Maladie manifestata sub forma de bule apoase, ce se dezvolta pe o piele inflamata, zona zoster se accentueaza in perioadele reci ale anului. Bulele se raspandesc de-a lungul nervilor, in cele mai dese cazuri de-a lungul nervului intercostal. Eruptiile cutanate cuprind jumatate de corp. Uneori se raspandesc de-a lungul membrelor, pe una din partile gatului sau pe o jumatate a fetei.
Exista multe retete populare, dar si alopate contra herpesului zoster. Una din conditiile pentru obtinerea de rezultate pozitive este un stil de viata echilibrat. Trebuie sa evitam stresul, oboseala excesiva si sa ne expunem mai putin la soare. In timpul tratamentului se exclud produsele alimentare prajite si picante, carnea, bauturile carbogazoase si cele alcoolice. Deoarece boala se transmite de catre virusi si este infectioasa, trebuie sa evitam contactul cu persoana bolnava, sa nu folosim cearsafurile, prosoapele si vesela sa, toate acestea fiind sterilizate periodic.
Tratamente externe
* Apa de mare are un efect curativ asupra herpesului zoster. In lipsa ei trebuie sa facem bai cu sare de mare. Iata cateva procedee de uz curent:
* Spalati-va cu apa sarata, apoi ungeti pielea cu ulei de sunatoare.
* Si sarea grunjoasa domoleste durerile. Se confectioneaza un saculet din tifon, se umple cu sare, se stropeste putin cu apa. Bolnavul se culca peste saculet, in asa fel incat locul cu pricina sa intre in contact direct cu sarea. Sta asa cel putin o ora.
* Aplicati pe portiunile afectate un terci din paine de secara amestecata cu apa si sare.
* Linarita este una din plantele cel mai des folosite in medicina populara pentru problemele create de zona zoster. Sunt mai multe metode de folosire. Vara, cateva fire de iarba cu flori se toaca sau se mixeaza si se aplica pe piele. * Sucul stors din toata partea aeriana se amesteca in proportie de 1:1 cu unt de casa si se ung basicutele. * Toamna, firele de linarita se toaca si se fierb 8-10 minute in lapte ce le acopera cu 1-2 degete. Decoctul se foloseste pentru comprese sau tamponare.
* Tocati frunze de podbal, aplicati-le pe portiunea afectata a pielii si acoperiti-o cu o panza de in, pentru 20 de minute.
* Un pahar de hrisca neprajita, pisata, se fierbe 2-3 minute in doua pahare de apa (500 ml). Se strecoara. Dupa baie, se unge corpul cu zeama. Tratamentul dureaza timp de o luna.
* O batista inmuiata in otet de mere se pune de 4 ori ziua, si de 3 ori noaptea, pe portiunea afectata a pielii.
* O lingurita de otet se dizolva in 200 ml apa fiarta. Se bea dimineata, timp de o luna.
* Ulei esential din arbore de ceai (se vinde la plafar sau in magazinele cosmetice) - se dilueaza in proportie de 1:2 sau 1:3 cu alcool dublu rafinat. Se aplica comprese zilnic.
* O coala alba de hartie se arde intr-un vas emailat, sters cu alcool medicinal in prealabil. Scrumul se arunca, iar funiginea se sterge de pe pereti cu un tampon de vata si se ung cu ea portiunile afectate ale pielii. Continuati tratamentul pana la vindecarea completa.
* Ulei de floarea-soarelui - la fiecare 3-4 ore se ung portiunile pielii afectate, apoi se acopera cu un sal.
* Condens de apa - in secolele trecute taranii se tratau cu aburii condensati de apa ce se formeaza pe sticla de geam cand e frig. Incercati sa strangeti picaturile si sa ungeti bubitele.
