PREMIILE GOPO 2012

Oana Darie
- Nominalizarile -

De 6 ani, Gala Premiilor GOPO este evenimentul care ne da sansa de a recunoaste meritele cineastilor romani care ne-au impresionat in anul precedent. In ultimul timp, cinematografia noastra ne da multe motive de mandrie, fiecare sezon festivalier international insemnand noi si noi premii pentru filmele si actorii romani. Dar emotia de a fi celebrati in Romania cantareste intr-atat in constiintele lor, incat adesea ii auzim, dupa o mare reusita din strainatate, vorbind despre "Testul de acasa".
Ce sunt, de fapt, Premiile Gopo? Sunt, in primul rand, un "multumesc" adresat celor care ne-au emotionat prin filmele lor. Sunt un "multumesc" necesar si sanatos, intr-o societate care incepe sa se bucure la gandul ca reusita colegilor de breasla, nu doar actori, inseamna un pas inainte pentru noi toti, o piatra bine asezata in temelia unui edificiu mai amplu: devenirea noastra culturala. In al doilea rand, sunt premii care confirma acasa valoarea recunoscuta a filmelor romanesti in strainatate.
Marti, 21 februarie, la ora 11, spatiul glamuros de la Baneasa Grand Digiplex forfotea de lume. Jurnalistii de cinema si criticii de film asteptau nerabdatori inceperea festivitatii ce anunta nominalizarile din acest an la premiile Gopo. De la un grup la altul circulau soapte, zvonuri, pronosticuri: cine va fi nominalizat, la ce categorie, cine e surpriza, cum arata podiumul? Ne-am asezat in cele din urma linistiti, in sala, asteptand confirmarea sau infirmarea pronosticurile noastre. Citirea nominalizarilor hotarate de juriul de preselectie le-a revenit actorilor Ioana Blaj si Paul Ipate, care au facut dintr-o banala insiruire de nume si titluri un spectacol in sine.
Premiul Publicului va reveni, in acest an, filmului "Nasa", productia MediaPro regizata de Jesus del Cerro si Virgil Nicolaescu. In 2011, "Nasa" a strans cel mai mare numar de spectatori in salile de cinema. Departe de a fi o capodopera de importanta mondiala, succesul lui anunta ca formula pe care au mizat realizatorii poate fi aceea care va reanima "filmul romanesc de public", gen cinematografic foarte surghiunit si manelizat, din pacate, in ultimii 20 de ani. Iata insa ca lucrurile par sa se indrepte.
Premiul "Tanara Speranta". Faptul ca reanimarea filmului romanesc de public e un subiect care preocupa din ce in ce mai intens e intarit si de prezenta regizorului Millo Simulov printre nominalizatii categoriei "Tanara Speranta". Absolvent recent al U.N.A.T.C, Millo Simulov arata inca din facultate o pofta nebuna pentru cinema-ul spectaculos, de tip american. "Hello Kitty", varful incercarilor lui stilistice de pana acum (premiat si la festivalul CineMAiubit si la Filmul de Piatra), este cel care i-a adus si nominalizarea la Gopo 2012. Imagine luminoasa, culori placute, filmari din elicopter sau subacvatice, prin toate aceste "unelte", Millo Simulov face o impresionanta demonstratie de cum poate arata filmul romanesc de public in viziunea lui.
Alaturi de Millo, la premiul "Tanara Speranta" o gasim nominalizata si pe Ana Miruna Lazarescu, pentru regia scurtmetrajului "Apele tac", film ce surprinde cu farmec si mult-mult talent particularitatea unui moment trait de nenumarati romani: traversarea inot a Dunarii, in incercarea de a evada din comunism. "Apele tac" a avut pana acum un parcurs international foarte bun, adunand in palmaresul lui o lunga lista de premii si selectii oficiale, la cele mai importante festivaluri din lume. De mentionat este si nominalizarea, la aceeasi categorie, a actorului Corneliu Ulici, cunoscut publicului larg, inca din anii lui de adolescenta, ca membru al formatiilor Bliss si Akcent. Corneliu, care a migrat cu multa inspiratie catre cinema, este acum o prezenta din ce in ce mai vizibila si mai convingatoare in filmele de scurt si lung metraj. Ca dovada, juriul de preselectie a Premiilor Gopo l-a rasplatit cu aceasta nominalizare pentru rolul Matteo, din filmul "Ceva bun de la viata", regizat de Dan Pita. "Tinere Sperante" sunt si regizoarele Luiza Parvu ("Draft 7") si Sarra Tsorakidis ("1000 de lucruri in comun"), ambele avand succese notabile cu scurtmetrajele lor, la festivaluri nationale si internationale. Ramane sa urmarim Gala Premiilor Gopo, sa vedem cine va pleca insotit de statueta ce incununeaza cea mai "speranta" dintre Tinerele Sperante.
Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar anunta o lupta la fel de stransa. Cele 5 filme nominalizate sunt: "Dupa Revolutie" (Laurentiu Calciu), uimitorul portret al inceputurilor liberei exprimari in Romania, "Teodora Pacatoasa" (Anca Hirte), luminoasa elegie a nuntirii unei maicute cu mirele Hristos, "Scoala noastra" (Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma), o poveste dulce-amara despre speranta, rasa, conflictul intre generatii si oportunitati irosite, "Vorbitor" (Radu Muntean, Alexandru Baciu), o constatare dezarmanta despre iubiri care se nasc in circumstante ce pot parea improbabile, si "Metrobranding" (Ana Vlad, Adi Voicu), un agreabil rondo despre dragostea ce se infiripa intre oameni si obiecte. Toate subiectele sunt foarte atragatoare, foarte diferite si, spre bucuria multora, departe de blocajul analizei comunismului sau al etalarii mizeriei. La cine va merge Trofeul Gopo? Vom putea sti doar in seara Galei.
Cel mai bun Actor intr-un rol Principal intr-un Film de Lung metraj - la aceasta categorie, competitorii sunt nume dintre cele mai sonore. Lupta se da intre Bogdan Dumitrache, nominalizat pentru rolul Alex din "Din dragoste cu cele mai bune intentii", cu care a castigat deja Leopardul de Aur la Locarno, Vlad Ivanov, acest talent exceptional al cinematografiei romanesti, nominalizat pentru rolul "Emilian Velicanu" din "Principii de viata", si regizorul Cristi Puiu, nominalizat pentru rolul "Viorel" din "Aurora". O competitie inedita intre doi actori profesionisti si... un regizor! Circumstantele prin care Cristi Puiu a ajuns sa interpreteze rolul principal din propriul lui film au fost extrem de controversate: dupa o perioada neobisnuit de lunga de probe, cu multi actori profesionisti trecandu-i pragul, exigentul regizor a ajuns la concluzia ca cel mai onest lucru pe care il poate face este sa-si asume el insusi identitatea odiosului sau personaj principal. Nominalizarea lui Puiu aduce cel putin o intrebare: nu cumva decizia de a-l juca pe Viorel ii va aduce un Premiu Gopo pentru actorie?
Cea mai buna Actrita intr-un rol Principal intr-un Film de Lung metraj - alta competitie dura, intre actrite, pe cat de frumoase, pe atat de talentate. Nominalizate sunt: Ada Condeescu, pentru rolul "Veli", din filmul "Loverboy", pentru care a primit premiul "Heart of Sarajevo", Ana Ularu, pentru rolul "Matilda", din filmul "Periferic", premiata cu trofeul Shooting Stars, la Festivalul de la Berlin, si Natasa Raab, pentru rolul "Mama", din filmul "Din dragoste cu cele mai bune intentii".
Cel mai Bun Film - au fost nominalizate "Crulic - Drumul spre dincolo" (regia Anca Damian), "Aurora" (regia Cristi Puiu), "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (regia Adrian Sitaru), "Periferic" (regia Bogdan George Apetri) si "Loverboy" (regia Catalin Mitulescu), fiecare dintre cele cinci pelicule si regizorii lor avand deja un palmares international impresionant. Dintre toate, inedit intre nominalizari este "Crulic - Drumul catre dincolo", primul film romanesc de lung metraj de animatie din ultimii 20 de ani. El reda povestea lui Claudiu Crulic, romanul care a murit dupa trei luni de greva a foamei, intr-o inchisoare din Polonia, in incercarea de a atrage atentia autoritatilor romane si poloneze asupra nevinovatiei lui. Dincolo de subiectul tulburator, Crulic reuseste sa scoata animatia romaneasca de la... reanimare, si nu o face oricum: realizarea lui este exceptionala, fiecare cadru fiind un tablou in sine. Profund tulburatorul "Aurora", care urmareste pe parcursul celor trei ore ale sale traseul irational al unui sot si tata decazut, in nebunia de a-si asasina familia, este, de asemenea, un candidat puternic la castigarea Trofeului Gopo. La fel de puternic este si "Din dragoste cu cele mai bune intentii", in care regizorul ne pune fata in fata cu propria noastra temere de a pierde pe cineva drag. "Periferic" ne propune povestea Matildei, o tanara cu un trecut tulbure care, odata eliberata din inchisoare, pentru 24 de ore, planuieste sa fuga din tara, in speranta de a indrepta mari erori ale acelui trecut. Al cincilea candidat, "Loverboy", spune povestea unui baiat care seduce in mod real fete, pentru a le pasa apoi prietenilor sai proxeneti din Constanta. Sfarsitul lunii martie ne va arata care este, in opinia profesionistilor din industria noastra cinematografica, Cel mai Bun Film romanesc al anului 2011.
Dar poate ca ipostaza cea mai imbucuratoare in privinta anului 2011 este faptul ca acest an a insemnat si o inflorire cantitativa, o diversificare tematica si noi abordari. Pentru prima oara in scurta istorie a Premiilor Gopo, organizatorii si juriul de preselectie s-au confruntat cu fericita intamplare de a alege nominalizatii dintr-un numar de 98 de filme, dintre care 20 de lungmetraje, 21 de documentare si 60 de filme de scurtmetraj. Cinematografia romaneasca a pornit, hotarata, la drum.
Sa speram ca va fi o Gala plina de surprize, cu acelasi staif ca in anii precedenti, ca sa ne putem bucura ca avem "stele" si ca ele vor straluci cu adevarat, pentru o seara, numai si numai de dragul publicului romanesc. Premiile Gopo vor putea fi vizionate in direct, pe postul TV ProCinema, si on-line pe www. premiilegopo.ro, in seara zilei de 26 martie 2012.