Raspuns pentru BRATENGEIER MARIA - Viena, F. AS nr. 990 - "Am dureri si arsuri mari in intestine"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (dupa ora 21)

In general, arsurile sunt efectele unei aciditati crescute, care se pot vindeca cu urmatorul tratament naturist: * regim alimentar * automasaj * terapia cu apa distilata * terapia mentala * retete naturiste.
* Regimul alimentar se compune din:
Alimente recomandate: orez, grau, orz, supa de fasole, in special de pastai verzi, legume verzi fierte, portocale, lamai, struguri, mere, mandarine, pepene verde, prune, castravete, stafide sau fructe verzi-acrisoare, lapte si sucuri de fructe. Beti apa intre mese.
Alimente interzise: carne, bauturi alcoolice, alimente fripte sau prajite, fasole soia, alimente grase, conopida, varza, ridiche cruda, otet, biscuiti, coaja de paine, ceai, cafea sau alte bauturi fierbinti, dulciuri, prajituri de casa, ardei iute, ulei, in special alimente organice acide cum sunt muraturile.
Nota: Servitul mesei la ore regulate este ESENTIAL.
Meniul il alcatuiti in functie de cele prescrise mai sus, respectand orele de repaos alimentar (18-11). Va recomand ca, de 2-3 ori pe saptamana, prima masa sa fie orezul crud inmuiat. Terapia cu ulei o veti face zilnic, dimineata, dupa trezire. In cazul afectiunii dvs. nu se consuma branza de vaci si smantana.
Terapia cu ulei - dupa trezire, primul gest sa fie scuiparea salivei adunate in gura. Apoi se ia o lingura de ulei de floarea-soarelui, care se mesteca 20 de minute, stand in fotoliu. Se scuipa, se racleaza limba, indepartand stratul albicios-galbui depus. Se clateste gura cu apa sarata (o lingurita de sare grunjoasa la o cana) si se repeta raclajul limbii de 30 de ori. Apoi se perie de cateva ori limba cu o periuta de dinti, destinata anume acestui scop.
* Automasajul prevede masarea talpilor picioarelor prin calcare. Masajul are o durata de 5 minute si se face de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara. Daca la pranz nu puteti face masajul din cauza serviciului, atunci al doilea masaj il faceti cand veniti de la serviciu, iar al treilea, inainte de a va culca. Pentru masajul prin calcare, procedati in felul urmator: luati o ladita de carton sau lemn fara capac, pe fundul careia se pun boabe de fasole intregi sau pietris margaritar, in strat de 1-2 cm. Masarea zonelor se realizeaza in acest caz prin calcarea pe fasole sau pietris, alternativ, cu picioarele desculte. In acest caz, timpul de masaj este de maximum 3 minute, deoarece patru zone corespunzatoare a patru organe nu suporta masajul cu o durata mai mare de 3 minute.
De doua ori pe zi, dimineata si seara, veti face masajul manual al zonelor stomacului, duodenului si pancreasului, aflate pe talpile ambelor picioare, cate 7 minute.
* Terapia cu apa distilata
Pe perioada terapiei, se recomanda a se consuma in loc de apa obisnuita, apa de izvor sau apa minerala, doar apa distilata. Apa distilata se poate prepara cu ajutorul unui distilator. Cantitatea totala de apa distilata ce trebuie consumata este de maximum 90 litri. Aceasta cantitate se bea in functie de necesitatile organismului, neimpunandu-se anumite cantitati zilnice. Pe perioada cand consumati apa distilata, se recomanda sa nu beti alta apa. Consumul de apa distilata are o contributie substantiala la vindecarea bolii.
* Retete naturiste pentru arsuri intestinale
1. Se pun intr-un vas emailat 30 g de seminte de patrunjel. Se toarna peste ele un pahar cu apa si se pune amestecul sa fiarba in bain-marie, o jumatate de ora. Se strecoara. Se ia cate o lingura de 5-7 ori pe zi.
