Printul Charles, urmasul lui Tepes

Ciprian Rus
* Arborele genealogic care dovedeste descendenta mostenitorului tronului britanic din familiile domnitoare romanesti *

De la Basarab I, voievodul Tarii Romanesti, si Bogdan I al Moldovei, o intreaga pleiada de domnitori romani apar in descendenta directa a mostenitorului coroanei britanice: Mircea cel Batran, Alexandru cel Bun, Vlad Dracul, Vlad Tepes, Stefan cel Mare.
Demonstratia ii apartine marelui genealogist si heraldist britanic, Sir Iain Moncreiffe of that Ilk, si este cuprinsa in cartea "Royal Highness: Ancestry of the Royal Child", aparuta in 1982. Dupa cum se afirma si in reportajul publicat in numarul trecut al revistei "Formula AS", timp de mai multe sute de ani, legaturile cultivate de marile familii domnitoare din Moldova si Tara Romaneasca au dus la descendenti care, la randul lor, unii manati de povesti de iubire, altii de interese politice sau de privilegii economice, s-au inrudit cu reprezentanti ai nobilimii maghiare, iar apoi ai celei germanice. De aici, in alte zeci de ani, urmasii primilor domnitori din Tarile Romane au ajuns in marea si respectata familie regala britanica a Windsorilor.
Interesat si poate amuzat de legenda descendentei sale din Dracula, Printul Charles a decis sa-si caute originile la "fata locului". Mai intai, prin vizita la mormantul de la Sangeorgiul de Padure, in Mures, al Claudinei Rhedey, stra-strabunica Reginei Elisabeta a II-a, iar mai apoi, prin marturisirea publica, in cadrul unui documentar TV de larga circulatie, a ipotezei ca familia regala britanica l-ar avea printre stramosi pe insusi domnitorul Vlad Tepes al Tarii Romanesti. Prilej de glume in presa britanica si de suspiciuni in cea romaneasca, ipoteza este sustinuta de o dovada istorica: arborele genealogic, pe care il publicam in paginile de fata ale "Formulei AS".

Chiajna, Zamfira si Claudine

Insa Vlad Tepes nu e singurul personaj romanesc memorabil din arborele genealogic al Printului Charles. Pe langa marii domnitori Mircea cel Batran si Stefan cel Mare, stramosi directi ai mostenitorului coroanei britanice, in trecutul Printului gasim, deopotriva, cateva domnite romantice, cu rol-cheie in frumoasa "legatura" dintre Charles si Romania. Mai intai, puternica doamna Chiajna a Moldovei, care prin casatoria sa cu Mircea Ciobanu, a legat boierimea moldoveana de cea munteana, in arborele genealogic al Casei Regale Britanice. Apoi, frumoasa Zamfira, nepoata Doamnei Chiajna si iubita, pentru o vreme, a lui Mihai Viteazul, care s-a casatorit cu marele ambasador transilvanean Peter Racz de Galdo, facand astfel legatura de sange cu nobilimea maghiara. Mai tarziu, o alta mare frumusete a Ardealului, Claudine Rhedey, a dus arborele genealogic in Europa Centrala, prin povestea sa de iubire cu ducele german Alexander Wurttenberg. Fiul lor, Franz, a intrat in familia regala britanica, prin casatoria cu printesa Mary Adelaide, iar fiica lor a devenit Regina Mary, consoarta Regelui George al V-lea si bunica Reginei Elisabeta a II-a. O spectaculoasa poveste intinsa pe durata a mai bine de sapte secole, ce pune intr-o noua lumina istoria veche a romanilor.


Infografie de CIPRIAN BUTNARU (www.ciprianul.ro)