Remedii naturale cu Celule stem

Ilie Tudor
* Miracolul are o baza stiintifica *

Sa ne gandim la un exemplu simplu: la buruienile smulse din straturile cu legume ale gradinii si care in cateva zile apar la loc, parca mai viguroase ca inainte. Practic, asistam la un miracol al naturii: planta respectiva s-a recompus, a renascut in intregime, pornind doar de la cateva infime tesuturi ramase in pamant. Ei bine, aceasta uimitoare capacitate a plantelor de a se recrea, de a renaste din propriile lor ramasite o are - va vine sa credeti sau nu - si organismul omenesc. In cazul lui, particulele generatoare de viata sunt celulele stem, o descoperire epocala a stiintei contemporane, care va schimba pentru totdeauna fata medicinei.

Carte de vizita

Parte integranta a organismului nostru, celulele stem (termen sinonim cu celulele susa) prezinta abilitatea de a se automultiplica la nesfarsit, participand permanent, de la inceputul si pana la sfarsitul vietii, la noile structuri ale corpului. Ele construiesc, de exemplu, diferitele organe ale foetusului inainte de nastere, in aceasta etapa a vietii echipa de constructori fiind foarte rapida si membrii ei fiind numiti "celule stem embrionare". Dupa nastere, acestea sunt inlocuite de o alta echipa de constructori, ceva mai lenta, dar la fel de iscusita, si anume, "celulele stem adulte", care sunt produse in maduva spinarii si intervin oriunde este nevoie de ele. La nevoie, ele se divid si creeaza celule ale sistemului imunitar sau celule din tesutul osos sau din tesutul muscular sau din sistemul nervos etc. Oriunde este nevoie de ele, intervin si ne ajuta sa ne refacem si sa fim sanatosi. Multa vreme, abilitatea de a reconstrui a celulelor stem adulte a fost total necunoscuta stiintei, crezandu-se, in mod eronat, de exemplu, ca sistemul nervos nu se mai poate regenera niciodata si ca moare, bucata cu bucata, odata cu trecerea timpului. Or, datorita descoperirii acestei echipe de constructori ai organismului, s-a demonstrat ca sistemul nervos se poate regenera, ceea ce a deschis perspective nebanuite in vindecarea unor boli, cum ar fi scleroza multipla, paraliziile sau maladia Parkinson. Marea provocare pentru medicina este sa inmulteasca aceasta echipa de celule specializate in re-constructia organismului si sa o determine sa migreze acolo unde este nevoie de ea, in cazuri de urgenta.

Tratamente "clasice" cu celule stem

Cu siguranta, ati citit in presa macar o data despre "clinicile de celule stem", unde se fac tratamente miraculoase pentru bolile grave. In aceste clinici, situate in marea lor majoritate in Germania, China, Ucraina sau Rusia, se face asa-numitul implant de celule stem, printr-o metoda extrem de dura: celulele stem adulte sunt extrase din maduva spinarii si apoi sunt injectate direct in diferite zone din corp, unde ajuta la regenerarea rapida a unor tesuturi distruse de afectiuni auto-imune, degenerative etc. Cu aceasta tehnica sunt tratate diferite boli, inclusiv leucemia, paralizia cerebrala, scleroza multipla, boala Parkinson, Alzheimer, bolile de inima. Astfel de tratamente cu celule stem, care de obicei costa de la 20.000 de euro in sus, fiind inaccesibile muritorilor de rand, sunt interzise in multe tari europene, deoarece sunt considerate extrem de riscante. De curand, injectarea, intr-o clinica din Dsseldorf, a unor celule stem in trunchiul cerebral al unui bebelus roman, a avut drept consecinta decesul acestuia si un scandal mediatic (si nu numai) enorm. Iar accidentele de acest tip nu sunt rare si, ca atare, oamenii de stiinta s-au intrebat daca nu ar putea determina migratia celulelor stem in zonele afectate prin metode naturale, evitand injectarea acestora, care comporta atatea riscuri.

