"Protejarea padurilor virgine din Romania este o decizie istorica"
- Anul a inceput cu o veste foarte buna pentru padurile romanesti: Ministerul Mediului a semnat un acord prin care se angajeaza sa protejeze padurile virgine, recunoscand valoarea lor extraordinara. WWF Romania a fost initiatorul acestui proiect. De ce ati ales tocmai aceasta problema pentru o campanie nationala?
- Am facut aceasta campanie pentru ca specialistii nostri au considerat ca este cea mai valoroasa parte a padurilor din Romania. O padure o poti pierde si apoi sa o replantezi, insa o padure virgina odata ce ai taiat din ea nu va mai fi considerata niciodata ca atare, se pierde definitiv. Padurile virgine sunt, daca vreti, altarul padurilor, punctul zero al naturii. E adevarat ca atunci cand am inceput campania, 90% din presa si din oficialitati se uitau la noi cu mirare, termenul de paduri virgine era contestat si putini specialisti discutau serios despre acest subiect si nu se discutase niciodata despre acest subiect in mod public. A trebuit sa ducem munca de lamurire, sa le explicam tuturor ca este un concept real si ca padurile virgine exista cu adevarat in Romania. Consider o reusita faptul ca, in numai cateva luni de campanie, o mare parte a populatiei a inteles nu doar ce inseamna padurile virgine, dar au si aderat la ideea noastra de a le salva. O tema care nu existase in Romania a devenit suficient de importanta pentru ca ministrul Mediului sa se deplaseze pe teren, intr-o padure virgina, sa vorbeasca de mai multe ori in conferintele sale de presa despre acest subiect. Si nu in ultimul rand, chiar presedintele Traian Basescu sa anunte, spre surprinderea noastra, ca protejarea padurilor virgine este o prioritate nationala, daca vrem sa avem un turism valoros. Si este adevarat ca detinerea unei asemenea comori este un atu puternic. E de ajuns sa spunem ca avem paduri virgine si ca in tara noastra se gaseste 65% din populatia de ursi a Europei, ca sa ne asiguram un loc confortabil in turismul european. In Finlanda, se platesc sute de euro ca sa vezi un urs... daca apare.
O suta de mii de semnaturi!
- Daca privim entuziasmul starnit de aceasta decizie a Ministerului Mediului, am zice ca este una istorica. Este chiar atat de importanta, sau are mai degraba o valoare simbolica?
- Este o decizie istorica din mai multe puncte de vedere. Este mai ales un pas important ca am reusit sa starnim acest val urias de adeziune. Intr-o tara in care multi se plang ca nu putem schimba nimic, am demonstrat ca prin solidaritate si perseverenta putem schimba in bine lucrurile. Am strans peste o suta de mii de semnaturi, o cifra la care nici nu visam. Si asta intr-un timp foarte scurt! S-a discutat foarte mult in mass-media, pe internet. Am ramas si noi surprinsi de amploarea pe care a luat-o dezbaterea. Cand am deschis lista de semnaturi pe internet, am avut doar in prima noapte peste zece mii si ea a crescut intr-un ritm extraordinar, pana la o suta de mii. In noaptea in care ne apropiasem de o suta de mii, pe site-ul nostru asteptau aproape zece mii de oameni ca sa vada, in direct, momentul atingerii cifrei la care visasem. Am generat un val de speranta foarte mare si asta ne-a bucurat enorm. Poate pentru ca am propus o campanie clara, cu inceput si sfarsit, cu un scop anume, tangibil. Poate a contat si faptul ca aceasta campanie nu si-a propus sa demoleze ceva sau pe cineva: a fost o campanie pozitiva. Oamenii s-au saturat de scandalul nesfarsit al televiziunilor, vor solutii concrete, constructive. La inceput ni s-a spus ca acest proiect nu are nici o sansa, ca oamenii nu sunt preocupati de paduri, ca presa nu va acorda atentie unui asemenea subiect si ca mai urgente sunt salariile si supravietuirea. Iata ca dupa nici trei luni de campanie, termenul de paduri virgine are o rezonanta importanta in opinia publica si cred ca asta este unul dintre principalele castiguri. Pentru ca data viitoare cand se va mai taia dintr-o astfel de padure si se va discuta in mass-media, oamenii sunt avizati si vor sti despre ce este vorba, vor reactiona. In felul acesta, nici autoritatile nu vor mai putea sa treaca cu vederea, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. La nivel simbolic, valoarea acestui acord, pentru toate organizatiile de mediu, este ca a demonstrat posibilitatea unor schimbari reale, atunci cand esti bine documentat si bine tintit intr-o campanie. Desi pana la urma suntem doar o organizatie non-guvernamentala, am putut sa ne asezam la masa cu cei mai importanti reprezentanti ai statului, de la sefi de agentii pana la ministru, si sa ne impunem punctul de vedere. As sublinia insa ca acest pas nu inseamna ca am salvat padurile din Romania. Este necesar sa facem aceasta distinctie: din cele 6 milioane si jumatate de hectare de paduri, noi am obtinut o promisiune in ceea ce priveste aproximativ 250 de mii de hectare de paduri virgine. Si acest pas este doar o prima etapa in protejarea padurilor, campania noastra continua.
Finantare pentru proprietarii padurilor
- Care vor fi urmarile imediate pentru protejarea padurilor virgine?
