Printre metodele naturale de tratament naturist se enumera si postul, pe care multi autori il recomanda, aducand ca argumente convingatoare nenumarate cazuri de vindecari, obtinute in cele mai diverse boli, inclusiv in cancer.
Postul de sanatate este de doua feluri: total, cand nu se bea si nu se mananca nimic in perioada respectiva, sau mixt, cand se bea apa sau se mananca anumite alimente usoare (grau incoltit, orez fiert etc.).
In timpul postului, se recomanda a nu se lua nici un fel de medicament, sa se evite eforturile mari, dar nu si mersul pe jos.
* Intrarea in post trebuie sa se faca dupa o prealabila pregatire psihica, pentru a capata convingerea ca efortul pe care vreti a-l face va va ajuta sa scapati de suferinta si veti trai din nou o viata sanatoasa.
* Multi dintre noi nu stim din pacate ce sa mancam, cat trebuie sa mancam si cum sa mancam si nici cum sa preparam mancarea. Asa cum s-a mai afirmat, cel mai sanatos regim este cel bazat in principal pe legume si fructe, cat mai mult posibil crude, iar cele preparate, fierte cat se poate de putin.
In ceea ce priveste cantitatea, este foarte sanatos ca niciodata sa nu mancam pana la saturatie, pana simtim stomacul plin la refuz, ci intotdeauna sa ne ridicam de la masa cu senzatia ca am mai putea manca. Cat priveste cum trebuie sa mancam, voi aminti ceea ce afirma medicina, ca jumatate din digestie se face in cavitatea bucala, deci alimentele trebuie masticate bine si nu inghitite nemestecate, cum fac unele persoane lacome. Din aceasta cauza se formeaza gaze multe, care produc tulburari intestinale si senzatii neplacute.
Postul total
* Intrarea in post se face numai dupa o golire a intestinelor. In acest scop, se trece la un regim lacto-vegetarian prealabil de 1-2 saptamani, bazat cu prioritate pe lichide, ceaiuri, lapte batut, compot de fructe cu miere, supe de zarzavat, iaurt.
* Inainte de inceperea postului, se recomanda a se face o clisma cu apa calduta, care sa se tina timp de 20 de minute in colon. Daca nu se poate tine atat, atunci se fac doua clisme, care se vor continua si in post.
* In timpul postului total, saliva vascoasa ce apare in gura contine foarte multe toxine si trebuie scuipata. In postul total pot aparea dureri de cap si o slabiciune, simptome ce se datoreaza toxinelor care se evacueaza din organism si nu nemancarii, asa cum se crede gresit. Daca apar dureri, punem foi de varza cruda pe locul dureros. Pot aparea si senzatii de sete sau foame puternica sau alte simptome. In acest caz, se poate bea cate putina apa, la temperatura camerei, dar in nici un caz mai mult de 1/2 litru pe zi.
* Daca apar stari de insomnie, trei nopti consectiv, atunci se intrerupe postul si se reia dupa cateva zile.
Postul mixt
Excludem mancarea solida, dar putem bea apa sau ceaiuri indulcite cu miere (maximum 2 lingurite pe zi), cateva picaturi de lamaie si cateva picaturi de vin rosu natural. In total, se va consuma 1,5-2 l pe zi de lichide, in mod fractionat, cam o canuta la 2 ore.
Fiecare isi poate alege dupa dorinta postul care crede ca i se potriveste mai bine.
Ca numar de zile, posturile pot fi de 1, 2, 3, 5, 7, 10, 21, 30 sau chiar 40 de zile. Se pot tine posturi si in felul urmator:
* 1 zi post, 2 zile mancare; 2 zile post, 3 zile mancare.
* 3 zile post, 5 zile mancare; 5 zile post, 7 zile mancare.
* 7 zile post, 10 zile mancare; 10 zile post, 21 de zile mancare.
* 21 zile post, 30 zile mancare.
Exista si posibilitatea de a se tine o zi de post pe saptamana, de preferat vinerea, sau 3-5 zile, la sfarsitul fiecarei luni, sau 10 zile, la sfarsitul fiecarui trimestru.
De asemenea, posturile totale se pot face din 2 in 2 saptamani.
In timpul postului, se recomanda a se continua clismele si baile generale, pentru evacuarea toxinelor din organism.
* Revenirea din post nu se face brusc, ci gradat, neintrerupand clismele si baile circa 3 zile, deoarece continua sa iasa toxinele.
In continuare, redam un exemplu de revenire la vechea alimentatie:
Ziua 1
* dimineata: iaurt (dupa ce s-a spalat bine gura).
* pranz: iaurt cu cartofi fierti sau copti.
* seara: nu se consuma nimic.
Intre mese, ceaiuri.
Ziua 2
* dimineata: la ora 8 iaurt sau ceai cu miere si lamaie; la ora 10 - un mar.
* pranz: la ora 12, supa de legume cu putina sare si suc de lamaie; la ora 16, 1/2 pahar suc de fructe.
