Raspuns pentru FELICIA COMSA, F. AS nr. 885 - "Astmul alergic al cumnatei mele se agraveaza de la an la an"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Care este cauza alergiei? Raspunsul la intrebarea dvs. este in rezumat urmatorul: alergia este o afectiune in care are loc o reactie exagerata a organismului la anumiti corpi straini, cum ar fi polenul sau praful. In locul producerii anticorpilor de protectie obisnuiti, sistemul imun declanseaza sinteza unui tip special de anticorpi, numiti Imunoglobuline E (Ig E). Odata formati, anticorpii de tip Ig E circula prin sange, pana cand se leaga in mod specific de proteinele de la suprafata anumitor celule (la nivelul pielii, ochilor, nasului, plamanilor etc.). Aceste celule (mastocite) contin un numar mare de granule bogate in substante chimice. La urmatoarea expunere la aceiasi alergeni (praf, polen), proteina alergenica se conecteaza cu receptori de la suprafata mastocitelor si determina "degranularea" acestora - adica eliberarea substantelor chimice continute in interiorul granulelor. Substantele chimice - inclusiv histamina - determina producerea unui mare numar de reactii in organism, ca vasodilatatia, inflamarea mucoaselor, extravazarea de lichid in tesuturi (edeme), spasmul muscular, stranutul, tusea, pruritul etc.
In concluzie, evolutia unei reactii alergice presupune urmatoarele etape:
* Patrunderea alergenilor in organism - alergenii sunt substante areactive in mod obisnuit, care declanseaza o reactie imuna numai la persoanele hipersensibile (alergice). Alergenii patrund in organism prin inghitire, inhalare sau prin contact direct cu ochii sau pielea. In aceasta etapa, mastocitele - care elibereaza substantele responsabile de producerea alergiei - nu sunt inca sensibilizate.
* Producerea antigenelor - prezenta alergenilor in organismul unei persoane alergice declanseaza producerea anticorpilor de tip Ig E. Acesti anticorpi, cunoscuti sub numele de "reagine", se aduna in jurul mastocitelor gasite la nivelul tesutului conjunctiv si la suprafata mucoaselor. De un mastocit se pot lega pana la o jumatate de milion de molecule de Ig E, care astfel il hipersensibilizeaza.
* Expunerea la alergeni - la urmatoarea patrundere in organism a alergenilor, are loc o reactie "alergen-reagina" cunoscuta uzual ca reactie alergica. Alergenul se leaga de antigenul prezent la suprafata mastocitelor, determinand modificari intracelulare.
* Degranularea - reactia alergen-reagina produce ruperea unora dintre granulele mastocitare din care se elibereaza substante chimice precum histamina care produce probleme respiratorii (wheezing), hipersecretie de mucus si alte simptome alergice.
Fara a intra in detalii, va informez ca alergiile pot fi produse de o serie intreaga de factori, de la arahide si intepaturi de albina, pana la penicilina si bijuterii. Aceste reactii alergice sau de hipersensibilitate sunt clasificate din punct de vedere imunologic in patru categorii: reactie alergica imediata - categorie in care se incadreaza si astmul de tip alergic, reactia impotriva celulelor "straine" (citotoxica), reactiile impotriva complexelor imune (antigen-anticorp) si hipersensibilitatea intarziata.
Cunoscand aceste notiuni, puteti intelege mai usor procesul de declansare al astmului de tip alergic cu care se confrunta cumnata dvs. Totusi, in majoritatea cazurilor astmul bronsic este rezultatul combinatiei dintre reactiile alergice si nonalergice, acestea din urma fiind determinate de un mare numar de factori ca: fumatul pasiv, expunerea la poluanti de mediu, expunerea la factori ocupationali, istoricul familial, greutatea mica la nastere, boala de reflux gastro-esofagian etc.
In privinta tratamentului, trebuie sa stiti ca cei mai multi suferinzi de astm pot controla afectiunea cu ajutorul medicamentelor, care se impart in doua categorii: cele care sunt administrate continuu pentru a preveni crizele si cele care se folosesc pentru a ameliora simptomele in timpul crizelor.
* Medicatia profilactica (preventiva) actioneaza reducand inflamatia in caile aeriene (bronhii) si prevenind astfel spasmul spontan al muschilor acestor cai. Daca un singur medicament nu poate controla astmul, puteti avea nevoie de o combinatie de medicamente din urmatoarele grupe: corticosteroizi inhalatori, corticosteroizi orali, cromolyn si nedocromil, blocanti de leucotriene, beta-agonisti cu actiune prelungita, teofilina etc.
* Medicamente pentru ameliorarea simptomelor includ beta-agonistii cu actiune scurta (bronhodilatatoare), fiind medicamente inhalatorii, ca albuterol (Proventil, Ventolin) si pirbuterol (Maxair). Actiunea lor este rapida si se traduce prin deschiderea cailor respiratorii in timpul unei crize de astm.
Asa cum spuneam, daca un singur medicament nu este de ajuns pentru controlul astmului, optiunea pe care o aveti este de a creste forta (doza) acelui medicament, sau de a lua un medicament de alt tip in plus (terapie combinata). In prezent, sunt disponibile pe piata anumite combinatii de medicamente ca Advair Diskus, un inhalator care combina corticosteroidul fluticazona cu bronhodilatatorul salmeterol.
