Tratamentul conventional al candidozei vaginale consta in medicatie antifungica, fie pe cale externa (intravaginal) sub forma de crema sau ovule, fie luata pe cale orala, sub forma de tablete. Cand candidoza are un caracter recurent, precum in cazul dvs., partenerul ar putea avea, de asemenea, nevoie de tratament, fapt ce nu trebuie neglijat, deoarece infectia genitala cu levuri din genul Candida se transmite prin raporturi sexuale.
In majoritatea lor, aceste micoze se intalnesc la femei, datorita conditiilor anatomice particulare, fiziologice si hormonale, fiind in legatura cu diferitele perioade ale ciclului menstrual, cu cresterea secretiei de hormoni estrogeni, cu sarcina sau nasterea etc. Pe langa aceasta, exista si cauze favorizante ale micozelor: tratamentul cu antibiotice si cortizon, climatul prea cald, diabetul, obezitatea, calculoza urinara, utilizarea de anticonceptionale, scaderea puterii de aparare a organismului la infectii, igiena personala deficitara sau instilatiile vaginale prea frecvente. Totusi, prezenta de levuri Candida in organele genitale nu inseamna totdeauna o infectie. Multe femei sanatoase gazduiesc levuri in aparatul lor genital, fara sa fie vorba e o micoza vaginala. Numai cand apar simptome de vulvita, vaginita, uretrita, care se manifesta prin usturimi, mancarimi si secretii abundente, albicioase, se poate pune diagnosticul de candidoza genitala sau urogenitala.
* Tratamentul medicamentos pentru Candida se face cu Stamicin, Nistatin, Miconazal, Clotrimazol, pe cale orala si vaginala, inclusiv in cazul partenerului, chiar daca acesta nu este decat purtator de levuri, fara simptome de boala (uretrita, balanita etc.).
* Tratamentul naturist al candidozei genitale este compus din plante cu actiune antifungica (echinacea, usturoiul, musetelul, balsamul de lamaie, cimbrul, galbenelele) si stimulenti ai imunitatii, in special Astragalus si Ganoderma.
* Urzica moarta alba este foarte utila in tricomonaza si candidoza, datorita continutului in polifenoli, saponozide si taninuri. Se fac instilatii vaginale sau bai de sezut cu infuzie de urzica moarta alba, asociata cu frunze de mur, frunze de nuc, conuri de hamei si pelin (in parti egale) din 3 linguri plante la 1 litru de apa.
* Uleiurile volatile (Levantica, Arbore de Ceai, Smirna, Palmarosa) ataca direct microorganismul cauzator, atat prin administrare orala (3-5 picaturi ulei esential, intr-o lingurita de miere, de trei ori pe zi, inainte de mese), cat si prin aplicare locala (instilatii, masaj abdominal etc.)
* Formula Candida - contine o combinatie cu efect sinergic - Acid caprilic, Pan Darco, Usturoi, Oregano, extract din seminte de Grapefruit - asupra Candida albicans. Se utilizeaza conform prospectului.
* In privinta alimentatiei este bine sa cunoasteti ca usturoiul este un antifungic puternic si ar trebui consumat zilnic (2-3 catei de usturoi pe zi). De asemenea, este bine sa mancati zilnic o portie buna de iaurt natural, pentru a mentine echilibrul de bacterii benefice (probiotice) in intestine, echilibru care poate preveni raspandirea infectiei cu Candida. Sunt importante, totodata, si complexul de vitamine B, asadar mancati suficienti carbohidrati complecsi ca pastele, painea integrala, orez brun, seminte de floarea-soarelui, linte si peste alb, pentru continutul lor bogat in vitamina B6. Asigurati-va un plus de zinc (din oua, sardine, scoici si alte crustacee) si seminte de dovleac. Este recomandat sa reduceti consumul de zahar, intrucat un aport ridicat poate grabi dezvoltarea Candidei.
Sa auzim numai de bine!
Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85
"Exista tratament naturist pentru Helicobacter Pylori?"
(Raspuns pentru M. G. - Galati - F. AS nr. 972)
Helicobacter Pylori este o bacterie care se cantoneaza la nivelul mucoasei gastrice, perfect adaptata la mediul acid din stomac si determina o inflamatie cronica la nivelul mucoasei raspunzatoare de aparitia ulcerului gastro-duodenal si transformarea maligna a acestuia. Peste jumatate din populatia globului este afectata de aceasta bacterie. Se apreciaza ca nivelul de risc al infectiei cu Helicobacter Pylori este egal cu cel al fumatului a 12-15 tigari pe zi, dar numai 10-15% dintre persoanele infectate cu Helicobacter Pylori dezvolta forme grave de ulcer sau alte afectiuni.
* Cauze si factori determinanti: * predispozitie genetica * varsta - preponderent, afectiunea se manifesta la cei de peste 50 de ani, dar poate sa apara si la varste mai tinere, chiar la copii * desfasurarea activitatilor socio-profesionale in spatii aglomerate - modul de transmitere a Helicobacter Pylori se face interuman, pe calea aerului, prin respiratie, stranut, tuse, prin sarut, alimente sau apa contaminata * igiena necorespunzatoare, maini, alimente nespalate.
* Simptome: ulcerul peptic este o boala care provoaca dureri cu localizare in epigastru. Dintre factorii declansatori ai crizelor dureroase se pot enumera fumatul, consumul de alcool, cafea, stresul, folosirea unor medicamente. Crizele pot sau nu sa aiba o anumita periodicitate (primavara si toamna), cu perioade de acalmie pornind de la cateva zile, la cativa ani, cand poate erupe si mai puternic, prin manifestari brutale: hemoragii, perforatii si chiar cancerizare.
