Slabitul si detoxifierea dupa sarbatori

Ilie Tudor
O problema veche de milenii

Va vine sa credeti sau nu, kilogramele in plus si hainele care nu ne mai incap dupa sarbatori, mahmureala sau tulburarile digestive sunt o problema cu care umanitatea se confrunta din timpuri imemoriale, la fiecare inceput de an. Aceasta, deoarece petrecerile de la trecerea dintre ani, ca si cele din preajma solstitiului de iarna, sunt la fel de vechi ca si civilizatia umana. Si la fel de vechi sunt si... abuzurile, mai mici sau mai mari, de hrana sau de alte distractii prilejuite de aceste sarbatori. Ca atare, nu este de mirare ca in marile civilizatii ale lumii au fost puse la punct strategii extrem de elaborate, pentru a ajuta oamenii sa-si revina dupa mesele imbelsugate, dupa cate o noapte pierduta sau chiar dupa excesele bahice. Si, credeti-ne, aceste metode stravechi - testate vreme de secole si milenii - chiar functioneaza! Si pentru ca sarbatorile tocmai au trecut, lasand urme vizibile, atat la cantar, cat si in clarul mintii, usor tulburat, credem ca este momentul sa facem o incursiune in istorie, pentru a vedea care sunt cele mai bune leacuri pentru slabit si detoxifiere. Leacuri care au - multe dintre ele - o valoare practica de-a dreptul remarcabila, asa cum vom vedea:

Roma antica

Am inceput cu romanii, deoarece - indiscutabil - ei au fost performerii sarbatorilor cu mancare si cu bautura din belsug, facandu-si, ca atare, si un sistem de recuperare extrem de eficient. Ei au lasat pana in zilele noastre retete cu plante medicinale, proceduri si terapii cu apa, precum si unele tratamente mai neortodoxe, cum ar fi voma terapeutica, pentru a ne ajuta sa ne revenim dupa sarbatori. Ca sa ne facem o idee despre eficienta acestor remedii romane, sa ne gandim ca, de exemplu, obezitatea a fost foarte multa vreme necunoscuta in acest imperiu, atat barbatii cat si femeile pastrandu-si o forma fizica cu totul iesita din comun. Intr-o societate construita pe principii militare si care a reusit sa domine secole la rand intreaga Europa, mentinerea supletii, a puterii si a sanatatii corpului era o chestiune vitala. Dar la fel de vitala era si mentinerea entuziasmului si motivarea cetatenilor prin celebrele sarbatori romane, insotite invariabil de ospete cu mancare si bautura din belsug. Cum reuseau sa-si revina foarte rapid dupa acestea? Cu... apa, in primul rand, asa cum vom vedea:
* Apa - ne referim aici la apa folosita extern, pentru care romanii aveau un adevarat cult. Faimoasele bai publice romane nu aveau doar scopul de a mentine igiena corpului, ci erau adevarate institutii sportive si sociale, care ajutau la mentinerea unei forme fizice si psihice de invidiat. Prima procedura facuta dupa sarbatori erau baile de abur sau, in termeni moderni, sauna, care este un mijloc extrem de eficient de detoxifiere a corpului, de eliminare a apei din tesuturi si de scadere rapida