Celulele stem si medicina naturista

Intamplarea pe care o voi relata in continuare il are ca protagonist pe un bun amic al meu si, sincer sa fiu, m-a socat atat de mult, incat m-a determinat sa studiez acest subiect si sa scriu acest articol. Persoana despre care va povestesc era, in principiu, destul de sanatoasa, dar auzise despre efectele de stimulare a celulelor stem cu ajutorul unor suplimente pe baza de alge, pe care le-a luat din pura curiozitate, ca sa vada daca au vreun efect. Ei bine, la cateva saptamani dupa ce incepuse cura, l-a trezit, intr-o noapte, o durere arzatoare, pe locul unei vechi lovituri la picior. Traumatismul se intamplase in urma cu sase ani, iar tesutul muscular si pielea nu se refacusera complet, lasandu-i o mica scobitura in picior. In acea noapte si in urmatoarele zile, cicatricea s-a inrosit, s-a inflamat, pentru ca apoi tesuturile distruse cu ani in urma sa se regenereze complet, iar cicatricea sa dispara. Aveam ulterior sa aflu ca acea regenerare miraculoasa nu era un fenomen singular. Inca din anii '90, medicii chinezi au observat ca o categorie de principii active, secretate de niste alge albastre-verzi, microscopice, determina cresterea numarului de celule stem adulte produse de maduva spinarii. Apoi, un medic canadian, dr. Christian Drapeau, neurofiziolog si botanist, a condus mai multe studii in care a demonstrat, efectiv, ca, pe de o parte, cantitatea de celule stem secretate de maduva spinarii creste, iar pe de alta parte, ele migreaza catre organele afectate, daca se administreaza o anumita alga de apa dulce. Practic, s-a demonstrat prin aceste studii ca aproape tot ceea ce, pana de curand, se facea prin operatii costisitoare si extrem de periculoase, se poate realiza prin stimularea celulelor stem cu ajutorul unor remedii naturale.

Stimulatori de celule stem

CHLORELLA

Denumirea sa stiintifica este Chlorella pyrenoidosa. Este o alga albastra-verde, unicelulara, ce creste in apele dulci si contine cea mai mare cantitate de clorofila din regnul vegetal. Numele sau deriva din greaca veche, unde "chloros" inseamna verde si "ella" inseamna mic, facand referire la dimensiunile microscopice ale acestei alge. Exista aproximativ... 8000 de specii si varietati de chlorella, dintre care Chlorella pyrenoidosa s-a dovedit pana in prezent a avea calitatile terapeutice cele mai puternice. Aceasta alga este cunoscuta ca stimulent al productiei de celule stem din organism, datorita combinatiei a doua principii active, care ii dau chiar culoarea: ficocianina (un pigment albastru) si clorofila (pigmentul care da culoarea verde). Conform studiilor savantilor chinezi Zhilong Chen si Xuejun Gao, combinatia celor doua substante influenteaza pozitiv diviziunea celulelor stem din maduva osoasa.
Mod de administrare: O cantitate de 2-3 grame de chlorella, administrata zilnic, are o eficacitate demonstrata pentru cresterea productiei de celule stem, fiind unul din secretele clinicilor de implant de celule stem din China. Curele dureaza 2-3 luni, fiind urmate de 20-30 de zile de pauza, dupa care pot fi reluate. Prin acest tratament este marita productia de celule stem, dar ceea ce reuseste mai putin aceasta alga este sa determine si migratia masiva a celulelor stem catre locurile unde exista tesuturi afectate, pentru regenerarea acestora. O misiune in care exceleaza un alt remediu naturist.

ALGA AFA

Este o raritate a naturii si, fara doar si poate, este si regina neincoronata a tratamentelor naturale cu celule stem, in momentul de fata. Numele sau este o prescurtare de la denumirea stiintifica - Aphanizomenon flos-aquae, care in traducere inseamna floarea ascunsa sub ape. Dincolo de denumirea sa poetica, aceasta alga are proprietati terapeutice care pot fi considerate pe buna dreptate ca inestimabile. Iar descoperirea efectelor sale de stimulare a productiei si a migrarii celulelor stem se datoreaza savantului canadian Christian Drapeau. Cele peste 150 de studii pe care acesta le-a supervizat au aratat ca aceiasi pigmenti albastri si verzi, existenti si in chlorella, stimuleaza in cazul AFA nu doar productia de celule stem din maduva spinarii, ci si migrarea celulelor stem acolo unde este nevoie de ele. Alga AFA se preteaza foarte bine si la combinatii cu extracte de plante, care ajuta la migrarea celulelor stem exact spre organele unde este nevoie de ele. De pilda, in combinatie cu armurariul ajuta la regenerarea ficatului, in timp ce in amestec cu ginsengul chinezesc si indian, stimuleaza aparatul reproducator si fertilitatea, atat la barbati, cat si la femei.
Mod de administrare: Studii recente facute in Ungaria arata ca aceasta alga, chiar si in cantitati mici, 250-500 miligrame pe zi, este extrem de eficienta in bolile cronice, cu conditia sa fie potentata ca efect de alte plante medicinale, in special de cele care contin polizaharide si flavonoide. Cura cu alga AFA, administrata in acest fel, dureaza 60 de zile, urmata de o pauza de 15-20 de zile, dupa care se reia. Unica problema pe care o ridica aceasta alga, care practic nu determina reactii adverse in urma administrarii ei, este aceea ca exista un singur loc in lume unde creste in cantitati suficiente si are proprietatile terapeutice optime: lacul Klamath din Oregon, Statele Unite, cu ape bogate in niste minerale care ajuta la cresterea si dezvoltarea algei AFA. Desi s-au incercat numeroase aclimatizari in alte zone geografice, ele au esuat. Ca atare, aceasta alga fiind rara, iar eficienta ei terapeutica extraordinara, costul achizitionarii ei este destul de mare.

