* A reinventat fotbalul spectacol, intr-un moment in care acest lucru parea absolut imposibil. La doar 24 de ani, putine recorduri ii mai stau in cale. Pe 9 ianuarie, Leo Messi a primit, pentru a treia oara consecutiv, Balonul de Aur, pentru cel mai bun fotbalist al lumii. O victorie a modestiei si bunului simt, intr-o lume sufocata de vedetism si agresivitate *
Colectionarul de mingi
Messi e un adevarat colectionar de mingi. Pe langa cele primite cadou de la arbitri, la finalul partidelor in care marcheaza cele mai multe goluri, se adauga alte trei, si mai importante, mingi pe care orice mare fotbalist si le-ar dori in vitrina: cele trei trofee "Ballon d'Or" ("Balonul de Aur") decernate, anual, celui mai bun fotbalist al lumii, de catre revista franceza "France Football", in parteneriat cu Federatia Internationala de Fotbal (FIFA). Leo Messi are trei Baloane de Aur castigate in ani consecutivi: 2009, 2010 si 2011. A egalat, astfel, la numai 24 de ani, performanta fabuloasa a lui Michel Platini, din anii '83-'85. Are deja peste 50 de trofee individuale la nivel de tineret si seniori si 20 de trofee importante, castigate cu echipa sa de club, F C Barcelona, si cu echipa nationala a Argentinei, cu care a obtinut in 2008 aurul olimpic la Beijing.
O reteta umana
Intr-un fotbal tot mai sufocat de expunerea mediatica, de investitiile orbesti si de supra-tacticizare, Messi i-a redat sportului-rege candoarea pierduta demult, pe maidanele copilariei si in curtea scolii, in pauza mare. Tanarul Leo a mostenit de la mai experimentatul si mult mai celebrul sau coechipier de la Barcelona, Ronaldinho, nu doar tricoul acela greu de dus pe urmeri, cu numarul 10, ci si un fel de a fi si un fel de a te raporta la fani, la colegi, la adversari. Reteta de succes a lui Leo Messi, reconfirmata pentru a treia oara la Zrich, pe 9 ianuarie 2011, cu prilejul Galei Ballon d'Or, e mai mult decat o reteta sportiva, e o reteta umana.
Povestea lui Leo Messi nu are contraste de film de Hollywood. Povestea lui e povestea unui copil cuminte, dintr-o familie argentiniana cumsecade, povestea unui copil care a strans din dinti cand destinul l-a incercat, povestea unui adolescent care a ajuns in prim-planul performantei sportive, cu lectia vietii bine invatata, povestea unui tanar care are grija de corpul sau si de munca sa, povestea unui superstar pe care nimeni nu l-a vazut vreodata beat in cluburi, povestea unui mare sportiv, atent la ce mananca si la ce ora se pune in pat, povestea unui baiat de succes, ocolit de mirajul top-modelelor 90-60-90, povestea unui tanar logodit cu prietena sa din liceu, povestea unui mare fotbalist, de o extrema discretie, de un bun simt iesit din comun, care nu uita de unde a plecat si care nu se amageste ca ar fi ajuns unde a ajuns fara ajutorul celor din jur, fara sprijinul familiei, fara sfaturile antrenorilor si fara pasele de geniu pe care le primeste si le da fantasticilor sai colegi de echipa, precum Xavi. "Xavi, acest trofeu il meriti si tu!", i-a spus Messi, in cadrul Galei de la Zrich, colegului sau Xavi Hernandez, alaturi de care si-a disputat mereu, din 2008 incoace, suprematia pentru Balonul de Aur. Un gest, si el, de aur, intr-o lume orbita de orgolii si resentimente. "Dedicatia lui Messi inseamna mai mult decat orice titlu", avea sa o recunoasca dupa gala, cu lacrimi in ochi, chiar bunul sau prieten, Xavi.
Micul Print si hormonii de crestere
Inca de mic, de cand batea mingea pe stradutele din Rosario, in Argentina natala, promitea sa ajunga un nou Maradona. Bunica Celia a fost cea care l-a dus prima oara la fotbal, apoi tatal sau s-a ocupat personal de primii sai pasi in cariera. In 1995, a ajuns la juniorii lui "Newell's Old Boys", cea mai buna echipa din Rosario. Cu Newell's a cunoscut prima oara gloria, calificandu-se in finala unui important turneu de juniori. Premiul cel mare pentru cel mai bun jucator al finalei era o bicicleta. Messi visa sa o castige chiar el... Dar tocmai in ziua meciului i s-a intamplat sa ramana blocat in casa. Meciul a inceput fara el, iar echipa era condusa cu 1-0 la pauza. S-a caznit sa iasa din casa, pana a reusit sa sparga un geam si a ajuns la timp, cat sa intoarca scorul, in a doua repriza, la 3-1 pentru Newell's. Seara, pe maidanele din Rosario, un pustan de 1,20 metri desena opturi prin colb cu noua sa bicicleta. Iar in spate, legata strans pe portbagajul mic, statea o minge mare, frumoasa. Prima minge dintr-o colectie de invidiat...