* Iarba de fumarita. Se unge herpesul cu suc proaspat. Tot din fumarita puteti sa preparati si un unguent. O lingura de pulbere de planta uscata se mixeaza cu 4 linguri de vaselina din farmacie si se aplica pe pielea afectata de cateva ori pe zi.
* Pisati 2 catei de usturoi, adaugati putina apa si cu aceasta compozitie ungeti sau tamponati pielea afectata, de cateva ori pe zi.
* 100 g de propolis maruntit se macereaza in 0,5 litri de alcool de 96 de grade, intr-un loc intunecat, timp de 7 zile. Cu solutia obtinuta se unge pielea pana la vindecare completa.
* O lingura de menta se fierbe cu un pahar de apa (200 ml), timp de 15 minute, pe baie de aburi sau se infuzeaza in termos. Se strecoara si se unge pielea afectata.
* Unguent combinat. Turnati intr-un borcan de un litru 700 ml tuica de 40 de grade, cate o jumatate de pahar de lapte si alcool dublu rafinat. Adaugati cate doua linguri de flori de aglica si galbenele si puneti totul intr-un vas cu apa fierbinte (pe baie de aburi) pentru o ora. Apoi lasati sa se infuzeze, intr-un loc rece, timp de 2 saptamani. La primele simptome ale bolii, inmuiati o stofa in solutie si aplicati-o pe locul afectat. Scoateti pansamentul dupa ce se usuca. In acelasi timp, beti cate o lingura de solutie, dizolvata in 100 ml apa, de 3-4 ori pe zi.
* O lumanare din ceara se fierbe in ulei nerafinat pana se obtine o substanta asemanatoare cu vaselina. Dupa racire, ungeti cu ea pielea afectata.
* Se ard toate partile usturoiului - frunzele uscate, invelisul alb, chiar si cateii uscati. O lingura de cenusa se amesteca cu 100 g de miere de albine. Se ung locurile afectate, de doua ori pe zi.
* Se freaca locurile bolnave cu usturoi pisat. Apoi se frictioneaza timp de 20-30 de minute cu un amestec preparat din 2 linguri de carbune de lemn de mesteacan si 6 linguri de suc proaspat din radacina sau din frunze de brusture.
* Ardeti crengute de salcie capreasca, cerneti scrumul prin sita si amestecati-l cu ulei nerafinat de floarea-soarelui. Ungeti locurile afectate, inainte de culcare, iar dimineata, stergeti-le cu tuica.
* Se arde scoarta de stejar, cenusa se cerne prin sita si se amesteca cu lapte proaspat muls, pana se obtine consistenta de unguent. Eruptiile se ung de doua ori pe zi.
* Amestecati un galbenus crud de ou de gaina cu o lingura de ulei de floarea-soarelui. Ungeti portiunile afectate timp de o saptamana.
* O metoda foarte veche recomanda folosirea pulberii ce rezulta din lemnul ros de viermisori. O parte de pulbere se fierbe in apa, timp de 15 minute. Dupa racire si strecurare, apa se toarna pe corpul bolnavului, care sta in picioare, in cada. Pasul urmator consta in ungerea locurilor cu basicute cu crema preparata din 2 linguri de pulbere ramasa si 8 linguri de osanza topita. Procedura se face de doua ori pe zi.
* Frunze de brusture. Inainte de culcare, se tin 2 frunze de brusture, timp de 15 minute, in apa adusa pana la fierbere. Frunzele se scot, se scutura de apa si se aplica pe piele, apoi se panseaza cu o fasa elastica.
* Doua linguri de siminoc se oparesc cu 200 ml de apa clocotita. Se infuzeaza in vasul invelit in prosop flausat, timp de o ora. Se foloseste pentru spalaturi sau comprese.
* O lingura de hrisca se fierbe 20 de minute in 400 ml de apa. Locurile afectate se tamponeaza de 2-3 ori pe zi cu decoctul obtinut.
Tratamente interne
Pentru obtinerea unor rezultate sigure in lupta cu zona zoster, se combina obligatoriu metodele externe cu cele interne.
