Raspuns pentru CORNELIU - Vulcan, F. AS nr. 981 - "Sotia mea are hemoragii puternice din cauza unor fibroame"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Intr-adevar, prezenta fibroamelor poate face ca ciclurile menstruale sa devina foarte abundente sau sa determine sangerari intre cicluri, ceea ce are drept rezultat aparitia anemiei prin deficit de fier, urmata, precum in cazul sotiei dvs., de instalarea starii de slabiciune generalizata.
Trebuie stiut ca fibroamele sunt tumori benigne care apar in grosimea peretelui uterin sau sunt atasate de el. Se mai numesc si leiomioame, mioame sau fibromioame si, in mod normal, cresc lent, dar pot raspunde la cresterea nivelului de hormoni (estrogen), fapt care le permite sa se mareasca rapid si sa creeze problemele pe care le cunoasteti. Mai mult, sunt situatii in care un fibrom atasat de peretele uterin se poate torsiona, oprindu-si aprovizionarea cu sange, caz in care interventia chirurgicala de urgenta pentru indepartarea fibromului torsionat devine imperios necesara.
Inainte de a aduce in discutie evitarea histerectomiei, ca forma radicala de indepartare a fibroamelor, trebuie mentionat faptul ca exista si alte metode alopate de solutionare a problemei. Astfel, contraceptivele orale pot fi utile pentru controlarea episoadelor hemoragice, la fel de bine precum tratamentul hormonal cu danazol (Danocrine), poate fi si el util pentru controlarea hemoragiei menstruale excesive, desi acest tip de tratament nu controleaza cresterea fibroamelor.
Medicamentele cunoscute ca agonisti ai hormonului de eliberare de gonadotropine (Lupron, Viadur) pot ajuta la micsorarea fibroamelor, prin reducerea cantitatii de estrogeni din organism, desi, din nefericire, agonistii GnRH determina toate simptomele caracteristice menopauzei, inclusiv valuri de caldura, tulburari de dispozitie, dureri de cap, pierdere de masa osoasa etc.
O alta optiune terapeutica este miomectomia, procedura prin care sunt indepartate doar fibroamele, nu si uterul. Embolizarea fibroamelor uterine este o alta solutie pentru femeile care vor sa evite interventia chirurgicala. Aceasta procedura determina micsorarea fibroamelor prin blocarea sursei vasculare care le hraneste si se realizeaza cu ajutorul unui cateter, care se monteaza de la nivelul uneia dintre arterele membrului inferior, pana la acele artere din uter care hranesc fibroamele.
In sfarsit, dar nu in ultimul rand, un tratament naturist bine ghidat si riguros aplicat va poate scuti de neplacerea unei interventii chirurgicale agresive. In acest scop, puteti utiliza urmatoarele:
* Gemoderivatele obtinute din mladite de zmeur, muguri de arin alb, muguri de coacaz negru si mladite de mur sunt reechilibrante ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadic, regularizand secretia hormonala ovariana, avand actiune antiflagistica cu tropism pe aparatul genital feminin, indicate in fibroame uterine, chisturi ovariene, dismenoree, meno-metroragii si, in general, in toate patologiile determinate de hiperestrogenie. Se administreaza conform prospectului.
* Indolii - pe langa puterea lor antioxidanta, indolii ajuta si la echilibrarea nivelurilor hormonale, mai ales in cazul excesului de estrogen. Indolul-3-carbinol este un puternic dezactivator al estrogenului, cu actiune puternica, dar blanda, benefica si lipsita de pericole asupra sistemului hormonal.
In farmaciile naturiste se gasesc produse formate din pulberi in amestec, in a caror compozitie se regasesc diferiti fitonutrienti, printre care si indolii sau sulforafanii. Cum acestia se regasesc din plin in crucifere, puteti opta pentru administrarea indolilor direct din hrana biologica (varza creata, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, nap, ridiche, creson, gulie etc.).
* Napraznic - antitumoral ideal pentru tumorile benigne, cat si pentru cele maligne, reglator foarte bun al activitatii gonadelor, indicat in hemoragii uterine de diverse etiologii, tumori benigne cu localizari diverse (fibroame uterine, chisturi ovariene, adenofibroame mamare etc.). Se administreaza 6 comprimate pe zi, in cure de 3 luni, cu pauza de 1-2 luni.
* Spanz - produce necroza tumorilor benigne si maligne, fiind foarte util in combaterea fibromatozei uterine si a chisturilor ovariene. Se administreaza sub forma de pulbere obtinuta din planta uscata - 200-300 mg pe zi, in doza unica (dimineata pe stomacul gol), in cure succesive a cate 21 de zile, cu pauza de minimum 2 saptamani intre ele.
Pe parcursul tratamentului se vor face irigatii vaginale profunde cu infuzie sau decoct din marul-lupului, cretisoara si sovarf - 1 lingura amestec din plante la 400-500 ml apa in fiecare seara, pana la resorbtia totala a fibroamelor. La nevoie, se mai pot utiliza remedii ca Ganoderma sau Ganozeolith, Menstrovital (China), alcoolatura de tuia (instilatii vaginale), tinctura de rostopasca (cataplasme pe zona abdominala).
Sa auzim numai de bine!
P.S. Tratamentul naturist al fibromatozei uterine este valabil si in cazul d-nei Augustina Peril din Ploiesti, care mi-a solicitat un raspuns pentru "ovare polichistice, ciclu dureros si abundent", in nr. 981 - august 2011 al "Formulei AS".

Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am incontinuu nasul infundat, dureri de cap, febra si secretii nazale abundente"
(Raspuns pentru ANDREEA - Iasi, F. AS nr. 977)


Tratamentul complementar al sinuzitei maxilare cronice se schematizeaza astfel:
1. Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale, cu o solutie de apa calda sarata (una lingura de sare gema la un litru de apa), care se aspira pe nas si se elimina pe gura sau prin musaj (suflat).
2. Dupa lavaj, se instileaza in fosele nazale cate 2 picaturi, de trei ori pe zi, dintr-o solutie preparata (reteta proprie).
3. Instilatiile nazale sunt urmate de 10 sedinte de aerosoli medicamentosi (dexametazona/ flixotide nebules, gentamicina, ser fiziologic) si inhalatii cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasa se poate face la domiciliu sau in policlinici cu aparate de aerosoli, iar aerosoloterapia naturista cu Ocnasept spray (inhalatii si pulverizatii seara inainte de culcare). Ocnasept este un spray salin, cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat la tel./fax: 0269/21.78.61, 0736/93.13.05, sau e-mail: sanmed@ online.asconet.ro

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0746/10.17.23

"Nepotul nostru sufera de epilepsie insotita de alte manifestari bizare"
(Raspuns pentru ELENA - Pitesti, F. AS nr. 986)


Epilepsia este o afectiune neurologica care se datoreaza unor factori ce interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor. Tratamentul epilepsiei este totdeauna medical, pentru controlul crizelor convulsivante. Terapia naturala poate fi adaugata doar ca adjuvant tratamentului clasic.
Remediile naturale care pot fi folosite sunt:
* OxyMax - stimuleaza oxigenarea in profunzime a creierului si a vaselor de sange periferice.
* L-Glutamina - reduce excesul de amoniac cerebral. Excesul de amoniac este una din principalele cauze ale maladiilor neurodegenerative.
* GABA - acidul gama-aminobutiric este un neurotransmitator cu efect inhibitor, este benefic in tratamentul epilepsiei care nu raspunde la tratamentul conventional.
* Agaricus Blazei Murill - energizeaza organismul la nivel celular, ajutandu-l sa lupte contra bolilor invazive si degenerative. Rezultate bune s-au obtinut in afectiunile sistemului nervos si in cazurile de scleroza multipla si epilepsie.
* Medicannabis - se utilizeaza in special in tratamentul simptomatic al bolilor neurologice cronice si al epilepsiei.
* Neuro Optimizer - imbunatateste functiile cerebrale in hipoxie, mentine structura si permeabilitatea membranelor celulare nervoase, stimuleaza functionarea conexiunilor interneuronale.
* Extract din mladite de Buxus asociat cu extract din mladite de vasc - sunt indicate pentru sindroame epileptice, spasme, convulsii, crize tip Bravis-Jackson.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am Parkinson in stadiu incipient. Ajutati-ma!"
(Raspuns pentru MARIA DIACONESCU - Ploiesti, F. AS nr. 960)


Boala Parkinson afecteaza barbatii si femeile in mod egal si, de obicei, se manifesta la varsta de 40-60 de ani. Aceasta dereglare a sistemului nervos apare atunci cand este afectata o zona a creierului, in care se produce o substanta specifica sistemului nervos central: dopamina. Deficitul dopaminei duce la incetinirea miscarilor, tremurul mainilor, taratul picioarelor si mersul cu pasi mici, expresia imobila a fetei, eczema solziforma pe fata si scalp si unele dereglari psihice neinsemnate. Exista preparate specifice care completeaza insuficienta dopaminei in creier si, intr-o oarecare masura, amelioreaza simptomele bolii.
Ca tratament naturist va recomand: Selezin ACE, Omega 3-6-9, Orz verde, Neuro Optimizer, Nutritonic, Gaba, Arnica CH9, Manganum CH9 si Tonic circulator preparat in laboratorul farmaciei "E-lite". Tonicul circulator "E-lite" contine miere, propolis, polen, extracte din rozmarin, ginkgo biloba, muguri de arin negru, usturoi, urzica, leurda, sulfina, ulei esential de lamai, brad. Produsul stimuleaza circulatia periferica si cerebrala, imbunatateste memoria, regleaza tensiunea arteriala. Este recomandat in afectiuni ale circulatiei periferice si cerebrale, tromboze, ateroscleroze, edeme cerebrale, membre reci, senzatie de frig, dislipidemii, colesterolemii, debilitate mintala, memorie deficitara, hipo si hipertensiune arteriala.