* Editia a 84-a a Premiilor Oscar a devenit duminica seara momentul in care Hollywood-ul a privit nostalgic catre tineretile lui si catre radacinile sale europene si a votat in consecinta: in 2012, Cel mai Bun Film este unul mut - "Artistul" *
Sa faci astazi un film fara culori, fara cuvinte rostite pe ecran, dar si fara greseala, dincolo de a fi o performanta inedita, e o fapta de un curaj de-a dreptul nebunesc. Pana duminica trecuta, in toata istoria de 84 de editii a prestigioaselor premii, un singur film mut a mai luat Oscarul. Premiul a fost acordat la prima editie, in 1929, cand filmul sonor deja aparuse. Dar iata ca, dupa aproape un secol, cineva reuseste performanta de a lasa fara cuvinte Academia Americana, cu un alt film mut. Pe langa Oscarul pentru Cel mai Bun Film, "Artistul" a mai fost rasplatit cu alte patru statuete, doua dintre ele foarte importante: Cel mai Bun Regizor (Michel Hazanavicius) si Cel mai Bun Actor intr-un Rol Principal (Jean Dujardin). Desi premiat pentru un rol in care nu-i auzim deloc glasul, francezul Jean Dujardin, cu Oscarul in brate, a strigat, aproape sa sparga statueta de aur, numai cu volumul vocii: "Formidabil! Minunat! Merci!". Daca lumea s-ar sfarsi, asa cum spun pronosticurile, la finele acestui an, povestea Oscarurilor s-ar incheia rotund, ca un film bun, cu final fericit. Mai toti criticii seriosi spuneau in cronicile lor de dupa Gala ca "anul asta Academia a cam nimerit-o!".
Unul dintre marii perdanti ai serii a fost, in ciuda celor cinci distinctii primite, "Hugo", al regizorului Martin Scorsese. Nominalizat la 11 categorii, "Hugo" era considerat un candidat serios, macar la Oscarul pentru Cel mai Bun Regizor: e cunoscut faptul ca Academia are o slabiciune sentimentala pentru Martin Scorsese. Totusi, pe masura ce statuetele curgeau navalnic pentru filmul sau la categoriile mai degraba tehnice - Cea mai Buna Imagine, Cele mai Bune Efecte Speciale, Cel mai Bun Sunet, Cel mai Bun Mixaj de Sunet, Cea mai Buna Scenografie - parea din ce in ce mai evident ca i se pregateste terenul pentru o noua dezamagire. Desi in ratarea premiilor (este a 8-a oara doar nominalizat) Scorsese nu poate fi prea suparat, din moment ce el are deja un Oscar in vitrina. Oricum, numele lui a fost cel mai adesea amintit pe parcursul Galei, dovada ca e iubit si apreciat.
Un alt moment istoric, si unul dintre cele mai emotionante ale serii, a fost decernarea Oscarului pentru Cel mai Bun Actor in Rol Secundar. Christopher Plummer, in varsta de 82 de ani, a devenit duminica cel mai in varsta actor care castiga un Oscar. Imbracat intr-un costum de catifea care ii dadea un aer sofisticat, de lord britanic, privind dragastos statueta primita, Christopher Plummer i s-a adresat ca un june-prim: "Esti cu doar doi ani mai mare ca mine, iubire. Unde ai fost toata viata mea?".
De 15 ori a fost nominalizata la Oscar, in ultima vreme, si marea actrita americana Meryl Streep, fara sa primeasca premiul, si de fiecare data a stiut sa accepte situatia cu un zambet. Si numai pentru aceasta performanta in sine, ar fi meritat un Oscar pana la urma. (Mai are doua in panoplie.) Din fericire, anul acesta, ea a castigat inca o data statueta pentru Cea mai Buna Actrita in Rol Principal. A impresionat Academia si lumea intreaga, cu rolul doamnei de fier, Margaret Thatcher, propunere indrazneata a regizoarei Phyllida Lloyd. Pe scena, cu Oscarul in mana, Meryl, intr-o rochie aurie superba, a tinut un discurs scurt si plin de candoare, aproape scuzandu-se ca a castigat ea: "Probabil ca e ultima oara cand ma voi afla in aceasta ipostaza - Dumnezeule, sper! - asa ca tin sa le multumesc tuturor celor plecati dintre noi, celor prezenti printre noi, care au facut posibil ca eu sa am aceasta minunata cariera". De altfel, premiul parea si un fel de elogiu pentru intreaga ei cariera, Meryl fiind aplaudata minute in sir, unul dintre putinele momente in care toata sala s-a ridicat, omagial, in picioare.
Au existat, insa, si dezamagiti ai premiilor Oscar. Si nu actori de categoria a doua, ci nume mari. Celebrul George Clooney, de pilda, a trait o dubla dezamagire: el n-a luat nici un trofeu, in afara de iubita lui, Stacey Keibler, de care a venit insotit la ceremonie. In competitie directa cu el si intr-un bilant similar la Oscaruri s-a aflat si Brad Pitt. Mizand anul acesta pe "Moneyball", un film vorbit mult, dar deloc lipsit de merite, acest rasfatat al Americii a fost dublu nominalizat - ca producator si ca actor in rol principal - dar de fiecare data, surclasat de "Artistul". Judecand, in schimb, dupa nivelul sonor al valului de ovatii care l-a petrecut dintr-un capat in celalalt al celebrului covor rosu, nu pare sa se fi nascut inca vreun alt actor care sa-i poata fura lui Brad Pitt dragostea fanilor.
Spectacolul emotiei
Sa faci din simpla anuntare a unor premii un spectacol emotionant este o stiinta pe care cei de la Academia Americana de film o exerseaza de 84 de ani. Emotiile celor ce au urcat pe scena erau inevitabile, fie ca erau obisnuiti ai Oscarurilor, fie ca s-au aflat pentru prima oara acolo: sa primesti statueta de aur a celor mai buni artisti, in fata intregii lumi, a unei sali uriase, intesate de mari actori si regizori, nu e asa de usor pe cat pare. Meryl Streep a fost surprinsa, pentru ca s-a trezit in ipostaza de profesor ce primeste coronita elevilor, in semn omagial, si vocea i-a tremurat. Christopher Plummer s-a inclinat in fata statuetei si, cu toate ca de-a lungul unei cariere exceptionale a trecut prin multe, si-a gasit cu greu cuvintele. Novicea Octavia Spencer (Oscarul pentru Cea mai Buna Actrita in Rol Secundar) a inceput sa planga in hohote, nestiind ce sa mai spuna de fericire.
La toate aceastea, organizatorii au adaugat si cateva tuse de tandrete si nostalgie. Au prezentat un mic film cu "mominalizatele", adica mamele celor nominalizati, mandre de copiii lor, spunandu-si bucuria cu lacrimi in ochi. Sa o vezi pe mama lui George Clooney, cel mai sexy barbat al momentului, vorbind despre el ca despre un copil ambitios, care a muncit enorm pentru visul lui, a scos gala din logica simplista a vedetismului, aratand ca, dincolo de imaginea de superstar, celebritatile Hollywood-ului sunt realmente niste oameni foarte talentati, dar si foarte muncitori. Pe fiecare dintre ei ii asteapta mereu acasa cu prajitura preferata, o mama fericita.
Si tot emotie a adus si momentul in memoriam, al celor care, de anul trecut, mai zambesc doar din ceruri si din filmele cinematecii: Elizabeth Taylor, Peter Falk, Jane Russel, Dan Frazer, Sidney Lumet si multi, multi altii.
Covorul rosu
A devenit deja o regula ca gala Oscarurilor sa nu fie doar despre film. Covorul Rosu este momentul mondenitatii maxime, in lumea premiilor Oscar. In general, barbatii au facut un pas in spate, fiind imbracati clasic, in smoking si papion. In fata raman doamnele, pentru a-si etala siluetele celebre, de obicei imbracate de creatori la fel de celebri. Majoritatea doamnelor au fost un spectacol in spectacol. Gwyneth Paltrow a fost probabil cea mai distinsa, cu o rochie alba, simpla, semnata de creatorul Tom Ford. Angelina Jolie, dupa unii prea uscata, a fost si ea imbracata sofisticat de simplu, in rochie neagra, despicata discret pana la sold, creata de Atelier Versace. Michelle Williams, nominalizata la Oscarul pentru Cea mai Buna Actrita in Rol Principal, a avut o rochie superba, in acel minunat rosu de Vuitton, care nu avea cum sa nu faca senzatie. Fastuoasa a fost si rochia indragitei Jessica Chastain, semnata de regretatul creator Alexander McQueen, in timp ce Jeniffer Lopez a aparut intr-o rochie mai putin sofisticata, dar la fel de spectaculoasa, a casei Zuhair Murad.
Foto: AGERPRES