Raspuns pentru ANDREEA CATALINA, F. AS nr. 991 - "Ajutati-ma cu orice. Mama a fost operata de cancer la colon"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Desi i-ati ascuns mamei dvs. diagnosticul pe baza caruia s-a efectuat interventia chirurgicala, presupun ca orice pacient isi da seama (inclusiv mama dvs.) ca radioterapia si chimioterapia sunt metode terapeutice specifice patologiilor neoplazice, menite sa inlature riscul crescut de recurenta si sa distruga determinarile secundare (metastaze), in masura in care acestea au aparut in tesuturile invecinate sau la nivelul ganglionilor limfatici. In ce ma priveste, consider ca ascunderea adevarului, pe motivul menajarii pacientului, in cazurile de boli neoplazice, constituie o greseala prin simplul fapt ca bolnavul nu are motivatia necesara de a lupta cu boala, fiind convins ca se confrunta cu o problema medicala usor remediabila. Era de preferat (nu e tarziu nici acum) sa luati legatura cu un specialist in psihoterapie oncologica, care prin metode specifice sa o pregateasca si sa o sustina pe mama dvs. pentru o abordare cat mai detasata si realista in lupta cu boala.
Revenind la problema de fond (cancerul colorectal), trebuie precizat ca tratamentul chirurgical este cel mai indicat pentru aceasta patologie. Radioterapia si chimioterapia sunt recomandate fie inainte, fie dupa tratamentul chirurgical, medicamente cum sunt 5 fluorouracil (5FU, Adiucil), levamisol sau leucovorin (Welkovorin) putand reduce probabilitatea de recurenta tumorala. Aceste medicamente cresc, de asemenea, rata de supravietuire in randul indivizilor al caror cancer s-a extins si la nivelul ganglionilor limfatici din vecinatate.
Bineinteles, conduita terapeutica alopata trebuie urmata chiar si dupa refacerea continuitatii tubului intestinal (anastomoza), in functie de indicatiile medicului oncolog, atat cat este nevoie. Din punct de vedere al medicinei naturiste, cancerul de colon, atat cel incipient, cat si cel operat si chimio-radio tratat, trebuie abordat complex, prin realizarea urmatoarelor coordonate terapeutice:
* Suplimentarea organismului cu enzime care sa infranga bariera proteica ce acopera celulele canceroase, permitand astfel celulelor sistemului imunitar sa ajunga la ele si sa le distruga. Astfel, enzime pancreatice, ca tripsina, actioneaza ca enzime defensive in asociere cu alte enzime digestive. Pentru ameliorarea deficitului de enzime proteolitice in organism, consumul de proteine animale ar trebui redus complet, usurand astfel rolul pancreasului, suprasolicitat in incercarea de a produce enzime digestive, care sa digere proteinele ingerate. Trebuie consumate mai multe legume si fructe crude, in special acelea care sunt cunoscute pentru continutul lor de enzime pancreatice. Fructele crude, cum sunt papaya si ananasul, sunt unele dintre cele mai bune surse de enzime digestive, fiind, totodata, o sursa bogata de vitamina B17, la fel de importanta in tratamentul cancerului de colon sau cu alte localizari. Se pot administra si produse farmaceutice ca Zymogen, Triferment sau Wobenzim.
* Administrarea de vitamina B17, agent chimioterapeutic natural gasit in semintele caiselor, merelor, prunelor, piersicilor, cireselor, portocalelor etc. Rolul vitaminei B17 este de a inhiba, prin procese biochimice subtile, enzima numita beta-glucozidaza, componenta a celulelor canceroase, cunoscuta ca enzima de declansare a procesului carcinogen. Sursele principale de vitamina B17, in afara de cele mentionate anterior, sunt fructele de zmeura, capsuni, mure, merisoare, agrise, dude, fasole cu bob mare, naut, semintele incoltite de lucerna, mei, hrisca, in, orz, linte, nuci, migdale amare, cartofi dulci etc. Aportul de vitamina B17, necesara combaterii cancerului, poate fi completat si prin administrarea de tablete continand nitrilozid, precum Lactril.
* Stimularea si dezvoltarea unui sistem imunitar competent. Sistemul imunitar depinde de o serie intreaga de nutrienti, in special vitamina A, unele din vitaminele complexului B, vitaminele C, E, seleniul, manganul, cuprul si zincul, care se gasesc in special in legumele si fructele proaspete, dar si in usturoi, iaurt, seminte incoltite, fructe de soc, catina, aloe vera, ciuperci din genul Shitake, Maitake, Ganoderma, Agaricus, Cordiceps, Coriolus etc. Consumul constant de gliconutrienti (xiloza, fructoza, galactoza, manoza, N-acetil glucozamina, acid N-acetil neuraminic etc.) joaca un rol major in comunicarea celulara, inhibarea cresterii si raspunderii tumorilor, potentarea la maxim a raspunsului imun al organismului.
* Suplimentarea organismului cu antioxidanti. Beta-carotenul, gluteina, vitaminele C, E si A, precum si alte multe substante sunt considerati antioxidanti. Acestia sunt disponibili in fructe si legume, nuci, cereale etc. Beta-carotenul, gluteina, licopenele sunt gasite in majoritatea alimentelor care au culoarea portocalie, inclusiv cartofii dulci, morcovii, piersicile si dovleacul, dar si in unele legume cu frunze verzi, inclusiv frunze de varza (indolii), spanac, rosii, papaya, grapefruit etc.
Ceaiul verde contine antioxidanti numiti catehine, care inhiba activitatile specifice ale enzimelor care declanseaza carcinogeneza, tintind si reparand mutatiile ADN-ului cauzate de oxidanti.
In procesul de neutralizare al radicalilor liberi, prin aport constant de antioxidanti, un rol major il au usturoiul, avocado, rosiile, strugurii (resveratrol), morcovii (beta-caroten, falcarinol), sfecla rosie (betaina, betalaina, betacianina), merele (flavonoizi, triterpenoide, acid ursolic - inhibator al cresterii tumorale).
* Alcalinizarea organismului - daca sangele dezvolta o conditie acida (PH), organismul depoziteaza excese de substante acide in anumite zone, unde sangele nu va mai putea sa mentina o conditie alcalina, fapt ce cauzeaza acidifierea celulelor si scaderea oxigenarii lor. Daca aceasta conditie continua, aceste zone cresc in aciditate si unele celule mor, apoi aceste celule moarte devin chiar ele acizi. Altfel spus, in loc sa moara ca celule normale, intr-un mediu acid, unele celule supravietuiesc, devenind celule anormale sau, mai bine zis, celule maligne. Aceste celule maligne nu corespund cu functia cerebrala si nici cu propriul nostru cod de memorie ADN, cresc nedefinit si dezordonat, se raspandesc repede si preiau controlul organismului. Daca, in schimb, organismul devine alcalin, celulele canceroase nu pot creste si nu se pot multiplica, iar, in final, vor disparea. Cu alte cuvinte, daca PH-ul organismului este alcalin, celulele canceroase nu au nici o sansa sa prolifereze si sa se raspandeasca, rezultand, de aici, remisia bolii neoplazice. Cum era de asteptat, tot legumele si fructele sunt alimentele care, in timp, vor alcaliniza organismul (nivelul PH-ului trebuie sa fie constant 7, sau mai jos). Se poate recurge la o alcalinizare mai rapida a organismului, prin administrarea unei retete tri-saline, formata din amestecul a 2 parti bicarbonat de potasiu, 3 parti bicarbonat de sodiu, 1 parte carbonat de calciu, cu precizarea ca persoanele hipertensive trebuie sa fie precaute pe parcursul administrarii.
In principal, acestea sunt coordonatele pe care trebuie sa se inscrie terapia naturista, in cazul bolilor neoplazice, indiferent de localizare. In particular, pentru cancerul colorectal, se mai pot folosi o serie intreaga de remedii naturiste (obligeana, cicoare, brusture, vasc, napraznic, suc de gutui, seva de mesteacan etc.). In functie de necesitatile dvs., putem stabili o schema de tratament, corespunzatoare situatiei mamei dvs. Contactati-ma!
Sa auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara

