Bai de sanatate

Rodica Demian
Din retetarul vindecatoarei EVA LUBKE


Bai cu plante

Pentru o baie se folosesc doi pumni de plante simple sau amestecate care se fierb vreme de 5-10 minute. Lasati-le sa stea asa cateva ore, strecurati-le in cada cu apa si ungeti-va dupa baie cu ulei de sunatoare.
Pentru sanatate:
* flori si tulpini de levantica pentru calmare si impotriva dereglarilor de somn
* salvie in cazul unor afectiuni ale pielii, psoriazis si neurodermita.
* roinita impotriva tulburarilor de somn
* coada-calului pentru calmarea durerilor articulare.

Baie totala cu roinita

* 2 pumni de frunze proaspete de roinita
* 1 l de apa
Maruntiti frunzele de roinita, puneti-le pe foc intr-o oala cu apa si, dupa ce au dat in cateva clocote, luati-le de pe foc si lasati-le cateva ore sa se patrunda. Strecurati, apoi, decoctul direct in cada cu apa. Dupa baie, masati-va pielea cu ulei de sunatoare si culcati-va in patul incalzit.
Pentru sanatate:
* in caz de tulburari ale irigarii sanguine.

Bai si comprese cu scoarta de stejar

* 1 pumn de scoarta de stejar
Pentru vindecarea mai rapida a infectiilor si inflamatiilor se recomanda bai, spalaturi si comprese cu un decoct de scoarta de stejar.
Pentru a nu afecta copacul, cumparati coaja de la Plafar. Puneti un pumn de scoarta de stejar intr-o oala mare si veche, lasati-o sa fiarba circa 10 minute si, apoi, sa se patrunda cateva ore. Strecurati-o si... gata. Compresele se schimba din ora-n ora.
Pentru sanatate:
* in eczeme, eruptii cutanate si boli de piele
* impotriva transpiratiei picioarelor se recomanda baile cu decoct de scoarta de stejar
* in caz de hemoroizi, se pot incerca bai caldute de sezut.
Atentie: scoarta de stejar contine taninuri puternice, astfel ca baile n-ar trebui facute intr-o cada emailata, ci intr-una de zinc sau de plastic.



Bai de picioare cu sapun decasa

* sapun de casa
* apa
Dati pe razatoare o bucatica de sapun de casa si lasati-l sa se dizolve in apa. Turnati apa intr-un lighean si tineti picioarele in ea aproximativ 10 minute. Stergeti-va bine si piliti-va cu grija unghiile inmuiate, atacate de ciuperca. Ungeti, apoi, unghiile pilite cu alifie si dormiti, noaptea, cu sosete. Repetati baia de mai multe ori pe parcursul saptamanii, apa putand fi folosita pentru 7 bai. Dupa care dizolvati, din nou, sapun de casa.
Pentru sanatate:
* impotriva ciupercii care ataca unghiile de la picioare.

Baie pentru sciatica
* 2 pumni de plante (amestec)
* ulei de sunatoare (extern)
Daca suferiti de sciatica, baia cu plante va poate fi de folos. Fierbeti 2 pumni de plante, vreme de 5-10 minute, lasati-le sa stea cateva ore si strecurati decoctul in cada cu apa. Dupa baie, stergeti-va bine cu un prosop, ungeti-va corpul cu ulei de sunatoare si culcati-va in patul incalzit.
Pentru sanatate:
* calmeaza durerile de sciatica.

Baie cu flori de tei pentrucopii

* 2 pumni de flori si frunze uscate de tei si eventual sunatoare
* ulei de sunatoare
Puneti intr-o oala cu apa 2 pumni de flori si frunze de tei si fierbeti-le 10 minute. Strecurati decoctul in cada cu apa si imbaiati copiii. Puteti adauga si sunatoare sau ii puteti unge usor dupa baie cu ulei de sunatoare. Somnul copiilor va fi profund si linistit.
Pentru sanatate:
* ajuta copiii, dar si oamenii mari, sa adoarma mai usor.
Retineti:
Pentru un efect si mai benefic, umpleti un ciorap cu flori de tei, legati-l, inmuiati-l in apa si frectionati cu el tot corpul.

