* Cat de repede, pamantul se va inveli cu o plapuma alba si pufoasa de nea. Dar pana atunci, ne mai ofera, pe ici, pe colo, cate o planta rezistenta la frig, cu care ne completam "plafarul" personal *
Pirul face parte dintre putinele plante care nu aud niciodata cuvinte de lauda spuse la adresa lor. Dimpotriva! Toate blestemele lumii se aduna pe capul lui, cand se intinde ca raia, pe pajisti, in gradini si livezi. Oricat de minutios ai alege din pamant radacinile de pir tarator, o mica portiune tot va ramane, iar din ea vor incepe sa creasca din nou fire ascutite, in toate directiile. Poreclit in popor "iarba rea", pirul nu are egal in puterea lui de a suge din sol toate sarurile nutritive si apa. De aceea, probabil, botanistii l-au botezat "agropyrum", ce se traduce din limba latina prin "focul, arsita campiilor". Doamne, si cat ne este de folos pirul in sanatate! Savantii care cauta metode de imbunatatire a soiurilor de cereale, ca sa le mareasca vitalitatea, au in genele plantei un depozit de calitati extraordinare. Pirului nu i-e frica nici de frig, nici de seceta, nici de apa sarata de mare. Supravietuieste in imprejurari care altor plante le sunt fatale, simtindu-se la fel de bine in nisipurile de pe coastele marii, ca si pe versantii stancosi. Cu atatea insusiri vitale si energetice, ar fi imposibil ca pirul sa nu fie si o planta medicinala dotata cu insusiri terapeutice valoroase.
Importanta terapeutica a pirului
Cea mai folosita parte a plantei sunt radacinile, care in lunile de toamna tarzie, iarna si primavara devreme, au continut ridicat de substante active. Se curata atent de pamant, de resturi de frunze si tulpini uscate si se usuca in loc protejat de soare, pe hartie sau panza de sac. Dupa uscare, radacinile se scutura, apoi se conserva in pungi de hartie. In traditia populara, pirul e folosit in afectiunile tractului gastro-intestinal, precum dischinezie biliara, calculi biliari si renali, insuficienta pancreatica, dar si in reumatism, guta si cistita, edeme provocate de boli de inima. Si in cazuri de boli respiratorii, infectii urinare sau adenom de prostata, pirul diminueaza durerile si imbunatateste starea bolnavului. Cu ceaiul de pir se faceau clisme in caz de constipatie cronica.
Tratamente cu pir
* Pietre la rinichi si vezica urinara, guta, reumatism, hidropizie, raceala, boli inflamatorii ale tractului respirator
Se prepara o infuzie din 2 linguri de radacini tocate, oparite cu 500 ml de apa clocotita. Se bea cate jumatate de cana, de 4 ori pe zi, inainte de masa.
O alta varianta:15 g de radacini se pun in 350 ml de apa rece si se lasa 10-12 ore la macerat. Se beau cate 100 ml, de 3-4 ori pe zi.
* Hemoragii uterine, furunculoza
Se face o cura de 3-4 saptamani cu ceai din radacini. Zilnic se beau cate 3 cani, cu 30 de minute inainte de masa.
RETETE COMBINATE
In situatii mai complicate, cand in organismul omului se cuibaresc mai multe afectiuni si e nevoie de un tratament complex, pirul se combina cu alte plante pentru cresterea efectului terapeutic. Iata cateva exemple.
* Ateroscleroza, encefalopatie, pierderea vederii si auzului
Tocati marunt si amestecati cate 100 g de radacina de pir, flori de galbenele, radacina de obligeana si valeriana (odolean), iarba de cimbru, coltii-babei si roinita. Opariti 2 linguri de amestec cu 300 ml de apa clocotita, lasati sa se infuzeze o ora si strecurati. Completati infuzia cu 2 linguri de suc de pir (preparat in storcator din tulpini si frunze), o lingura de miere de albine. Beti cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, adaugand de fiecare data pe varful cutitului praf de nucsoara. Urmati tratamentul timp de 4-6 luni. Faceti o pauza de o luna si repetati.
* Guta, pietre la rinichi, acnee, retinerea de urina
Amestecati 300 g de frunze de mesteacan, cate 150 g de radacini de pir, flori de trifoi, coada-calului si seminte de marar zdrobite. Se pun in 500 ml de apa rece 2 linguri de amestec, se aduc pana la fierbere si se lasa sa clocoteasca pe un foc mic 5 minute. Dupa racire, se strecoara, se adauga 4 linguri de suc de pir. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de fiecare masa, si seara, inainte de culcare. Se fac 2-3 cure, cu durata de 1,5 luni fiecare.