2. La 1 litru de apa se pune o lingura de radacina de ghimbir macinata. Se fierbe 30 de minute, se strecoara, se raceste. Se poate adauga putina miere. Se beau 3-4 pahare pe zi, in timpul mesei sau dupa masa.
3. Doua linguri de caimac de lapte se bat bine cu doua galbenusuri si cu doua linguri de miere de albine pana se obtine o crema. Se ia de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
4. Se rasneste obligeana. Se ia cate o jumatate de lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa.
5. Se bea in fiecare dimineata o cana de ceai de salvie alba, pe stomacul gol. Dupa 20 de minute, se bea o cana de lapte proaspat (crud).
* Retete naturiste pentru dureri la stomac
1. Se stoarce o lamaie, apoi se toaca marunt si se fierbe in 300 ml apa, intr-un vas acoperit, la foc mic, timp de 20 de minute. Se strecoara, se indulceste cu putina miere, apoi se adauga si sucul stors inainte. Aceasta cantitate se bea intr-o zi.
2. Se iau 40 picaturi de tinctura de propolis (30%) puse intr-un decilitru de lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
3. Se iau de doua ori pe zi, dupa mesele de dimineata si de pranz, cate doua bobite de propolis, cat o boaba de mazare. Propolisul se mesteca pana cand se preface in bucati mici, care se inghit.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut tratament naturist pentru hipertiroidie"
(Raspuns pentru POPESCU AURELIA - Craiova, F. AS nr. 992)


Tratamentul hipertiroidiei depinde de cauza care ii sta la baza (boala Basedow-Graves, tiroidita, noduli), de starea dvs. fizica, varsta si severitatea afectiunii, si poate avea consecinte grave, in cazul in care nu este tratata. Complicatiile hipertiroidiei cuprind probleme cardiace cum sunt tahicardia, fibrilatia atriala sau insuficienta cardiaca, dar si pierderi pronuntate de masa osoasa, care duc cu timpul la instalarea osteoporozei. Hiperactivitatea glandei tiroide prezinta si riscul de a dezvolta o criza tireotoxica, tradusa prin intensificarea brusca a semnelor si simptomelor, fapt ce duce la febra si chiar la delir. Manifestarile obisnuite ale accelerarii metabolismului, datorate hipertiroidiei, cuprind, de regula, cresterea apetitului, senzatia accentuata de caldura, tremuraturi ale mainilor sau frecvente tulburari de somn. In plus, daca hipertiroidia se datoreaza bolii Basedow, globii oculari ies in afara (exoftalmie) si devin uscati (xeroftalmie), iar pielea poate fi umeda si transpirata.
In privinta tratamentului, trebuie spus ca iodul radioactiv este cea mai obisnuita terapie pentru combaterea hipertiroidiei. Luat sub forma unei singure doze, in forma lichida sau sub forma de capsule, iodul radioactiv este absorbit de glanda tiroida, iradiatia distrugand tesutul tiroidian, in mod inofensiv si fara dureri, ceea ce face ca tiroida sa isi micsoreze volumul si sa scada productia de hormoni. Doza de iod radioactiv depinde de dimensiunea glandei si de rezultatele testului de captare. Nivelurile ridicate ale tiroxinei scad gradat, pe parcursul a 2-3 luni. Un alt tip de tratament implica administrarea medicamentelor antitiroidiene - Metimazol si Propiltiouracil - sub forma de comprimate. Aceste medicamente reduc in mod gradat simptomele hipertiroidiei, prin impiedicarea glandei de a produce cantitati excesive de hormoni. In decurs de 6-8 saptamani de la debutul tratamentului, simptomele dispar, desi tratamentul se poate intinde pe parcursul a 1-2 ani.
O clasa de medicamente denumite blocante beta-adrenergice, folosite in mod obisnuit pentru bolile coronariene si hipertensiune arteriala, blocheaza, de asemenea, si actiunea hormonilor tiroidieni in organism, diminuand tremurul mainilor si frecventa cardiaca. Betablocantele, cum sunt Propranololul, Atenololul sau Metroprololul pot atenua simptomele hipertiroidiei si pot fi folosite in asociere cu alte metode terapeutice.
