Trebuie precizat, din capul locului, ca nu exista tratament naturist pentru varice esofagiene, si asta din urmatoarele motive:
In ciroza hepatica, patologie de care sufera si sotul dvs., se produc modificari arhitectonice semnificative la nivelul structurii ficatului. Practic, sangele adus de vena porta nu mai este primit de ficat, stagnand. Este momentul cand se formeaza niste anastomoze vasculare, sangele venos varsandu-se direct in venele cave, proces care determina scurtcircuitarea ficatului si aparitia varicelor esofagiene. Este important sa stiti ca ruptura sau ulcerarea varicelor esofagiene este posibila prin cresterea presiunii sanguine (tuse, eforturi fizice etc.), actiunea sucului gastric acid in cazul prezentei bolii de reflux gastro-esofagian sau prin existenta unei motilitati cardio-esofagiene exagerate. Cu toate acestea, doar o treime dintre pacientii care prezinta varice esofagiene dezvolta hemoragii grave.
Pentru a preveni ruptura varicelor esofagiene si sangerarea lor la pacientii cirotici, se pot administra medicamente care reduc rapid presiunea in sistemul portal (Octreotid intravenos), reusind sa controleze hemoragiile acute determinate de ruptura varicelor in proportie de 80% din cazuri. Tot in scop profilactic, se poate administra un betablocant (ex. Propranolol), care reduce riscul de hemoragie. Alte optiuni includ procedurile care impiedica sangele sa ajunga in varicele esofagiene sau chiar proceduri pentru distrugerea acestora.
Tratamentul in caz de ruptura a varicelor esofagiene este exclusiv chirurgical, si consta in hemostaza prin ligaturarea acestora. Deoarece aceasta procedura implica anumite riscuri (de aceea doriti sa o evitati), va informez ca, in ultimii ani, se practica sclerozarea endoscopica a varicelor, cu cianacrilat sau etanolamina. Operatiunea se repeta la 3-7 zile, urmata de sedinte de sclerozare la fiecare 2-3 saptamani, pana la obliterarea tuturor segmentelor venoase dilatate. O alta metoda de hemostaza initiala este tamponada esofagiana prin sonda cu balonas, care consta in introducerea in esofag a unei sonde nazogastrice, prevazute cu baloane care se umfla atunci cand sonda a ajuns la locul hemoragiei. Prin presiunea exercitata se realizeaza tamponamentul direct al varicelor rupte si stoparea hemoragiei.
In incheiere, tin sa subliniez, inca o data, ca singurul tratament pentru varicele esofagiene este cel alopat, chiar daca numerosi "naturopati" si cabinete de medicina naturista sustin contrariul. Avand in vedere ca posibila ruptura a varicelor esofagiene reprezinta o urgenta medicala, ingerarea unor leacuri asa-zis miraculoase ar putea aduce mari prejudicii sotului dvs., punandu-i viata in pericol. Acelasi lucru se poate spune si despre ciroza hepatica, cauza etiologica a formarii varicelor esofagiene care, de asemenea, trebuie abordata cu seriozitate si unde tratamentul naturist complementar contribuie (alaturi de cel alopat) la incetinirea evolutiei bolii, nicidecum la vindecarea ei definitiva.
Sa auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor si homeopat - Bucuresti. Tel. 0752/30.45.36, 0744/33.04.92, www.dibia.ro, e-mail: chukwudi@b.astral.ro
"Ma chinuie o rana care nu se vindeca, eu fiind diabetica"
(Raspuns pentru ANGELICA BIRZU, F. AS nr. 976)
Stimata doamna,
Ulcere de genul celui descris de dvs. fac parte din grupul ulcerelor piciorului diabetic, un domeniu in care am experienta de peste 15 ani. Ele pot fi produse pe fond de neuropatie (tulburarea fibrelor nervoase dupa diabet), arteriopatie (boli vasculare legate de diabet) si de infectii. Cele legate de arteriopatie pot fi deosebit de dureroase. Din fericire, se pare ca ulcerul dvs. are o evolutie buna. Predomina problema neurologica.
Abordarea adecvata include urmatorii pasi:
* Opriti Cloramina B, caci este prea dura, fiind acum folosita mai mult pentru sterilizarea instrumentelor.
* Cumparati urmatoarele ustensile: apa oxigenata/ ser fiziologic, pansamente sterile, fese.
* Nu mai faceti bai la piciorul afectat, caci murdaria din apa risca sa va infecteze rana, la un moment dat.
* Urmatoarele etape sunt de urmarit zilnic: a) Tamponati rana cu un tampon steril, imbibat cu apa oxigenata/ser fiziologic, dupa ce v-ati spalat pe maini. Aceasta pentru a curata suprafata ulcerului. Este important de retinut ca trebuie sa faceti o tamponare/ badijonare, iar nu o stergere, care poate fi traumatizanta pentru suprafata ranii. b) Tamponati cu un tampon uscat, pentru a nu mai ramane apa oxigenata/ser fiziologic pe rana. c) Pansati rana cu solutie de betadina.
* In plus, puteti folosi urmatoarele medicamente, care grabesc vindecarea: Curiosin gel, Actovegin crema - derivat din sangele bovin, continand substante care pot stimula vindecarea; Dermazin crema - continand sulfadiazin de argint, este folosita pentru efectele sale antibacteriene in arsuri. Poate fi util si in rani infectate, diabetice. (Nu mai pare sa fie cazul pentru dvs., insa poate pentru alte persoane.)
