Tusea de dimineata
Prezenta, pentru cateva secunde, a unor reprize de tuse, dimineata, la trezire, nu este un motiv de ingrijorare. In cauza este un gest fiziologic natural, un mecanism cu efect protector, de vidanjare (curatare) a cailor respiratorii si a celor rinosinuzale de secretiile acumulate in cursul noptii. Fenomenul e provocat de un complex aparat mucociliar, al unui organism suficient de bine hidratat, dar care poate deveni ineficient, la persoanele ce fumeaza si nu se hidrateaza corespunzator.
Tusea prelungita
Trebuie luata in seama, pentru ca poate fi un semn de prezenta a unor boli cunoscute ca avand evolutie grava (chiar sub tratament): pneumonia, tuberculoza, cancerul bronhopulmonar si bronhopneumopatia cronica obstructiva, considerate printre primele cauze ale mortalitatii. Ele necesita masuri prompte de depistare (in unele cazuri de izolare) si tratament sustinut, mult timp.
Contagiozitatea prin tuse si stranut
Intr-un moment de tuse, la un organism corect hidratat, dupa o inspiratie reflexa profunda, viteza aerului expirat fiind exceptional de mare, antreneaza si secretia mai vascoasa, din micile bronhii, ducand-o spre trahee, apoi in faringe. (Copilul mic o inghite sau o stranuta.) Prin tuse si stranut sunt expulzate cu viteza fragmente microscopice de secretie la cativa metri distanta, raspandind virusi, microbi si alte particule patogene. Cine tuseste trebuie aspru mustrat, daca nu menajeaza pe cei din jur.
Tusea acuta
Atat la copii, cat si la adulti, este cea mai frecventa manifestare in suferintele bronhopulmonare, aparand chiar la debutul unei infectii acute a cailor respiratorii superioare sau a unei bronsite acute, ambele cauzate de infectii virale tipice sezonului friguros sau cu multa umiditate. (In urma unor observatii clinice, medicii americani au stabilit ca majoritatea celor ce fac repetat viroze sunt persoane care fumeaza sau care depasesc consumul acceptabil de bauturi alcoolice.)
Tusea la nou-nascuti
Bebelusii, copiii, necesita asistenta pediatrica! Sunt considerate urgente cazurile care prezinta: febra mare, agitatie, inchiderea ochilor la lumina (fotofobie), incordarea coloanei (curbatura), crize convulsive, varsaturi repetate, scaune diareice, dureri de cap, urechi, abdominale, mai ales la copiii care au primit "nota scazuta" la nastere (APGAR). Asa cum se stie, majoritatea acestor afectiuni cu tuse au cauze virale, pentru care nu trebuie insa intervenit cu antibiotice, care nu pot neutraliza acesti agenti patogeni, ba, si mai grav, selecteaza bacterii foarte rezistente la astfel de medicamente. Terapia antibiotica aplicata fara discernamant poate deteriora echilibrul florei intestinale normale, creand conditii favorabile pentru aparitia infectiilor fungice (cunoscutele candidoze), mult mai greu de stapanit, chiar cu medicamentele cele mai recente. In colectivitatile de copii, tusea, dublata de eruptiile pe tegumente, poate semnala aparitia unor afectiuni contagioase. Hidratarea cu ceaiuri, supe sau apa este foarte necesara, mai ales la cazurile cu temperatura crescuta. Privitor la siropurile de tuse pentru copii, picaturi nazale, preparate secretolitice, expectorante sau multe altele, asociatiile de medici pediatri sustin ca pana la varsta de 3 ani nici un astfel de medicament sa nu se elibereze, decat pe baza de reteta parafata de un medic. Preventiv, in perioadele cu "explozia" virozelor respiratorii, este bine sa se apeleze la masti de protectie.
Prezenta tusei la gravide si lehuze
Femeile gravide sau cele care alapteaza la san si contracteaza o viroza trebuie sa apeleze numai la mijloace naturale de recuperare: repaus fizic moderat, regim alimentar sever in caz de febra, aport de lichide, supe si ceaiuri, fara administrarea de medicamente, pentru ca nu exista nici un produs cu risc zero pentru fat. Se impune restrictie si pentru examenele radiologice, ce pot genera malformatii la copilul ce se va naste. Aceleasi atentionari sunt valabile si pentru femeile ce alapteaza, cu recomandarea, in plus, sa-si mulga sanul, in caz de febra, pentru a preveni o mastita, daca copilul a fost oprit de la piept.
Masuri generale pentru diverse tipuri de tuse
Atunci cand febra, care dubleaza tusea, este de peste 38 de grade, e necesar repausul la domiciliu, dieta vegetariana si administrarea precauta de medicamente antifebrile. Si medicamentele pentru tuse "uscata", pe baza de codeina, trebuie luate numai cu reteta. Limba alba ridica problema unei infectii cu candida, care produce, si ea, o tuse trenanta si rebela la tratamentele uzuale. Pentru tusea cu raguseala (viroza, candidoza) se administreaza ceaiuri, mancare calda, iar painea, pesmetii, biscuitii trebuie bine inmuiati pentru a nu produce iritatii in plus. Se recomanda gargara cu infuzie de musetel si/sau bicarbonat, pentru candida albicans.
* Putin bicarbonat de sodiu, la o jumatate de pahar cu apa, potoleste o criza de tuse produsa celor suferinzi de reflux gastroesofagian, criza care apare mai ales dupa mese, daca impricinatii se lungesc imediat in pat. Este si cazul bebelusilor, care imediat dupa alaptare, in loc sa fie tinuti in sus si batuti usor pe spinare, ca sa scoata aerul din stomac, sunt infasati strans, chipurile sa nu ramana cu picioarele strambe (o mare eroare), pentru ca apoi sa regurgiteze putin lapte, in coltul gurii, iar mama sau bunica sa spuna ca micutul a fost de vina ca a mancat "foarte lacom". Situatia devine mai grava cand o parte din continutul refulat ajunge inapoi, in faringe, fiind aspirat in mod reflex in segmentul traheobronsic, caz in care rezolvarea e la spital. De aceasta tuse sufocanta nu sunt scutiti nici adultii, mai ales cei cu apnee (oprirea respiratiei un timp scurt, in timpul somnului).
* Criza de tuse si sufocare, prin spasm instantaneu al sfincterului gastroesofagian sau, altfel spus, cand cineva "s-a inecat" cu un dumicat de paine, necesita o manevra urgenta a unei alte persoane. Repede, de la spate, implicatul trebuie luat in brate, presat puternic pe abdomen si zgaltait de cateva ori pentru a crea o contrapresiune din abdomen spre torace. Este un gest simplu, salvator, valabil si pentru copiii care au inghitit diferite obiecte sau bucati din jucarii.
* In ce priveste tusea prezenta in starile virale, medicii sunt de acord ca reprezinta cea mai frecventa cauza a sindromului. Sigur este ca prezenta ei reflecta, adesea, si slaba calitate a stilului de viata: proasta alimentatie, lipsa miscarii si a odihnei suficiente. Privind modul de tratament medicamentos, el nu poate fi recomandat drept unic, pentru ca stiinta medicala la zi a devenit excesiv de vasta (desi nu integral de onesta).
Toti am trecut din timp in timp printr-o suferinta cu tuse si raceala, poate chiar usoare viroze gripale, care dupa una ori doua saptamani s-au vindecat. In cazul cand s-a intrat in a treia saptamana de boala si nu exista ameliorari, sa sunam medicul de familie ori Salvarea!