* Tratamentul naturist recomanda consumul unor alimente care au actiune antiseptica, antibacteriana la nivelul mucoasei gastrice: * uleiul de masline (se pare ca prin continutul sau in compusi fenolici poate inactiva aceasta bacterie, fiind de un real folos in tratarea impotriva Helicobacter Pylori * regim alimentar cu mese putine si dese, cu alimente care sa nu provoace iritatia mucoasei gastrice sau cresterea aciditatii gastrice: legume, fructe proaspete, sucuri naturale, alimente usor digerabile si doar cele care sunt tolerate de catre organism (branza proaspata, lapte, iaurt, cartofi fierti sau copti in coaja, morcov crud, sfecla rosie, supe de zarzavat), produsele stupului pot fi de mare folos (tinctura de propolis, mierea de albine, polenul), bitterul suedez * ceaiuri cicatrizante: sunatoare, galbenele, radacina de lemn-dulce, tei argintiu, flori de salcam, tataneasa, coada-calului.
Va doresc multa sanatate si bucurii! Doamne ajuta!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Se poate vindeca anemia pernicioasa?"
(Raspuns pentru MARIA TOMULESCU - F. AS nr. 835)
Deficitul de vitamina B12 constituie principala cauza a anemiei pernicioase - boala Biermer. In lipsa ei, productia de eritrocite va scadea diviziunea celulelor epiteliale la nivelul tubului digestiv, provocand gastrita atrofica.
Pe langa afectarea mucoasei linguale si a nervilor periferici, apar frecvent urmatoarele simptome: astenie, oboseala, limba rosie si dureroasa, diaree, splenomegalie, dispnee, parestezii, hemoragii retiniene.
Imposibilitatea stomacului de a produce glicoproteina (factor intrinsec) necesara absorbtiei vitaminei B12 (probabil din cauza unei reactii autoimune) impune tratament timp de 6-10 zile cu Hidroxicobalamina (B12) 1 mg/ 24 h im, la indicatia medicului. Apoi se ia o doza de intretinere de 2 mg/im, la 2-3 luni, pentru tot restul vietii si regim adecvat.
Pentru a corecta aceasta anomalie sangvina, se impune introducerea in meniu a sfeclei rosii si sucului de aloe vera, consum de ceai de urzica si coada-soricelului, 3 cani pe zi, si administrarea produsului "Elidor Fe2+" - o luna, 30 picaturi in 50 ml apa plata (dimineata, inainte de masa).
Cel putin de doua ori pe an folositi suplimente naturiste ce contin Polivitamine pentru adulti: Full Spectrum, Formula IV, Green Gold Imune, Super Mega 50, Lion Kids, System Well. Acestea favorizeaza cresterea hemoglobinei, refac concentratia optima de vitamina B12 pe perioada lunga, mentin un nivel maxim de sanatate si reduc simptomele mai sus mentionate. Multa sanatate!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Caut tratament naturist pentru prolaps rectal"
(Raspuns pentru ELENA CONSTANTINESCU - Ramnicu-Valcea, F. AS nr. 940)
Prolapsul rectal apare, in special, in momentul defecatiei, si este cauzat de iesirea in afara a mucoasei rectale sau a intregului perete rectal, prin anus. Exista trei tipuri de prolaps rectal. Prolapsul complet, prolapsul intern si prolapsul tranzitoriu. Cauza etiologica la adulti este legata de o patologie intestinala, cum ar fi polipii sau tumorile.
Factorii de risc care declanseaza si intretin prolapsul rectal sunt: fortarea defecatiei datorita constipatiei, lezarea sfincterului anal in timpul nasterii sau interventiilor chirurgicale ano-rectale, anomalii congenitale ale rectului, slabirea muschilor planseului pelvin. Simptomele frecvente ale prolapsului rectal sunt: eliminarea de mucus si sange prin anus, nevoia de a defeca fara prezenta unui scaun, senzatia de scaun blocat in canalul anal, durere si prurit anal.
Pentru tratarea si ameliorarea acestei afectiuni se fac, in primul rand, modificari in dieta. Trebuie eliminate alimentele si bauturile carbogazoase, acidifiante, condimentele, grasimile, carbohidratii simpli si produsele care constipa. Se aleg alimente bogate in fibre, carbohidrati complecsi si verdeturi bogate in clorofila: varza, broccoli, orz verde, salata, alge si spirulina.
* Tratamente locale: clisma cu infuzie de galbenele, in alternanta cu infuzie de tataneasa, Superforte Supozin, un unguent cu marul-lupului.
* Intern: Tonic antitum "E-lite", Tonic antihem "E-lite", Boswellia, L-Carnitina, Probiotice, Argila, Orz verde, Imunostim, Sepia CH30.
Superforte Supozin este un produs natural ce ajuta la atenuarea manifestarilor in disfunctiile prostatei, colonului, precum si ale aparatului genital feminin. Are actiune antiinflamatorie, cicatrizanta, antireumatismala, antiseptica, antitumorala, antihemoragica. Are efecte pozitive in cazurile de tumori la nivelul colonului si al aparatului genital feminin (fibrom), precum si in cazul fisurilor anale.
Tonicul antitum "E-lite" are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale, reumatism infectios, helicobacter pylori, streptococi, stafilococi.
Tonicul antihem "E-lite"este recomandat in cazuri de hemoroizi, varice, polipi anali, hemoragii pe colon, fisuri anale, constipatii, afectiuni ale colonului, cheaguri pe vasele de sange.
Superforte Supozin, Tonicul antitum "E-lite" si Tonicul antihem "E-lite" contin miere, propolis, polen, laptisor de matca si extracte de plante si se prepara doar in Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.