Laptisorul de matca in miere

Vorbim despre laptisorul de matca proaspat, care in combinatie cu mierea, in proportii de 1:10-1:12, da un produs extrem de stabil din punct de vedere al conservabilitatii, mentinandu-si calitatile medicinale pe termen lung. Efectele terapeutice ale laptisorului de matca sunt cu adevarat fenomenale, mergand de la inhibarea vascularizarii tumorilor si pana la imbunatatirea starii psihice. Dar poate ca cel mai spectaculos efect al laptisorului de matca este acela de stimulare a regenerarii celulelor sistemului nervos, despre care, pana de curand, s-a crezut ca nu se pot reface. De fapt, sub actiunea unor substante din acest produs al stupului, este stimulata productia si migrarea celulelor stem adulte, pentru a reface sistemul nervos.
Mod de administrare: Un gram pe zi de laptisor de matca conservat in miere se ia in cure de lunga durata (60-90 de zile), avand efecte fenomenale de regenerare a celulelor sistemului nervos in afectiuni cum ar fi scleroza multipla, Alzheimer-ul, maladia Parkinson (stadii incipiente) etc.

Tratamente naturale cu celule stem

Posibilitatile deschise de cei trei stimulatori naturali ai celulelor stem, descrisi anterior, sunt aproape nelimitate. Cu siguranta, oamenii de stiinta vor descoperi noi produse care sa stimuleze productia si migrarea celulelor stem spre organele si sistemele care au nevoie de regenerare. Experienta practica a aratat ca alga AFA, laptisorul de matca si chlorella au efecte cu totul remarcabile in afectiuni grave, dificil de tratat prin metodele clasice. Iata, in continuare, cateva dintre bolile in care aceste remedii naturale, administrate in maniera descrisa anterior, si-au demonstrat eficienta:

Celulele stem si cancerul

Foarte multe rezultate pozitive s-au inregistrat in prevenirea si in tratarea bolii canceroase cu stimulatori de celule stem, in principal cu alga AFA si, ca adjuvant, cu chlorella. Se pare ca la persoanele cu afectiuni tumorale, celulele stem tind sa ajute la inmultirea celulelor sistemului imunitar, acesta din urma fiind responsabil cu starpirea celulelor canceroase din organism. Trebuie stiut ca si persoanele sanatoase au, in fiecare moment, intre 200 si 1000 de celule canceroase in organism, dar acestea sunt in permanenta tinute sub control de catre sistemul imunitar. Mai ales in asociere cu stimulatori ai imunitatii, cum ar fi ganoderma sau drojdia de bere, alga AFA ajuta organismul sa necrozeze (omoare) tumorile maligne si sa le elimine din corp. In plus, algele albastre-verzi sunt un remediu care nu doar ca nu interfereaza negativ cu terapiile clasice in cancer, ci chiar potenteaza actiunea lor benefica si, cel mai important, previn si combat cumplitele lor efecte secundare, asa cum vom vedea in continuare.

Celulele stem si radioterapia

Atat laptisorul de matca in miere, cat si alga AFA sunt un exceptional ajutor pentru persoanele bolnave de cancer, care urmeaza sedinte de cobaltoterapie. Ele cresc in organism numarul de celule stem, ajutand la refacerea rapida a tesuturilor sanatoase afectate de radiatii, dar potentand si efectul necrozant asupra tumorilor maligne. Cura cu aceste produse va fi de lunga durata (3 luni minimum), fiind inceputa inaintea cobaltoterapiei si incheindu-se la minimum 30 de zile dupa ce a fost facuta ultima sedinta de iradiere. Trebuie stiut ca stimulatoarele de celule stem (mai ales laptisorul de matca) au si un efect tonic psihic exceptional, foarte util persoanelor care traverseaza perioada extrem de dificila a tratamentului radio si chimio-terapeutic.