Curand, foarte curand, fotbalul inceteaza sa mai fie pentru Leo o simpla joaca de copii. Cel mai mare tanar talent al Argentinei e diagnosticat, la 10 ani, cu probleme grave legate de hormonul de crestere. Avea, in 1997, doar 1,27 metri, iar cariera sa viitoare era in mare pericol. Incepe tratamente dureroase, isi injecteaza el insusi, de cateva ori pe zi, medicatia care, spera toata lumea, il va ajuta sa se dezvolte normal. "River Plate", marele club din Argentina, care era deja cu ochii pe pustiul din Rosario, nu s-a oferit, insa, sa suporte costurile tratamentului, care se cifrau la 900 de dolari pe luna, asa ca familia incearca ceea ce parea atunci ultima sansa pentru Leo: mutarea in Spania, la Barcelona, acolo unde familia Messi avea niste rude, plecate la munca.
Carles Rexach, marea legenda a Barcelonei, pe atunci director sportiv al echipei, il primeste la un test, alaturi de mai multi pusti de varsta lui. Numai ca vazandu-l atat de mic, in comparatie cu cei de varsta sa, isi imagineaza ca Leo Messi e vreun gura-casca si nu-l introduce pe teren. Minutele treceau dureros pentru micutul care ramanea pe marginea gazonului, cu lacrimi in ochi. Cand, intr-un final, Rexach si-a dat seama ca uitase de Leo, nu mai erau din meci decat vreo 3 minute. Micutul de 1,27 metri n-a apucat decat sa faca doua preluari, un dribling scurt si-apoi o pasa lunga, o "diagonala", spre un coechipier aflat liber tocmai in capatul celalalt al terenului. Doar atat! Dar pentru "vulpoiul" de Carles Rexach a fost mai mult decat suficient: "Pustiul asta semneaza de urgenta cu noi!", a dat ordin directorul sportiv al Barcelonei. Messi si familia sa s-au mutat definitiv in Catalunya, iar clubul s-a angajat sa suporte costisitorul tratament pentru Leo.
Omul tuturor recordurilor
La Barcelona, Leo Messi creste, si in inaltime, si in valoare, intr-un an cat altii in zece. Ii prieste mediul de la celebra academie de fotbal a Barcelonei, ii prieste filosofia pozitiva a clubului catalan, ii priesc coechipierii - Iniesta, Pique, Valdes sau Fabregas -, viitorii sai colegi la echipa mare si viitori campioni europeni si mondiali cu Spania. Debuteaza la prima echipa in 2004 si se impune imediat, desi joaca, la numai 17 ani, alaturi de fotbalisti prestigiosi, precum Ronaldinho, Deco sau Henry. Venirea ca antrenor la F.C. Barcelona, in mai 2008, a lui Josep Guardiola, duce la un alt nivel rolul si calitatea jocului lui Messi. Tanarul antrenor intelege ca are de-a face cu un jucator epocal, asa ca centreaza intreaga filosofie de joc a echipei pe personalitatea lui. Mai intai renunta la Ronaldinho, pentru a-i da libertate mai mare si responsabilitati pe masura lui Leo, apoi, treptat, inventeaza alaturi de elevul sau un nou post in fotbalul modern, cel de "numarul 9 fals", un atacant atipic, care vine mereu din linia a doua si care, date fiind calitatile lui Leo Messi, este practic imposibil de marcat si de anticipat de adversari. In noua sa pozitie, Messi marcheaza intr-un an calendaristic, intre martie 2010 si martie 2011, nu mai putin de 60 de goluri! De o eficienta incredibila in partidele cu miza mare, spre deosebire de marele sau rival la Balonul de Aur, Cristiano Ronaldo, Messi pune serios umarul la bilantul fantastic (13 trofee, dintr-un maximum posibil de 16!) al erei antrenorului Guardiola.
In sezonul trecut, Messi, care are toate sansele sa devina in 2012 cel mai mare marcator din istoria de peste 100 de ani a Barcelonei, a reusit recordul de a inscrie in toate cele sase competitii la care a participat cu echipa sa de club! Inegalabil, la performantele individuale si la nivel de club, Messi mai are o viata intreaga inainte, dar si o mare provocare: sa castige titlul mondial cu nationala Argentinei. Putinii sai critici ii reproseaza tocmai faptul ca, exceptand medalia olimpica de aur, nu are nici o mare performanta la nivel de echipa nationala. Obisnuita sa-l vada castigand totul si in orice conditii, lumea uita ca Messi nu are, totusi, decat 24 de ani. Maradona insusi avea, cand a dus Argentina spre marea victorie din '86, 26 de ani...
LIONEL MESSI
Data nasterii: 24 iunie 1987.
Locul nasterii: Rosario, Argentina.
Inaltime: 1,69 metri.
Pozitie: atacant.
Cariera la seniori: * F.C Barcelona (2004 -prezent) - 194 meciuri, 136 goluri; * Argentina (2005 - prezent) - 66 meciuri, 19 goluri.
Foto: AGERPRES (2)