Sucurile naturale de fructe (II)

Rodica Demian
* "Hrana voastra sa va fie medicament" *

Substantele colorante vegetale (antociani), atat de bune pentru sanatate - rosu, albastru, bleumarin si violet - existente in coacazele negre, macese, afine si mure, reprezinta o multitudine de mijloace pentru mentinerea permanenta a sanatatii si tineretii. Datorita raportului fiziologic favorabil potasiu-sodiu, toate sucurile naturale recomandate exercita o influenta deosebita asupra proceselor functionale vitale din interiorul si exteriorul celulelor. In cele ce urmeaza, va oferim o privire de ansamblu asupra celor mai importante virtuti vindecatoare si regeneratoare ale diferitelor sucuri extrase din fructele inchise la culoare, amintite mai sus.

Suc de mure

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, niacina, acid pantotenic, taninuri, fructoza, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, mangan, fier, cupru, substante vegetale secundare (de ex. flavonoide, antociani).
Efect vindecator:
* Stopeaza dezvoltarea bacteriilor negative din stomac si intestin.
* Intareste tesutul conjunctiv si sistemul imunitar, ajuta la formarea sangelui si are un efect detoxifiant si diuretic.
* Este un factor general de regenerare, fortificare si dezvoltare.
* Stimuleaza procesele functionale fiziologice din celule, creier si ficat.
Utilizare: Se bea dimineata pe stomacul gol, cu zece minute inainte de micul dejun, un pahar (circa 0,2 l) de apa plata, calduta, amestecata cu circa 100 ml de suc natural si cu zeama unei lamai proaspat stoarse. Datorita componentelor lamaii (mai ales bioflavonoidelor si vitaminei C), substantele existente in sucul natural se resorb imediat, ajungand, astfel, mult mai rapid in organism, pentru a-l regenera.
Atentie! Tipurile de zahar din mure sunt ceva mai greu de prelucrat decat cele din alte fructe rosii, albastre sau violet. De acest lucru trebuie sa se tina seama in cazul afectiunilor pancreasului.

Suc de afine

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B6, B2, C, acid folic, biotina, niacina, acizi pantotenici, potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, nichel, vanadiu, zaharuri valorificabile, taninuri, mirtilina, substante vegetale secundare (de ex. flavonoide, antociani).
Efect vindecator:
* Are o actiune antibacteriana la nivelul stomacului, intestinului gros si intestinului subtire. Taninul, antocianii (substante colorante), flavonoidele etc. combat cu succes diareea si bacteriile negative din intestin. Sucul natural de afine stimuleaza refacerea florei stomacale degenerate si stabilirea - in intestin - a microorganismelor bune pentru sanatate.
* Mirtilina (substanta coloranta albastru inchis) ajuta - in combinatie cu vitamina C si fier - la formarea sangelui si stimuleaza, de asemenea, respiratia celulelor.
* Are efect detoxifiant si diuretic.
* Este de mare ajutor in tratamentul anti-cancer.
* Are un efect vitalizant asupra organismului, protejeaza vasele de sange.
* Actioneaza pozitiv asupra celulelor si creierului, dar si a glandelor si sistemului imunitar.
* Zaharurile pretioase pe care le contin afinele sunt deosebit de usor digerabile si reprezinta, deci, un sprijin pentru pancreas.
* Influenteaza pozitiv elasticitatea vaselor sanguine, mai ales a celor cerebrale.
* Etanseaza vasele de sange.
* Influenteaza favorabil retina si ajuta la regenerarea si la ameliorarea randamentului ochilor.
Utilizare: La fel ca la sucul de mure.

Suc de macese

Componente principale: caroten, vitamina B1, B2, B6, C, niacina, biotina, acid folic, acid pantotenic, potasiu, calciu, fosfor, seleniu, fructoza, taninuri, substante vegetale secundare (de ex. bioflavonoide, hesperidina, rutina, antociani, antioxidanti).
Efect vindecator:
* Elimina reziduurile, produce transpiratia, reduce febra si stimuleaza imunitatea.
* Amelioreaza irigarea sanguina.
* Ajuta la combaterea afectiunilor bronsice si gripale, dar si a inflamatiilor din zona capului, mai ales ale sinusurilor frontale si nazale colaterale si ale urechii medii.
* Are efect remontant si regenerant in perioada de convalescenta (dupa vindecare).
* Sprijina procesele functionale din zona creierului si din sistemele celular, glandular si digestiv.
* Fortifica capilarele, imbunatateste respiratia celulelor.
* Poate lega si elimina metalele grele si alte produse toxice din organism (sucul de macese in combinatie cu vitamina C).
Utilizare: La fel ca cel de mure.
Atentie! Nu consumati niciodata macese crude!

Suc de coacaze negre

Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, multe vitamine C si E, niacina, fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan, cupru, cobalt, zinc, nichel, acid pantotenic, fructoza, taninuri, acizi organici, substante vegetale secundare (de ex. flavonoide, hesperidina, rutina, antociani, antioxidanti).
Efect vindecator:
* Curata de reziduuri celulele, tesuturile, creierul, sangele si vasele sanguine (pana la cele mai fine capilare).
* Intinereste vasele de sange si le mentine elastice.
* Incetineste procesul arteriosclerotic al celulelor somatice si cerebrale.
* Stimuleaza irigarea sanguina.
* Stimuleaza regenerarea celulelor pielii si ale tesutului conjunctiv, ajutandu-le sa-si prelungeasca tineretea si elasticitatea.
* Ajuta la curatarea si respiratia (vitala) a celulelor.
* Curata intestinul si stimuleaza digestia si are efect antibacterian.
* Impiedica dezvoltarea virusurilor, bacteriilor nocive, ajuta la formarea sangelui, stimuleaza imunitatea organismului.
* Este folosit cu succes in tratamentul anti-cancer.
* Sustinut de o alimentatie si de un mod de viata sanatoase, amelioreaza atentia, puterea de concentrare si inteligenta.
Utilizare: La fel ca sucul de mure.

Fructe de catina
(neindulcite)


Componente principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, multa vitamina C, biotina, acid folic, niacina, acid pantotenic, tanin, potasiu, calciu, fosfor, fier, cupru, substante vegetale secundare (de ex. rutina, bioflavonoide).
Efect vindecator:
* Stimuleaza fortele de autovindecare ale organismului.
* Are un puternic efect detoxifiant si depurativ (mai ales asupra vaselor sanguine din creier).
* Combinat cu o alimentatie si un mod de viata corespunzator, poate incetini procesele sclerotice din vasele capilare cerebrale.
* In caz de supragreutate, poate stopa hipersecretia de hormoni somatotropi.
* Stimuleaza imunitatea si, de asemenea, resorbtia fierului si a acidului folic din intestin in sange.
* Este un factor important in cazul transferului de oxigen.
* Substantele sale colorante, vitamina C, rutina si bioflavonoidele ii confera un efect de intinerire si de etanseizare a vaselor sanguine.
* Ajuta la regenerarea celulelor si tesuturilor deteriorate de o alimentatie neconforma cu metabolismul.
* Stimuleaza metabolismul celular.
* In general, este un excelent mijloc de regenerare a celulelor somatice si cerebrale.
Utilizare: Se incorporeaza 3-4 linguri de boabe de catina (fara zahar) in muesli-ul de la micul dejun, sau se amesteca cu apa (un pahar) si se beau - inainte de micul dejun - pentru curatarea organismului. Apa cu boabe de catina se poate consuma, ca bautura pur si simplu, si intre mese.