Tia Serbanescu Analiza politica a lunii NOIEMBRIE - "Faptul ca liderii USL repeta greselile din 2007 ii face diabolici"

Claudiu Tarziu
O prostie transformata in avalansa

- In stilul dambovitean deja consacrat, si luna noiembrie a fost agitata politic, plina de lupte in Parlament si prin presa, de rasturnari de situatie. In opinia dvs., care a fost evenimentul politic cel mai important?

- Fara indoiala, pierderea de catre PSD a sefiei Senatului, deci a functiei numarul doi in stat, care a schimbat configuratia politica in camera superioara a Parlamentului. Iar desfasurarea ostilitatilor ne-a oferit o fotografie a taberelor intrate in joc. Nu numai a aripilor din PSD, care au atins penibilul, in lupta intestina, dar si a raporturilor dintre partidele coalitiei de guvernare. PSD a vrut cu tot dinadinsul sa-l inlocuiasca pe Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului. Si pentru ca acesta s-a opus, l-a exclus si din randurile sale. Una peste alta, liderii PSD au creat o problema pentru propriul partid, dintr-o prostie care s-a transformat, prin rostogolire, intr-o avalansa. Dar au dat batai de cap si Puterii. PD-L, care s-a trezit in fata unei oportunitati neasteptate de a pune un om al sau la presedintia Senatului, a trebuit sa regleze anumite rivalitati din interiorul sau si sa faca fata unui nou santaj al UDMR. Liderii maghiari au cerut pozitia a doua in stat si au obtinut functia de secretar general al Guvernului - o functie cheie pentru executiv. Intr-un final, PD-L l-a impus presedinte al Senatului, cu ajutorul UNPR si UDMR, pe Vasile Blaga. Ceea ce a marcat o reconciliere intre tabara premierului Emil Boc si cea care a pierdut alegerile in partid, Blaga - Videanu - Berceanu. In plus, desemnarea lui Vasile Blaga la conducerea Senatului nu deranjeaza foarte tare nici opozitia, care il simpatizeaza (nu stiu de ce, dar as prefera sa ramana un mister!). Vom vedea ce se va intampla de acum in Senat, unde d-l Geoana, la ordinul PSD, a boicotat permanent Puterea.

- Care a fost adevaratul motiv pentru care d-l Geoana a fost exclus din PSD, in stil bolsevic, cum singur a spus?

- Motivele oficiale invocate de PSD sunt neconvingatoare, cand nu de-a dreptul hilare. Afirmatia ca Mircea Geoana a plecat in SUA fara sa anunte partidul si fara sa ceara un mandat de reprezentare cade in ridicol, pentru ca d-l Geoana a mers, acum cativa ani, si la Moscova, tot fara sa anunte pe nimeni, iar PSD nu s-a suparat. Suna ca un accent geopolitic pus gresit. Pe urma, acuzatia ca d-l Geoana nu si-a facut datoria fata de PSD la Senat nu sta nici ea in picioare, pentru ca, dupa cum am zis deja, s-a straduit sa faca jocul partidului si a blocat orice initiativa a Puterii. Motivul real al mazilirii ar putea fi declaratia sa, cum ca nu exclude o candidatura la presedintia Romaniei, in anul 2014. Probabil ca a deranjat orgoliile liderilor PSD si PNL, avand in vedere ca ei au hotarat deja ca la presedintie sa candideze d-l Crin Antonescu. Intentia de a candida a d-lui Geoana, urmata de vizita sa in SUA - unde d-nii Ponta si Antonescu tot incearca, fara succes, sa ajunga - se poate sa-i fi suparat tare pe sefii USL. Remarc ca Victor Ponta a facut doua greseli, pe care le-a comis si Mircea Geoana, pe cand era presedintele PSD. La preluarea conducerii partidului, Ponta a promis ca nu va pune niciodata partidul in pericolul de a pierde presedintia Senatului, cum a facut Geoana, cand l-a inlocuit pe Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor. Si doi: Ponta s-a angajat sa nu se joace de-a suspendarea presedintelui tarii, asa cum a facut Geoana, in tandem cu Calin Popescu Tariceanu. Ei bine, a comis aceleasi erori, ba inca si cu circumstante agravante. A pierdut presedintia Senatului in mod ridicol - stiind bine ca nu poate sa o pastreze daca il schimba pe Mircea Geoana -, iar acum vrea sa si declanseze procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu - desi e clar ca opozitia nu mai are majoritatea din 2007, ca sa duca actul pana la capat.

