Douazeci de ani de fidelitate

Cititor Formula AS
"Draga Formula AS"

- Cititorii revistei celebreaza aparitia numarului 1000 -

"Ramaneti pe mai departe revista de suflet a romanilor"

Distinsa doamna Sanziana Pop,
Va felicit pentru revista "Formula AS". Continuati sa aduceti la lumina partea frumoasa din oameni, din spiritualitatea romaneasca. Cineva afirma ca: "In Romania de azi, totul e de facut...", de la reevanghelizarea populatiei, trecute prin intunericul ateismului, la educatia pentru frumos, de la instruirea noilor sau mai trecutelor generatii in spiritul adevarului despre istorie, mediu, geografia spatiului romanesc, la constientizarea propriilor valori spirituale, etnografice, arhitecturale, la probleme de sanatate etc. Poate ca si generatiile care au crescut cu cheia la gat, departe de o educatie familiala adecvata, de caldura caminelor armonioase, vor avea un castig aplecandu-se asupra randurilor revistei dvs. Vor arde etapele, dar vor iesi in castig. Dati impresia ca sunteti un substitut al educatiei ce trebuia facuta in scoli, daca acestea n-ar fi fost obligate sa penduleze intre diverse comandamente sociale ale timpului. Iesirea din intunericul ignorantei, din nepasarea celor ce ar fi trebuit sa-si asume un rol hotarator in asanarea morala si culturala a natiunii nu se poate imagina cu agresiunea programelor actuale TV, a mass- media in general (cu mici exceptii: TV Cultural, Radio Cultural, Mezzo), cu niste camine culturale transformate in baruri sau si mai rau...
Va multumesc ca aduceti in prim-plan personalitati marcante din toate domeniile de activitate, si ca nu-i uitati nici pe inteleptii batrani ai satelor, care mai au inca o gandire atat de sanatoasa, de profunda, si se dovedesc a fi ingrijorati de soarta acestui popor mai mult decat "alesii natiunii". Sunt tezaure vii. Cu adevarat ne lipseste un "sfat al batranilor".
Un merit incontestabil aveti in activitatile dvs. caritabile, substituind multe biserici care se rezuma doar la actiuni ocazionale, de ochii lumii! M-a intristat - citind in revista dvs. - marturisirea unui roman stabilit in SUA, care la solicitarea unui american, nu a stiut sa dea nici un alt nume de roman de azi, demn de a fi luat in seama, decat pe Nadia... Le-as sugera o serie de nume de romani care ar face cinste oricarei natii, de altfel, multi dintre ei au fost popularizati in paginile revistei dvs. Ramaneti pe mai departe revista de suflet a romanilor! Faceti-i sa fie mandri de apartenenta la poporul ce a mostenit filosofia de viata a hiperboreilor, profunzime, simplitate, omenie, deschidere spre nou, creativitate, lipsa de emfaza.
Sunt remarcabile reportajele despre fratii nostri din Tara Bascilor, din Alpii Elvetiei sau ai Italiei. E binevenita referirea la opera istoricului Densusianu. In aceste enclave, componenta lingvistica, etnografica, de arhitectura specifica civilizatiei lemnului (asemeni celei din Maramures sau Apuseni) n-a disparut, precum a disparut in jurul granitelor Romaniei, unde romanii au fost supusi unui proces de deznationalizare cumplit, pierzandu-si identitatea nationala. "Inapoi la argument!", vorba lui H.R. Patapievici. Un popor care a creat o civilizatie ca cea de la Cucuteni nu poate pieri fara urme! Iradierea culturala din acest spatiu spre Vest a fost posibila, trebuie doar constientizata. Redati-le romanilor increderea in capacitatile lor umane, profesionale. Luati in continuare "pulsul tarii", aplecandu-va asupra gandurilor, framantarilor umilitilor si ofensatilor vietii.
Cu respect,
DORU POSADA - Oradea

"Ani la fel de spornici ca cei 20 care au trecut"

