Plantele toamnei: CICOAREA

Ilie Tudor
- Inamicul obezitatii -

Daca exista vreo planta medicinala care sa sugereze, prin infatisarea sa, efectul de slabire, cu siguranta aceea este cicoarea: are o tulpina subtirica si mladioasa, practic lipsita de frunze, petalele ei albastre sunt ca aripile de fluturi, iar culoarea verde-albicioasa a tijei sale florale ii accentueaza si mai mult aspectul filiform. Aceasta, chiar daca sub pamant lucrurile sunt neasteptat de diferite: radacina cicorii este puternica si bine dezvoltata, fiind o adevarata camara in care sunt depozitate acum, toamna, substante nutritive si vindecatoare extrem de eficiente. In momentul de fata, cicoarea se bucura de o adevarata celebritate pe plan international, in primul rand datorita calitatilor terapeutice ale radacinii sale. Ea regleaza pofta de mancare si metabolismul, motiv pentru care s-a nascut o noua generatie de medicamente de slabit, extrem de puternice, pornind de la aceasta planta. Mai ales in Germania, Statele Unite, Franta, cicoarea este intens valorizata ca remediu pentru reglarea greutatii, fiind adesea uitate, pe nedrept, celelalte calitati vindecatoare ale sale, calitati care - vom vedea - nu sunt deloc de neglijat.

Carte de vizita

Denumirea sa stiintifica este Cichorium intybus si, de la sfarsitul primaverii pana spre iarna, cat tine perioada de inflorire, e foarte usor de recunoscut. In popor, se spunea ca cicoarea este cea mai puternica dintre ierburi, pentru ca infloreste pana la primele zapezi si nu se teme de frig. Este inalta de pana la un metru, cu flori albastre ca cerul, inconfundabile. Sub pamant dezvolta un rizom puternic, cu gust amar pregnant, in care sunt depozitate peste iarna substantele de rezerva ale plantei. In Europa, era considerata inca din antichitate un elixir pentru ficat si pentru digestie, precum si un puternic remediu impotriva otravurilor. In medicina populara romaneasca, radacina de cicoare, fiarta sau numai inmuiata in apa, se dadea pentru cei "incuiati", adica pentru cei care sufereau de atonie gastro-intestinala si de constipatie. In Apuseni, radacina de cicoare se folosea plamadita in rachiu sau in vin contra "vatamaturii" (hernie) si a "durerii la inima" (ischemie cardiaca dureroasa). In Moldova, cicoarea se punea la inceputul iernii in scaldatori, impreuna cu iarba mare si cu fierea pamantului, pentru a-i feri pe copii de raceli si de dureri de burta. Si pentru "friguri" (malarie), se bea zeama de radacina de cicoare. Cei bolnavi de "jag" (pirozis) beau, de asemenea, zeama de cicoare si erau pusi sa linga sare.

Recoltarea

Cicoarea este o mare iubitoare de soare si creste in locuri deschise, cum ar fi fanetele si pajistile, marginile de drum, terenurile virane, din campie si pana in zonele montane joase. In scopuri medicinale, se foloseste radacina plantei, care se recolteaza in octombrie-noiembrie, prin dezgropare cu cazmaua. Se spala in curent de apa repede, dupa care se despica pe lungime si se pune la uscat in strat subtire, intr-un loc aerisit si calduros. Dupa incheierea procesului de uscare (cand radacinile devin rigide si se rup cu un pocnet sec), se depoziteaza in saci de hartie, in locuri curate si ferite de umezeala.

Mod de administrare

Pulberea de cicoare

Se obtine prin macinarea radacinii cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza de 2-3 ori pe zi, cate o lingurita. Acest remediu are excelente calitati depurative, hipoglicemiante, precum si efecte probiotice (favorizeaza dezvoltarea de bacterii prietenoase).

Decoctul combinat de cicoare

Se pun doua lingurite de pulbere de radacina intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe vreme de 2 minute cu alt pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final, se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.