* Macerat de ovaz. Un pahar de crupe de ovaz se macereaza intr-un litru de apa rece, timp de 24 de ore. Se bea cate 200 ml de lichid strecurat, de trei ori pe zi, inainte de masa. Locurile cu eruptii se ung cu tinctura de propolis. Tratamentul poate sa dureze si 6 luni.
* Zerul de lapte. Se recomanda pe post de bautura, in loc de apa, dar si pentru comprese.
* Infuzie de pin. Doua linguri pline de ace verzi de pin tocate marunt se pun in 500 ml apa rece. Se aduc pana la punctul de fierbere, se lasa pe foc timp de un minut, apoi se infuzeaza patru ore. Se strecoara si se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
* Muguri de mesteacan, sunatoare, rostopasca si talpa-gastii, frunze de salvie si radacina de lemn dulce se rasnesc si se amesteca in proportii egale. Se iau 2 linguri de plante, se acopera cu 1/2 litru de apa fiarta si racita si se lasa sa se infuzeze intr-un vas inchis, timp de 4-8 ore. Apoi strecurati si scurgeti bine iarba. Opariti plantele cu 500 ml de apa fierbinte si puneti-le pe un foc mic, pentru 20 de minute, dar nu lasati apa sa clocoteasca. Dupa racire, strecurati lichidul si amestecati-l cu prima infuzie. Pastrati-l in frigider nu mai mult de 48 de ore. Se consuma cate 150-180 ml, de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, sau la o ora dupa masa. Aceasta infuzie nu se administreaza concomitent cu alte ceaiuri. Intervalul dintre doua reprize zilnice trebuie sa fie de cel putin o ora si jumatate. Paralel cu administrarea infuziei aplicati comprese calde pe portiunile afectate, de 1-2 ori pe zi. Durata tratamentului este de 4-6 saptamani. Acest tratament este contraindicat persoanelor alergice la aceste plante si in timpul sarcinii.
* Remedii din ulm. Infuzie: in luna mai, inainte de inflorire, de pe crengi tinere de ulm se inlatura primul strat de scoarta, apoi se culege atent pojghita verde ce ramane pe crengute. Se toaca marunt si se usuca la soare. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de pojghita si 300 ml de apa clocotita. Dupa racire se bea cate un pahar, de 3 ori pe zi, intre mese.
* Macerat. Scoarta se toaca, se cantaresc 100 g care se macereaza in 500 ml de tuica, timp de 7 zile. Se bea pentru curatarea sangelui de toxine, dupa urmatoarea schema: 3 zile, cate 10 picaturi, diluate cu 50 ml de apa, de 15 ori pe zi; urmatoarele 3 zile, cate 10 picaturi de 10 ori pe zi, pe urma, timp de14 zile, cate 15 picaturi de 3 ori pe zi, intre mese.
* Macerat de radacini. Maruntiti si amestecati in parti egale radacini de brusture, sapunarita si papadie. In 500 ml apa rece se pun 20 g de radacini (cate o lingura rasa de fiecare), se aduc pana la punctul de fierbere si se lasa sa fiarba timp de 10 minute. Dupa racire se strecoara. Lichidul se imparte in trei parti egale si se consuma de trei ori pe zi, inainte de masa. In paralel, se pun comprese cu infuzie de violete sau galbenele.
* O lingurita de iarba de fumarita se infuzeaza intr-un pahar de apa fierbinte, timp de 2 ore, apoi se strecoara. Se beau cate 1-2 linguri, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Nu mariti doza, deoarece planta este toxica.
* Suc de podbal. Se beau de 2-3 ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa, cate 5 picaturi.
* Daca dupa tratamentele anti-herpes, pe piele raman pete si senzatii de durere, trebuie sa beti de 2-3 ori pe zi cate o lingurita de suc de aloe.
Va doresc sanatate!