Am descoperit "Formula AS" in toamna anului 1999 si mi-a ramas ca un prieten nedespartit. Imi place revista in totalitate. Prin ea am avut bucuria lecturii unor interviuri cu slujitori ai Bisericii noastre, in paginile de spiritualitate, cu reporterii dvs., am "calatorit" prin Europa, pe urmele fratilor romani din sudul Dunarii; prin tara, in locuri totdeauna interesante; am urmarit incursiunile in istoria neamului nostru; am citit si despre povesti de dragoste, chiar daca nu totdeauna din cele mai fericite, dar si despre minunata lume a necuvantatoarelor.
Urmaresc cu interes si miscarile lumii politice de la noi, "lume" pe care mi-ar fi placut sa o vad mai buna. Pentru paginile cu probleme de sanatate va multumesc in mod special, asa ca multi din cei care va scriu si va citesc. Am toate motivele sa doresc mult succes intregului colectiv de redactie si un an bun, tot atat de spornic ca cei 20 care au trecut.
O cititoare din Timisoara

P.S. Ma bucur alaturi de dvs. pentru sustinerea cazului Rosia Montana si pentru toate succesele si aprecierile de care va bucurati.

"Adevarati oameni!"

Sunt o veche abonata a revistei dvs. si vorbesc in cunostinta de cauza. Sunteti o echipa (in frunte cu doamna Sanziana Pop) nemaipomenita, adevarati "oameni", ceea ce rar se mai intampla in zilele de azi, fapt pentru care va felicit din toata inima!
Am invatat foarte multe din revista dvs., care pentru multa lume a devenit un indreptar de viata. Sa va dea Dumnezeu sa traiti ani multi de acum inainte, sa fiti sanatosi, sa puteti strabate peste hotare, sa faceti reportaje tot mai interesante si sa va dea bunul Dumnezeu tuturor cat mai multe "Formula AS"!
CERBU IOANA - Drobeta Turnu-Severin

"Transformati revista intr-un partid, pentru a scoate tara din decadere"

Stimata revista "Formula AS",
Cu gandul la poezia lui Lucian Blaga, "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", aseman revista "Formula AS" cu o corola de minuni, ai carei reporteri ne aduc in fiecare saptamana informatii din viata politica, atat cat trebuie sa intelegem (ca prea multa vorba strica) si trairi sufletesti ale oamenilor simpli, in care te recunosti prin "Asul de inima". De la dvs. am invatat tot ce este nou in domeniul medical, tratamente si tehnici de aparare a imunitatii organismului si, de ce nu, chiar de prelungire a vietii. Desigur, nu e putin lucru! Ce revista din tara ne mai ofera astfel de minunatii? Cinste tuturor reporterilor, talentati, pertinenti si cu suflet mare, generosi, care scriu pentru cititorii care asteapta aparitia revistei in fiecare saptamana.
Trecand cu totul in alt registru, as vrea sa va fac o propunere indrazneata: tinand cont ca aveti milioane de cititori, va sugerez sa transformati revista intr-un partid, pentru a scoate tara din decaderea morala, economica si financiara in care s-a scufundat. Lucrurile sunt cunoscute, toata lumea vorbeste fara oprelisti la televiziuni, in presa, pe strada, oriunde. Este clar ca asa nu se mai poate! A fost atacata insasi fiinta nationala. Cred ca sunteti constienti ca reprezentati o forta de regenerare, si asa cum "Partida nationala", prin alegerea lui Alexandru I. Cuza, a refuzat sa aleaga pe unul din fostii domnitori ai tarii, sa fiti convinsi ca nimeni nu mai vrea azi pe vreunul din partidele care au mai fost la putere (inclusiv pe cele actuale), ci isi pun speranta in regenerarea morala a natiunii. Numai dvs. ati putea-o face. Strangeti in jurul dvs. intelectuali si oameni de cultura, scriitori, medici, organe civile etc., dar si oameni simpli, si faceti un partid. Pentru inscriere la Tribunal, va ajutam noi baneste. Viitorul apartine celor indrazneti! Constituiti, puteti castiga in alegeri, pe cale legala, voturile noastre. Se vor gasi oameni morali si priceputi care sa ne scoata de pe toboganul minciunilor.
BORLEA VICTORIA - Sibiu