in greutate. Apoi, inotul sau simpla miscare in bazinele cu apa erau practicate asiduu dupa cateva zile de ospete, pentru un consum accelerat de calorii si pentru tonifierea musculaturii. Medicii romani observasera ca cea mai rapida metoda pentru tonifierea corpului si pentru infrumusetarea lui este miscarea in apa, care era practicata in masa. Si in zilele noastre, piscinele, saunele si bazinele de inot va asteapta sa incercati mijlocul favorit al stramosilor nostri romani, pentru a va reintra in forma dupa sarbatori.
* Voma terapeutica - in "folclorul" contemporan este oarecum celebru obiceiul romanilor, care la petrecerile-monstru (specifice perioadei de decadere a imperiului) isi provocau voma, atunci cand consumau prea multa hrana si bautura. Informatia este pe jumatate adevarata, adica pe jumatate falsa. De fapt, la origini nu este vorba de vreun soi de bulimie in stil roman, ci de o procedura terapeutica, imprumutata de medicii romani din Asia, care se facea cateva zile sau chiar saptamani dupa petreceri, pentru echilibrarea digestiei si a metabolismului. Pacientul consuma dimineata un litru de apa calduta, amestecata cu o lingurita de sare marina, facea cateva miscari de flexie a trunchiului, apoi isi stimula voma prin gadilarea valului palatin cu ajutorul degetelor. Pentru ca procedura sa fie reusita, evacuarea stomacului trebuia continuata pana se elimina amareala (adica secretia vezicii biliare), iar dupa incheierea ei, nu se manca vreme de o ora. Poate parea o metoda stranie sau dezagrabila, dar practicantii ei nu stiau ce inseamna bolile digestive, astenia, nu aveau crize biliare sau dureri de cap dupa sarbatori.
* Cicoarea - atat radacina ei, cat si frunzele si tulpinile fragede erau consumate asiduu in zilele de dupa ospete, mai ales de catre persoanele care aveau o inclinatie spre hrana prea imbelsugata. Romanii descoperisera ca cicoarea, consumata sub forma de salata din tulpini si frunze fragede, ajuta la tinerea in frau a poftei de mancare. Frunzele si tulpinile fragede de cicoare sunt ingemanate in zilele noastre cu andivele, care se consuma ca salata. Iar radacina de cicoare, care este cel mai eficient mijloc de control al apetitului, o putem procura sub forma de capsule cu extract. Efectele acestui extract de radacina in controlul apetitului si pentru combaterea ingrasarii au fost demonstrate stiintific riguros, prin studii recente, care arata ca principiile active din aceasta planta tin sub control secretia de hormoni ai foamei (grelina) si ai satietatii (leptina). Singurul secret este ca extractul de cicoare sub forma de capsule sa fie administrat in timpul mesei (400 mg de extract la fiecare administrare), oricat de mica ar fi cantitativ, pentru a reduce foamea si pentru a regla greutatea corporala. Mai trebuie mentionat faptul ca extractul de cicoare este cel mai bun antidot pentru foamea marilor amatori de dulciuri.