Este foarte important sa stiti ca la persoanele care au atat astm, cat si alergii, evitarea factorilor declansatori si luarea medicamentelor nu sunt suficiente pentru controlul simptomelor, caz in care desensibilizarea (imunoterapia cu alergeni) poate constitui o alternativa optionala. In acest tip de tratament, cantitati minime de substante la care sunteti alergici va sunt injectate subcutanat, gradat, in doze tot mai mari, timp de cateva luni.
Imunoterapia ajuta la prevenirea inflamatiei cailor respiratorii si a altor simptome care rezulta in urma contactului cu alergenul, fiind o metoda indicata predilect in cazul alergenilor la germeni din praf, polen si par de animale.
Si din perspectiva medicinei naturiste, tratamentul astmului bronsic are un triplu rol: masurile de combatere a cauzei aparitiei bolii (etiologic), impiedicarea mecanismului care declanseaza in exces histamina de catre unele organe si tesuturi (patogenic), combaterea simptomelor (dificultate respiratorie, tuse, anxietate) atat de suparatoare pentru bolnav (simptomatic).
Propunerile terapeutice urmatoare reprezinta o schema de tratament cu caracter general in combaterea astmului bronsic, putand fi individualizata pentru fiecare caz in parte, in functie de antecedentele patologice ale persoanei respective. In cazul cumnatei dvs. astept sa imi comunicati unele amanunte privitoare la aceste aspecte.
In accesele usoare de astm bronsic se poate administra teofilina, obtinuta din cacao sau ceai chinezesc, care se administreaza atat pe cale bucala, cat si sub forma de aerosoli.
Dintre speciile de plante cu actiune antispastica, capabile sa reduca spasmul bronsic responsabil de disfunctionalitatea respiratorie, sunt recomandate cimbrisorul, cimbrul de cultura, isopul, sovarvul, ungurasul, care se administreaza sub forma de infuzii - 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere, in cure de cel putin doua saptamani. In timpul perioadei critice a bolii (cu crize repetate) se recomanda urmatoarea formula fitoterapeutica: 15 g isop, 25 g sovarv, 30 g frunze de patlagina, 20 g frunze de podbal. Se administreaza sub forma de infuzie - cate 2 lingurite amestec de plante la o cana de apa, din care se beau 2 cani pe zi.
In formele de astm bronsic alergic, in completarea tratamentului prescris de medicul specialist, se recomanda urmatoarea reteta: 40 g flori de musetel, 40 g trei-frati-patati, 10 g frunze de salvie, 10 g flori de levantica. Infuzia se prepara dintr-o lingura amestec de plante la o cana de apa, la care se adauga 10 picaturi tinctura de propolis.
Uleiurile esentiale recomandate in astmul bronsic sunt cele de isop, eucalipt, cimbru, levantica, menta, maghiran si rozmarin, care se administreaza sub forma de inhalatii sau tincturi - 10 g ulei esential la 100 ml alcool etilic de 95gr., din care se utilizeaza 10-20 picaturi in putina apa sau infuzie, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
Dintre gemoderivate, cele mai indicate sunt extractul din muguri de calin - spasmolitic si antialergic cu tropism pe aparatul respirator - si extractul din muguri de coacaz-negru - cortison-like, stimulant al secretiei hormonilor antiinflamatori, indicat in sindroame alergice acute, astm bronsic de tip alergic si bronsite alergice. Se administreaza conform prospectului insotitor.
O metoda utila de stimulare si usurare a respiratiei, de eliberare a cailor respiratorii de excesul de mucus, este masajul pe intreaga zona toracica cu un unguent camforat in care se pun cateva picaturi de ulei esential de menta. In acelasi scop, se poate administra pe cale orala produsul ayurvedic Coughend-sirop, indicat in diverse patologii pulmonare, printre care si astmul bronsic alergic si nealergic.
Medicina complementara dispune si de terapii ca acupunctura si reflexoterapia, care pot fi de folos in prevenirea crizelor de astm, prin stimularea eliberarii anumitor substante chimice, de exemplu peptidul vasoactiv intestinal, o substanta care actioneaza ca bronhodilatator. Este important sa stiti, de asemenea, ca vitamina C poate imbunatati functia pulmonara si poate ajuta la prevenirea bronhospasmului indus de efort. Manganul si magneziul pot si ele sa ajute la controlul astmului bronsic.
Sa auzim numai de bine!

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara,e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0742/34.34.39

"Ma chinuie o rana care nu se vindeca, eu fiind diabetica"
(Raspuns pentru ANGELICA BIRZU - Medgidia, F. AS nr. 976)


Pentru asemenea rani "care nu se vindeca", rezultate terapeutice foarte bune se obtin pe cale externa cu gel de argint coloidal - aplicatii locale. Unguentele Protektin si Cytovital prezinta, de asemenea, efect regenerant, fiind indicate in cazuri de rani deschise.
Pentru uz intern se recomanda Apa de argint coloidal - prezinta actiune antivirala, antibacteriana, antifungica, antiinflamatorie si antioxidanta. Pentru controlul glicemiei se recomanda: Momordica (capsule) - indicate pentru actiunea hipoglicemianta, Gymnema Sylvestre (capsule) - reface celulele pancreatice secretoare de insulina, Insuveg - sustine functiile pancreasului.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73

"Cum pot lupta contra ascitei?"
(Raspuns pentru DORINA MORSAN - Iasi, F. AS nr. 983)


Problemele dvs., respectiv ascita si ciroza, se vindeca integral, consumand doze foarte mari de argila o perioada mai mare decat cele trei saptamani obisnuite. Pentru amanunte, va rog sa ma contactati telefonic.