"Un balsam pentru sufletele romanilor"

Sunt un cititor ancestral, actual si de viitor, al minunatei dvs. reviste. Am fost la spectacolul jubiliar oferit de membrii grupului IZA, si ei formidabili. Mi-a placut discursul d-nei Sanziana Pop, emotionant, la obiect, mobilizator, dar in acelasi timp, parca am remarcat o usoara unda de tristete in ceea ce priveste viitorul revistei. Sper din toata inima ca revista dvs. si a noastra, deopotriva, sa reziste ani multi de zile, un adevarat balsam pentru sufletele romanilor. Tin sa-i multumesc in mod special d-lui Ion Longin Popescu, pentru lupta acerba ce o duce in paginile revistei, deja de ani de zile, intru salvarea Rosiei Montane (si nu numai). Sunt si eu unul din voluntarii care au cules recent semnaturi pentru salvarea acestui loc minunat. Sa speram intr-un final fericit. Sanatate, succese si viata lunga pentru tot colectivul!
RADU DRAGUS

"Mii de numere minunate!"

Cu prilejul numarului 1000, felicit intreaga echipa de la "Formula AS" si va doresc sa realizati, cu aceeasi tinuta morala si national-romaneasca, inca multe mii de numere minunate. La urma urmei, identitatea noastra de romani o inscriem intr-o astfel de lucrare, in care punem suflet mult, pe care ni l-au lasat "parintii din parinti", talent si forta intelectuala si morala, pentru a lupta pentru demnitate, cinstirea parintilor si stramosilor (aici se include neaparat si patria), progres si mult frumos si moral in viata.
Totodata, va doresc multa sanatate, si un calduros La multi ani!
VASILE LECHINTAN

"Sa existati pana la adanci batraneti"

Mai intai doresc sa va intampin cu merituosul salut: "Va multumesc ca existati!" Si pentru ca am intrat in noul an, nu ma pot abtine sa nu va trimit ceva ganduri, cu marele risc de a va "fura" nitel din pretiosul timp. Toata fiinta mea se indreapta acum cu sufletul si privirea la ultimii 20 de ani, traiti cu atata zbucium pe toate planurile. Ma intreb cum ar fi trecut acesti ani, daca Bunul Dumnezeu nu ne-ar fi avut in felul Lui grija. Faptul ca v-am avut si pe dvs. alaturi, prin ceea ce faceti pentru noi toti, a contat foarte mult. Ati fost si dorim sa ramaneti pe mai departe reperul, sprijinul, doza de optimism si speranta, linistea sufleteasca si convingerea ca nu suntem singuri, atunci cand parea ca totul se naruie. Oferiti incredere prin felul cum stiti sa luptati pentru cinste, dreptate si adevar. Ati dus o lupta apriga, in cei 20 de ani de existenta (va sunt alaturi, in felul meu, de la inceput, avand dorinta de a face cat mai mult pentru ce este bine), in toate cele 1000 de numere publicate ale revistei. Va sunt profund recunoscator, multumindu-va sincer, din tot sufletul. Doresc sa aveti puterea sa existati pana la adanci batraneti. Sa fiti sanatosi, sa aduceti pe mai departe, in fiintele cititorilor, tot ce ati adus si pana acum. Personal, va sunt alaturi cu rugaciunea si gandul bun, multumindu-va mereu pentru ce oferiti.
Noul An sa va aduca tot binele si toate bunele din lume, iar Dumnezeu sa va aiba in grija si sa pogoare asupra domniilor voastre pace, multumire si liniste sufleteasca. La Multi Ani, "Formula AS"!
Va imbratisez cu stima si mult drag,
EUGEN BEJAN

"Felicitari!"