Grecia antica

Putini stiu ca de fapt arta organizarii petrecerilor cu mese copioase, bauturi si muzica a pornit din Grecia Antica, de unde a fost preluata, intr-o forma uluitor de asemanatoare, de catre lumea occidentala de astazi. Petrecerile se numeau sympozion, iar cetatenii bogati ai Greciei Antice participau cu atata zel la ele si devenisera atat de "harnici" in a manca fara masura, incat s-au ingrasat in masa. Astfel, aristocratii, varfurile armatei si chiar ale clerului grec au inceput sa fie numiti de catre cetatenii de rand cu apelativul dispretuitor: cei Grasi (in greaca veche - hoi Pacheis). Datorita acestor abuzuri consumate in chefuri fara numar, civilizatia greaca ar fi ajuns sa decada rapid, fara a ajunge la culmile cunoscute, daca nu ar fi aparut un nucleu dur de filozofi, medici si scriitori greci. Ei au inventat un sistem extrem de eficient pentru... recuperarea chefliilor, sistem care s-a perpetuat prin milenii, ajungand pana in zilele noastre. Asa au fost inventate gimnastica si sporturile in general, care initial erau rezervate doar aristocratilor, pentru a-i feri de "inmuierea" trupului si a spiritului, datorita abuzurilor alimentare si a sedentarismului. Ulterior, practica sportului pentru sanatate s-a raspandit in randul tuturor cetatenilor Greciei Antice, ajutand decisiv la inflorirea acestei societati vreme de secole. Dar mestesugul grecesc al recuperarii dupa sarbatori cuprindea si alte metode, cum ar fi administrarea plantelor medicinale, regimul alimentar, masajul etc. Sa cunoastem in continuare doar cateva dintre cele mai eficiente:
* Sportul - cele mai utilizate mijloace pentru revenirea rapida in forma dupa sarbatori erau gimnastica, alergarea si marsurile in aer liber. Pentru a fi cat mai agreabile, anumite elemente de gimnastica erau facute pe muzica (de flaut), lucru adoptat in zilele noastre in salile de fitness, unde muzica este un element nelipsit. Mai ales pentru persoanele sedentare, audierea muzicii este un stimulent foarte bun in timpul exercitiilor fizice, care devin mult mai agreabile. Celor care se mobilizeaza cu greu sa faca miscare, pentru a se recupera dupa sarbatori, le este chiar recomandat sa nu audieze in timpul zilei muzica preferata, pastrandu-si acest deliciu doar pentru momentul in care vor face exercitii fizice, la sala de fitness sau acasa. Rezultatele vor fi imbunatatite intr-o masura incredibil de mare prin aceasta metoda, iar sedentarismul va fi mult mai usor de depasit in stil... grecesc.
* Alergarea si mersul in aer liber - sunt o metoda de revenire in forma care functioneaza extraordinar de bine, de trei milenii incoace. La greci, barbatii in putere faceau, pentru a-si recapata vigoarea dupa ospete, alergarea de durata, care se numea "dolicos", iar pentru cei sedentari si cu o constitutie mai fragila, se recomanda plimbarea pe jos, in pas alert. Atat alergarea cat si mersul pe jos se faceau zilnic, pe o distanta de "24 de stadii", adica aproximativ 4,5 km, iar rezultatele erau, atunci ca si acum, spectaculoase: modelarea corpului si arderea kilogramelor, controlul apetitului alimentar, imbunatatirea somnului, eliminarea durerilor de cap, amplificarea tonusului psihic si a optimismului.
* Alimentatia vegetariana - daca in zilele noastre este adoptata doar in ajunul marilor sarbatori religioase, sub forma postului, la grecii antici era folosita si ca mijloc de recuperare dupa sarbatorile importante. Radacina de patrunjel si de telina, maslinele, cerealele si doar mici cantitati de iaurt si de peste constituiau dieta pentru revenirea organismului dupa sarbatori. Aristrocratia si intelectualii greci au dezvoltat un adevarat cult pentru acest gen de alimentatie simpla, care furnizeaza energie, fara a ingreuna deloc corpul. Filozofi cum ar fi Platon, Pitagora sau Aristotel au dedicat carti intregi acestui gen de alimentatie, care impiedica organismul si spiritul sa se moleseasca si ajuta, impreuna cu plantele medicinale, la vindecarea celor mai diverse boli.
* Aloe - este o iarba de leac imprumutata de catre greci de la egipteni si care a ajuns una din cele mai folosite plante medicinale in antichitate. Este consemnata in istorie chiar cucerirea de catre Alexandru cel Mare a unei insule, Socotra, pentru plantatiile sale de aloe. In terapia de detoxifiere si de scadere a greutatii corporale de dupa sarbatori, se folosea seva galbuie si extrem de amara de la aloe, care are un extraordinar efect laxativ si de accelerare a metabolismului, fiind probabil cel mai rapid mijloc natural de slabire cunoscut. In zilele noastre, seva amara de aloe se gaseste sub forma unui extract natural granulat, ambalat in pastile. Specia de aloe folosita in prezent pentru slabit cu rezultate foarte rapide este Aloe ferox, cunoscuta si drept Aloe amara, care este un laxativ si depurativ puternic, ce produce scaderi spectaculoase in greutate, de pana la 4-6 kilograme, in doar 12 zile.

