Fructele uscate: CAISELE

Elena Josan
Vitaminele iernii

* Faptul ca fructele uscate sunt extrem de folositoare este cunoscut de toata lumea, cu toate astea, majoritatea oamenilor le folosesc mult mai rar decat alte produse alimentare. In cel mai bun caz, smochinele si curmalele se cumpara de Craciun, prunele uscate se mananca in post, iar fructele confiate sunt puse ca adaos la produsele de patiserie. Mare greseala! Desi uscate, fructele isi pastreaza continutul in minerale si vitamine, si iarna dobandesc valoare de medicament *

Desi poate parea ciudat, fructele uscate au ajuns obiect de studiu la congrese internationale, unde nu sunt studiate ca alimente, ci ca medicamente naturale cu proprietati de exceptie. Recent, savantii englezi, prin vocea autoritara a profesorului Gary Williamson din Leeds (University of Leeds), au confirmat ca fructele uscate ajuta la normalizarea metabolismului, combaterea cancerului si a bolilor de inima, la diminuarea tulburarilor metabolice.
Potrivit cercetatorului de la Universitatea din Leeds, fructele uscate ar trebui incluse in dieta zilnica a familiei, deoarece ele contin multe vitamine, antioxidanti si celuloza. "Oamenii au spus intotdeauna ca fructele uscate sunt delicioase, dar ei nu-si pot imagina cat sunt de folositoare sanatatii, deoarece sunt bogate in polifenoli care intaresc imunitatea organismului si protejaza celulele de distrugere. In plus, fructele imbunatatesc activitatea musculara, intineresc pielea si ajuta in lupta impotriva infectiilor. Doar acum am inceput sa intelegem efectul lor protector", a conchis dr. Williamson.

Ce fructe sa alegem?

La aceasta intrebare raspundem cu "din pacate"... Da, din pacate, in timpul iernii se gasesc tot mai putine fructe autohtone, naturale, iar cele ce inca mai au aspect comercial (merele, de exemplu) au pierdut in cadrul procesului de pastrare o parte din vitamine. Cele de import, ce sunt vandute in piete si, in special, in supermarketuri, pot fi privite doar ca delicatese, care aproape ca nu contin vitamine. Fructele aduse din tarile calde sunt colectate inainte de coacere, astfel incat sa nu se strice la transportare, ceea ce inseamna ca nutrientii, pur si simplu, nu au avut timp sa patrunda in cantitati suficiente in celulele fructelor. In plus, ele sunt imbibate cu diverse substante chimice speciale - conservanti, care le mentin atractive, dar le fac uneori si periculoase pentru persoanele sensibile sau cu probleme de sanatate.
Toate fructele uscate sunt, de obicei, foarte dulci, dar ele nu contin zahar, ci glucide naturale - glucoza si fructoza, de aceea nu au efecte negative asupra organismului, precum zaharul rafinat, nu contribuie la cresterea nivelului de insulina din sange si nu cauzeaza obezitate, daca nu sunt consumate in exces. Fructele uscate sunt hranitoare, au multe calorii. Se digera si se asimileaza atat de usor, incat pot fi combinate chiar si cu grasimi. Astfel, o salata de fructe uscate si nuci, cu smantana proaspata sau frisca naturala, este un fel de mancare minunat la gust si bogat in minerale.

Alegeti caisele!

In piete sau in magazine se gasesc diferite soiuri de caise uscate, iar cei ce s-au obisnuit cu concediile petrecute in Bulgaria pot sa se aprovizioneze cu alimentul-minune pentru mai multe luni. Continutul de minerale - fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, cupru, iod, cobalt, siliciu, zinc, dar si elemente rare cu o importanta imensa pentru mentinerea sanatatii - argint, titan, molibden, nichel este mult mai mare in caisele uscate decat in cele proaspete. Un set de vitamine (C, A, PP, si vitaminele din grupul B) asociate cu pectina si cu acizi organici, fac o combinatie redutabila ce poate elimina din organism chiar radionuclizi si metale grele.

Recomandari pentru sanatate

* Vitamina A este responsabila de functionarea normala a multor sisteme ale corpului nostru, de vederea sanatoasa, un ten matasos si podoaba capilara bogata.
* Protectia organismului de cancer la plamani, vezica urinara sau stomac - 15-20 de caise uscate sau 6-7 caise proaspete contin doza zilnica necesara pentru un adult.
* Consumul regulat de caise uscate creste activitatea cerebrala si imbunatateste memoria, fapt pentru care este recomandat elevilor, studentilor si celor ce s-au dedicat muncii intelectuale.
* Caisele uscate fac parte din asa-numitele "Diete de magneziu", prescrise celor cu hipertensiune si anemie alimentara. O suta de grame de fructe favorizeaza procesul de producere a sangelui.
* Caisele uscate nu trebuie sa lipseasca de pe masa celor ce sufera de afectiuni gastro-intestinale, hipovitaminoza, boli de inima.
Reteta: infuzia de caise uscate se foloseste in meniul bolnavilor cu probleme ale tractului gastro-intestinal si ale ficatului. Se toarna peste 2 linguri de caise uscate tocate marunt un pahar de apa fiarta calda si se lasa sa se infuzeze sub capac timp de 1,5-2 ore. Se prepara zilnic infuzia proaspata si se bea, impartind-o in trei doze, inainte de fiecare masa.

Cat sa mancam?

Ce cantitati de fructe uscate ar trebui sa mancam pentru a mentine sanatatea? Caisele uscate sunt un produs concentrat. In timp ce caisele proaspete contin 2 g de celuloza la 100 g de masa totala, cele uscate au 18 g. Deci, daca mancam caise uscate in cantitati mari la o singura masa, putem sa ne dereglam procesul digestiv. Specialistii in nutritie ne recomanda sa mancam cate 80-100 g pe zi, in 3-4 reprize, in stare naturala sau combinate cu salate, orez, carne si peste, fara sa expunem fructele la tratament termic (pe cat posibil).