Tinctura de cicoare

Se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de radacina, care se acopera cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecand incontinuu. Cand intreaga masa de pulbere a fost acoperita, ramanand deasupra un strat de alcool de doua degete, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de 12 zile, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare, si se pastreaza vreme de maximum 2 ani. Se administreaza de regula o lingurita de 4 ori pe zi, in tratamente de 1-3 luni.

Cafeaua de cicoare

Din radacina de cicoare, daca se prajeste si apoi se macina, se obtine o pulbere inchisa la culoare, cu efecte tonice digestive si nervoase, folosita adesea ca substitut de cafea. In magazinele noastre se gasesc diferite sortimente de cafea de cicoare, care, de fapt, sunt un amestec intre cicoarea prajita si diverse cereale si leguminoase prajite (naut, ovaz, orz). Bautura care se obtine din acest amestec este un excelent aperitiv, care, consumat inainte de masa, previne indigestia si balonarea, alunga oboseala fizica si nervoasa.

Extractul de cicoare

Se obtine din tinctura de cicoare, din care se evapora complet alcoolul, ramanand o pulbere fina, amara si extrem de concentrata in principii active - extractul de cicoare. El contine de 5-6 ori mai multe principii active decat simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism, si nu doar in proportie de 25%, ca in cazul simplei pulberi. Ca atare, extractul este "medicamentul" cel mai concentrat care se poate obtine din cicoare, asa incat nu este de mirare ca toate studiile facute in ultimele decenii cu aceasta planta au folosit extractul.
La noi in tara, extractul de cicoare se gaseste combinat in proportii egale cu planta integrala, sub forma unor capsule cu o eficienta terapeutica remarcabila. Asocierea la extract a simplei pulberi de planta ajuta pacientul sa beneficieze de proprietatile naturale originare ale plantei, eficientizand tratamentul. Dozele necesare de capsule cu extract vor fi precizate pentru fiecare tip de afectiune in parte.

Tratamente preventive cu cicoare

* Diabetul - se stie ca persoanele predispuse la diabet se confrunta cu o tulburare de secretie a insulinei. La amatorii de dulciuri, mai ales, pancreasul elibereaza in sange cantitati de insulina mult mai mari decat cele necesare, ceea ce genereaza hipoglicemia si o nevoie de dulciuri crescanda. Odata consumate dulciurile, pancreasul va elibera o noua supradoza de insulina, care genereaza o noua criza de hipoglicemie, care necesita consumarea altor dulciuri s.a.m.d. Cate o jumatate de litru de decoct de cicoare, administrat in reprize, de patru ori pe zi, regleaza secretia de insulina si previne accesele de hipoglicemie, care sunt precursoarele bolii.
* Racelile si alte infectii - se tine o cura cu cicoare, din care se ia cate o lingurita de pulbere, de trei ori pe zi, vreme de minimum 30 de zile. In paralel, se consuma iaurturi naturale (nu cu lapte praf, gelatina si alte adaosuri) care contin culturi de Bifidus si Acidophillus. Administrarea cicoarei favorizeaza dezvoltarea in intestin a asa-numitelor bacterii prietenoase, care intre altele imbunatatesc productia de celule ale sistemului imunitar si le activeaza pe cele existente. Ca atare, administrand aceasta planta medicinala, organismul devine mai rezistent la infectii, prin intarirea sistemului imunitar.
* Ateroscleroza - administrarea cicoarei are efecte de reducere si de stabilizare a tensiunii arteriale, limitand totodata valorile colesterolului. Or, hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut sunt principalii factori de risc pentru aparitia depunerilor de aterom pe artere. Se recomanda curele de 3 luni, timp in care se iau cate 4-6 capsule cu extract de cicoare pe zi, pe stomacul gol.
* Candidoza - un studiu belgian, condus de dr. M. B. Roberfroid, publicat in revista de specialitate "Journal of Nutrition", din anul 1998, arata ca inulina, unul din cele mai importante principii active din cicoare, administrata intern, este un extraordinar stimulator de dezvoltare a lacto-bacteriilor in tubul digestiv. Or, aceste bacterii inhiba dezvoltarea Candidei albicans si a altor "ciuperci" parazite, tinand sub control proliferarea lor. In scop preventiv, se tin cure cu o durata de 45 de zile, timp in care se iau cate 4 capsule cu extract de cicoare pe zi, in doza unica.
* Boala canceroasa - se tin cure cu radacina de cicoare, administrata sub forma de pulbere, cate o lingurita de 2-3 ori pe zi. Un studiu pe animale a aratat ca administrarea radacinii de cicoare a redus incidenta diferitelor tipuri de tumori, iar atunci cand boala canceroasa era deja instalata, cicoarea a incetinit cresterea tumorilor si aparitia metastazelor. De asemenea, administrarea de cicoare ajuta bolnavii de cancer sa se hraneasca (reda apetitul alimentar) si stimuleaza functia de eliminare.
* Cancerul la colon - un studiu realizat in 2002 in Spania indica faptul ca cicoarea are un cert efect de reducere a riscului aparitiei cancerului de colon. Radacina plantei stimuleaza tranzitul intestinal si, conex cu aceasta, eliminarea toxinelor, normalizeaza flora in colon, are efect de neutralizare a radicalilor liberi. De asemenea, cicoarea se administreaza pentru combaterea cancerului de colon, incetinind sau chiar stopand formarea tumorilor si impiedicand aparitia metastazelor. Se iau capsule cu extract, cate 6-8 pe zi, in cure de 45 de zile, cu 10 zile de pauza.