China

Sarbatorile traditionale din China, desi se desfasurau dupa un cu totul alt calendar decat cel european, aveau si ele, mai ales in randul aristocratiei, aspectul unor "orgii culinare", destul de asemanatoare ca efecte asupra organismului cu omoloagele lor europene. Si, evident, dupa aceasta incarcare, organismul trebuia sa fie detoxifiat si re-echilibrat. Cum se facea acest lucru? Printr-o sumedenie de metode, a caror simpla enumerare ar putea umple intreg spatiul acestui articol. Totusi, toate aceste remedii si terapii pot fi reduse la un principiu fundamental pentru medicina traditionala chineza, anume - acela al echilibrului dintre Yin (energia Feminina) si Yang (energia Masculina). Medicii chinezi spuneau despre alimentatia supra-abundenta de sarbatori, la fel ca si despre bauturile alcoolice sau despre noptile de nesomn, ca amplifica energia feminina din organism, adica Yin, care slabeste vointa, mareste apetitul, da corpului moliciune, volum si ii scade din tonus. Or, acest exces de energie feminina este daunator, atat pentru barbati cat si pentru femei, asa incat se impunea o amplificare a energiei masculine, de tip Yang. Cum se facea acest lucru? In primul rand prin alimentatie, asa cum vom vedea:
* Alimentatia Yang - este bazata in primul rand pe cerealele integrale, adica pe orez, grau, orz, ovaz, mei, care constituie baza alimentatiei si confera o energie de tip Yang, dand corpului contururi ferme, forta si sprinteneala. Alte alimente recomandate sunt semintele (de floarea soarelui, dovleac, susan) si uleiurile naturale obtinute din acestea, dar si fructe cum ar fi merele, stafidele sau nucile. Ca surse de proteine se recomanda galbenusul de ou, lactatele de capra, lintea, soia si nautul. In schimb, vor fi evitate cu strictete, in timpul regimului de dupa sarbatori, produsele cu o puternica incarcatura Yin, cum ar fi: bauturile alcoolice, carnea rosie, dulciurile concentrate, cafeaua sau alimentele conservate. Simpla hranire predominanta Yang este un puternic tonic pentru organism, regland de la sine greutatea corporala, dandu-ne o stare de energie si de vioiciune.
* Ceaiul verde si ghimbirul - sunt printre putinele produse cu incarcatura energetica de tip Yin, feminina, care sunt recomandate pentru aceasta perioada. O cana de ceai verde, in care se pun cateva bucatele de ghimbir, suc de lamaie si putina miere, bauta pe indelete, este un adevarat elixir pentru revenirea in forma dupa vacanta de sarbatori. Atat ghimbirul, cat si ceaiul verde sunt un antidot contra durerilor de cap si a mahmurelii, ajuta digestia greu incercata si, cel mai important, ne invioreaza corpul si ne ajuta sa ne mobilizam pentru exercitii fizice si alte activitati. Mai adaugati ca ambele ingrediente incalzesc foarte bine corpul, previn racelile si alte boli specifice iernii, si veti obtine un remediu perfect pentru aceasta perioada a anului.
* Chitosanul - este un leac folosit de secole in zonele de litoral ale Chinei, fiind extras din carapacea crustaceelor si avand un efect puternic alcalinizant si o energie Yang. El se prezinta sub forma unei pulberi albe, care face adevarate minuni pentru reglarea digestiei si a apetitului, fiind la mare pret si ca remediu anti-cancer. Pe de alta parte, chitosanul este foarte eficient pentru reglarea greutatii corporale. Dincolo de consideratiile energetice ale medicinei chineze, studiile moderne au aratat despre chitosan ca impiedica, odata ajuns in stomac, asimilarea grasimilor, reduce, datorita alcalinitatii sale, aciditatea si scade pofta de mancare. Studii facute pe pacienti umani au aratat ca 0,8 grame de chitosan dizolvate in apa si administrate cu un sfert de ora inainte de fiecare masa conduc la o scadere semnificativa in greutate, in doar cateva saptamani. Medicina chineza recomanda acest remediu mai ales persoanelor care au o foame taioasa, care se cere satisfacuta cu alimente grase si bogate in proteine. De asemenea, acest extract din carapacea crustaceelor este un ajutor pentru consumatorii de alcool, pentru a se dezbara de viciul lor.