Ma numesc George Sas, sunt din Bistrita si doresc sa va transmit felicitari acum, cand "Formula AS" aniverseaza cel de-al 1000-lea numar. De ani buni ne faceti viata mai frumoasa, atat noua, celor mai tineri, cat si parintilor nostri de la tara. Felicitari si la multe si frumoase alte mii de numere!
GEORGE SAS - Bistrita

"Urare din Apuseni"

Rememoram, cu ocazia numarului 1000 al revistei dvs., toate bucuriile pe care ni le-ati oferit in ultimii 20 de ani si va adresam calduroase si sincere felicitari. "Formula AS" a fost prima revista romaneasca, de dupa 1989, care s-a modelat dupa cerintele si asteptarile cititorilor sai... Celor multi, oamenilor obisnuiti, "Formula AS" a vrut sa le usureze viata, ajutandu-i sa se cunoasca si sa se sprijine intre ei, sa-si demonstreze ca, intr-o societate macinata de individualism si coruptie, de minciuna si abuz de putere, mai exista inca intelegere si caldura umana, iubire de patrie si iubire de aproape... Echipa de prieteni condusa de Sanziana Pop si-a inteles Prietenul. In acelasi cor de glasuri cu toti cei care sincer va iubesc si va admira, pentru tot ceea ce ati facut si ceea ce faceti, va uram: "La multi ani, "Formula AS", suflet in sufletul neamului meu!"
IOAN PAUL MARGINEAN, presedintele Asociatiei "Tara Iancului - Iubirea mea"

"O echipa de oameni minunati!"

Pentru ca sunteti revista mea de suflet de atatia ani, pentru ca sunteti atat de inimosi cu cei suferinzi, pentru ca sunteti OAMENI, mai intai de toate, pentru tot ceea ce faceti, va doresc sa aveti ani multi si de acum inainte, cu si mai multe realizari. Sa ne bucurati sufletele in continuare, pentru ca ati ramas singurii nepatati in tara asta. Pentru toate astea, va doresc din tot sufletul bucurie si impliniri tuturor, la toata echipa de oameni minunati, ce depuneti efortul de a ne aduce un dram de speranta. Eu am fost una din cei ce am crezut in dvs., mi-ati intins o mana de ajutor cand aveam mai mare nevoie si nimeni nu ma auzea. Va multumesc inca o data, si doresc sa existati vesnic! Cu mult respect,
MARILENA ILIE

"O rasplata pe masura"

Citeam azi, cu intarziere, numarul 1000 al revistei, si nu m-am putut abtine sa nu va scriu cateva randuri. Desi cuvintele sunt de prisos, doresc, totusi, sa va spun ce minunate emotii ne transmiteti si sa va asigur ca sentimentele si trairile dvs. ajung intotdeauna la noi, cititorii, asa cum va doriti. Sa dea Dumnezeu sa aveti o rasplata pe masura eforturilor! La multi, multi ani cu sanatate, sa ne rasfatati in continuare cu aceasta Opera Dumnezeiasca, dragi prieteni ai inimii mele!
ILEANA BUCA - Craiova

Din strainatate...

"O raza de soare romanesc"