Tratamente interne

* Efectul yo-yo - sub aceasta denumire este cunoscuta o adevarata maladie a zilelor noastre, care apare dupa curele de slabire si consta in cresterea rapida in greutate, prin dezvoltarea tesutului adipos. Cei care se confrunta cu efectul yo-yo ajung in scurt timp la o masa corporala mai mare decat... cea de dinaintea curei de slabire, precum si la depasiri alarmante ale valorilor glicemiei, colesterolului, trigliceridelor etc. Explicatia acestui fenomen, extrem de neplacut si chiar periculos pentru sanatate, este ca in timpul infometarii si cateva saptamani sau chiar luni dupa aceea, stomacul secreta cantitati impresionante de hormon al foamei (grelina), care vor declansa un apetit urias si, practic, imposibil de stapanit. Solutia pentru a scapa de acest efect este consumul de extract de cicoare, cate 2 capsule luate in timpul meselor principale, abtinandu-ne apoi de la orice supliment de hrana. Extractul de cicoare reduce secretia de grelina, ajuta la eliberarea in organism de cantitati mai mari de leptina (hormonul satietatii) si va fi consumat atat timp cat simtim nevoia sa ne reducem apetitul alimentar.
* Colesterol marit - un principiu activ, inulina, continut intr-o proportie impresionanta de catre rizomii de cicoare, are o puternica actiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administreaza capsulele de cicoare, cate 8 pe zi, in cure de 40 de zile, cu 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
* Trigliceride marite - se aplica acelasi tratament ca si pentru reducerea colesterolului si, in plus, se va renunta vreme de macar 6 saptamani la consumul de carne, de grasimi hidrogenate (margarina), de prajeli. Un studiu american a aratat recent ca extractul de cicoare administrat vreme de patru saptamani reduce valorile trigliceridelor cu peste 15%, eficienta tratamentului dublandu-se sau chiar triplandu-se atunci cand a fost corelat cu un regim alimentar corespunzator.
* Diabet de tip II - un studiu realizat timp de 14 zile pe animale de experienta cu diabet indus a aratat ca tratamentul cu cicoare reduce glicemia cu aproximativ 20%, trigliceridele cu 19% si colesterolul total cu 16%. De asemenea, cicoarea reduce producerea de glucoza la nivel hepatic si stimuleaza secretia de insulina din celulele pancreatice. Se administreaza infuzia combinata de radacina, din care se bea cate un litru pe zi.
* Adjuvant in diabetul de tip I - se administreaza cate una-doua capsule cu extract de cicoare, de patru ori pe zi, la orele 8, 14, 20 si 22. Acest tratament se face sub supravegherea medicului curant si are drept scop reducerea progresiva a dozelor de insulina (element extrem de important la diabeticii insulino-dependenti). Cura cu extract de cicoare se face vreme de 45 de zile, fiind urmata de 2-3 saptamani de pauza (timp in care se iau alte hipoglicemiante, cum ar fi papadia, dudul, brusturele, anghinarea), dupa care administrarea se poate relua. Acest tratament are si rolul de a preveni afectiunile cardiovasculare grave, care sunt principalul pericol in cazul bolii diabetice.
* Dispepsie, digestie dificila - radacina de cicoare contine principii active care sporesc secretia de bila si de sucuri gastrice, imbunatatind digestia si eliminand probleme cum ar fi balonarea, inapetenta, atonia gastrica. Radacina de cicoare se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia, cu un sfert de ora inainte de fiecare masa, cate o jumatate de lingurita.