India

Spre deosebire de celelalte civilizatii enumerate, in cea indiana, petrecerile cu mese copioase si cu bauturi nu constituie o traditie, cu exceptia unor comunitati foarte restranse. Religia hindusa este extrem de restrictiva cu excesele alimentare, iar consumul de alcool este interzis de cateva milenii bune in India, interdictie care este valabila, sub amenintarea pedepsei cu inchisoarea, si in zilele noastre. Si totusi, medicina traditionala indiana, Ayurveda, este in momentul de fata probabil cel mai eficient sistem terapeutic traditional, pentru recuperarea dupa excesele alimentare, alcoolice si nu numai. Aceasta, deoarece in Ayurveda se pune un accent foarte mare pe detoxifierea organismului, care este baza pornirii in orice demers terapeutic. Stiinta medicala milenara din aceasta tara considera ca orice remediu sau terapie este inutila, daca pacientul este intoxicat la nivel fizic si emotional. Ca atare, medicii ayurvedici au pus la punct un intreg arsenal de metode de dezintoxicare, unele dintre ele ajungand si in Europa. Voma terapeutica a fost - se pare - imprumutata de catre romani din medicina Ayurveda, la fel ca si regimul vegetarian propovaduit de catre medicii si filozofii greci, ambele fiind mijloace de dezintoxicare de o mare valoare. La acestea se adauga urmatorul remediu despre care vom vorbi, cu gust un pic neplacut, dar care ne este foarte necesar, asa cum vom vedea:
* Bauturile amarui - se administreaza dimineata, cu o ora inainte de a consuma orice alt aliment si au un efect detoxifiant extrem de amplu. Pentru a obtine o asemenea bautura se spala bine, pentru a iesi chimicalele cu care este tratata coaja, un grepfruit sau o lamaie, dupa care se taie in felii fine, se pune intr-o cana cu apa si se lasa la macerat vreme de cateva ore (poate fi lasat si de seara pana dimineata). Imediat dupa trezire, se consuma lichidul astfel obtinut, cu un gust amar intens, care pentru moment poate parea dezagreabil, dar care in cateva zeci de minute va avea un efect extrem de placut. Despre alimentele naturale cu gust amar se spune in Ayurveda ca au cel mai intens efect de detoxifiere, atat asupra corpului, cat si a psihicului. Maceratul de lamaie sau de grepfruit luat dimineata dreneaza vezica biliara si ficatul, stimuleaza activitatea intestinala, combatand constipatia, previne si trateaza tulburarile gastro-intestinale produse de excesul de hrana. Singura problema a acestor macerate este ca pot crea o senzatie de foame puternica, pe care insa o putem trata cu un urmatorul leac, descoperit tot de catre medicii indieni:
* Apa calduta - se beau cate unul-doua pahare, cu 30 de minute inainte de fiecare masa, pentru "calmarea si armonizarea focului digestiv", ceea ce - conform invataturilor ayurvedice - va duce la o scadere rapida si fara efort in greutate. Oare asa sa fie? Cercetatorii britanici au facut rapid un studiu in acest sens, cu ajutorul a doua grupe de obezi: un grup a urmat o dieta saraca in grasimi si cu putine calorii, iar celalalt grup a urmat acelasi regim, dar la care s-a adaugat consumul a doua pahare cu apa inainte de fiecare masa, fie ca era mic-dejun, pranz sau cina. Dupa 12 saptamani, cei care au baut apa au slabit aproximativ 7 kg, fata de 5 kg, in cazul celor care au urmat doar dieta. Nutritionistii au observat ca pacientii care au baut apa inainte de a manca au consumat cu aproape 90 de calorii mai putin la fiecare masa.
* Regula sfertului - este regula de aur in Ayurveda, care prevede reducerea portiei de hrana, fara a produce infometare si, mai ales, fara a perturba echilibrul organismului. Pentru a putea aplica aceasta metoda trebuie, in primul rand, sa mancam regulat si sa fim atenti mai multe zile la rand la cantitatea de hrana consumata, asa incat sa aflam care este portia noastra zilnica. Dupa ce am facut acest demers, vom reduce cantitatea de hrana consumata cu un sfert, nu mai mult. Si ne vom hrani cu portia de hrana redusa cu un sfert, pana cand organismul se obisnuieste cu ea si nu mai simtim nici un fel de foame chinuitoare, pe parcursul zilei. Odata ce ne-am obisnuit cu aceasta ratie de hrana, o putem reduce cu inca un sfert s.a.m.d., pana cand ajungem la greutatea dorita. Daca am slabit prea mult si vrem sa mai punem un kilogram-doua la loc, cresterea cantitatii de hrana se va face, ati ghicit, cu un sfert!