Ma numesc Roxana Cazan si am hotarat sa va scriu de ceva timp, insa nu mi-am gasit cuvintele si puterea sa o fac. Eu sunt studenta la masterat, la o universitate din statul Kentucky, SUA. Citesc ori de cate ori am ocazia revista dumneavoastra pe internet, si de fiecare data, starea mea de spirit se schimba. Imi este foarte greu sa fiu atat de departe de casa, desi mi-am dorit intotdeauna sa fiu independenta. Dar chiar si un spirit calator, din cand in cand, oboseste. Personal, experienta m-a facut sa inteleg cat de puternic poate fi simtit efectul de alienare. Articolele electronice pe care dvs. le publicati insa imi insereaza in rutina zilnica o raza de soare romanesc si-mi readuc vioiciunea. De multe ori, cu nostalgie, recitesc randurile de la www.formula-as.ro, si parca si aerul dimprejur se reimprospateaza. Sufletul meu se misca in acord cu suferintele si bucuriile celor de acasa, cu sfaturile strabunicii, necazurile maestrilor artisti, sau noutatile interviurilor prezente de-a lungul paginilor revistei "Formula AS".
Din aceste motive as dori sa va multumesc, pentru ca alaturi de dvs. traiesc asa cum m-am nascut, pot fi roman sau pot in cateva clipe sa ma intorc in Ardeal, in Baragan, in Tara Romaneasca, Moldova, Bucovina sau Dobrogea.
ROXANA CAZAN - Louisville, SUA

"Material didactic de predat in scoli"

Doamna "Formula AS", (din punctul meu de vedere esti o Doamna), eu sunt un simplu om de rand, 8+4, facute in perioada R.S.R. a Romaniei, cu sistem restrans de cultura. Ar trebui sa fie material didactic predat in scoli aceasta "Formula AS", dupa subiectele pe care le tratati. Nu stiu, d-na Sanziana, daca in momentul deschiderii acestei investitii si la alegerea numelui ati gandit ca veti ajunge "ASII" presei romanesti, dar eu, pe unde ma duc pasii, le predau strainilor din medicina naturista invatata de la "AS". Si istoria predata de dvs. ma preocupa mult, si prin voi am gasit acoperire pentru golul dintre razboiul romano-dac si aparitia Principatelor Romane. Pe noi, istoria ne-a facut orgoliosi intre noi si primitori cu altii. Nu va asteptati la premii pamantesti, d-na Sanziana Pop. Dvs. sunteti deja premiata pentru ceea ce ati realizat. Va multumeste un suflet de om. Tot el a si scris.
ANDREI - Italia

"Va iubim ca pe niste rude apropiate"

Dragii mei,
Va iubesc de mult si din ce in ce mai mult. Si cum sa nu va iubesc, cand in foarte multe nopti ma gandesc la voi - la fiecare in parte, si va aseman cu o candela de veghe. Pentru toti cei care am plecat din tara - din diverse motive - "Formula AS", cu oamenii ei deosebiti este o stea polara, care ne aduce pe drumul cel bun, oricat ar fi de intuneric; o raza de soare care ne incalzeste sufletul, prin cultura pe care ne-o transmite; painea cea de toate zilele, care ne hraneste cu bunatate si intelegerea greutatilor vietii. As putea continua, dar mai mult decat sa va spun ca sunteti minunati, ca sunteti alesi, ca ne oferiti atatea lucruri bune, ca formati familia noastra - de acasa, ca va iubim ca pe niste rude apropiate, ca ne hraniti sufletul, nu pot sa va spun.
As vrea sa va multumesc pentru sfaturile bune, pentru intrebarile si raspunsurile dvs., pentru oamenii de omenie si cei mai buni specialisti - cu stiinta si cu suflet - care ne ajuta sa traim in armonie si in sanatate. Multumim pentru d-l Ovidiu Bojor, multumim pentru d-l Pavel Chirila, multumim pentru d-l Victor Bogdan, multumim pentru d-nii Mircea Peia, Eugen Giurgiu, Mircea Bocan, Valeriu Munteanu si alti multi oameni priceputi si generosi, de la care avem ce invata.
Le multumim tuturor, dar in primul rand dvs., redactiei, pentru ce ne oferiti cu atata pricepere, generozitate si iubire. Primiti din partea mea aceeasi dragoste si pretuire, chiar daca nu sunt decat o bunica de 65 de ani, care a plecat de acasa sa-si ajute fata si nepoata, si care scrie, in gand, scrisori celor dragi, chiar si casei sale, de care ii este tot timpul dor.
"Draga mea, acum, de sarbatori, ma gandesc cu drag la tine, si-mi miroase a cafea si aud mierlitele cantand in zori de zi. Si ma gandesc ca in curand voi veni cu nepoata mea Maria si cu Mussy, pisicuta noastra, plimbata Bucuresti-Paris (in fiecare an), acasa. Si vom aprinde toate luminile si vom striga de bucurie - Acasa, Acasa, Acasa! Si voi faceti parte din acest Acasa. Voi sunteti cei care pastrati pentru noi Lumina aprinsa, voi ne faceti sa stim si sa nu uitam Drumul si locul sosirii. Dumnezeu sa va tina sanatosi si buni ca acum.
Cu nesfarsite multumiri si cu cele mai dragi si bune ganduri si sentimente.
IOANA DUTA BIRSAN - Paris