Cum sa alegem corect caisele uscate?

Ca sa alegeti caise uscate corect, trebuie sa stiti ca sunt trei metode de uscare a fructelor: 1. la soare, direct pe crengi 2. intinse la umbra si 3. prin tratament termic, uneori cu folosire de produse chimice.
Prima metoda, cea mai naturala si ecologica, cand caisele se usuca la soare, cu tot cu sambure, direct pe crengi, este si cea mai ieftina. In celulele fructelor se pastreaza toate vitaminele, microelementele, enzimele. Sunt cele mai dulci caise, dar si cele mai tari, de aceea se lasa la inmuiat in apa calduta timp de 3 ore inainte de folosire. Nu aruncati apa, ea devine un compot gustos, bogat in vitamine.
Caisele uscate la umbra (cu samburi sau fara) capata o culoare maroniu-inchisa, mata, cu o tenta gri. Sunt mai moi decat cele descrise mai sus, de asemenea, pastreaza toate calitatile terapeutice.
Daca caisele uscate sunt prea portocalii, stralucitoare precum chihlimbarul, aceasta poate fi o consecinta a utilizarii de produse chimice, care imbunatatesc aspectul marfii.

Contraindicatii

Se stie ca orice remediu terapeutic are si contraindicatii. Medicii nu recomanda consumul caiselor bolnavilor de hipotiroidie (scaderea functiilor glandei tiroide) si hepatita, deoarece, in cazul lor, carotenul din fructe nu se asimileaza.
In cazuri de gastrita cu aciditate marita si de diabet zaharat, bolnavii trebuie sa consulte medicul specialist si sa aleaga (cei cu diabet) caisele cu un gust mai acru.
Datorita cantitatilor mari de fructoza si glucoza, din meniu se scoate sau se micsoreaza cantitatea de caise uscate. Vreau sa precizez totusi ca sunt si caise cu nivel scazut de zaharuri, in functie de soiul si de climatul in care cresc, si sunt posibile alegeri favorabile.

Retete cu caise uscate

In bucatariile din intreaga lume exista atat de multe retete culinare in care se folosesc caisele uscate, incat se pot face zeci de carti pe aceasta tema. Le-am ales pentru dvs. pe cele mai bune.

Compotul din caise uscate

Compotul din caise sau alte fructe uscate nu trebuie facut cu fructele fierte. Caisele uscate se spala bine, se incalzeste apa cu fructele pana la 50-60 de grade, se indeparteaza de pe foc, se adauga cateva frunzulite de menta sau roinita (melisa) si se infuzeaza timp de cateva ore. Pentru acest compot, zaharul nu este necesar, ba chiar este daunator. Daca preferati un gust mai dulce, puteti adauga la fierbere cateva lingurite de stafide sau o lingurita de radacina de lemn dulce, iar dupa racire - miere de albine.

Salata din morcov si caise

Ingrediente: 3 morcovi, 2 pahare de caise uscate, o lamaie, 2 mere, 1/2 de pahar miez de nuca tocat, 150 g smantana, 2 linguri de zahar sau miere de albine, frunzulite de menta pentru infrumusetare.
Mod de preparare
: Morcovul crud si merele se rad pe razatoarea cu orificii mari. Caisele inmuiate cu 3 ore inainte se scot din apa, se scurg pe sita si se toaca marunt. Lamaia se curata si se taie in cubulete mici. Se amesteca toate ingredientele, se orneaza cu menta.

Linte cu caise uscate

Ingrediente: 1 pahar linte, 100g caise, 1/2 pahar miez de nuca, o ceapa mare, 3 linguri ulei.
Mod de preparare
: Lintea se spala in 2-3 ape, se pune la fiert in 750 ml de apa si se lasa pe foc o ora sau pana devine moale. Ceapa si caisele se toaca marunt si se prajesc impreuna in ulei. Nucile pisate si ceapa prajita se pun in vasul cu linte. Se adauga sare si alte condimente dupa gust si se mai fierb 10-15 minute. Se serveste presarata cu marar tocat.

Pui cu caise uscate

Ingrediente: un pui (circa 1,5 kg), 200 g caise uscate, 3 rosii, 2 cepe, 4 catei de usturoi, sare, condimente si unt.
Mod de preparare
: un pui mare se taie in portii potrivite, se sareaza si se freaca cu condimente dupa gust, apoi se prajeste la foc mic in ulei sau unt topit, acoperit cu capac, pana devine moale. Caisele uscate, inmuiate in prealabil in apa, se taie in fasii subtiri. Se scoate coaja de pe rosii (oparite cu apa clocotita), usturoiul se toaca fin, ceapa se taie fideluta. Se adauga legumele si caisele la carnea de pui si se prajeste inabusit la foc mic, acoperit, timp de jumatate de ora.

Budinca cu branza si fructe

Ingrediente: 1 pahar de caise uscate, 3 mere, 2 portocale, 500 g branza de vaci proaspata, 2 linguri faina de grau, 2 oua, 3/4 lingurite bicarbonat de sodiu, ulei, gris.
Mod de preparare
: Se taie cubulete caisele, merele si portocalele curatate de coaja. Se amesteca faina cu bicarbonatul de sodiu. Se bat ouale si se amesteca in branza, cu toate ingredientele pregatite. Se unge cu ulei o forma de tort sau de chec, se presara cu gris. Se coace la foc mediu, timp de 25 de minute.
Sanatate si pofta buna!