"Caut tratament naturist pentru candidoza vaginala"
(Raspuns pentru MARIA D. - Arges, F. AS nr. 985)


Asa dupa cum ati solicitat si dvs. in scrisoarea adresata revistei, exista si posibilitatea unor tratamente naturiste eficiente care va pot ajuta sa invingeti aceasta afectiune ginecologica deosebit de neplacuta si dureroasa.
Aceste tratamente constau, in principal, din spalaturi vaginale efectuate, preferabil, seara si dimineata, cu solutii preparate prin fierbere, din unele plante medicinale, ca de exemplu Iasomia (Philadelphus coronarius), flori de galbenele (Flores Calendulae) sau Conuri de hamei (Stroboli Lupuli).
Apiterapia contribuie si ea la eficacitatea tratamentelor naturiste, si consta din ungeri ale vaginului cu unguent de propolis dupa prealabila spalatura cu ceaiul de galbenele. Acest unguent il puteti gasi la magazinele Apicola si unii vanzatori de produse apicole din piete.
In afara tratamentelor naturiste solicitate de dvs., prezinta interes si modificarea pH-ului vaginal, prin irigatii periodice cu o solutie de bicarbonat de sodiu, preparata de dvs., din 10 g bicarbonat de sodiu, la un litru de apa calda.
De asemenea, va poate ajuta si un tratament cu ovule vaginale, timp de 1-2 saptamani, pe care le puteti procura de la unele farmacii, care le prepara in mod special pentru asemenea afectiuni.
Asociati acestor tratamente o igiena intima severa, precum si sterilizarea prin fierbere a lenjeriei intime.
Va doresc mult succes in efectuarea acestor tratamente!

Dr. VEACESLAV CIUHRII - biolog, Laboratoarele NEWTONE, tel. 021/211.99.12

"Am ciocuri la toate discurile cervicale"
(Raspuns pentru MIRCIA TOMA, F. AS nr. 988)


Stimate domnule Toma, pentru a scapa macar de o parte din suferintele dvs., va recomand sa utilizati crema SPONDI-LIZ, pentru masajul coloanei ver te brale. Proprietatile ei antiinfla ma toare si analgezice o recomanda atat pentru redu cerea durerilor, cat si pentru cres te rea mobilitatii articulare. Aceasta crema si-a do ve dit utilitatea in dizolvarea si eliminarea - in timp - a osteofitelor depuse la nive lul arti culatiilor coloanei vertebrale, a monturilor mem bre lor infe rioare si a excrescentelor osoase din poliartrita reumatoida. Masajul trebuie sa fie facut cu blandete, local (in depresiunea dintre discurile afectate), astfel incat crema sa penetreze pielea si sa actio neze asupra depunerilor de osteofite. Pentru reusita tratamentului, ar fi bine sa apelati la un maseur specializat ("arsura" pe care o simtiti in picior este data chiar de compresia unui nerv)! Diminuarea ciocu ri lor este vizibila dupa minimum o luna de utili zare, insa recuperarea functionala se face simtita dupa circa o saptamana, prin eliminarea durerilor si libertatea in miscari. Crema se gaseste in farmaciile Sensi Blu, Dona si in reteaua Farmexim.
Detalii despre SPONDI-LIZ puteti gasi pe site-ul Laboratoarelor NEWTONE, la www.newtone-company. com.
Va doresc multa sanatate!