Liderul Confederatiei sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu, a anuntat ca sindicatele confederatiei se opun proiectului de la Rosia Montana. Vestea i-a luat prin surprindere pe multi, deoarece rolul unui sindicat este sa se lupte pentru cat mai multe locuri de munca, or, cum se stie, compania RMGC a umplut toate canalele de comunicare din Romania cu promisiuni desantate de mii si mii de slujbe pentru romani. Bogdan Hossu a facut insa precizarea ca nu este impotriva crearii de locuri de munca, ci impotriva minciunii, manipularii si pericolului reprezentat de cei care, in numele dezvoltarii si crearii de job-uri, planuiesc distrugeri iremediabile de patrimoniu romanesc. In "traducere", decat asa slujbe, mai bine lipsa!
"O campanie de minciuni"
"In componenta ALFA exista si sindicate miniere", a spus Hossu. "Deci, ne preocupa serios soarta minerilor. Contestam insa proiectul minier Rosia Montana pentru ca acolo se duce o campanie de minciuni: se promit 3600 de locuri de munca, dar studiile noastre au demonstrat ca am putea vorbi de fapt de 2000 de locuri care, in realitate, sunt 1040, care, pentru romani, nu vor trece de 800 in perioada de constructie... Ca sa ajunga, in faza exploatarii, la nici 250, din care multe pentru straini. Nimeni nu vorbeste insa de costurile pentru stat ale acestor slujbe. Fara a intra in detalii tehnice, potrivit estimarilor europene, fiecare slujba de la Rosia Montana va costa statul 20.000 - 30.000 de euro! Unde-s beneficiile pentru buget? Mineritul romanesc a pierdut 200.000 de slujbe din 1999 incoace, si noi ne laudam ca aducem doua-trei sute? In proiectul Rosia Montana, statul ramane nu minoritar, ci sub-minoritar, iar accizele si redeventa cuvenite bugetului vor fi simple paliative, in comparatie cu valorile care se gasesc acolo".
"Proiectul Rosia Montana este mai degraba de competenta Agentiei pentru Spalarea Banilor"
Intrebat ce trebuie facut cu aurul de la Rosia Montana, il lasam in pamant sau il exploatam totusi, liderul Cartelului ALFA a raspuns: "Aurul trebuie sa ramana in pamant, daca scoaterea lui presupune atatea distrugeri si un iaz de cianura in inima Romaniei, pentru eternitate. Cum a observat si guvernatorul BNR, cineva ar dori sa transforme Romania in piata de desfacere pentru aurul exploatat de compania RMGC. Cu alte cuvinte, unii ar dori sa consolideze rezervele de stat, desi nu le-a cerut-o nimeni. Acesti politicieni nu stiu ce vorbesc, pentru ca rezervele exista, si inca la baremul superior. BNR are mai mult aur, raportat la marimea rezervelor, decat bancile centrale ale Canadei, Frantei, Germaniei si ale altor tari dezvoltate. Or, a cumpara si mai mult aur inseamna a bloca bani publici, miliarde de lei noi. Pe cine au intrebat politicienii cand au propus aceasta afacere paguboasa? Din acest punct de vedere, Cartel ALFA se declara impotriva unui astfel de proiect care nu numai ca nu ne da nici o siguranta legata de viitor, dar va face o cheltuiala artificiala a banului public, in rezerve care nu sunt o prioritate a politicilor actuale. La Rosia Montana, locuri de munca se pot crea fara probleme in turism si agricultura specifica zonelor de munte, si sa nu uitam de blocajul de acolo, prin care localnicilor le-a fost interzisa, de catre primarie si compania miniera, orice dezvoltare alternativa. De ce nu intervin guvernantii, ca sa rezolve aceasta anomalie? Rosia Montana a fost izolata de circuitul economiei nationale si europene, oamenii aceia au fost scosi din timp! Sunt niste sacrificati, au fost vanduti de politicieni companiei Gold Corporation. Proiectul Rosia Montana este o fictiune, o bula la jocul bursei, care nu va aduce niciodata beneficii Romaniei. Din acest punct de vedere, proiectul Rosia Montana este mai degraba de competenta Agentiei pentru Spalarea Banilor, decat de competenta guvernului".