O abordare naturista a hipertiroidiei implica utilizarea urmatoarelor remedii:
* Tironorm - supliment fitoterapeutic, indicat in hipertiroidii, sindroame hiperkinetice cu palpitatii, insomnii secundare, ascensiuni tensionale, agitatie etc. Se administreaza conform prospectului.
* Extract din muguri de Sanger - gemoderivat indicat in stari de hipertiroidism si complicatii oculare si cardiace ale tireotoxicozei. Se administreaza cate 50 de picaturi, diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
* Captalan - indicat in hipertiroidie, boala Basedow: se utilizeaza sub forma de pulbere - 3 lingurite pe zi, inainte de mese, in cure de lunga durata (4-6 luni). Efectele Captalanului sunt remarcabile in asociere cu sanzienele si traista-ciobanului.
In afara de acestea, se mai pot folosi cu rezultate foarte bune in hipertiroidii - lemnul-dulce, vascul (macerat), talpa-gastei, extractul de tei argintiu, valeriana, mesteacanul (infuzii, capsule, pulberi etc.), bineinteles cu respectarea tratamentului alopat si evitarea alimentelor care contin iod (peste, fructe de mare, ciuperci, sare iodata etc.). Atenuarea simptomatologiei specifice hipertiroidiei se poate realiza si prin administrarea produsului Calmogen, conform prospectului.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Nu ma vindec de herpes genital"
(Raspuns pentru GABRIELA, F. AS nr. 960)


Infectarea organelor genitale la femei cu virus herpetic poate avea loc in perioada ciclului menstrual, din cauza diferitelor infectii care afecteaza sistemul imunitar, in cazul efortului fizic considerabil sau al stresului. La reactivarea virusului, pe unele sectoare ale pielii (unde mai tarziu apar vezicule) apare senzatia de prurit, junghiuri, senzatii de arsura si de durere. Prezenta acestor simptome demonstreaza ca, devenit activ, virusul patrunde in epiteliile nervilor si, trecand prin ele, iese la suprafata pielii, unde mai tarziu apar eruptii sub forma de vezicule dureroase care vor afecta bolnavul pe parcursul a 1-2 saptamani, iar apoi se vor cicatriza si vor disparea pentru a reaparea peste un timp oarecare.
Ca tratament naturist va recomand:
* Intern: Imunostim, Antiviral, Echinacea + ginseng + zinc, Ulei de primula + vitamina E, BetaCaroten, Yucca, Tonic imunitar "E-lite"si Tonic antitum "E-lite".
* Local: Superforte Ovulin; Unguent cu Marul Lupului.
Tonicul imunitar "E-lite" contine, in principal, miere, propolis, polen, laptisor de matca, tincturi de muguri de plop, echinacea, si are efect antiinflamator, antiinfectios, decongestionant, secretolitic, tonic imunitar. Este recomandat persoanelor care sufera de infectii virale si microbiene (stafilococi, streptococi, candida etc.).
Tonicul antitum "E-lite" preparat in farmacia noastra, tot din produse ale stupului si plante (napraznic, vasc, muguri de plop, cimisir), are efect antitumoral, antiinflamator, antiviral, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme si infectii virale (hepatita, herpes, Papiloma virus, HIV etc.).
Superforte Ovulin contine miere, propolis, polen, laptisor de matca si extracte din plante. Este un produs natural ce ajuta la atenuarea manifestarilor in dereglarile aparatului genital la femei. Regleaza nivelul hormonal, precum si pH-ul vaginal; previne si amelioreaza simptomele precoce ale afectarii aparatului genital la femei; are efecte pozitive in cazurile de infectii, inflamatii, chisturi si fibroame. Este recomandat in candida, tricomonas, E.coli, cistita, rana pe col uterin, metroanexita acuta si cronica, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal si uterin, tumora in zona genitala, vaginita, infectie cu Papiloma virus, dereglari menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoza.