Raspuns pentru V. TOADER, F. AS nr. 1001 - "Caut remediu pentru intoleranta la lactoza si fructoza"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, in cazul intolerantei la lactoza, este sa eliminati toate produsele lactate din meniul dvs., sau macar sa le reduceti, consumandu-le doar in timpul meselor principale. Lactoza, ca principal carbohidrat din laptele de vaca, necesita prezenta enzimei lactaza, pentru a fi digerata, astfel ca intoleranta la lactoza apare atunci cand invelisul intern al intestinului dvs. subtire produce cantitati reduse din aceasta enzima. Bineinteles ca intoleranta la lactoza, asa cum ati constatat si dvs., produce crampe abdominale, balonari, diaree, productie excesiva de gaze, atunci cand mai mult de o anumita cantitate de lapte sau de produse lactate este ingerata. La polul opus, cantitatile reduse de produse lactate nu produc, de obicei, aparitia semnelor si simptomelor descrise.
Trebuie mentionat ca, desi aproximativ 70% din populatia globului este considerata a avea un nivel redus de lactaza la nivelul intestinului subtire, deficitul acestei enzime se poate asocia cu alte boli caracteristice sindromului de malabsorbtie, cum sunt infectiile virale sau bacteriene ale intestinului subtire, ori fibroza chistica. In afara de reducerea sau chiar eliminarea laptelui din alimentatie sau inlocuirea lui cu branza si iaurt, care sunt produse lactate cu o concentratie mai redusa de lactoza, o alta alternativa este sa adaugati in laptele consumat (sau produsele lactate) un preparat care contine lactaza (Lactaid sau Dairy Ease), care converteste lactoza in carbohidrati simpli, care sunt absorbiti cu usurinta.
Cam la fel se petrec lucrurile si in cazul intolerantei la fructoza, astfel ca trebuie sa adoptati o dieta de excludere a fructelor care va produc simptomele caracteristice intolerantei, sau macar sa le consumati in forma uscata ori compoturi (fara zahar).
In privinta balonarii, care va supara constant, trebuie spus ca meteorismul este produsul normal care rezulta din digestie si fermentatia ce are loc in intestin, desi multe persoane resimt o anxietate obsesiva legata de acest fenomen. Daca, totusi, acest fenomen devine excesiv, se poate spune ca durerile si balonarea sunt consecinta unor tulburari in ce priveste sensibilitatea si motilitatea intestinului. Asadar, la originea simptomelor nu se afla doar acumularea de gaze in sistemul digestiv, ci scaderea pragului de toleranta a intestinului fata de aceste emanatii rezultate in urma mistuirii alimentelor. Mai mult, se pare ca aceasta hipersensibilitate intestinala ar putea avea legatura cu activitatea anormala a anumitor neuromediatori (ex. serotonina). Ce e de facut? In afara de reglarea motricitatii intestinale, cu ajutorul antispasmodicelor musculotrope (Debridat, Duspatalin etc.), schimbarea comportamentului alimentar poate fi folositoare. Pentru a preveni meteorismul, reduceti consumul de zahar sub orice forma, evitati fasolea, varza, conopida si alte mancaruri care cauzeaza gaze intestinale (ex. mazarea, legumele care fermenteaza, bauturile carbogazoase).
Exista o gama larga de remedii pe baza de plante, cele mai folosite impotriva meteorismului fiind: anasonul, feniculul, chimenul, salvia, coriandrul, cimbrul, dafinul, cardamomul etc. Adaugarea acestor plante la mancarea gatita este o modalitate usoara de a evita problemele digestive. Le puteti folosi si sub forma de infuzii, uleiuri esentiale (musetel, ghimbir, sovarv, menta) sau alte produse finite fitoterapeutice (Digesto, Gassex, Tonic digestiv etc.). Pansamentele digestive ce tapeteaza peretii intestinului cu un strat protector de mucilagii sunt recomandate in cazul in care constipatia alterneaza cu diareea. In astfel de situatii, sunt eficiente preparatele cu fermenti lactici (care contribuie la crearea mediului bacterian optim) si semintele de in (care contin mucilagii capabile sa refaca mucoasa intestinala.
Sa auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti, tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Copilul meu are infectie cu fusospirili"
(Raspuns pentru SIMONA - Bucuresti, F. AS nr. 1001)