"Cresterea economica a Romaniei, care o situeaza intre primele patru tari din UE, e un subiect neconvenabil pentru USL"

- Dar daca nu exista sanse de suspendare a presedintelui, de ce insista USL pe aceasta cale?

- Cred ca au vrut sa mute discutia de pe cazul Geoana, care le afecteaza imaginea. Pe de alta parte, tot cam atunci cand au anuntat ca il vor suspenda pe presedinte, s-a facut public ca Romania a avut o crestere economica mai mare decat ne asteptam, care ne situeaza intre primele patru tari ale UE - un alt subiect neconvenabil pentru USL. Asa incat liderii USL au inventat, in stil aventurist, un alt subiect, care de altfel face parte din discursul monomaniacal al opozitiei: hai sa-l suspendam pe Basescu! N-au nevoie de motive, cum n-au avut nici randul trecut. Iar faptul ca nu s-au lasat descurajati de un esec ca acela din 2007, cand au cheltuit in mod iresponsabil banii, timpul si prestigiul tarii, ii face de-a dreptul diabolici. Esecul asta se va intoarce impotriva lor, ca si data trecuta. D-l Viorel Hrebenciuc, ca unul mai harsit, i-a avertizat ca PD-L ar putea castiga procente zdravene de pe urma acestei noi tentative a USL de schimbare a presedintelui tarii, la fel cum s-a intamplat si in 2007. Chiar daca PD-L nu va castiga, PSD si PNL vor pierde increderea electoratului. In plus, nici partenerii Romaniei din UE nu or sa le dea credit unor lideri ca d-nii Ponta si Antonescu, care vor sa bage tara in criza politica in timp ce ne confruntam cu cea mai grea criza economico-financiara din ultimii 80 de ani. Pai asa vor ei sa scoata tara din criza, bagand-o in colaps? Cum o sa spere UE ca d-nii Ponta si Antonescu vor sti sa guverneze matur si responsabil? Iar ce se intampla in Romania intereseaza in cel mai inalt grad si celelalte state din UE, pentru ca greselile noastre le pot afecta si pe ele, si invers.

"Noile partide n-au sanse in Romania"

- Oare cariera politica a lui Mircea Geoana s-a incheiat?

- Nu stim, dar e limpede ca Mircea Geoana nu e dorit in alte partide si nici nu poate construi o structura politica viabila. Cei din PSD care si-au anuntat sprijinul pentru el au fost putini si il vor urma si mai putini. Nu-si vor risca pozitiile caldute din Parlament sau din administratia locala, de dragul lui. Cred ca proiectul sau de a lansa un partid cu fugari din PSD va esua si pentru ca e foarte greu azi sa mai coagulezi o forta politica semnificativa, in conditiile in care pe scena politica exista o polarizare puternica, iar electoratul e scarbit de ce se intampla. Avem deja exemple de incercari, care de care mai neispititoare si redundante. De la partidul "Dan Diaconescu Direct", care are un discurs halucinant si care a adoptat metodele partidelor din sistem - pe care, altminteri, le critica - de cumparare a electoratului, organizand spectacole si dand pungi cu cadouri, trecand prin UNPR-ul d-lui Gabriel Oprea, un partid format cu tradatorii din PSD - deci nici o noutate - si ajungand la proiectul d-lui Geoana, anuntat la Dabuleni.

- Si la dreapta se infiripa un nou partid, Noua Republica, initiat de tanarul teolog Mihail Neamtu, pana nu demult aflat in conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar si in cea a Fundatiei Crestin Democrate, a ministrului de Externe Teodor Baconschi. Noua Republica se declara o miscare pornita "de la firul ierbii", adica de jos in sus. Credeti ca o astfel de formatiune are mai multe sanse?