Celulele stem si chimioterapia

In acest domeniu, eficienta cea mai mare s-a obtinut prin administrarea algei AFA, in combinatie cu cateva produse cu efect stimulent imunitar, depurativ si antitumoral, cum ar fi ginsengul indian, ganoderma sau zeolitul. Persoanele care au urmat cura cu stimulatori de celule stem, in paralel cu chimioterapia, au putut observa o rata a efectelor secundare mult mai redusa. De pilda, starile febrile, inapetenta sau greata au fost mult diminuate. De asemenea, s-a putut observa o stare mult mai buna a tegumentelor, a unghiilor, a parului, in timpul tratamentului. La incheierea chimioterapiei, administrarea algei AFA, in combinatie cu celelalte remedii mentionate, a condus la o refacere mult mai rapida a imunitatii, a echilibrului endocrin si a metabolismului, fiind potentata si actiunea antitumorala a chimioterapiei.

Celulele stem si leucemia

Ficocianina, adica substanta care da nuanta albastra algelor AFA, chlorellei si spirulinei, are un efect benefic foarte puternic in cazul leucemiei. Studii facute in Canada, China, Statele Unite au aratat ca acest principiu activ este un puternic stimulent al activitatii maduvei spinarii, care va produce mai multe celule stem, dar isi va echilibra si productia de globule albe si rosii, limfocite B etc. Ca si in cazul bolii canceroase, asocierea tratamentului cu stimulatori de celule stem cu o alimentatie adecvata (cu multe legume si fructe crude, cu hrana nerafinata, preponderent vegetariana), cu zeolit, cu stimulente imunitare naturale, va duce la o imbunatatire considerabila a starii de sanatate a pacientului.

Celulele stem si scleroza in placi

In acest domeniu, liderul de necontestat este laptisorul de matca in miere. Curele cu o durata de 3 luni, urmate de treizeci de zile de pauza, cu acest produs al stupului vor conduce la o ameliorare destul de rapida a acestei afectiuni si chiar la vindecari spectaculoase. Cele mai bune efecte s-au remarcat la pacientii la care scleroza in placi nu este foarte avansata, caz in care este posibila chiar recuperarea totala a pacientului. Exista in momentul de fata cazuri foarte bine documentate de pacienti cu scleroza multipla la care, in urma terapiei cu laptisor de matca, s-a putut observa pe examenul imagistic RMN refacerea efectiva a unor portiuni de tesut nervos distrus anterior de catre boala. Ca si in cazul altor boli cronice, tratamentul cu acest stimulator de celule stem este foarte bine potentat de administrarea de antioxidanti si imunomodulatori puternici, cum ar fi ginsengul siberian si cel chinezesc, gheara diavolului, astragalus.

Celulele stem si colagenozele

In aceasta categorie de afectiuni, tratamentele cu stimulatori de celule stem dau rezultate foarte bune, inca din primele luni, mai ales daca sunt asociati cu un regim de viata echilibrat si cu o alimentatie naturala. Efectele cele mai bune se obtin prin administrarea algei AFA, in combinatie cu imunomodulatori cum ar fi extractul de trei-frati-patati si de lemn-dulce, care pe de o parte vor regla actiunea sistemului imunitar, iar pe de alta parte vor ajuta la reconstructia tesutului colagenos. Laptisorul de matca in miere va ajuta, la randul sau, la reconstructia sistemului nervos si a tesutului muscular. Trebuie stiut ca in cazul colagenozelor, pentru a fi eficient, tratamentul dureaza toata viata si va consta in administrarea periodica a stimulatorilor de celule stem, intr-un regim alimentar natural (vegetarian, cu multe cruditati) si intr-un stil de viata echilibrat (cu odihna suficienta, cu activitate fizica regulata, cu perioade de relaxare suficiente).

Celulele stem si hepatitele virale

Curele cu alga AFA si cu chlorella sunt un foarte bun ajutor pentru sistemul imunitar, de a carui eficienta depinde capacitatea organismului de a se apara in fata agresivelor virusuri hepatice. Cele doua alge nu doar ca stimuleaza sistemul imunitar, dar ajuta si la mentinerea functiei celulelor hepatice, stimuleaza regenerarea lor accelerata si ajuta la imbunatatirea starii generale a pacientului. In combinatie cu tonicele hepatice clasice, cum ar fi armurariul sau cicoarea, alga AFA ajuta la stoparea procesului de fibrozare a ficatului, la reducerea valorilor transaminazelor si a viremiei. Tratamentul va fi asociat cu un regim vegetarian cu multe cruditati, fara alcool, tutun si aditivi alimentari.

