Pentru ameliorarea circulatiei sanguine in zona picioarelor, pe langa tratamentul intern cu Detralex prescris de medic, va recomand aplicatii locale cu unguentul Stimuven produs de firma "Exhelios" din Timisoara, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste.
Se prezinta sub doua forme: cea de crema sau cea de gel, aceasta din urma fiind mai placuta ca administrare, deoarece se absoarbe mai repede in piele. Acest unguent realizat pe principii naturiste are in compozitia sa extracte de spanz (Helleborus purpurascens), castan (Aesculus hippocastanum) si hemamelis (Hamamelis virginiana). Este ieftin si deosebit de eficient in afectiunea de care suferiti, avand o puternica actiune de stimulare a circulatiei capilare, marind rezistenta peretelui capilarelor si scazand permeabilitatea acestora. Pe langa eliminarea efectului inestetic, la care v-ati referit, obtineti in acelasi timp si reducerea senzatiei de picioare obosite, prin inlaturarea tensiunii instalate la nivelul lor. Sunt convins ca veti obtine in scurt timp rezultatul dorit. Va doresc succes!
"Sunt imobilizat la pat si nu-mi pot vindeca escarele"
(Raspuns pentru MERCA TEODOR - Cugir, jud. Alba, F. AS nr. 945)
Va inteleg suferinta si disperarea, provocate de escarele care au devenit adevarate rani, ca urmare a imobilizarii indelungate la pat. Pentru tratamentul escarelor exista in prezent un remediu ieftin si usor de procurat de la farmacii sau de la magazinele de produse naturiste, unguentul Epitelin produs de firma "Exhelios" din Timisoara. Acest unguent contine principii biologic active din flori de galbenele (Calendula officinalis), flori de musetel (Matricaria chamomilla) si ulei din seminte de luminita-noptii (Oenothera biennis), care ii confera proprietati regenerante deosebite, epitelizante si cicatrizante pentru tratarea plagilor, ranilor, escarelor si arsurilor. Unguentul se aplica de 2-3 ori pe zi pe ranile superficiale. In cazul in care aceste rani s-au infectat, ranile se vor spala in prealabil cu antiseptice uzuale si se aplica unguentul sub pansament steril. Veti obtine astfel o cicatrizare rapida a ranilor.
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72
"Imi vajaie o ureche si am probleme de echilibru"
(Raspuns pentru CRISTINA - Medias, F. AS nr. 993)
Acufenele sau tinitusul (vajaituri sau tiuituri) sunt senzatii sonore care nu-si gasesc originea intr-o sursa de sunet exterioara pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) si obiective (sesizate atat de pacient, cat si de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boala de sine statatoare, ci un simptom, in cazul unor tulburari functionale de diferite tipuri si localizari, care in timp pot duce la pierderea calitatii vietii (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiti dvs. au o etiologie neurosenzoriala, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vajait, tiuit, fosnet, suierat etc. Adesea sunt insotite de hipoacuzie neurosenzoriala (slabirea auzului), vertij, tulburari de echilibru, greturi, varsaturi si transpiratii. Stresul, hipertensiunea arteriala, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara, diabetul zaharat sau expunerea la zgomot si intemperii (din anamneza) pot fi cauza sau factorul favorizant in declansarea acufenelor si tulburarilor de echilibru. Cu tratament, prognosticul acufenelor simptomatice in cazul unui sindrom de coloana cervicala este bun (disparitia sau atenuarea zgomotelor), insa fara tratament, cu cat perioada de evolutie a unui zgomot otic este mai lunga, cu atat este mai putin posibil ca acesta sa dispara. Tratamentul tinitusului este complex, adesea individualizat, si se poate schematiza astfel: exercitii fizice, aplicatii locale calde (lumina infrarosie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medicamentoasa consta in perfuzii cu lidocaina/procaine, pentoxifilina/oxybral, vitamine B1 si B6, mezoterapie cu Gerovital H3 si administrare orala de Ginkgo Biloba/ Betahistinum si Rivotril. Sunt utile procedeele psihoterapeutice de tip: training autogen, terapie comportamentala si aromaterapie cu efect sedativ, seara la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levantica, busuioc, menta, musetel). Ocnasept poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, tel. 0736/93.13.05, e-mail: sanmed@online.asconet.ro
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Sufar de osteoporoza difuza"
(Raspuns pentru M.P., F. AS nr. 995)
Osteoporoza este cea mai frecventa boala metabolica a oaselor, fiind asociata cu inaintarea in varsta, si care afecteaza mai frecvent femeile, in special pe cele care se gasesc in perioada post-menopauzala. Trebuie stiut ca scheletul, ca orice alt tesut al organismului, este o structura vie, iar de-a lungul vietii, procesul de formare a osului nou si de indepartare a structurii osoase vechi este un proces continuu. Daca in jurul varstei de 30-35 de ani, scheletul are structura cea mai puternica (indicele densitatii osoase), dupa aceea apare un declin treptat in densitatea tesutului osos, ceea ce inseamna ca distrugerea osoasa e mai rapida decat formarea osoasa.
E important de precizat ca, doar dupa pierderea a cel putin 25% din tesutul osos se poate constata, radiografic, prezenta unei anormalitati, de aceea e posibil ca un pacient sa sufere de osteoporoza si radiografia osoasa sa aiba aspect normal. In prezent, tehnicile imagistice (in special DEXA) ajuta la identificarea pacientilor cu risc crescut de osteoporoza, existand masuri variate, ce se pot lua pentru aceasta afectiune care, cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat e mai usor de tratat.
Din pacate, odata instalata osteoporoza, pierderea masei osoase devine un proces ireversibil, iar tratamentele actuale (inclusiv cel urmat de dvs.) nu pot decat sa opreasca acest proces si sa diminueze caracterul evolutiv al bolii, caracterizat, in formele avansate, de aparitia deformarilor osoase, tasarilor vertebrale sau a fracturilor (in special cele de col femural).
Exista o serie de metode terapeutice care pot trata sau preveni scaderea densitatii osoase, in asociere cu schimbarea stilului de viata, care joaca, de asemenea, un rol semnificativ. Totusi, nu voi insista pe aceste metode (cura cu bifosfonati, terapia de substitutie hormonala, administrarea de calcitonina etc.), in favoarea terapiilor naturiste, care pot rezolva multe din problemele pe care osteoporoza le produce. In consecinta, va propun urmatoarea schema de tratament naturist:
* Kamaiany - contribuie la mentinerea tonusului general si al echilibrului hormonal al femeii, previne tulburarile determinate de pre si postmenopauza, fiind un bun remediu in combaterea osteoporozei. Se administreaza 1-2 tablete, de trei ori pe zi, inainte de mese. Din aceeasi categorie terapeutica fac parte si produsele Dong Quat sau Menobrake, recomandate in pre si postmenopauza datorita substantelor active de tip fitoestrogenic.
* Resveratrol si ulei de canepa (Medicanabis) - aceste suplimente naturale prezinta actiune fitoestrogenica, de fixare a calciului in oase, cresc absorbtia intestinala a calciului si refacerea densitatii matricei osoase, atenuand totodata durerile articulare, curbarea coloanei vertebrale si fragilitatea osoasa. Se administreaza conform prospectului.
* Schinduf - previne eliminarea masiva de calciu, mentine tonusul muscular, ajuta la reglarea activitatii endocrine. Se administreaza sub forma de pulbere, 3-4 lingurite pe zi, inaintea meselor principale.
* Laptisorul de matca (crud) - foarte eficient in prevenirea si stoparea procesului de fragilizare osteo-chondrica, bun reglator hormonal, indicat in osteoporoza, atat femeilor, cat si barbatilor. Se administreaza 2-3 g pe zi, in cure de 2-3 saptamani, urmate de 10 zile pauza. Fara indoiala ca, la ora actuala, managementul osteoporozei se realizeaza cel mai bine prin administrarea de siliciu organic sau utilizarea pulberii de coada-calului, planta cu cel mai bogat continut din acest mineral (si nu numai). In acest sens, cititi articolele aparute recent in "Formula AS" referitoare la siliciul organic si coada-calului, unde gasiti toate informatiile necesare.
* Gemoterapia este un alt capitol important in tratamentul osteoporozei si pune la dispozitie gemoderivate precum extractul din muguri de jneapan sau extractul din mladite de mur.
Aceste produse au un efect regenerator al tesutului osos, antiinflamator la nivelul cartilagiilor articulare, fiind indicate in osteoporoza, artroza vertebrala, coxartroza, gonartroza, consolidarea fracturilor, sindrom de decalcifiere dureros etc. Se administreaza conform prospectului.
Sigur ca este necesara si adoptarea unui regim alimentar adecvat, care sa fie compus in special din alimente benefice in tratamentul osteoporozei (soia, lapte de soia, telina, varza, ceapa, usturoi, cereale integrale, mei - bun regenerator al matricei osteochondrice, ulei de avocado, fructe si legume crude in general, miere de albine, susan - sursa bogata de calciu etc.) si care sa excluda alimentele care determina organismul sa elimine cantitati masive de calciu, precum produsele bogate in proteine animale (carne de porc, vita, vanat etc.), alcoolul, bauturile cafeinizate (Cola, Pepsi, cafea), dulciurile ultrarafinate etc. Sunt indicate, de asemenea, algele, nucile, merele, strugurii si prunele uscate pentru continutul lor bogat in bor, element important in tratamentul osteoporozei, care ajuta la cresterea nivelului de estrogen si retinerea calciului in oase. Este importanta efectuarea regulata a unui program de exercitii fizice pentru controlul (si preventia) osteoporozei. Acest tip de exercitii duce la cresterea fortei musculare si ajuta la mentinerea densitatii osoase, imbunatatirea echilibrului si evitarea caderilor si a fracturilor. Sa auzim numai de bine!