* Afectiuni cardiace, edem, angina pectorala, insuficienta renala
Amestecati 100 g radacini de pir, cate 50 g de frunze de mesteacan, flori de musetel, radacini de brusture, iarba de mierea-ursului si talpa gastii. Luati 2 linguri de amestec si fierbeti-le in 200 ml de apa, timp de 5 minute. Lasati sa se infuzeze timp de o ora, strecurati, apoi adaugati cate o lingura de suc de coada-calului si menta. Se beau cate 2 linguri, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa, timp de 2-6 luni sau mai mult.
* Hipertensiune arteriala
Tensiunea se normalizeaza daca consumati un decoct din radacini de pir, conuri de hamei, fructe sau flori de paducel, talpa-gastei, coada-calului, cate 100 g de fiecare. Doua linguri pline varf de amestec se fierb in 300 ml de apa, timp de 5 minute. Se infuzeaza o ora, se strecoara si se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 1,5 luni.
* Pancreatita cronica
Se amesteca 2 linguri de frunze de pir, cate o lingura de frunze de fragi si ghimpe, se fierb in 350 ml de apa, timp de 5 minute. Dupa primul clocot, se infuzeaza o ora si se strecoara. Se beau cate 50 ml, la fiecare 2 ore, pana se termina preparatul, timp de 10-15 zile. Se recomanda asocierea tratamentului cu o dieta stricta, luarea meselor usoare, de 6-8 ori pe zi.
* Afectiuni dermatologice, pietre la colecist si rinichi
Se prepara un amestec din parti egale de iarba de pir, flori de tei, flori de soc negru, frunze de podbal si flori de lumanarica. Se infuzeaza 50 de g de amestec in 750 ml de apa clocotita (mai bine in termos), timp de 2 ore. Se beau zilnic cate 3 pahare pe zi.
* Varicoza, hemoroizi
Se amesteca cate 100 g de iarba sau radacina de pir, flori de castan, arnica, sulfina si coaja de salcie. Doua linguri de amestec se oparesc cu 300 ml de apa clocotita, se infuzeaza in termos 1,5-2 ore si se strecoara. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 1-1,5 luni. Cu aceasta infuzie se pun si comprese pe venele umflate, dimineata si seara. De asemenea, se introduc cu o pompita pentru copii 50 de ml in rect, inainte de culcare.
* Reteta-cadou pentru intinerire
Pe timp de vara preparati o tinctura dintr-un amestec de radacini de pir tarator, flori de paducel, sunatoare, talpa-gastei, roinita (melisa) si vasc, cate 50 g de fiecare la un litru de tuica. Aceleasi plante se pun si la uscat, apoi se amesteca in proportii egale. Fierbeti doua lingurite de amestec in 300 ml de apa, timp de 5 minute, dupa ce da primul clocot. Dupa o ora, strecurati, stoarceti bine, adaugati o lingurita de tinctura, o lingura de miere de albine si beti cate 50 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, cate 6 saptamani in fiecare anotimp. Daca aveti posibilitatea, puteti sa stoarceti suc din unele din plantele mentionate si sa completati remediul cu 2 lingurite de amestec de sucuri. Obtineti un efect de intinerire garantat.
Bai cu iarba de pir
Baile facute cu decoct din toata planta au un efect terapeutic in cazuri de hemoroizi, rahitism, boli de piele. Cei afectati de dureri in articulatii, lombo-sciatica, reumatism obtin un efect analgezic, mai ales atunci cand se combina procedurile externe cu cele interne. Decoctul se prepara din 50-75 grame de radacini, la fiecare 10 litri de apa.
RETETE CULINARE
Probabil nu v-ati asteptat la retete culinare cu pir! Dupa cum s-a dovedit, nu doar animalele folosesc pirul ca hrana! Stramosii nostri preparau din radacini uscate de pir o faina ce se folosea la coacerea unei paini gustoase si cu adevarat sanatoase. Fanii alimentatiei naturale pot sa substituie diverse fursecuri si prajituri cu paine din faina de pir. Din faina prajita, pana ce capata o culoare maroniu-inchisa, puteti prepara "cafea".
Decocturile si infuziile din frunze si radacini de pir se folosesc ca baza pentru supe, ciorbe si sosuri. Din radacinile proaspete, fierte sau prajite, puteti pregati garnituri, salate si chiar parjoale. Pentru oamenii grav bolnavi se fierbe terci de pir, cu diferite condimente sau zarzavat.
O alta reteta: se fierb radacinile, se mixeaza pana se obtine un piure, se condimenteaza, se adauga putina sare si unt.
Atentie! Pirul este o planta inofensiva, aproape fara contraindicatii.Totusi, nu se prescrie in cure mai lungi de 14 zile persoanelor cu hipotensiune, pancreatita acuta cu diaree si in faza acuta de ulcer stomacal.