Raspuns pentru OLGA IVANOV - Bacau, F. AS nr. 990 - "As vrea sa aflu mai multe despre sindromul Parkinson"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Boala (nu sindromul) Parkinson consta intr-o degenerare progresiva a neuronilor localizati in "locus niger" (substantia nigra) si care elibereaza un neuromediator chimic important (dopamina) in transmiterea impulsurilor nervoase spre o alta zona a creierului, numita corpul striat. Aceste semnale au rol in efectuarea miscarilor fine, precise. Dar cum in boala Parkinson substantia nigra este distrusa, controlul miscarilor musculare este perturbat, rezultand astfel tulburari de mers, miscari (tremor) ale bratelor si tulburari ale expresiei faciale. Nu toti bolnavii de Parkinson dezvolta acelasi tip de semne si simptome (de aici si nedumerirea dvs. in privinta diagnosticului), chiar daca, in general, aceste semne se traduc prin tremor de repaos, diminuarea expresivitatii faciale si a clipitului, incetinirea miscarilor (mers tarsait, cu pasi mici), rigiditate articulara, dificultati in mentinerea echilibrului, postura incovoiata, dementa etc.
Este stiut faptul ca boala Parkinson se poate manifesta, de la caz la caz, in diferite moduri. Astfel, boala se poate evidentia pe o parte sau pe ambele parti ale corpului. Clipitul, zambetul si balansul bratelor in timpul mersului (miscari involuntare ce fac parte din comportamentul uman), pot sa dispara. Multi pacienti prezinta o privire fixa, o fata inexpresiva si ochi care nu clipesc (asa numitul facies parkinsonian). In cazul anumitor persoane, gesticulatia care acompaniaza actul vorbirii este absenta. In stadiile tardive ale bolii, muschii pot deveni imobili, determinand dificultati in initierea miscarilor. Chiar si functionarea tractului digestiv poate fi incetinita, producand dificultati de inghitire, de digestie si excretie. De aceea, constipatia este una dintre problemele majore ale celor mai multi suferinzi de Parkinson.
In privinta diagnosticului de boala Parkinson, acesta se pune initial pe istoricul bolii si pe un examen neurologic atent. Semne si simptome similare bolii Parkinson pot fi date de anumite medicamente, in special cele folosite in tratamentul starilor de greata si al unor tulburari psihiatrice severe. In plus, este necesara precizarea disgnosticului in comparatie cu alte boli neurologice degenerative care prezinta anumite simptome similare Parkinsonului, dar difera in alte aspecte. Tremorul poate fi produs si de alte cauze (ex. tremorul esential) sau, precum in cazul multor bolnavi de Parkinson, acesta sa nu se manifeste, sau sa fie usor. Trebuie stiut ca de multe ori nu se poate determina debutul exact al bolii, chiar in prezenta semnelor si simptomelor precoce. Unul din aceste semne sau simptome de debut poate fi o usoara taraire a piciorului, in timpul mersului, o senzatie de intepenire a membrelor sau un tremor usor al degetelor de la o mana. Insa, dincolo de aceste etape initiale, semnele si simptomele pot deveni atat de caracteristice, incat orice medic neurolog poate suspecta boala prin simpla observare.
In privinta evolutiei bolii Parkinson, aceasta are tendinta de a evolua progresiv, semnele si simptomele agravandu-se gradat. Perioada de timp implicata in acest proces variaza mult, unele persoane avand ani intregi de viata activa dupa debutul bolii, in timp ce pentru altii, evolutia poate fi mult mai rapida.
In mare parte, acestea sunt informatiile despre boala Parkinson pe care le-ati solicitat, urmand ca dvs. sa concluzionati daca va regasiti semnele si simptomele in tabloul clinic descris anterior. In cazul in care diagnosticul precizat de medicul dvs. neurolog se confirma, atat clinic cat si imagistic, va sfatuiesc sa urmati conduita terapeutica instituita de acesta si sa imi comunicati telefonic genul de medicatie prescris. Abia mai apoi putem recurge la un tratament naturist complementar. Contactati-ma!
Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"Nu raman insarcinata"
(Raspuns pentru MIRELA - Bucuresti, F. AS nr. 950)