Stimata doamna Simona,
Infectiile cauzate de microbii despre care vorbiti duc, adesea, la gingivite ulcerative dureroase. Inainte de a blama un dentist sau un microb anume pentru problema pe care o are fiul dvs., poate unele masuri simple v-ar fi de folos. Trebuie sa tineti cont de faptul ca populatia normala a bacteriilor din gura este vasta si diversificata, continand multe specii. Totusi, meritati multumiri pentru intrebarea dvs., care poate ajuta multe alte persoane, in afara de fiul dvs. Mirosul neplacut al gurii poate veni (vorbesc acum si pentru altii, care ar putea avea problema respectiva) din urmatoarele cauze:
* Igiena nepotrivita, ceea ce permite putrefactia mancarurilor in gura.
* Fumatul (nu este cazul baiatului dvs.), alcoolul si unele alimente (ceapa, usturoi).
* Verificati aparatura dentara, caci pot fi ascunse acolo bucati de mancare, pot sa existe zone abcedate/ulcerate, care pot duce la miros neplacut.
* Trebuie verificat nasul si zona amigdalelor, care pot fi si ele cauza.
* De retinut ca problemele din esofag, cum ar fi hernia hiatala, insuficienta hepatica, tumorile, infectiile respiratorii pot duce la mirosul neplacut al gurii.
Solutiile de vindecare includ urmatoarele procedee:
* Igiena orala adecvata, inclusiv spalarea pe dinti, dar si a limbii, folosirea atei dentare, verificarea aparatelor dentare. Puteti folosi si gargare cu musetel, adaugand putina sare.
* Opriti fumatul, consumul de alcool. Trebuie sa va spalati bine gura, dupa ce ati mancat alimente puternic mirositoare.
* Acupunctura poate fi utila pentru unele cauze de miros urat (meridianele splina-pancreas, stomac, intestin gros, plamani).
* Homeopatia care foloseste remediul constitutional este ideala. Alte remedii homeopate: Crotalus horridus, Mercuris solubilis si Nitricum Acidum pot fi de ajutor.
* Un consult de specialitate este util pentru celelalte probleme.
Sper sa va fie utile aceste solutii si pentru baietel!

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Dupa un infarct, corpul mi se umfla din cauza retentiei de apa"
(Raspuns pentru GHEVREA STEFAN - Brasov, F. AS nr. 1003)


Probabil suferiti de o ascita refractara la tratamentul uzual, care poate corespunde la doua situatii:
* ascita rezistenta la tratamentul diuretic
* ascita refractara la tratamentul cu diuretice, din cauza contraindicatiilor la diuretice sau aparitiei complicatiilor in urma administrarii lor. Este utila administrarea vitaminelor din complexul B, respectiv vitaminele B1, B6 si vitamina PP.
* Regim hiposodat, respectiv mai putin de 5 grame de sare pe zi.
* Tratament homeopat - Apocynum cannabium este unul din cele mai eficiente remedii pentru edeme generale, de origine cardiaca sau renala, ascita. Se administreaza astfel:
* Apocynum 15 ch, 5 granule sublingual, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de o saptamana. Cu o jumatate de ora inainte de administrare si o jumatate de ora dupa nu se consuma nimic.
* Apocynum 30 ch, 5 granule, o data pe zi, timp de o saptamana, cu acelasi mod de administrare.
* Apocynum 200 ch, 5 granule, o data pe saptamana, timp de 4 saptamani.
In paralel, puteti urma un tratament cu produse gemoterapice, cu efect diuretic si cardiotonic, respectiv: Extract din muguri de arin negru, unul din principalele remedii cu proprietati antiinflamatoare si tonifiante arteriale, 50 picaturi sau 5 ml, diluate in 1/2 pahar apa, dimineata. Extract de muguri de castan comestibil, 50 picaturi sau 5 ml seara. Tratamentul cu gemoterapice se urmeaza cel putin doua luni.
Va doresc sanatate!