- Pe "partea dreapta", ni se tot spun povesti: am inceput cu Alba ca Zapada, am continuat cu Miscarea Populara si am ajuns la Noua Republica. D-l Sebastian Lazaroiu a declarat ca a gasit-o pe Alba ca Zapada in Noua Republica. Miscarea asta, din cate spun cei care au initiat-o, a pornit de pe internet si pare un partid de nisa. E pe stilul practicat si de televiziuni: celor generaliste le-a cam scazut audienta si atunci s-a mers pe cele de nisa, care au recuperat din procente. Asa si Noua Republica, va fi un partid de nisa, in cadrul Dreptei mai mari, dominate de PD-L. Se declara un partid "pro-business" si al electoratului tanar si urban - pe care PD-L l-a pierdut si n-are sanse sa-l mai recupereze direct. Nu-mi dau seama daca NR este de coniventa cu PD-L, desi liderii PD-L par foarte deranjati de aparitia d-lui Neamtu si de discursul sau. Oricum, e cale lunga de la declaratii de intentii la intrarea in Parlament. De altfel, asemenea incercari pe dreapta au mai existat. Intai, la mijlocul anilor '90, Partidul Alternativa Romaniei, al d-lui Varujan Vosganian, formatiune devenita Uniunea Fortelor de Dreapta. Tot asa, cu oameni de afaceri si din societatea civila. A esuat. La fel ca partidul tinerilor intreprinzatori, Uniunea pentru Reconstructia Romaniei, condus de d-l Cosmin Alexandru, acum cativa ani. E greu de crezut ca s-au schimbat conditiile atat de mult, in ultima vreme, incat sa izbandeasca un partid pe aceasta nisa. Pentru ca nici mediul de afaceri, cel caruia i se adreseaza in principal acest partid, n-a evoluat satisfacator. Sa nu uitam ca marile afaceri si averi s-au facut, de doua decenii incoace, prin speculatii de tip FNI, prin metode discutabile, de genul iau energie electrica la pret mic de la stat si o vand altora, la pret mare; prin devalizarea bancilor, prin dependenta de contracte cu statul. Mediul nostru de afaceri n-are nici competitia si nici competenta in sange, ci mai degraba o ascendenta in fosta Securitate. Un asemenea mediu nu convinge. Prin urmare, un partid care se revendica de acolo este si el vulnerabil, si probabil ca de aceea au si esuat precedentele incercari.

"PD-L nu se amesteca in justitie, in timp ce PSD ameninta judecatorii"

- Intr-adevar, foarte multi oameni de afaceri de top au ajuns in varf prin metode neortodoxe, sa le spunem asa. Coruptia este una dintre ele. Vedem ca s-au intensificat arestarile...

- Dar nu descurajeaza pe nimeni. Desi vad ca nu sunt protejati, ca le sunt arestati colegii PD-L de prin alte orase, de la Valcea, de la Craiova, de la agentia cutare, din Parlament, iata ca sunt destui functionari publici de rang inalt sau alesi locali ai principalului partid de la putere care nu se opresc din fapte de coruptie. Si sunt la randul lor prinsi. Ultimele cazuri sunt de la Cluj, unde au fost arestati primarul Sorin Apostu si vicepresedintele Consiliului Judetean, Radu Bica. Probabil ca se gandesc ca daca vor fi prinsi, fie ii vor face scapati judecatorii, fie vor primi o pedeapsa cu suspendare, fie vor fi eliberati in cativa ani si vor ramane cu banii, asa ca risca.

- Sunt foarte multi demnitari PD-L arestati si trimisi in judecata. Oare exista mai multi corupti in principalul partid de guvernamant, sau justitia lucreaza pe directia asta, pentru a-si arata independenta si a-si reface credibilitatea?

- Cred ca si una, si alta. Fireste ca fiind la putere, tentatia coruptiei este mai mare. Dar au si cei din opozitie coruptii lor din administratia locala, dupa cum s-a vazut. Doar ca exista o diferenta de atitudine majora intre PD-L si PSD. De exemplu, cand a fost arestat presedintele Consiliului Judetean Arges, pesedistul Constantin Nicolescu, PSD a facut un miting de protest si i-a amenintat pe judecatori. Acum, cand a fost arestat Sorin Apostu, liderul PSD Victor Ponta a aplaudat justitia. PD-L nu se amesteca in justitie si, in plus, a aprobat, intr-un tarziu, si codul etic propus de Monica Macovei, prin care sunt exclusi din partid cei care au probleme cu legea. Bine ar fi daca acest cod ar fi introdus in legea partidelor sau ar fi adoptat de toate partidele. PD-L putea insa evita toate aceste scandaluri de coruptie, daca ar fi avut un sistem de selectie pe baza de competenta a celor pe care ii promoveaza in diverse functii. Asa, premierul Emil Boc n-ar mai fi avut surpriza cu d-l Apostu, pe care l-a girat si l-a inzestrat cu o parte din capitalul sau politic, pentru a-l instala primar la Cluj.