Infertilitatea este definita ca nereusita in obtinerea unei sarcini, dupa cel putin un an de activitate sexuala regulata si fara a folosi o metoda contraceptiva. De asemenea, se include in termenul de infertilitate si incapacitatea de a purta o sarcina pana la termen. Unele statistici sustin ca unul din 6 cupluri sufera de aceasta problema deosebit de frustranta. Infertilitatea poate avea deci o cauza feminina sau una masculina.
Cele mai frecvente cauze de infertilitate masculina sunt:
* boli netratate: ex. Chlamydia, gonoreea.
* obstructii, defecte congenitale sau modificari fizice ale organelor genitale
* boli genetice: anomaliile cromozomiale
* dereglari hormonale produse de disfunctii ale hipofizei, tiroidei, suprarenalelor
* disfunctii sexuale: disfunctia erectila (impotenta) cauzata de anxietate, sentimentul de vina, lipsa de afectiune, boli organice (diabet, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, boli cardiovasculare) sau ca efect secundar al administrarii unor medicamente (ex.: antidepresivele), ejacularea precoce sau retrograda.
* varicocelul: dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sanguin normal; este intalnit la 15% dintre barbati.
Aceste probleme apar frecvent si din cauza consumului de alcool, expunerii la toxine (pesticide, fertilizatori chimici, metale grele, medicamente), radiatii, caldura excesiva, febra prelungita, dar si o gama variata de boli ale copilariei, in special oreionul.
Dintre cauzele infertilitatii feminine enumeram:
* probleme ovulatorii: lipsa eliberarii ovulului de catre ovar sau eliberarea unui ovul anormal, cauza putand fi ovare polichistice, adenomul hipofizar, insuficienta hipotalamo-hipofizara, insuficienta ovariana, tumori ovariene, afectiuni tiroidiene, hepatice sau renale, diabet zaharat, rezistenta la insulina, excesul de hormoni masculini
* obstructii ale trompelor uterine de diferite cauze (infectioase, inflamatorii, aderente, polipi, fibroze, tumori)
* probleme uterine: uter septat, uter bicorn, fibrom uterin, polipi endometriali, sinechii uterine etc.
* stenoza colului uterin (dupa conizatie, cauterizarea unor rani pe col, infectii), pH cervical acid, secretie cervicala absenta
* imunologice: prezenta anticorpilor antispermatozoizi (anticorpi secretati de organismul femeii impotriva spermatozoizilor), sindromul antifosfolipidic (tulburare de coagulare), anticorpi impotriva hormonilor estradiol, progesteron etc.
* endometrioza (dezvoltarea de tesut endometrial in afara cavitatii uterine), boala inflamatorie pelvina care provoaca modificari hormonale, imunologice, aderente etc.
* infectii ale organelor genitale cu Chlamydia, Neisseria, gonoree, Micobacterium tuberculosis, Trichomonas si alte boli cu transmitere sexuala.
Rezulta ca, mai mult decat in alte afectiuni, stabilirea cauzelor infertilitatii este o problema complexa si absolut necesara in stabilirea tratamentului alopat si natural.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (dupa ora 21)

"Imi pierd echilibrul, dupa tratamentul cu antibiotice al unei otite"
(Raspuns pentru ION S., F. AS nr. 988)


Stimate domnule S. Ion, echilibrul oricarei persoane este influentat, daca centrul de echilibru este afectat. Insanatosirea dvs., restabilirea echilibrului le puteti realiza cu ajutorul unui tratament naturist, automasaj si administrarea de Apisan Forte. Va rog sa incercati urmatorul tratament naturist, cu rugamintea sa tineti legatura cu mine, pentru orice nelamurire sau indrumare.
Pierderea echilibrului (ameteli)
Aceasta deficienta se poate trata doar prin masaj (automasaj) si administrare de Apisan Forte.
Masajul (automasajul). Se vor masa manual zonele reflexogene ale urechii, cate 5 minute dimineata si seara, ale rinichilor, ureterelor, cate 10 minute dimineata si seara, si ale centrului de echilibru, cate 10 minute dimineata si seara, timp de 60 de zile, apoi cate 5 minute pana la vindecare. Pentru masaj se foloseste orice unguent. Este bine ca masajul sa fie facut de catre bolnav sau rude apropiate. Este recomandat a face masajul timp de cel putin 42 de zile sau pana la vindecare. Echilibrul se restabileste foarte repede, daca ceea ce a generat degradarea lui nu are vechime mare. Echilibrul se poate restabili chiar dupa 10-15 zile de automasaj.
Administrarea de Apisan Forte:
Apisanul Forte se administreaza cate o lingura pe zi, timp de trei luni.
Daca nu aveti planse, ma puteti contacta seara, la telefon 021/242.67.36 si va ofer un set.

BOICEA FLOREA -Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Cum se poate resorbi un nodul tiroidian?"
(Raspuns pentru LOREDANA - Bucuresti, F. AS nr. 989)


Stimata doamna, doresc sa va fac niste sugestii, mai bine zis un tratament naturist care cu siguranta va va ajuta in afectiunea dvs.
1. Faceti gargara cu infuzie din 1 lingurita sanziene si 1/2 lingurita iarba mare. Se beau doua cani pe zi.
2. Cura cu ulei de floarea-soarelui, cel putin 30 de zile astfel: dimineata, se spala bine gura, apoi se ia o lingura de ulei si se suge incet, inainte si inapoi, printre dinti, fara sa inghititi o picatura. Dupa 15-20 minute uleiul devine laptos si apos. Atunci se arunca la WC. In final se spala bine gura cu apa calduta.
3. Daca nu sunteti alergica la propolis, luati o bucata de propolis brut, cat o boaba de mazare, si-l sugeti in gura. Cura dureaza 15 zile, cu 5 zile pauza. Se poate repeta in acelasi mod.
4. Preparati un unguent din plante in parti egale din: sanziene, galbenele, flori de porumbar si frunze de roinita. Unguentul se aplica de doua ori pe zi, extern, in dreptul tiroidei si se maseaza usor, circular.
Daca nu reusiti sa preparati unguentul si aveti nelamuriri, va rog sa ma contactati. Va doresc sanatate!