Ca tratamente ajuvante (in cazul dvs., tratamentul adjuvant va fi in principal pentru neuropatie) va recomand:
* Neuromion (tablete) - o combinatie de plante medicinale, formula originala realizata la Institutul "Paulescu" din Bucuresti, dovedite a fi extrem de utile. Doza este de 6 tablete pe zi, avand grija cei cu probleme gastrice.
* Vitaminele - in special cele din familia B si E.
* Acupunctura - este foarte utila, efectele fiind dovedite in cercetari internationale.
* Reflexoterapia - poate fi si ea utila in tratamentul acestei afectiuni.
* Remediile homeopate ajuta foarte mult - aurum metallicum, capsicum, cuprum metallicum, ledum (printre altele).
* Consumati ceai de galbenele, 2-3 cani pe zi, caci stimuleaza vindecarea.
* Cremele ce contin uree, in concentratie de 10-20% aplicate seara de seara pe talpi (in afara zonei ranii), vor fi de ajutor pentru a elimina hiperkeratoza (pielea groasa) si a preveni fisurile (crapaturile), impiedicand, prin urmare, recidivarea acestui tip de rana.
* Incaltamintea adecvata este esentiala. (In cazul dvs., o incaltaminte care degreveaza greutatea posterioara) pentru a pasi fara a pune presiune pe rana.
* Este foarte important un control bun al glicemiei, prin respectarea indicatiilor de tratament oferite de medicul diabetolog.
* Tratamentul unui ulcer/rana la nivelul piciorului cere mult timp si rabdare si trebuie facut in colaborare cu un medic cu experienta, nu acasa, singura. Riscurile de amputatie sunt mari, iar evolutia catre gangrena poate fi rapida, fara ca pacientul sa-si dea seama.
VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6a, ap. 3, Timisoara
"As vrea sa ma ingras cu macar 5 kg"
(Raspuns pentru MEDAN LILIANA, F. AS nr. 980)
Va recomand sa incercati un tratament cu polenul recoltat de albine, pe care il veti putea obtine de la magazinele Apicola sau de la apicultorii care comercializeaza produse apicole in piete. Bogat in substante nutritive, polenul poate contribui si la cresterea poftei de mancare, reusind astfel sa se determine un regim alimentar mai bogat, de natura a depasi consumul zilnic de calorii al organismului si obtinandu-se, astfel, depuneri ale surplusului.
Nu este lipsit de interes nici consumul de miere de albine, de dulciuri si de diverse produse zaharoase, dar si de paste fainoase si de alte alimente bogate in calorii. La rezultatul dorit poate contribui si un consum moderat de bere, dar si o cina mai consistenta.
Daca, totusi, in timp, nu veti obtine cresterea in greutate dorita, va recomand sa solicitati medicului dvs. de familie o trimitere la un medic specialist endocrinolog, fiind vorba poate si de unele probleme de metabolism.
"Caut tratament pentru eczema dishidrotica"
(Raspuns pentru MARIA BOSTAN - Cernavoda, F. AS nr. 982)
Va recomand sa recurgeti si la un tratament realizat pe baze naturiste de catre firma "Exhelios" din Timisoara, respectiv aplicatii locale pe zonele greu vindecabile cu unguentul Epitelin.
Acest unguent, pe care il puteti gasi in farmacii sau la magazinele de produse naturiste, si-a dovedit eficienta in vindecarea unor eczeme care nu au raspuns la alte tratamente, asa cum este si cazul dvs.
Avand in compozitia sa principii biologic active din flori de galbenele si musetel (carotenoide, uleiuri volatile, flavonoide, saponozide, vitamina C) si acizi grasi esentiali din uleiul de luminita-noptii, reuseste sa trateze cu succes plagi greu vindecabile, rani, eczeme, escare, arsuri, degeraturi sau intepaturi de insecte, redand sanatatea si supletea pielii. Veti proceda conform indicatiilor din prospectul care insoteste unguentul: aplicarea de trei ori pe zi pe ranile superficiale. Sper sa puteti obtine in timp scurt vindecarea mult asteptata.
Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, e-mail: gabrielatiril@gmail.com
"Mama mea sufera de ameteli si de stari foarte rele, fara un diagnostic cert"
(Raspuns pentru ANCA BOCA - Sibiu, F. AS nr. 991)
Am incercat sa repertorizez simptomele pe care le-ati descris (repertorizarea este o metoda de diagnosticare utilizata in homeopatie), desi este destul de dificil fara o anamneza preluata direct de la pacient, dar va prescriu un medicament homeopat care sper sa rezolve toate problemele de sanatate acuzate de pacienta, respectiv Arsenicum Album 30 CH, il gasiti in farmaciile care comercializeaza medicamente homeopate, se administreaza astfel: 5 granule sublingual, o data pe zi, dimineata, timp de 7 zile. O jumatate de ora inainte de administrare, si dupa, nu se consuma nimic. Se continua cu o administrare o data pe saptamana, tot 5 granule, timp de o luna.
Pentru stari confuzionale (ati amintit de un inceput de Alzheimer) se administreaza Baryta Carbonica 9 CH, 5 granule, de doua ori pe zi, timp de 10 zile. Administrati acest medicament dupa finalizarea primului tratament. In paralel se poate urma un tratament pentru intarirea imunitatii si revigorarea intregului organism. Se prepara astfel: 1 kg miere salcam, 3 frunze mari de aloe, spalate, curatate de tepi si taiate bucati, 3 linguri de alcool (coniac sau vodca). Se amesteca in blender si se administreaza 3 linguri pe zi, inainte de mese, timp de o luna.
Pentru orice intrebare, ma puteti contacta pe adresa de e-mail.
Va doresc sanatate!