Perna cu castane

Cititor Formula AS
Acum doi ani, din cauza curentului, am facut o nevralgie dureroasa la tibia piciorului drept, care n-a vrut sa cedeze la absolut nimic din tot ce am incercat...

Am facut rost de o patura din par de camila pe care o infasuram in jurul piciorului, indiferent de anotimp, si cu care dormeam chiar si in toiul verii, pentru ca noaptea durerea devenea de-a dreptul insuportabila.
Toamna, cand fructele castanilor din curtea casei au inceput sa se coaca si sa cada, a venit la mine o ruda apropiata care m-a rugat s-o las sa le culeaga. Mirata, am intrebat-o la ce-i folosesc? Mi-a raspuns ca le curata de coaja, le maruntea miezul intr-un mixer si umplea, apoi, cu el niste perne. I-am cerut si eu o perna cu castane si am pus-o, automat, pe locul nevralgiei care ma chinuia de-atata amar de vreme. Si miracolul s-a produs! Durerile au disparut intr-o clipa! Am mai tinut perna si in urmatoarele 2-3 nopti pe picior, dar nevralgia trecuse definitiv. Cateva zile mai tarziu, am relatat aceasta intamplare unor prieteni pe care i-am intalnit la o nunta. Prin luna iunie a anului urmator, unul dintre cei prezenti m-a sunat vrand sa-mi spuna ceva "de necrezut". Locuia intr-un bloc mare, in care chiriasii nu se cunosteau intre ei, dar remarcase o femeie tanara care de la o zi la alta mergea tot mai greu, tarandu-si dupa ea un picior. "Am oprit-o", povestea cunostinta mea, "si am aflat ca din cauza curentului facuse o nevralgie cumplita, care nu cedase cu toate injectiile pe care i le facea zilnic doctorul, ba dimpotriva, mersul ei era din ce in ce mai chinuitor". Amintindu-si de perna cu castane despre care povestisem la masa, amicul meu a procurat 3 kg de castane, le-a maruntit miezul, a umplut cu el o perna mare, i-a dus-o tinerei, spunand: "V-am adus sanatate!". Si, realmente, a doua zi, femeia se simtea deja mai bine, iar in zilele urmatoare, pozitia corpului a revenit la normal.
Peste catva timp, s-a intamplat la fel si cu seful sotului meu, diriginte pe un santier de constructii. Suferea de doi ani de o nevralgie faciala, care ii cuprinsese si o parte a urechii, si care ii provoca dureri cumplite. Era, fireste, sub tratament medical, dar pentru ca medicamentele nu aveau nici un efect, doctorul i-a propus o operatie sub ureche, la mijlocul gatului, acolo unde se unesc fasciculele de nervi. Sotul meu i-a spus insa povestea cu castanele si i-a adus o perna pe care o aveam in camara. In patru zile, durerile au disparut fara urma.

VERONICA MIHAES - str. Lupului nr. 4, Fagaras