Raspuns pentru ANGELICA BARZU - Medgidia, F. AS nr. 976 - "Ma chinuie o rana care nu se vindeca, eu fiind diabetica"

Redactia
BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

Stimata doamna, intr-adevar, aceste rani aparute pe fond diabetic se vindeca mai greu. Eu va propun o reteta de unguent, care cu siguranta va va ajuta. Reteta: 20 g marul-lupului, 15 g lavanda, 15 g tataneasa, 10 g sanziene, 20 g galbenele si 30 g frunze de nuc. Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu capac si se umecteaza cu 100 ml alcool de 60gr.. Se tine la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baie de abur cu 500 ml ulei de masline. Se tine la fiert 3 ore. Se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine si 10 g rasina de pin alb. Se combina uleiul medicinal cu ceara topita cu rasina. Se amesteca incontinuu pana se omogenizeaza. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi in strat subtire. Unguentul este util si-n ulcer varicos inchis, si-n varice. Daca nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Multa sanatate va doresc!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufar de miopie forte si risc o dezlipire de retina"
(Raspuns pentru CRISTINA, F. AS nr. 927)


Miopia forte este o anomalie cauzata de cresterea diametrului ochiului. Debutul are loc la varsta scolara, cand bolnavul constata ca nu poate distinge clar obiectele situate la distanta.
Riscul dezlipirii retinei apare la persoanele atinse de miopia maligna (afectiune ereditara), caz in care vederea de aproape ramane normala. Examenul fundului de ochi trebuie facut periodic, pentru a preveni agravarea bolii. Mijloacele de corectie sunt ochelarii cu lentile concave (convergente), ce focalizeaza radiatiile luminoase pe retina, astfel incat obiectele situate la distanta sa fie vazute clar, lentilele de contact, keratotomia radiala, laser excimer, ce poate corecta curbura corneei. Aveti grija permanent sa nu va lipseasca tratamentul indicat de medic, astfel incat boala sa nu evolueze grav, deteriorand structurile ochiului. Pe langa ruptura si dezlipirea de retina (complicatie ce poate duce la pierderea vederii), miopia mai este insotita uneori de glaucom cronic - cu debut in jurul varstei de 50 ani, afectand nervul optic si evoluand, de asemenea, spre cecitate.
Nu rareori, bolnavul remarca opacifierea cristalinului si scaderea acuitatii vizuale, jena la lumina puternica si modificarea perceptiei unor culori. Cel tarziu la un an, faceti un control privind acuitatea vederii la distanta (scorul Snellen). Zilnic, dupa masa de dimineata, beti o ceasca cu ceai de silur rece, iar din 3 in 3 zile se pun pe ochi 30 minute comprese calde cu silur.
Pentru ungerea pleoapelor o data pe zi, seara, folositi Aloe Activator. Suplimentele naturiste Imune si Green Gold Forever pot produce in cazul dvs. un mic miracol. Va doresc multa sanatate!

Dr. CRISTINA GAVRILESCU - medic generalist, Lugoj, tel. 0728/89.78.39

"Nepoata mea are psoriazis si este tare nefericita"
(Raspuns pentru SILVASAN ELENA - Deva, F. AS nr. 991)


Pe langa tratamentul cu Rhodiola Rosea si Morinda Citrifolia, care este foarte bun, va recomand cu caldura Kerato-Liz, un unguent preparat din extracte de insecte si care inlatura crustele psoriazice, pana la disparitia lor totala, regenerand totodata epiderma. Este extrem de eficient. Asadar, rezultatele bune se obtin prin aplicarea simultana a tratamentului intern si a tratamentului cu unguent.
Pentru mai multe detalii, dar si pentru procurarea celor de mai sus, ma puteti contacta la tel. 0728/89.78.39.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Fiica mea sufera de epilepsie de peste 20 de ani"
(Raspuns pentru RADU ILIE - Bucuresti, F. AS nr. 960)