* Tulburari hepatice dupa otraviri, intoxicatii alcoolice - experimental s-a demonstrat ca organismele intoxicate cu substante foarte periculoase (cum ar fi metanolul, tetraclorura de carbon etc.) reactioneaza foarte bine la administrarea de tinctura sau de extract de cicoare, care stimuleaza in special drenarea si refacerea ficatului. Se fac tratamente de cate trei luni, interval de timp in care se ia cate o lingurita de tinctura de cicoare, de trei ori pe zi. Daca nu tolerati alcoolul, tinctura va fi inlocuita de capsulele cu extract de cicoare, cate sase pe zi.
* Alergie - un studiu japonez, facut in anul 1999, arata ca administrarea de extract de cicoare chiar in primele minute de la declansarea unei reactii alergice conduce la o ameliorare simtitoare a simptomelor. Se iau cate 4 capsule de extract de cicoare, de la primele semne de urticarie, de catar respirator sau de deranjamente digestive produse de un alergen. Ulterior, se iau cate 6-8 capsule de cicoare pe zi, pana la disparitia simptomelor.
* Candidoza digestiva - mai multe studii facute in Statele Unite, in Belgia si in Japonia, au aratat ca administrarea cicorii are o serie de efecte complexe, care au ca finalitate inhibarea dezvoltarii Candidei albicans, dar si a altor tulpini ale ei. Se tin cure cu o durata de 1-2 luni, timp in care se iau cate patru-sase capsule cu extract de cicoare pe zi, administrate cu iaurt probiotic.
* Candidoza vaginala - se aplica tratamentul de la candidoza digestiva. Suplimentar, se fac spalaturi vaginale, de 3-5 ori pe saptamana, cu infuzie calduta de pelin (Artemisia absinthum), in care se pun 2-5 lingurite de tinctura de marul-lupului (Aristolochia clematitis). Tratamentul extern are rolul de a echilibra rapid flora locala, in timp ce cura interna cu cicoare are darul de a stabiliza rezultatele si de a preveni recidivele.
* Constipatie - zaharurile nedigerabile din radacina de cicoare stimuleaza formarea de bacterii prietenoase de tip bifidus in colon, creste biomasa fecalelor si continutul lor de apa, stimuleaza peristaltismul intestinal, imbunatatind eliminarea. Se administreaza pulberea, cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Un tratament dureaza trei saptamani si se poate relua la nevoie dupa cinci zile de pauza.
* Ulcer gastric - tratamentul cu extract de cicoare (cate 0,8-1,2 grame pe zi) ajuta la refacerea mucoasei si a peretilor gastrici lezati. Mai mult, cicoarea favorizeaza dezvoltarea unei flore normale in stomac, inhiband astfel dezvoltarea Helicobacter pylori. Cura cu extract de cicoare va dura 4 saptamani, timp in care dozele de extract vor fi administrate in timpul meselor principale (administrata inainte de masa, cicoarea stimuleaza secretiile gastrice, ceea ce poate agrava ulcerul gastric).
* Adjuvant in tahicardie - studii stiintifice arata ca cicoarea diminueaza ritmul cardiac prea accelerat, avand un efect bland si stimulator asupra inimii, similar medicamentelor digitalice. Se administreaza tinctura, din care se iau cate 3 lingurite pe zi.
* Lipsa de calciu - cicoarea contine o cantitate de calciu mica, aproape infima, dar totusi este un excelent remediu contra hipocalcemiei. Secretul sau este ca favorizeaza asimilarea acestui mineral din alte alimente (cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanacul etc.). Se administreaza sub forma de capsule, cate 1-2, la fiecare din mesele principale ale zilei.