- Ministerul Mediului a recunoscut practic urgenta salvarii padurilor virgine. Eu am simtit ca oamenii de acolo au inteles despre ce este vorba si ca exista o vointa politica reala. Avem speranta ca pana in noiembrie, anul 2012, vom avea un catalog al padurilor virgine, o protectie stricta a lor si un mecanism de compensare financiara pentru proprietarii privati care detin asemenea paduri. Urmeaza sa identificam in mod corect aceste paduri. Expertii statului si specialistii nostri vor stabili criteriile de definire a padurilor virgine si alte detalii tehnice. Pana acum a avut loc partea usoara a discutiilor. Partea mai grea va fi cea referitoare la compensatiile fata de proprietarii privati de paduri virgine. Acesti proprietari au cheltuieli pentru administrarea acestor paduri, de aceea ar trebui sa primeasca ajutor financiar pentru a avea un interes sa le protejeze. Am hotarat impreuna cu reprezentantii statului sa facem o cerere speciala catre Comisia Europeana, prin care sa obtinem ca subventiile existente pentru zonele Natura 2000 sa fie extinse si pentru padurile virgine. Este o exceptie care se poate justifica prin importanta padurilor virgine din Romania. Cred ca este realist sa ne gandim ca aceste fonduri se pot aproba incepand cu 2014. Incercam, in felul acesta, sa le spunem oamenilor ca nu este vorba despre o interdictie, cea de a taia in propria padure, ci si de un ajutor pe care statul si Uniunea Europeana il vor acorda celor care aleg sa respecte legea si natura. O sa va dau un exemplu concret, desi sunt convins ca ati auzit destule: la Sinca Veche, am reusit sa salvam 350 de hectare de padure virgina, dar cand am ajuns acolo, 60 de hectare erau deja marcate si a trebuit sa privim neputinciosi cum se taie legal padurea virgina. Asemenea cazuri nu onoreaza nici Romania, nici Uniunea Europeana, si speram ca legislatia sa nu mai permita asa ceva incepand cu anul 2013.
O echipa puternica de experti si o solidaritate minunata
- Poate sa fie aceasta o reteta de succes si pentru alte campanii, si pentru alte situatii? Ce a contat cel mai mult in reusita acestui proiect, semnaturile oamenilor, presiunea mass-media, tenacitatea organizatiei WWF?
- Toate au contat. Nu am fost singuri, ci o rotita dintr-un efort comun. Am avut sansa sa fim sprijiniti de o echipa puternica de experti. Noi nu ne-am dus la Ministerul Mediului cu o idee generala, ci stiam foarte clar si temeinic documentat care este problema, care sunt hibele sistemului si ce dorim sa realizam. Vocea noastra a avut autoritate, pentru ca este sustinuta de specialisti si parteneri - universitati, cercetatori, firme private sau fundatii - care lucreaza de ani buni pe aceasta problema. In ce ne priveste, e vorba si de perseverenta: noi avem intalniri lunare sau saptamanale cu reprezentantii statului si nu renuntam, dupa ce am primit primul semnal pozitiv. Am insistat si am mers mai departe, ca sa ne atingem scopul final. O campanie daca nu e dusa pana la capat nu are nici o valoare. In felul acesta, consideram ca am realizat un precedent important: daca noi, un ONG, am reusit sa ii facem pe politicieni sa tina seama de parerea noastra in problemele legate de mediu, de ce nu am considera ca acelasi lucru se poate intampla si cu alte domenii, si cu alte ministere, in invatamant, sanatate sau finante? Cred ca trebuie doar perseverenta si specializare pe domenii. Cu aceasta ocazie, politicienii sper ca au inteles ca societatea civila nu lupta impotriva lor, ba chiar ii poate ajuta cu expertiza si sustinere voluntara si de buna calitate. Cea mai mare surpriza au fost insa oamenii obisnuiti. Am primit mii de mail-uri, zilnic. Oamenii ne-au scris despre taierile de paduri si despre ce se intampla in zona lor. Au aparut parteneri pe parcursul campaniei, care isi ofereau ajutorul si ne intrebau de ce avem nevoie. Au participat oameni simpli, printr-un gest de solidaritate extraordinara. De exemplu, fara sa ne anunte pe noi, un profesor din Fagaras a iesit in strada impreuna cu elevii si a inceput sa stranga semnaturi de la concitadini. A strans doua mii de semnaturi, pe care ni le-a trimis noua. Mass-media locala a devenit interesata de actiunea lui si in felul acesta problema padurilor virgine a devenit mult mai cunoscuta acolo. In Brasov si in jurul Brasovului, padurile virgine au fost subiect principal de dezbatere, pentru toate televiziunile, radiourile si ziarele locale. Fiecare simtea ca este si campania lui, asta a fost minunat. Ne-am gandit, pentru un moment, ca nu facem fata mesajelor si adeziunilor si ca situatia o sa ne scape de sub control. Dar ne-am dat seama ca nu are nici un rost sa o controlam, ca functioneaza foarte bine de la sine. A fost o solidaritate minunata! Ce incercam sa le transmitem acum sustinatorilor este ca, odata cu strangerea semnaturilor, proiectul nu s-a terminat. Trebuie dus mai departe, este la fel de important urmatorul pas, pe cat de important a fost cel precedent. Din fericire, reactiile sunt bune si oamenii ne intreaba ce se intampla, se informeaza mai departe in legatura cu mersul campaniei. Este cel mai bun lucru pe care il puteau face. In continuare, primim sute de scrisori: nu ne lasa in pace si asta ne bucura foarte mult!
- Cand se va incheia aceasta campanie?
- Atunci cand vom fi siguri ca padurile virgine din Romania sunt iubite si respectate la adevarata lor valoare.