Un document cu valoare deosebita pentru istoria presei din Romania

Cititor Formula AS
Circulara referitoare la aparitia prestigioasei publicatii ardelenesti "Tribuna"

In Fondul arhivistic "Primaria orasului Sf. Gheorghe", aflat in pastrare la Arhivele Nationale Covasna, a fost identificata adresa Prefecturii judetului Treiscaune nr. 19265 din 27 septembrie 1938, transmisa primarului orasului Sf. Gheorghe, referitoare la aparitia la Cluj a ziarului "Tribuna". Acest document, cu valoare deosebita pentru istoria presei din Romania, are urmatorul continut: "Avem onoarea a va trimite, mai jos, copia adresei redactiei ziarului "Tribuna", rugandu-va sa binevoiti a aduce la cunostinta publicului aparitia acelui ziar si a-l recomanda.
Redactia si administratia ziarului "Tribuna" Cluj. Str. Regina Maria Nr. 10. De multa vreme a fost simtita lipsa unui mare cotidian al Ardealului, redactat in traditia glorioasei noastre prese din trecut, educatoare atator generatii in credinta, constiinta, lupta, datorie si solidaritate nationala. Instinctul national sanatos si constiinta superioara a inaintasilor nostri in gazetarie le-a aratat drumul cel drept, acela de a propovadui pacea si unirea intre romani, facand un front solidar impotriva dusmanilor. Ei au purtat o lupta mare, sincera si dezinteresata, numai pentru interesele superioare si permanente ale neamului, jertfindu-si interesele proprii.
Lupta dintre partidele politice, dupa cum stim cu totii, a distrus traditia ardeleneasca in presa, dupa cum a distrus si alte calitati sufletesti cu care ne laudam pe vremuri. Socotim ca e o datorie suprema a tuturor oamenilor intelegatori sa facem sa reinvie traditia presei ardelenesti din trecut.
Din acest sentiment al datoriei porneste la 20 octombrie a.c. la Cluj, ziarul "Tribuna" - nume care reprezinta o traditie - pusa exclusiv in slujba ideii si a solidaritatii nationale, in temeiul carora trebuie sa se consolideze Regatul Roman, in duh crestinesc, prin munca creatoare, prin disciplina si autoritate, sub scutul Dinastiei Romane.
"Tribuna" va nazui sa fie, in aceeasi vreme, exponenta vietii culturale, sociale si economice a Ardealului si interesele lui, care se pot incadra desavarsit in interesele superioare ale Regatului Roman si ale natiunii romane. Director, Ion Agarbiceanu, Director administrativ, Ioan Petruca, Prim-redactor, Liviu Hulea". (Arhivele Nationale Covasna, Fond Primaria Sf. Gheorghe, dos. 1043/1938, fila 1).
Acest dar modest il oferim Doamnei Sanziana Pop, in semn de respect si recunostinta, pentru luminoasa pagina din istoria presei romanesti reprezentata de "Formula AS", publicatie in paginile careia "s-a zidit de vie", demna continuatoare, in modalitati jurnalistice actualizate, a marelui cotidian din Ardeal, "Tribuna", patronat, in perioada brasoveana, de distinsul publicist Gavril Pop, tatal Domniei Sale.
La multi ani cu sanatate si cu forte sporite, pentru editarea viitoarelor 1000 de numere ale celei mai indragite reviste romanesti!
Dr. IOAN LACATUSU, Sf. Gheorghe