Celulele stem si fertilitatea

Laptisorul de matca si alga AFA sunt doua remedii foarte puternice pentru imbunatatirea capacitatii de procreare. La femei, ele stimuleaza secretia endocrina si exocrina a ovarelor, favorizand aparitia regulata a menstruatiei si impiedicand instalarea menopauzei premature. La barbati, curele indelungate cu alga AFA, in asociere cu ginsengul indian (cunoscut si sub numele de ashwagandha), ajuta la cresterea concentratiei de spermatozoizi si imbunatateste motilitatea acestora, crescand fertilitatea. Atat la femei cat si la barbati, tratamentul va fi de lunga durata (6 luni minimum) si va fi asociat cu un stil de viata activ, cu multa miscare in aer liber, cu o alimentatie preponderent vegetariana si cu multe cruditati. Datele clinice arata ca actiunea benefica a stimulatorilor de celule stem asupra capacitatii de procreare este potentata de administrarea de alimente bogate in grasimi nesaturate, cum ar fi semintele de dovleac si de floarea soarelui, nucile si alunele neprajite, uleiul de masline virgin.

Celulele stem si imunitatea

Imbunatatirea activitatii sistemului imunitar este, fara doar si poate, domeniul unde stimulatorii de celule stem isi dovedesc cel mai clar eficienta. Spirulina si chlorella, de pilda, favorizeaza producerea de catre maduva spinarii a limfocitelor B si a leucocitelor, maresc productia de anticorpi cu efect antiviral, maresc pe ansamblu capacitatea de lupta a sistemului imunitar. Laptisorul de matca, la randul sau, stimuleaza diferentierea celulelor stem in celule ale sistemului imunitar, actiunea sa fiind potentata de asocierea cu ginsengul siberian si alte plante care contin polizaharide cu efect imunostimulent. Administrarea stimulatorilor de celule stem este, ca atare, recomandata persoanelor cu probleme mari de imunitate, cum ar fi cele care sufera de tuberculoza (pulmonara, osoasa etc.), care se confrunta cu hepatite virale, cu cistite recidivante, care fac tratamente indelungate cu antibiotice, antiinflamatoare ori cu alte medicamente care au ca efect secundar reducerea imunitatii.

Celulele stem si reintinerirea

Cum era de asteptat, unul din domeniile in care stimulatorii de celule stem dau rezultate deosebite este infrumusetarea si reintinerirea. Intr-adevar, atat algele, cat si laptisorul de matca au efecte reintineritoare lente, dar cat se poate de evidente in timp. Dupa mai multe cure, cu o durata de 2-3 luni fiecare, aceste remedii relanseaza activitatea hormonala, ajuta la refacerea sistemului nervos, la recapatarea mobilitatii articulare, confera pielii elasticitate si stralucire (prin cresterea proportiei de tesut colagenos).

In loc de incheiere

Evident, acest domeniu, al stimularii celulelor stem prin metode naturale, se afla la inceput. Laboratoare din intreaga lume studiaza in prezent noi si noi metode prin care sa stimuleze aceasta incredibila armata de celule, capabila sa regenereze orice parte a organismului. Ca atare, vom reveni si in alte numere ale revistei cu informatii aduse la zi, din acest domeniu revolutionar al medicinei. Totusi, nu am vrea sa incheiem acest articol, fara a va spune ca, dincolo de capsulele-minune cu plante si produse apicole, foarte necesare in unele cazuri, secretul activarii celulelor stem se afla in puterea fiecaruia dintre noi. Studiile clinice demonstreaza, fara putinta de tagada, ca o viata sanatoasa, cu o alimentatie curata, cu multa miscare in aer liber, o viata in care sunt cultivate emotiile pozitive, optimismul, credinta, este un stimulent al productiei de celule stem, cel putin la fel de puternic precum algele dintr-un lac vulcanic sau precum pretioasa hrana a reginei stupului. Sa le folosim, asadar, zi de zi.

•  Laptisorul de matca se gaseste in magazinele Apicola din intreaga tara, precum si in magazinele naturiste.

•  Alga AFA o gasim conditionata, in combinatie cu plante specifice diferitelor sisteme si organe, sub forma de capsule, in gama de suplimente nutritive FLUXXTEM, produsa de catre firma Herbagetica din Brasov. Ele pot fi procurate in magazinele naturiste sau pot fi comandate direct de la producator la telefoanele 0745/43.58.77, 0788/52.16.06, ori pe internet, vizitand magazinul www.herbagetica.ro sau www.herbauniversal.ro