Extractul de cicoare si lupta cu kilogramele

Printre primii oameni de stiinta care au observat proprietatile cicorii in tratamentul obezitatii se numara doi romani, si anume - celebrul farmacist Ovidiu Bojor si medicul Octavian Popescu, care, intr-o lucrare comuna, remarcau un paradox: administrata inainte de masa, cicoarea stimuleaza apetitul, in timp ce atunci cand este luata in timpul mesei, ea este un puternic inhibitor de apetit, suprimand la unii pacienti aproape complet pofta de mancare si ajutandu-i sa-si reduca drastic portia de hrana. Cum este posibil acest lucru? Actiunea de stimulare a apetitului este usor de explicat prin faptul ca cicoarea stimuleaza secretia de sucuri digestive, ceea ce duce in mod reflex la intensificarea foamei. Mai greu a fost de explicat de ce, administrat in timpul mesei, extractul obtinut din aceasta planta actioneaza ca un puternic inhibitor al foamei. Ei bine, explicatia a venit cu putin timp in urma, cand un studiu a aratat ca extractul de cicoare luat in timpul mesei inhiba secretia asa-numitului hormon al foamei (grelina), stimuland in schimb productia hormonului satietatii (leptina), care este un puternic inhibitor al apetitului alimentar. Extractul de cicoare este singurul remediu natural cunoscut care ajuta la mentinerea delicatului echilibru intre secretia de hormon al foamei (grelina) si cel al satietatii (leptina), ceea ce explica extraordinarele sale efecte benefice in cura de slabire. Desi nu ne promite scaderea in greutate, indiferent de cantitatea de alimente pe care le consumam, extractul de cicoare ne ajuta sa invingem apetitul excesiv si sa tinem regimuri alimentare rezonabile, cu care slabim putin cate putin, iar rezultatele obtinute sunt stabile si nu implica riscuri de destabilizare a functiei cardiace, nervoase, hormonale etc.
Administrarea cicorii in curele de slabire: se iau cate 1-3 capsule la putin timp (4-5 minute) dupa ce am inceput sa mancam, oricat de nesemnificativa ni se pare cantitatea de hrana pe care vrem sa o consumam in acel moment. Fiecare capsula se ia impreuna cu minimum 200 ml de apa. Cura dureaza vreme de 1-2 luni, dupa care se face o pauza de 2-4 saptamani, apoi tratamentul se reia. Pe zi, se pot administra pana la 12 capsule cu extract din aceasta planta, fara riscuri pentru sanatate.

Precautii si contraindicatii

Planta nu contine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100 g de cicoare pe zi pot aparea fenomene secundare (bradicardie). Uneori pot aparea simptome ca balonarea, durerile abdominale si, foarte rar, arsurile gastrice. In cazul balonarii se poate lua in paralel cu cicoarea si cate un varf de cutit de pulbere de anason (Pimpinella anisum) sau fenicul (Foeniculum vulgare), care au efect carminativ. Daca cicoarea produce arsuri gastrice sau deranjamente digestive severe, administrarea sa va fi prompt intrerupta.

Capsulele cu extract de cicoare sunt produse de catre firma romaneasca "HERBAGETICA" din Brasov. Denumirea produsului este "Cicoare Extract" si il gasiti in farmaciile sau in magazinele naturiste, ori puteti sa il comandati direct, la tel. 0745/43.58.77, 0788/52.16.06, pe internet, scriind la adresa herbagetica@gmail.com, ori vizitand magazinul www.herbauniversal.ro.