* seara: cartofi copti, 1-2 catei usturoi si putina lamaie.
Intre mese, ceaiuri.
Ziua 3
* dimineata: iaurt cu cereale; dupa doua ore: salata de varza cruda cu ridichi si lamaie; dupa 2 ore: un ceai caldut.
* pranz: supa de zarzavat, cartofi fierti in coaja si salata de fructe cu lamaie.
* seara: piure cu usturoi, lamaie, zeama de fructe.
Ziua 4
* dimineata: paine veche, salata de cruditati.
* pranz: branza de vaci cu usturoi, salata, supa de zarzavat, cartofi fierti sau copti cu putin ulei si fructe.
* seara: pilaf, macaroane cu sos de rosii, fructe si ceai.
Nu se va manca prea mult la nici o masa. Intre mese se pot bea ceaiuri.
Atentie! Carnea, ciupercile, lintea si mazarea nu se vor consuma trei saptamani dupa revenirea din post.
Daca in perioada de revenire din post apar tulburari, reluam 1-2 zile postul si clismele, dupa care revenim la regimul alimentar specific perioadei de revenire.
Cu ajutorul postului s-au vindecat multe suferinte. Dupa medicul rus A. Suvorin, un post de 40 de zile poate vindeca tulburarile oculare, astmul, bronsita cronica, ateroscleroza, tulburarile digestive, bolile de stomac sau intestine, eczemele si diverse boli de piele, precum si durerile de cap, insomnia, si chiar unele tumori.
La primele posturi, se elimina bolile recente, apoi bolile mai vechi.
In 36 de zile de post, s-au vindecat ulcerele, iar in 21 de zile de post, s-au vindecat glaucomul, astmul bronsic, bronsita cronica, hipertensiunea, ateroscleroza, scleroza creierului si pietrele la vezica biliara si s-au eliminat parazitii intestinali.
Pentru obezitate: se recomanda un regim de post care alterneaza cu un regim alimentar lacto-vegetarian astfel:
- 3 zile post si 4 zile regim lacto-vegetarian
- 6 zile post si 10 zile regim lacto-vegetarian
- 18 zile post si 30 zile regim lacto-vegetarian.
Bineinteles ca acest sistem are o influenta pozitiva si asupra altor suferinte, mai noi sau mai vechi, pe care le poate ameliora sau chiar vindeca.
Dupa cum am vazut, postul sau cura de dezintoxicare a dat si da rezultate deosebite, deoarece prin post eliminam toxinele si dam posibilitatea tuturor organelor sa scape de acest balast si sa-si reia activitatile normale. Mai mult chiar, dezintoxicam totodata si sangele, ceea ce este benefic pentru circulatie in general, dar si pentru circulatia cerebrala.
Desigur ca nu-i usor, mai ales pentru gurmanzi, sa renunte la devorarea unor farfurii pline cu alimentele preferate si umplerea pana la refuz a stomacului, dar orice invat are si dezvatul sau, si cand sanatatea sau chiar viata sunt in pericol, este logic sa facem un efort si sa le salvam.
Am cunoscut un profesor din Bucuresti care suferea de cancer al colonului si medicii nu-i acordau mai mult de 6-8 luni de viata, iar daca se opera imediat, putea supravietui inca 2-3 ani. Atunci a recurs la trecerea treptata la un post de cateva zile, alternandu-l cu regim lacto-vegetarian, dupa care la un post alternativ, cu un regim numai vegetarian cu mancare cruda. Dupa 6 luni de zile, nu numai ca tumora a disparut, dar pacientul s-a bucurat si de alte binefaceri, si anume, parul i-a crescut, cel ce era carunt s-a innegrit, forta organismului si buna dispozitie s-au resimtit din plin, inclusiv potenta sexuala.
Regim de dezintoxicare
In incheiere, va recomand si un regim de dezintoxicare, care este mai usor de suportat si se poate practica, o data la 3-6 luni, de cei ce vor sa-si mentina sanatatea, si cat mai des, de cei suferinzi de tulburari gastrice, intestinale, hepatice, obezitate etc.
1. In prima zi se consuma numai lichide (suc de fructe, ceaiuri diuretice, apa minerala sau apa de izvor).
2. In a doua zi se vor consuma de 3-4 ori numai cartofi copti cu putin ulei.
3. In ziua a treia se vor consuma, la cele 3 mese, numai cruditati si maximum 50 g de paine neagra la o masa.
4. In a patra zi se va putea consuma la fiecare din cele trei mese branza de vaci (slaba), iaurt si maximum 50 g paine neagra la fiecare masa.
5. In a cincea zi se vor consuma, la fiecare din cele trei mese, fructe si maximum 50 g paine neagra.
6. In ziua a sasea se va consuma la fiecare din cele trei mese orez fiert cu mere.
Chiar daca nu s-au indicat cantitatile maxime la unele produse, se intelege ca nu vom manca pana cand vom umple stomacul la refuz.
Terapeut FLORIN GUSMAN