picatura ulei esential de musetel. In loc de miere, se poate folosi smantana, iaurt sau galbenus de ou. Se lasa sa actioneze 10 minute, dupa care se clateste cu apa calduta.

Tratament acneic si post acneic

Ingredientele necesare: 2 lingurite unt din alune de padure, 1 lingurita ulei de jojoba, un sfert de lingurita ulei din germeni de grau, un sfert de lingurita de vitamina E uleioasa, 6 picaturi ulei esential de rozmarin, 2 picaturi ulei esential de bergamota si 2 picaturi ulei arbore de ceai.
Mod de preparare: Intr-un vas sterilizat, amestecati usor untul de alune cu uleiul din germeni de grau si cu cel de jojoba. Peste amestec, se picura alternativ ulei de rozmarin, bergamota si ceai. Se amesteca in continuare si se adauga vitamina E. Cand amestecul a devenit omogen, se toarna intr-un recipient de sticla de culoare inchisa si se pastreaza intr-un loc uscat si racoros.
Indicatii de folosire: Imbibati un tampon de bumbac cu amestecul obtinut si masati zona afectata de acnee. Nu atingeti cu mana, pielea trebuie sa fie perfect curata si uscata. Procedeul va fi repetat de doua ori pe zi, pana la vindecare. Ulterior, pentru a preveni reaparitia acneei si a trata cicatricele ramase pe fata, mixtura se aplica o data pe zi, timp de o luna.

Crema tonifianta pentru toate tipurile de ten

Ingrediente: 1 lingurita musetel uscat, 200 ml apa clocotita, 50 ml ulei de avocado, 50 ml ulei de migdale, 10 ml ulei de jojoba, 30 g ceara de albine, 10 ml glicerina si 10 picaturi ulei de lamaie.
Mod de preparare: Puneti musetelul intr-un castron si turnati peste el apa clocotita. Se acopera vasul si se lasa 15 minute, dupa care se strecoara intr-o alta ceasca. Intr-un vas de sticla termorezistent se incalzesc, la foc mic, cele trei uleiuri (avocado, migdale si jojoba), iar in amestecul lor se dizolva ceara de albine. Dupa ce a fost incorporata ceara, luati vasul de pe foc si, picurand, adaugati 30 ml infuzie calda de musetel, pana cand crema se ingroasa. Se adauga glicerina si uleiul esential de lamaie. Crema se pune la borcan si se pastreaza in loc racoros, nu mai mult de doua saptamani.

Sapun hidratant pentru fata

Ingrediente: 150 grame sapun natural, de inalta calitate, neparfumat, 15 ml ulei de jojoba, 50 ml infuzie puternica de musetel, 10 ml ulei de migdale, 5 ml miere, 8 picaturi ulei de lavanda sau din lemn de trandafir.
Mod de preparare: Sapunul se da pe razatoare si se topeste in baie de aburi. Adaugati uleiurile de jojoba si de migdale, mierea si infuzia de musetel. Se amesteca bine totul si se lasa la racit. Apoi adaugati uleiul de lavanda sau din lemn de trandafir. Amestecul se toarna in forme si se lasa peste noapte intr-un loc racoros, pentru intarire. Este un sapun foarte bland, potrivit pentru pielea cea mai sensibila.

Lotiuni relaxante pentru corp

Cand este folosit pentru ingrijirea corpului, uleiul de jojoba stimuleaza formarea celulelor tinere, oferind pielii elasticitate si prospetime. Poate fi aplicat in combinatie cu alte uleiuri vegetale, menite sa ii sporeasca efectele benefice. Iata cateva idei usor de pus in practica:

Lotiune de corp hidratanta

Ingrediente: 2 linguri de apa minerala, 1 lingura ulei de jojoba, 1 lingurita de glicerina vegetala, 2 picaturi ulei de trandafiri.
Mod de preparare: Se toarna apa minerala, jojoba si glicerina intr-un flacon de sticla. Peste amestec se picura uleiul de trandafiri, se inchide capacul recipientului si se agita. Lotiunea se pregateste pentru a fi folosita o singura data si nu este recomandata stocarea ei.
Utilizare: Se aplica pe pielea curata si se maseaza pana la absorbtie. Efectul uleiului de jojoba este completat de actiunea glicerinei vegetale, care hidrateaza si catifeleaza. Adaosul de ulei de trandafiri intinereste si netezeste pielea.

Ulei pentru masaj

Ingrediente: 50 ml de ulei de jojoba, 13 picaturi de ulei de chiparos si 12 picaturi de ulei de ienupar. Esentele se amesteca, mixtura se intinde pe piele si se maseaza pana la absorbtie. Daca nu este folosit tot amestecul, restul poate fi utilizat ca ulei de baie. Pentru aceasta varianta se adauga in apa de baie 4-6 picaturi, amestecate cu un pumn de sare de mare.
Pentru intretinerea buzelor: la 1-2 linguri de ulei de jojoba, se adauga 1-2 picaturi de uleiuri eterice de melisa sau de menta. Uleiul se aplica pe buze zilnic, dimineata si seara, si se maseaza usor.

Ingrijirea parului

Uleiul de jojoba este un remediu natural eficient si pentru ingrijirea parului. Bogat in ceara fluida si vitamina E, invaluie, protejeaza si regenereaza firele de par, fiind de un real ajutor in cazul parului fragil. Folosit pentru par gras regleaza excesul de sebum si elimina treptat matreata. De asemenea, reprezinta o ingrijire naturala excelenta si pentru parul uscat, pe care il fortifica in profunzime, oferindu-i volum, stralucire si vigoare.
O metoda simpla de utilizare este sa masati radacinile parului cu ulei de jojoba, lasandu-l sa actioneze 10-15 minute, timp in care frectionati usor. Apoi spalati parul cu samponul pe care il folositi de obicei.
O alta procedura presupune sa realizati un amestec dintr-o lingurita de ulei de jojoba si 5-7 picaturi ulei de portocal. Umeziti pieptanul cu acest amestec si pieptanati-va de 2-3 ori pe zi. Pentru un tratament mai complex, uleiul de jojoba poate fi combinat cu alte esente vegetale, in masti preparate acasa.
* Impotriva caderii parului: Se amesteca 1 lingura de ulei de jojoba cu 1 lingura de miere, un galbenus de ou si o jumatate de lingurita tinctura de propolis. Se aplica la nivelul scalpului prin masare usoara. Dupa ce masca a fost intinsa, acoperiti parul cu un prosop. Lasati sa actioneze o jumatate de ora.
* Masca pentru par stralucitor: Ulei de jojoba, unt de cacao, coniac. Peste o lingura de unt de cacao se adauga uleiul de jojoba si se pune la incalzit. Peste amestec se toarna o lingurita de coniac. Se aplica de la radacina, pe toata lungimea firului de par. Dupa 15 minute spalati cu sampon. (Nota: uleiul de jojoba se gaseste in magazinele cu produse naturiste.)
Nici un tratament nu trebuie aplicat mai des de doua ori pe saptamana.