Frectii cu decoct de salvie

* 1/4 l de ceai de salvie
* 1/4 l de otet de mere
Preparati un ceai de salvie (2 lingurite de planta la 1/4 l de apa), lasati-l 5 minute sa se infuzeze si apoi sa se raceasca. Amestecati ceaiul cu otetul de mere si frectionati-va corpul cu acest amestec, inainte de culcare.
Pentru sanatate:
* combate transpiratia abundenta, mai ales la menopauza.

Baie totala cu ienupar

* cateva crengute de ienupar (in functie de marime)
Puneti crengutele de ienupar in 2-3 l de apa si fierbeti-le circa 20 de minute. Lasati decoctul sa stea cateva ore, strecurati-l apoi in cada cu apa si stati o jumatate de ora in ea. Daca vi se face frig intre timp, mai adaugati apa fierbinte. Dupa baie culcati-va in patul incalzit.
Pentru sanatate:
* in reumatism, guta si dureri articulare
* in caz de psoriazis
* produce transpiratie, detoxifiaza.

Decoct de frunze de nuc

* 2 pumni de frunze de nuc (uscate)
* 2 l de apa.
Fierbeti frunzele de nuc circa 20 de minute, in 2-3 l de apa. Strecurati decoctul, lasati-l sa stea cateva ore si gata.
Pentru sanatate:
* contra transpiratiei picioarelor: faceti cate-o baie de picioare seara, vreme de cateva saptamani. Decoctul nu trebuie reinnoit decat dupa 3 zile de bai consecutive.
* in caz de acnee si eczeme: inmuiati in decoct un tifon steril si tineti-l o ora si jumatate pe zona afectata. La nevoie, puteti repeta aplicarea o data sau de doua ori.

Bai binefacatoare

* resturi de plante, si daca aveti la-ndemana,
* sunatoare
* urzica
* coada-soricelului
* salvie
* roinita
* frunze de nuc, dupa bunul plac.
Din aceste plante uscate, maruntite, puteti prepara niste bai minunate pentru organism. Luati 2 pumni de plante, fierbeti-le 10 minute intr-o oala cu apa, lasati decoctul sa stea asa 3-4 ore si strecurati-l apoi direct in cada cu apa. Baia trebuie sa dureze circa 20 de minute, dupa care va odihniti intr-un pat incalzit.
Pentru sanatate:
* ajuta respiratia, bronhiile si plamanii
* e benefic pentru intregul organism
* regenerant; elimina prin transpiratie reziduurile din organism.

Baie de aburi pentru cistite

* coada-calului
* coada-soricelului
* urzica
* salvie
in parti egale.
Puneti 2 pumni de plante (amestecate) intr-o oala cu apa rece si lasati-le sa fiarba incet aproximativ 10 minute. Turnati decoctul (nestrecurat) intr-un vas vechi, care sa incapa in toaleta. Trebuie sa fie cat mai fierbinte, ca sa faca aburi. Este, deci, o baie de aburi pentru bazinul inferior. Asezati-va deasupra aburilor. Este important sa va acoperiti rinichii, eventual cu un prosop, ca sa nu raciti. Dupa 10 minute de aburi, culcati-va imediat, fara sa va mai stergeti in patul incalzit. Decoctul poate fi reincalzit cateva zile la rand.

Comprese cu decoct debrustur negru

* 2 pumni de frunze de brustur (uscate sau proaspete)
* 2-3 l de apa
Maruntiti frunzele de brustur si fierbeti-le circa 3 minute in 2-3 l de apa. Lasati decoctul sa se raceasca, strecurati-l, inmuiati o compresa in el si aplicati-o pe zona afectata.
Pentru sanatate:
* in dereglari ale irigarii sanguine
Atentie: Daca aveti picioarele reci, periati-va, mai intai, picioarele cu o perie uscata, urcand cu miscari circulare de la degete spre coapse niciodata invers. Si faceti, apoi, o baie (de picioare) cu brustur, de cateva ori pe zi.