"Addicted"

Habar nu aveam de aceasta revista si nu eram prea interesata de publicatiile din tara pana in ziua in care mama, venind in vizita la noi, la Montreal, mi-a adus un teanc de reviste, toate fiind "Formula AS", si mi-a recomandat sa le citesc. Adevarul este ca a avut dreptate, este cea mai buna, cea mai diversificata revista romaneasca si am citit-o pe nerasuflate. Apoi, am cautat-o pe Internet, si cand am gasit-o, am stat noptile sa citesc toata arhiva, toate numerele mai vechi (am un copil de 3 luni si sunt oarecum obisnuita sa stau treaza noaptea), am devenit "addicted", cum se spune pe aici. Acum, caut in fiecare saptamana revista si multumesc din suflet celor care au grija sa o gasim mereu pe Internet.
Rubricile cu sfaturi pentru vindecarea bolilor pe cale naturista le gasesc exceptionale. Gasesc in interviurile celor plecati de acasa (cum de altfel sunt si eu, o emigranta aflata de aproape 6 ani in Canada) dorul de casa si amaraciunea celor care au fost siliti de imprejurari sa plece si care, chiar daca traiesc departe de tara si de familie, sufleteste sunt inca acolo. Va doresc tuturor ca numarul 1000 sa va aduca numai bucurii, putere de munca si sa realizati tot ce v-ati propus!
Sper ca revista sa fie mereu asa de grozava ca acum si sa capteze interesul tuturor. De cand am descoperit-o, o recomand prietenilor si cunoscutilor ca pe lucrul cel mai de valoare dintr-o societate romaneasca asa de zbuciumata.
Cu multa dragoste, va urez sanatate si succese cat mai multe,
MAGDA STANCIU - Montreal, Canada

"Aceasta inima uriasa"

Iubita "Formula AS",
Desi cu putina intarziere, vreau sa va transmit cele mai calduroase si din inima pornite urari de bine, sanatate, fericire, putere de munca, liniste si pace sufleteasca, tuturor celor care formeaza aceasta uriasa inima plina de iubire, compasiune, intelegere si caldura umana, numita "Formula AS". Fie ca Noul An sa fie cu adevarat bun pentru noi toti, dar mai ales pentru voi, sa va dea puterea de a continua minunata "lucrare" inceputa in urma cu atatia ani, prin care ati reusit sa inseninati atatea suflete, sa bucurati atatia nefericiti, sa dati speranta atator deznadajduiti si sa ne faceti partasi la bucuriile si suferintele atator semeni pe care am ajuns sa-i consideram membrii minunatei familii "Formula AS". Sigur ca uneori cuvintele nu pot exprima exact tot ce simtim sau noi nu le putem gasi chiar pe cele mai potrivite in clipele de mare emotie, dar eu vreau sa va spun doar ca pentru mine ati devenit un reper, o certitudine in viata asta plina de atata nesiguranta, iar o saptamana care nu ar incepe cu "Formula AS" nu ar putea exista!
Va doresc tuturor ca Bunul Dumnezeu sa va implineasca toate dorintele ce va sunt spre folos!
CATALINA ROGOZ - California, SUA