Creierul uman, asemeni unui calculator deosebit de performant, este capabil, la nivelul subconstientului, sa prelucreze milioane de informatii, sa dirijeze miliarde de procese simultane in organism si sa coordoneze miscarile tuturor partilor corpului, iar la nivelul constientului, sa asigure receptarea, gandirea, vorbirea, atentia si reactia la mediul inconjurator. Cand in creier are loc, dintr-un motiv sau altul, un dereglaj al proceselor electrice, in unele celule nervoase apar descarcari nefiresc de puternice. Asemenea explozii ale activitatii electrice provoaca accese, cunoscute sub denumirea de "epilepsie".
Epilepsia se manifesta in diferite forme: criza epileptica majora (caracterizata prin pierderea cunostintei si indelungate contractii convulsive ale muschilor), criza epileptica minora (numita si coreea minor), caz in care lipsesc convulsiile, insa apare o pierdere temporara a cunostintei si cateva minute bolnavul pare cu mintea in alta parte. In fine, cea mai usoara forma de criza epileptica este aceea in care bolnavul poate vorbi, se poate deplasa, dar nu percepe bine ceea ce il inconjoara, desi nu-si pierde total cunostinta. Uneori, boala este insotita de manifestari stranii, de exemplu, plescaitul din buze, precum si halucinatii auditive, vizuale si olfactive. In cazurile unor asemenea accese, bolnavul nu poate intelege ce i se spune, nu e capabil sa numeasca unele obiecte si oameni sau nu deosebeste notele muzicale si melodiile.
Epilepsia poate aparea in urma unei traume a capului, a unei infectii virotice grave, care ataca creierul (de exemplu, meningita sau encefalita), a ictusului si tumorilor cerebrale. Uneori, nici macar un examen medical complet nu poate determina cauzele acceselor, insa la aparitia acestor simptome, este absolut necesar sa va adresati unui neurolog.
Contraindicat ar fi consumul acizilor grasi Omega-6 ce pot fi cauza inmultirea acceselor regiunii temporale. Aspartamul, o substanta dulce nezaharata, care este adaugata in bauturile dietetice, budinca, peltea, iaurt, poate provoca de asemenea accese de epilepsie.
Ca tratament naturist va recomandam: laptisor de matca, sunatoare, Neurotonic, Nutricalm, Hormostim, traista-ciobanului, Arnica CH9, Tonic sedativ "Sorina". Tonicul sedativ "Sorina" contine miere, propolis, polen, tincturi de valeriana, hamei, passiflora, salvie, paducel, talpa-gastei, tei argintiu, lavanda, orz, ovaz, sunatoare si vasc, uleiuri esentiale din lavanda, menta si portocal. Are efect sedativ, hipnotic, calmant si de linistire a sistemului nervos. Si este recomandat persoanelor care sufera de insomnie, anxietate, depresie, atac de panica, hiperactivitate in cazul copiilor.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Fata mea a ramas cu dureri de cap in urma unui traumatism minor"
(Raspuns pentru RUSU SIMONA, F. AS nr. 992)


In mod normal, creierul este inconjurat de lichidul cefalorahidian, care ii confera protectie impotriva loviturilor usoare ce pot aparea in cursul activitatilor zilnice sau, ca in cazul fetei dvs., in urma unui accident rutier. Totusi, acest lichid nu poate bloca in totalitate forta unui impact asupra capului, ceea ce determina o miscare brusca a creierului spre craniu, cauzand leziuni de mai multe feluri, intre care contuzia (cazul fetei dvs.) este cea mai usoara dintre ele. O contuzie este reprezentata de un traumatism minor, temporar, fara existenta unei deteriorari cerebrale permanente. Cu toate acestea, traumatismele cerebrale accidentale au un potential periculos, mai ales daca examinarea medicala evidentiaza imagistic deteriorari cerebrale importante.
Persoanele care au suferit o contuzie pot prezenta un complex de semne si simptome (sindrom post-traumatic), ce poate dura o anumita perioada, dupa provocarea trumatismului cranian. In afara de cefalee si ameteala, aceste simptome pot cuprinde si insomnie, neliniste, iritabilitate, depresie, incapacitate de concentrare sau chiar modificari de personalitate.

Tratamentul alopat

Daca nu sunt prezente complicatii, o contuzie cerebrala necesita un minim tratament, compus, de obicei, dintr-un analgezic puternic (in caz de cefalee) si un medicament cu corticosteroizi, in cazul aparitiei edemului cerebral. Majoritatea persoanelor care au suferit leziuni cerebrale moderate, post-traumatice, se recupereaza in cateva saptamani sau luni de zile, respectand totodata un program de odihna si relaxare, insotit de limitarea activitatii ce necesita concentrare sau miscare sustinuta. Totusi, tinand cont ca leziunile cerebrale post-traumatice pot determina rupturi ale meningelui, deteriorari ale tesutului nervos, hemoragii intracraniene, scurgeri de lichid cefalorahidian, hemoragii subdurale sau epidurale, monitorizarea fiicei dvs. prin teste diagnostice de genul tomografiei computerizate sau rezonantei magnetice nucleare, trebuie sa continue o perioada mai indelungata.
Tratamentul naturist indicat in cazurile de contuzii cerebrale post-traumatice si sechele ale acestora include urmatoarele remedii:
* Boswellia - prin administrarea unor doze de 125 mg/kg corp/zi de extract de Boswellia, se constata clinic reducerea edemului cerebral si atenuarea simptomatologiei induse de compresia acestuia asupra tesutului cerebral. In cazul fetei dvs., se va face o cura de 4-6 saptamani, cu comprimate de 500 mg extract, luate in doua prize, dimineata si seara, pe stomacul gol.
* Carctol - produs ayurvedic antiinflamator si diuretic, care ajuta la eliminarea lichidelor in exces din cavitatile organismului (ascita, hidrotorax, edem cerebral, pulmonar etc.). Se administreaza cate 1 capsula, de 3-4 ori pe zi, dupa mesele principale.
Concomitent se vor administra ulei de canepa, 3 x 1 lingurita pe zi - indicat in traumatismele cranio-cerebrale si tensiune intracraniana, Gheara diavolului, capsule cu Ghimbir sau Redergin, pentru combaterea cefaleei, conform prospectului.
Sa auzim numai de bine!